Żuraw krzykliwy

Żuraw krzykliwy Klasyfikacja naukowa

Królestwo
Zwierzęta
Gromada
Ptaki
Klasa
Strunowce
Rząd
Żurawinowe
Rodzina
Żurawie
Rodzaj
Grus
Nazwa naukowa
Grus americana

Stan ochrony żurawia krzykliwego

  • Zagrożony

Lokalizacje żurawia krzykliwego

  • Ameryka Północna

Fakty o żurawie krzykliwym

Główna zdobycz
Skorupiaki, małe ryby, owady, płazy i gady
​​Szacowana wielkość populacji
50 do 250
Rozpiętość skrzydeł
7,5 stopy
Okres inkubacji
Miesiąc
Siedlisko
Bagna, mokradła, błotniska i mokre prerie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie
Dieta
Wszystkożerny
Nazwa zwyczajowa
Żuraw krzykliwy
Liczba gatunków
1
Miejsce zagnieżdżenia
Ziemia
Wiek linienia
80 do 100 dni
Ciekawostki
IUCN uznaje żurawia za gatunek zagrożony

Charakterystyka fizyczna żurawia krzykliwego

Kolor
biały
Typ skóry
pióra
Masa
4,500-8,500g
Długość

130-160cm

Obrazy żurawia krzykliwego

Przejrzyj wszystkie zdjęcia żurawia krzykliwego w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia żurawia krzykliwego!

 Szukaj

Żuraw krzykliwy jest jednym z największych i najbardziej wyróżniających się ptaków Ameryki Północnej. 
Wieki temu gatunek ten był widziany w dużych ilościach w całym kraju. Jednak po latach nadmiernego polowania i niszczenia siedlisk, w połowie XX wieku żuraw krzykliwy prawie wyginął. Ekolodzy dołożyli ogromnych wysiłków, aby ponownie wprowadzić ten gatunek na wolność, ale nadal uważa się go za zagrożony.

3 niesamowite fakty dotyczące żurawia krzykliwego!

  • Podczas długich lotów migracyjnych, krztusiec często przenoszony jest przez silne podmuchy wiatru. Pomaga im to zminimalizować trzepotanie i oszczędzać energię.
  • Tchawica żurawia (czyli jego tchawica) rozciąga się około 9 cali w głąb mostka. Dzięki temu może wydawać głośne dźwięki, które różnią się znacznie wysokością.
  • Zanim młody, nowo wykluty żuraw nauczy się latać, może odpłynąć, aby uciec przed drapieżnikami.

Gdzie znaleźć żurawia krzykliwego

Zanim liczby spadły, żuraw krzykliwy znajdowano kiedyś na bagnach, terenach podmokłych, błotnistych i wilgotnych preriach Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Gniazda żurawia krzykliwego

Gniazda żurawia krzykliwego gniazduje na ziemi lub na lekko podniesionych platformach. Gniazdo składa się z płaskiego kopca roślinności otoczonego wodą.

Naukowa nazwa żurawia krzykliwego

Naukowa nazwa żurawia krzykliwego to Grus americana. Nazwa rodzaju Grus pochodzi od łacińskiego słowa, które oznacza „ochrypły płakać”; była to również łacińska nazwa żurawia. Americana, jak się zapewne domyślasz, odnosi się do swojego zasięgu geograficznego. Ten gatunek należy do rodziny Gruidae, wraz ze wszystkimi innymi gatunkami żurawi.

Żuraw krzykliwy Rozmiar, wygląd i Zachowanie

Podobnie jak wszyscy członkowie jego rodziny, żuraw krzykliwy jest wyjątkowo dużym ptakiem wodnym z długą szyją i długimi nogami. Główną cechą fizyczną, która odróżnia go od innych żurawi, jest duża czerwona plama na głowie bez piór. Reszta ciała jest prawie całkowicie biała, z wyjątkiem czarnych końcówek na zewnętrznych skrzydłach. Mają też żółte oczy i ciemny dziób. Żuraw krzykliwy, wysoki na około 5 stóp i rozpiętość skrzydeł do 7,5 stopy, ma również tytuł najwyższego ptaka w Ameryce Północnej. Ale z powodu wydrążonych kości ważą tylko około 15 funtów.

Struktura społeczna żurawia krzykliwego opiera się na intymnych parach na całe życie i małych rodzinach. Żuraw krzykliwy wydaje kilka rodzajów głośnych, przypominających trąbkę dźwięków i głębokich trylów, aby zasygnalizować niebezpieczeństwo, przyciągnąć partnerów i przekazać swój stan emocjonalny. Nowe pary zwykle mieszkają blisko terytorium swoich rodziców.
 

Wzorzec i czas migracji żurawia krzykliwego

Żurawie krzykliwe przechodzą długą migrację do 2500 mil na zimę, czasem zatrzymując się po drodze na mokradłach i polach. Po przybyciu na zimowisko żurawie preferują przybrzeżne bagna i zatoki z lekko słoną wodą. Ptaki te niegdyś w dużych ilościach wypełniały niebo. Ale w XX wieku pozostała tylko jedna populacja żurawi krzyczących. Populacja ta spędziła sezon lęgowy w Parku Narodowym Wood Buffalo w Kanadzie, a następnie wyemigrowała na zimę do Teksasu. Ta populacja jest stabilna, ale jest również podatna na wymarcie z powodu chorób lub innych nieoczekiwanych wydarzeń.

Aby przywrócić liczebność, działacze na rzecz ochrony przyrody próbowali wprowadzić nowe populacje do różnych części Stanów Zjednoczonych. Tylko jedna populacja zamieszkała w Kissimmee na Florydzie. Ponieważ jednak młode żurawie krzykliwe uczą się trasy migracji od swoich rodziców, populacja ta nie wiedziała, jak migrować. Rozwiązaniem było użycie ultralekkiego samolotu jako środka do nauczenia młodych żurawi właściwej trasy. Teraz niektórzy członkowie grupy mogą migrować aż do Wisconsin.

Dieta żurawia krzykliwego

Żuraw krzykliwy to wszystkożerny ptak, który szuka pożywienia zarówno na lądzie, jak i na woda. Jego duży rachunek służy do chwytania zdobyczy.

Co je żuraw krzykliwy?

Żuraw krzykliwy ma bardzo zróżnicowaną dietę, na którą składają się gady, płazy, owady, małe ryby, a nawet niektóre zboża, żołędzie i rośliny bagienne.

Żuraw krzykliwy i zagrożenia

Pomimo swoich rozmiarów żuraw krzykliwy pada ofiarą dzikich drapieżników. Ale głównym zagrożeniem dla istnienia tego ptaka jest utrata siedlisk i nielegalne strzelanie.

Co zjada żurawia krzykliwego?

Na te ptaki żerują lisy, kojoty, orły, wilki, rosomaki i czarne niedźwiedzie. Dorosły ptak ma pewne naturalne zalety w stosunku do drapieżników, w tym zdolność latania, ale młode żurawie są całkowicie bezbronne i muszą liczyć na ochronę rodziców.

Rozmnażanie żurawia krzykliwego, dzieci i długość życia

Ptaki te zaczynają tworzyć monogamiczne relacje na całe życie w wieku około dwóch lub trzech lat. Aby przyciągnąć partnera, a także wzmocnić więź z istniejącym partnerem, ptak ten angażuje się w wyszukany pokaz zalotów. Wiąże się to z jego zwyczajowym okrzykiem i tańcem, w którym trzepocze skrzydłami, potrząsa głową, skacze w górę iw dół oraz miota się piórami i trawą. Te zachowania są czasami wykonywane wspólnie z partnerem. Ma tendencję do szukania nowego partnera tylko wtedy, gdy obecny umrze.

Po kryciu samica późną wiosną składa do trzech dużych jaj. W następnym miesiącu rodzice na zmianę wysiadują jaja, podczas gdy drugi rodzic pilnuje się przed drapieżnikami. Młode ptaki są całkowicie zależne od rodziców, jeśli chodzi o pożywienie. Rodzic zapewniający, którym najczęściej jest samica, chwyta pożywienie w dziób i pozwala pisklętom na dziobanie go. Pożywienie zaczyna się jako robaki i owady, a następnie stopniowo staje się większe.

Chociaż matka produkuje dwa lub trzy jaja, zwykle nie więcej niż jeden ptak przeżywa kilka pierwszych miesięcy życia. To ocalałe potomstwo uczy się od swoich rodziców cennych umiejętności przetrwania i szlaków migracyjnych, aż do osiągnięcia pełnej niezależności następnej wiosny. W wieku około dwóch lat brązowe pióra pisklęcia ostatecznie przekształcają się w całkowicie białe upierzenie. Średnia długość życia żurawia krzykliwego wynosi około 22 do 30 lat na wolności, ale wiadomo, że żyją nawet 40 lat pod opieką ludzi.

Populacja żurawia krzykliwego

Według na Czerwonej Liście IUCN żuraw ten jest gatunkiem zagrożonym. Na wolności pozostało tylko około 50 do 250 dojrzałych osobników, ale liczba wydaje się nieznacznie wzrastać. Przed XIX wiekiem w Ameryce Północnej było od 15 000 do 20 000 tych żurawi. Ale gdy polowania i utrata siedlisk zebrały swoje żniwo, do 1941 r. Ich liczba spadła do 15. W tamtym czasie wydawało się, że gatunek ten był skazany na wyginięcie, ale dzięki szybkiej pracy konserwatorów go uratowała. Ustanowiono programy hodowlane w niewoli, a pozostała populacja była chroniona przed szkodami. Gatunek ten jest obecnie objęty ochroną amerykańskiej ustawy o ptactwie migrującym, chociaż nadal wiadomo, że nielegalne polowania mają miejsce.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę W

Żuraw krzykliwy.

Czy żuraw krzykliwy migruje?
Tak, żuraw krzykliwy migruje na zimę z północy na południe.
Ile jaj składa żuraw krzykliwy?
Żuraw krzykliwy znosi do trzech jaj rocznie, ale tylko jedno pisklę przeżywa fazę młodocianą.
Jak szybko leci żuraw krzykliwy?
Podczas migracji żuraw krzykliwy może latać z prędkością do 50 mil na godzinę. Przy szczególniesilnym wietrze w tył może osiągnąć około 60 mil na godzinę.
Jaka jest rozpiętość skrzydeł żurawia krzykliwego?
Żuraw krzykliwy ma rozpiętość skrzydeł około 7,5 stopy.
Kiedy żurawiekrzykliwe opuszczają gniazdo?
Żurawie krzykliwe wyrastają w pełni lotne pióra po około 80-100 dniach, ale w pełni uzyskują niezależność dopiero w wieku około dziewięciu miesięcy.
Dlaczego żurawiekrzykliwe są zagrożone?
Żurawie krzykliwe były zagrożone przez kombinację siedlisk strata i polowanie. Stany Zjednoczone przez stulecia straciły wiele ze swoich mokradeł na rzecz rozwoju i rolnictwa. Miało to destabilizujący wpływ na populacje żurawi krzykliwych.
Ile pozostało żurawi krzykliwych ?
Na wolności pozostało nie więcej niż 250 dojrzałych osobników .
Gdzie mieszka żuraw krzykliwy?
Naturalne siedliska żurawia krzykliwego obejmują bagna, mokradła, błotniska i mokre prerie w Stanach Zjednoczonych Stany i Kanada.
Jak nazywa się grupa żurawi krzykliwych?
Grupa żurawi krzaczących nazywana jest kohortą lub tańcem.
Jak wysoki jest żuraw krzykliwy?
Żuraw krzykliwy ma około 5 stóp wysokości, prawie tyle samo, co przeciętny dorosły człowiek.


https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/