Wszystko o ciekawym niedźwiedziu w okularze

Niedźwiedź okularowy, charakteryzujący się futrem na pysku, nie ma szczególnych zwyczajów zimowych, takich jak spoczynek czy hibernacja, ze względu na klimat i stabilność zaopatrzenia w pokarm.

Ostatnia aktualizacja: 25 marca 2021

r. Niedźwiedź okularowy mieszka w Ameryce Południowej. Jak sama nazwa wskazuje, jasny kolor na jego twarzy przypomina okulary. W tym artykuledowiesz się wszystkiego o ciekawskim niedźwiedziu okularowym. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym interesującym zwierzęciu!

Charakterystyka i siedlisko niedźwiedzia okularowego

Jeśli porównamy go z innymi członkami rodziny Ursidae, niedźwiedź okularowy jest średniej wielkości. Ma prawie sześć stóp wzrostu i waży około 220 funtów (mężczyźni są więksi niż samice). Kolor jego ciała jest jednorodny, głównie czarny, z brązowymi lub białawymi plamami na twarzy i szyi.
Ma krótki, jasny pysk. Jego nogi mają pięć długich pazurów, które pozwalają mu wspinać się po drzewach. Bez wątpienia tym, co najbardziej charakteryzuje ten gatunek, są plamy wokół oczu. W rzeczywistości to im zawdzięcza swoją nazwę.

Siedlisko niedźwiedzia okularowegoTen ssak ma dużą głowę w porównaniu z ciałem, podobnie jak panda. Żyje w wilgotnych lasach, wrzosowiskach i półpustynnych obszarach między 2600 a 12400 stóp nad poziomem morza. Zamieszkuje następujące kraje Ameryki Łacińskiej: Wenezuela, Ekwador, Peru, Kolumbia i Boliwia, szczególnie w okolicach Andów.

Dieta, zachowanie i reprodukcja niedźwiedzia okularowego  h2>

Dieta

Chociaż jego dieta jest uważana za wszystkożerną (podobnie jak inne niedźwiedzie, z wyjątkiem niedźwiedzia polarnego, który jest w 100% mięsożerny), w praktyce jest głównie wegetariańska, ponieważ żywi się owocami, jagodami, korzeniami, grzyby, kora drzew, cebulki, trzcina cukrowa, kukurydza i miód.Zjada owady, ryby, gady lub pisklęta ptaków tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne.

Zachowanie

Okulary Niedźwiedź jest samotny i dzienny, zawsze porusza się we własnym obszarze (co oznacza swoimi feromonami i drapiąc drzewa) i może spędzić kilka godzin wspinając się na drzewa, gdzie czerpie większość swojego pożywienia. W nocy znajduje schronienie w najwyższych gałęziach.
Jedną z różnic w stosunku do innych roślin z tej rodziny jest to, że nie mają one określonych nawyków zimowych, takich jak hibernacja lub uśpienie. Pod tym względem przypomina również pandę ze względu na klimat, w którym żyje i stabilność dostaw żywności przez cały rok.

Zachowanie niedźwiedzia okularowego

Rozmnażanie

Pod względem rozmnażania obie płcie osiągają dojrzałość płciową w wieku czterech lat. Ciąża trwa kilka miesięcy, a samice zazwyczaj rodzą po dwa młode w miocie w rodzaju gniazda, które same budują.

Matki bardzo chronią swoje młode, ponieważ mogą być atakowane przez różne drapieżniki, takie jak takie jak pumySą przy nich, ucząc się wszystkich technik przetrwania. Młode opuszczają norę w wieku około dwóch lat.
Istnieją różne projekty mające na celu ochronę niedźwiedzia okularowego, ponieważ jego populacja drastycznie spadła w ostatnim czasie. Na tego niedźwiedzia poluje się dla sportu lub ze względu na pazury, które podobno mają właściwości lecznicze. Podobnie bardzo trudno jest zobaczyć lub znaleźć to zwierzę, ponieważ jest dość nieśmiałe i nie wchodzi w interakcje z ludźmi.
Krótko mówiąc, mamy nadzieję, że podobało Ci się poznawanie tego wspaniałego zwierzęcia.
Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Jak niedźwiedzie dbają o swoje młode?
Niedźwiedź brunatny samice są lojalnymi i uważnymi matkami, które opiekują się swoimi młodymi przez ponad rok, zanim ich młode zostaną wyemancypowane.