Wombat

Spis treści

Medycyna alternatywna dla zwierząt

Istnieje kilka różnych terapii, a także naturalne leki, które okazały się skuteczne w przypadku zwierząt domowych. Łagodzą ból fizyczny i przyczyniają się do zdrowia psychicznego  Ostatnia aktualizacja: 05 lipca 2020

Czytaj więcej »

Korzyści z Doga dla psów

Łagodzenie stresu dla Ciebie i Twojego psa jest jedną z wielu korzyści dla psów – doga to nowy sposób na ćwiczenie jogi z puszystym. Ostatnia aktualizacja: 18 lutego 2019 r. Czy słyszałeś

Czytaj więcej »

.Wombat to– rodzina ssaka z rzędu dwuprzodozębowców (Diprotodontia), prawdopodobnie blisko spokrewnionych z koalowatymi.

Zamieszkuje wschodnią część stanów Queensland i Nową Południową Walię oraz południową Australię Latem warunkiem występowania jest gęstość objętościowa gleby, a w zimie grubość pokrywy śnieżnej.

Szczypta historii o wombacie

Nazwa „Wombat” pochodzi od prawie wymarłego języka Darug, którym posługują się aborygeńscy mieszkańcy Darug , którzy pierwotnie zamieszkiwali okolice Sydney. Zostało to po raz pierwszy odnotowane w styczniu 1798 roku.

Warreen to imię od której pochodzi nazwa tego zwierzęcia. Historia zaś  tasmańskich aborygenów po raz pierwszy odnotowana w 1830 roku opowiada o zwierzęciu (znanym jako drogedy lub publedina ), wielkim duchu Moihernee, który poprosił myśliwych, aby odeszli w spokoju.

Po tym, jak statek Sydney Cove osiadł na mieliźnie na wyspie Clarke w lutym 1797, załoga statku ratunkowego, Francis , odkryła na wyspie Wombata. Ssak ten trafił do Portu  Jackson a wyspa nazywa się Clarke Island po Williamie Clarku.

Klasyfikacja Naukowa wombata

Królestwo
Zwierzęta
Gromada
Ssaki
Rząd
Dwuprzodozębowce
Rodzina
Wombatowate
Nazwa naukowa
Vombatus ursinus

Stan ochrony wombata

  • Zagrożony

Miejsce występowania wombata

  • Oceania

Fakty o wombacie

Główna zdobycz
Trawa, krzew, korzeń
Siedlisko
Las i krzew przybrzeżny
Drapieżnik
Dingo, lis , Dziki pies
Dieta
Roślinożerny
Średnia wielkość miotu
1
Ulubione jedzenie
Trawa
Hasło
Większość dnia spędza pod ziemią

Charakterystyka fizyczna wombata

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Opalenizna
Rodzaj skóry
Futro
Dojrzałość płciowa
Dojrzałość osiąga w wieku 18 miesięcy
Waga
Do 39 kg
Temperament
Prowadzi nocny tryb życia

Ogólne wrażenie o wombacie

Zwierzę jest małe, ale grube to wegetarianin, który żyje tylko w Australii i Tasmanii. Jest torbaczem, co oznacza, że ​​po urodzeniu nosi swoje dziecko w woreczku.

Zwierzę to doskonały kopacz tworzy tunel i norę do życia. Jego układ pokarmowy jest tak powolny, że trawienie pożywienia może zająć mu nawet dwa tygodnie. Chociaż zwierzę wygląda na łatwy cel dla innych drapieżników ,to jednak ma twarde plecy, które może używać jako ochronę przed zjedzeniem przez innego drapieżnika.

Nazwa naukowa wombata

Słowo „Wombat” pochodzi od australijskiej aborygeńskiej nazwy tych zwierząt, „Vomat” lub „Wombac”, które w języku angielskim tłumaczy się na „Wombat”. W Australii i Tasmanii żyją trzy gatunki Wombata. Jest to Wombat pospolity, Wombat włochaty północny i Wombat włochaty południowy.

Naukowa nazwa Wombata pospolitego to Vombatus ursinus. Słowo „Vombatus” oznacza podobny do Wombata, a „Ursinus” – podobny do niedźwiedzia. Wombat włochaty to Lasiorhinus krefftii, a Wombat południowy to Lasiorhinus latifrons.„Lasio” oznacza włochaty, a „rhinus” oznacza nos.

„Krefftii” to słowo pochodzące od Gerarda Kreffcie, który był dyrektorem Muzeum Australijskiego przez 10 lat, od 1864 do 1874 roku. Termin zaś „latifrons” oznacza szerokie piersi.

Wygląd i zachowanie wombata

Jest to zwierzę ciężkie i silne. Przypomina małego, szarego, lub brązowego niedźwiedzia. Ma krótkie, gęste futro, które jest wystarczająco długie, aby zapewnić mu pewną ochronę. Ma trójkątne ucho, które wystaje z głowy i mały, krótki ogon.

To zwierzę ma krótką, potężną nogę z dużym, ciężkim pazurem, które może używać do kopania.  Jest torbaczem,  samica wyposażona jest w  woreczek na brzuchu. W worku trzyma swoje młode.Worek ma budowę chroniącą młode przed ziemią podczas kopania tunelu.

Rozmiar i waga wombata

Ssak ten ma od 80 do 129 cm długości i waży od 14,5 do 36,29 kg.To mniej więcej tyle samo co dorosły labrador retriever. Zwierzę to ma krótkie nogi. Największe zwierzę , jakie kiedykolwiek zarejestrowano, ważyło 40 kg, czyli mniej więcej tyle samo, co nowo narodzone cielę. Żyło w dzikim parku w Australii i był znane jako „Patrick”.

Styl życia wombata

Zwykle zwierzę to  żyje samotnie w pojedynczych norach. Wombat włochaty może dzielić norę z innym tego rodzaju zwierzęciem. Nora może mieć prawie 30 m długości i mieć aż 20 wejść. Wombat żyje w kolonii.

Zazwyczaj płochliwy Wombat prowadzi nocny tryb życia. Ludzie mieszkający na tym samym obszarze mogą nigdy nie widzieć Wombata, ponieważ zwierzę to ma tendencję do ukrywania się przed ludźmi i grożącym niebezpieczeństwem.

Temperament i zachowanie wombata

Jest raczej nieśmiały ale w niektórych sytuacjach może stać się bardzo agresywny, szczególnie w okresie lęgowym, kiedy gryzie i drapie. Walka tego zwierzęcia z przeciwnikiem jest jednak bardzo rzadka i zazwyczaj wombat, który przegra walkę, raczej odchodzi, niż walczy, a walczy do momentu kiedy nie zostanie zraniony.

Zwierzę to ma grubą warstwę chrząstki pokrywającą jego ciało. Jeśli drapieżnik spróbuje zaatakować wombata, atakujące zwierzę zwykle nie jest w stanie przegryźć tej twardej chrząstki, a więc wombat ma czas na ucieczkę przed atakującym przeciwnikiem. Zwierzę może również kopać drapieżnika tylną nogą, często raniąc go ciężkim tylnym pazurem.

Siedlisko wombata

Wombat żyje tylko w Australii lub Tasmanii. Jego zasięg jest ograniczony do części południowo-wschodniej Australii wzdłuż wybrzeża oraz Tasmanii i Wyspy Flindersa. Kiedyś obejmował większy obszar, ale konflikty z ludźmi i walka o środowisko spowodowały, że ich liczba i terytorium zmniejszyła się. Wombata można spotkać na otwartych przestrzeniach, zarówno w górach, jak i na płaskich terenach, o ile jest wystarczająco dużo otwartej przestrzeni, aby mógł kopać swoją norę.

Zwierzę to  śpi w norze w ciągu dnia. W nocy,żeruje żeby się pożywić. Zwierzę to rzadko jest widziane przez ludzi. Nora wombata wykopana na polu farmera jest kłopotliwa dla niego.

Wombat może wyrządzić krzywdę zwierzętom gospodarskim, więc farmer, który odkryje wombata na swoim terenie, może się próbować go pozbyć.

Dieta wombata

Ssak ten  to wegetarianin, który je większość różnych roślin rosnących na jego terytorium. Je trawę, kępę śnieżną, zioło, korzenie trawy, drzewo, krzew, grzyb, korę, mech, i liść.Je prawie wszystkie rośliny, w tym warzywo wyhodowane przez ludzi. W przypadku suszy wombat będzie kopać wśród trawy, aby dotrzeć do jej korzeni, aby można było korzeń później zjeść.

Pokarm wombata

Zwierzę to potrzebuje mniej pożywienia niż inne zwierzę tej samej wielkości, ponieważ ma bardzo powolny metabolizm. Oznacza to, że nie musi spędzać tyle czasu na poszukiwaniu pożywienia, co pozwala mu oszczędzać energię. Rozwinął również zdolność spędzania nawet dwóch tygodni na trawieniu pokarmu. Wysysa jak najwięcej ilości składników odżywczych z pożywienia, które je.

Wombat nosowy

Żyje w bardzo suchym klimacie, owłosiony – wombat nosowy jest przystosowany do długiego chodzenia bez konieczności picia wody. Większość swojego zapotrzebowania na wodę zaspokaja wodą, którą uzyskuje z rośliny i bierze wodę z rosy pojawiającej się na roślinie. Wombat pospolity szuka wody do picia po deszczu wzdłuż kałuży a także wzdłuż basenu.

Wombat-zagrożenia

Ludzie są jednym z największych zagrożeń dla tego zwierzęcia, ponieważ wiele osób wombata uważa za szkodnika. Będzie na nie polować, łapać w pułapki i zatruwać, aby się jego pozbyć. Ponieważ wombat jest obecnie chroniony na większości jego terytorium. Jednak jest systematycznie zabijany przez ludzi.

Inne zwierzę również konkuruje z wombatem o nieliczne zasoby dostępne na obszarach, na których żyje. Królik, owca i bydło to zwierzę, hodowlane, które wypędza wombata z jego naturalnego terytorium. Nie tylko je to samo, ale królik przenosi się do nory wombata, jeśli tylko może, bydło zaś niszczy norę, jeśli na nią nadepnie.

Głód zabija wombata, szczególnie w latach suchych. Kolejnym poważnym zagrożeniem dla zwierzęcia jest obecność dróg. Wombat jest rutynowo zabijany przez samochody w nocy, ponieważ może być trudny do zauważenia w ciemności. Każdego roku zabijane są setki wombatów, zarówno dorosłych, jak i ich młodych.

Drapieżniki

Zwierzę poluje na kilka różnych drapieżników, w tym dingo, lisa i diabła tasmańskiego. Młody wombat poluje również na orła i sowę. Na wielu obszarach pies zabija wombata.

Ochrona Wombata

Wombat pospolity jest wymieniony jako zwierzę najmniejszego niepokoju (LC) przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN), co oznacza, że nie trzeba martwić się, że wyginie. Wombat włochaty jest również wymieniony jako zwierzę najmniejszego niepokoju. Uważa się jednak, że wombat włochaty północny jest krytycznie zagrożony, a tylko około 500 z nich przeżywa na wolności.

Rozmnażanie wombata

Ssak ten  jest niezwykle dojrzały i może mieć młode w wieku dwóch lat.Nie ma określonego sezonu lęgowego. Kiedy samica jest gotowa do rozmnażania, rozrzuci swoje kostki kupy po okolicy, w której mieszka.Te kostki mają na sobie feromony, które sygnalizują, że jest gotowa na wszystkie samce w okolicy. Para zbierze się w celu rozmnażania, ale potem się rozejdzie, a matka sama wychowa młode, zwane joey.

Zwierzę to jest torbaczem , co oznacza, że ​​samica ma woreczki, w których nosi swoje młode zaraz po urodzeniu. Ciąża trwa od 20 do 22 dni i zazwyczaj daje tylko jeden miot.

Młode wombata

Kiedy rodzi się dziecko, jest malutkie, bezradne, ślepe i wielkości galaretki. Nie może przetrwać samodzielnie.

Po urodzeniu joey trafia do sakiewki matki i wchodzi do środka, gdzie pozostanie do sześciu miesięcy. Po sześciu miesiącach zaczyna odkrywać świat, ale dla bezpieczeństwa i wygody wróci do torby i zostanie z matką jeszcze przez kolejny rok.

Długość życia wombata

Ssak ten żyje na wolności w dowolnym miejscu od 5 do 20 lat, chociaż wiadomo, że wombat w niewoli żyje nawet do 30 lat.Często dzikie zwierzę pada ofiarą drapieżnika, chorób, głodu lub jest potrącany przez samochód podczas próby przejścia przez ulicę w nocy.

Populacja wombata

Liczba wombata żyjącego na wolności nie jest znana. Uważa się, że pospolity wombat jest liczny, ale nie ma aktualnych szacunków dotyczących ich liczby, które żyją na wolności. Gatunek ten jest wymieniony jako najmniej niepokojący, co oznacza, że ​​ich liczebność wydaje się być wystarczająca, aby je utrzymać.

Szacunki dotyczące liczby wombata szacują, że ich populacja wynosi od 100 000 do 300 000 sztuk. Jest on również wymieniony jako gatunek wzbudzający najmniejsze obawy. Liczba wombata z północy jest lepiej znana, ponieważ żyje on na bardzo małym skrawku dzikiej przyrody w południowo-wschodniej Australii. Ze względu na działania ochronne ten gatunek stale rośnie, ale obecnie jest ich mniej niż 500 i nadal są uważane za krytycznie zagrożone.

Wombat groźny dla ludzi

Człowiek może otrzymać rany kłute ze szponów wombata, a także ukąszenia. Zwierzę może również szarżować na ludzi i rzucać nimi , jeśli jest sprowokowane. Taki atak na człowieka wiążę się z ryzykiem złamania kości po upadku. Pewien przyrodnik, Harry Frauca został kiedyś ugryziony na głębokość 2 cm (0,8 cala) w skórę nogi — przez gumowy but, spodnie i grube wełniane skarpety. Brytyjska gazeta The Independent poinformowała, że ​​6 kwietnia 2010 r. 59-letni mężczyzna z wiejskiego stanu Wiktoria został poturbowany przez zwierzaka powodując szereg skaleczenia i ślady ugryzień wymagające leczenia szpitalnego.

Ciekawostka o wombacie

  • Wombat ma kupę w kształcie sześcianu, której używa do oznaczenia swoich terytoriów.
  • Arsed wombat był żartobliwym nieoficjalną maskotką Igrzysk Olimpijskich w Sydney w 2000 roku.
  • Od 2005roku 22 października obchodzone jest nieoficjalne święto zwane Wombat Day
  • Jest to zwierzę które żyje w podziemnych norach, uwielbia się bawić i spędza dużo czasu i energii na zabawie
  • Potrafi przetrwać tygodnie, a nawet miesiąc, bez wody i żyje w torbach swoich matek przez około sześć miesięcy

Podsumowanie o wombacie

Zwierzę to choć większość czasu spędza pod ziemią to zagrożone jest wyginięciem. Największym zagrożeniem dla wombata jest człowiek, który tępi go i bezpardonowo niszczy, co przekłada się na niszczenie tej populacji na ziemi.

Musimy dołożyć starań my ludzie aby, zwierzę to nie stało się, zwierzęciem pod ścisłą ochroną. Przecież jest uzupełnieniem naszej bogatej fauny i flory i wszystkiego co nas otacza. Jest szkodliwe ale i też pożyteczne. Dlatego też dbajmy o jego środowisko lokalne i nie wytępiajmy go bezmyślnie.

Często zadawane pytania dotyczące wombata (często zadawane pytania)

Czy Wombat jest mięsożerny, roślinożerny czy wszystkożerny?

Wombat to zwierzę roślinożerne. Zjada wszelkiego rodzaju materię roślinną, taką jak trawa, mech, krzew, kora, korzeń, grzyb i liście. Zwierzę to nigdy nie je żadnego rodzaju mięsa ani ryb.

Dlaczego kupa wombata jest kwadratowa?

Nikt nie jest do końca pewien, dlaczego kupka wombata jest kwadratowa, ale naukowcy mówią, że dzieje się tak, ponieważ wombat używa swojej kupy do oznaczania swoich terytoriów, a kwadratowy kształt zapobiega staczaniu się ze skał lub innych miejsc, w których je opuszcza.

Czy wombat jest niebezpieczny?

Wombat to dzikie zwierzę z zębem i pazurem, które może być niebezpieczne, jeśli czuje się uwięzione lub zagrożone. Nikt nie może łatwo uciec przed rozzłoszczonym wombatem, ponieważ może on biegać do 40 kilometrów na godzinę, znacznie szybciej niż przeciętny człowiek. Jest również wystarczająco duży i potężny , aby spowodować poważne szkody, może ugryźć lub podrapać.

Czy wombat jest przyjazny?

Ludzie nie są przyjaźnie nastawieni do tego zwierzaka, ale jeśli zostanie wychowany i po części udomowiony może stać się przyjazny.

Czy wombat jest dobrym zwierzakiem?

Nie, wombat nie jest dobrym zwierzakiem.Jest dzikimi zwierzęciem i tak należy go traktować. W Australii trzymanie wombata jako zwierzęcia domowego jest nielegalne. Osoby, które chcą wchodzić w interakcje z wombatem, mogą zostać opiekunami zwierząt i uzyskać licencję na rehabilitację wombata, lecz ostatecznym celem jest zwrócenie wombata na wolność, a nie trzymanie ich jako zwierzę domowe.

Czy wombat to chronione zwierzę?

Wombat jest chroniony prawem w większości Australii, co oznacza, że ​​strzelanie do niego , łapanie w pułapki lub zatruwanie ich jest nielegalne. Wyjątkiem jest to, że w niektórych częściach kraju zwierzę to jest nadal uważane za szkodnika, a tamtejsi ludzie mogą zabić wombata, aby chronić farmy lub tereny rancza.

Jak wombat może żyć bez wody?

Południowy Wombat włochaty może żyć przez długi czas bez wody, ponieważ pochłaniają wilgoć z pożywienia, które jedzą. Zlizuje też rosę z liści i innych powierzchni, aby zdobyć wodę, ale będzie pić, gdy nadarzy się okazja.

Do jakiego Królestwa należy wombat?

Wombat należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiej Gromady należy wombat?

Wombat należy do Gromady ssaki.

Do jakiej rodziny należy wombat?

Wombat należy do rodziny wombatowate.

Do jakiego Rzędu należy Wombat?

Wombat należy do rzędu dwuprzodożębowce.

Do jakiego rodzaju okrycia należy wombat ?

Wombat jest pokryty futrem.

W jakim środowisku żyje wombat?

Wombat żyje w lasach i na przybrzeżnych krzewach.

Jakie jest główne pożywienie wombata ?

Wombat poluje na trawę, krzewy i korzenie.

Jakie jest zagrożenie dla wombata ?

Do drapieżników wombata należy dingo, lis i dziki pies.

Jaka jest średnia wielkość miotu wombata?

Średnia wielkość miotu dla wombata to 1.

Co jest ciekawego o wombacie?

Wombat spędzają większość dnia pod ziemią!

Jaka jest naukowa nazwa wombata?

Naukowa nazwa wombata to Vombatus Ursinus.

Jaka jest długość życia wombata ?

Wombat może żyć od 20 do 26 lat.

Jak szybki jest wombat?

Wombat może podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.

Kategorie

Zobacz też

ciąża trwa

Hiszpański czerwony lis

Ten gatunek lisa jako jedyny zamieszkuje Półwysep Iberyjski. Zimą zjada owoce, natomiast latem i wiosną zjada króliki. Przez cały rok, jak prawdziwy oportunista, lis ten będzie zjadał ptasie

Czytaj więcej »
australijski kelpie

Kelpie

Australian Kelpie Dog Scientific Rządification Królestwo Zwierzęta Typ Strunowce Gromada Ssak Rząd Drapieżne Rodzina Psowate Rodzaj Pies Nazwa naukowa Canis lupus familiaris Status ochrony australijskiego

Czytaj więcej »

Wszystko o kaczkach i ich krewnych

Wielokrotnie, gdy zbliżamy się do akwenu, słyszymy typowe „spojrzenie, kaczki!”. Jest to potoczny termin, którego używamy w odniesieniu do wielu gatunków kaczek i ich krewnych. Ale czy to naprawdę wszystkie kaczki? Ostatnia aktualizacja: 17 września 2020

Czytaj więcej »
kałamarnic

Odkryj Nudibranchs: Klejnoty morza

Jedną z najbardziej fascynujących istot zamieszkujących środowisko wodne są ślimaki nagoskrzelne. Pomimo niewielkich rozmiarów te ślimaki morskie mają imponujące systemy obronne. Dziś powiemy Wam więcej o tych klejnotach morza. Ostatnia aktualizacja:

Czytaj więcej »
antylop

5 zwierząt poligamicznych

Gatunki te charakteryzują się przebywaniem z więcej niż jednym partnerem w tym samym czasie; chociaż generalnie jeden samiec będzie z kilkoma kobietami, czasami może być odwrotnie. Ostatnia aktualizacja: 2 marca

Czytaj więcej »