Wielka Harpia Orzeł Ameryki Południowej

Harpia jest największym ptakiem drapieżnym żyjącym w amazońskich lasach. Ze względu na swoją wielkość potrzebuje rozległych obszarów, aby móc zaspokoić swoje potrzeby pokarmowe i specjalne warunki rozrodu.

Ostatnia aktualizacja: 3 listopada 2020

r. Harpia orzeł lub harpia amerykańska (Harpia harpyja) to największy i najpotężniejszy ptak drapieżny, który żyje w lasach Amazonki. Na świecie jest około 60 znanych gatunków orłów, z których tylko dwa żyją w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kolejnych dziewięć mieszka między Ameryką Środkową a Południową. Gatunki, które tworzą resztę grupy, pochodzą z Afryki i Eurazji.
Ciekawe, że jego nazwa pochodzi od harpii z mitologii greckiej. Harpie były pierwotnie opisywane jako piękne, uskrzydlone kobiety, córki Elektry i Taumante. Ogólnie rzecz biorąc, ptaki te mogą żyć od 25 do 35 lat.

Taksonomiczna klasyfikacja harpyi

Często można znaleźć mylący obraz, jeśli chodzi o taksonomię tych ptaków. Jednak pojawienie się technik molekularnych ułatwiło zadanie klasyfikacji. Obecnie istnieją trzy uznane rodzaje – Harpia, Morphnus i Harpyopsis – które tworzą ten sam klad.

Należy zauważyć, że każdy z tych rodzajów ma tylko jeden gatunek. Ponadto gatunki Harpia harpyja i Morphnus guianensis mają to samo rozmieszczenie geograficzne i pewne cechy fizyczne. Z tego powodu łatwo je pomylić podczas obserwacji.

Wielkość i upierzenie to najważniejsze cechy harpii orła

Jeśli chodzi o rozmiar ciała, może on wahać się od 35 do 40 cali, podczas gdy rozpiętość skrzydeł u dorosłej samicy może sięgać 6 i pół stopy. Ogólnie rzecz biorąc, samce są mniejsze, ważą od 11 do 16,5 funtów, podczas gdy kobiety ważą około 15,5 do 20 funtów.

Charakterystyczną cechą tego gatunku jest upierzenie płaszcza, szkaplerza, zewnętrznej części skrzydeł i zadu u dorosłych ma kolor czarny łupkowy lub ciemnoszary. Ogon składa się z długich szarych piór z czarnymi poziomymi paskami. Ponadto klatka piersiowa, brzuch i boki są białe lub jasnoszare z czarnymi poziomymi paskami.

Głowa i uda są jasnoszare, a szyja ma ciemną obwódkę. Rozwidlony grzebień lub korona długich czarnych piór wyróżnia się u tego ptaka, który wysuwa się, gdy czuje się zagrożony. Niektórzy eksperci sugerują, że korona może służyć do skupiania dźwięku, podobnie jak tarcza twarzowa Sowa.

Harpia ma czarny lub ciemnoszary dziób, nogi są jasnożółte z potężnymi czarnymi pazurami, które mogą mierzyć od 3 do 5 cali długości.

Cechy ułatwiające pomylenie harpii harpii z jej krewniakiem, orłem grzywiastym

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że w okresie rozwoju ptaka upierzenie przechodzi co najmniej cztery zmiany koloru przed osiągnięciem dorosłości. W rzeczywistości nie osiągają pełnego dorosłego upierzenia, dopóki nie osiągną wieku 4-5 lat.
W ten sposób najmłodsi przechodzą od całkowicie białych piskląt do kremowoszarych grzbietów i skrzydeł z czarnymi plamami. W stadium młodocianym mają ogon z 7-8 czarnymi paskami i znacznie bardziej bujny grzebień niż dojrzały ptak.

Z drugiej strony młodociany grzywacz (Morphnus guianensis) jest przeważnie biały z ciemniejszymi skrzydłami. Co więcej, różni się od Harpii nieco mniejszymi rozmiarami i cieńszym kształtem. Dlatego można łatwo pomylić młodą harpię harpii z Morphnus guianensis.

Jednym ze sposobów na ich rozróżnienie jest to, że u harpii harpii można zobaczyć dłuższą grań. Ten grzbiet jest wyraźnie oddzielony w dwóch punktach, z rozwidleniem pośrodku. Ponadto przydaje się również obserwowanie ich w locie; tylko harpia Harpia ma na skrzydłach czarno-białe pasy.

Rozmieszczenie geograficzne harpii

Ptaki te zamieszkują lasy tropikalne i subtropikalne, niziny i wzgórza. Biorąc pod uwagę ciągłą interwencję tych obszarów w Ameryce Środkowej i Południowej, gatunek przystosował się w pewnym stopniu do fragmentacji swojego siedliska.

W ten sposób harpia może przetrwać w izolowanych płatach lasów pierwotnych, selektywnie wycinanych. lasy i lasy drugiego wzrostu, jeśli oferują duże drzewa. Ponadto, jego zwykły zasięg wynosi do 2625 stóp nad poziomem morza, ale zaobserwowano go na wysokości do 6560 stóp.

Gatunek ten żyje od południowego Meksyku i Ameryki Środkowej, na południe do Kolumbii i Wenezueli oraz na wschód do Boliwii, Brazylii, północno-wschodniej Argentyny i Paragwaju. Harpia orły wcześniej zajmowały zachodnią Kolumbię i Ekwador, ale zostały wypędzone z tych regionów.

Harpia harpia jest potężnym drapieżnikiem

Ten ptak drapieżny ma zróżnicowaną dietę. Różne badania wskazują, że jego ulubionym pokarmem są nadrzewne ssaki, takie jak leniwce. Poluje również na małpy, agouti, pancerniki i jelenie. Co więcej, może żywić się innymi ptakami, takimi jak ary i inne papugi. I wreszcie, mogą również jeść gady, w tym duże jaszczurki i węże.

Istnieją doniesienia, że ​​ten drapieżnik może polować na zdobycz przekraczającą jego wagę. Podobnie jak większość myśliwych, pomaga utrzymać populację ofiar pod kontrolą. Dlatego harpie odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu mesopredatorów, takich jak kapucynki.

Cechy behawioralne

Harpia orzeł jest silnie terytorialnym drapieżnikiem w ciągu dnia, wymagającym obszarów o powierzchni co najmniej 18 mil kwadratowych dla właściwe polowanie. Ponadto ptaki te tworzą monogamiczne pary, które łączą się w pary na całe życie. Często obserwuje się pary z trzecim nieletnim orłem: ich młodymi.
Należy zauważyć, że ptaki te używają wokalizacji do komunikowania się ze sobą i podczas rytuałów godowych. Często wydają wokalizacje siedząc na grzędach, co eksperci uważają za zachowanie terytorialne. Ten ptak jest niezwykle utalentowany w lataniu i może manewrować w swoim gęstym lesie.

Stan ochrony harpii morskiej

Orzeł harpiarz figuruje na Czerwonej Liście IUCN jako zagrożony, i populacja spada. Ogólnie rzecz biorąc, gatunek został wytępiony na obszarach o dużej aktywności człowieka.

Jest to spowodowane głównie niszczeniem jego siedlisk przez wycinkę i rolnictwo. Ponadto trwa budowa takich prac, jak tamy i ponowne zalesianie egzotycznymi gatunkami dla przemysłu drzewnego. Zagrożeniem jest również handel między kolekcjonerami a sokolnictwem.
Co więcej, pojawiły się doniesienia, że ​​harpia jest ścigana przez rolników, którzy postrzegają orły jako drapieżniki zwierząt gospodarskich. Tworzone są programy mające na celu edukację rolników i myśliwych w celu zwiększenia świadomości i zrozumienia orłów harpii.

Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Puchacz eurazjatycki: charakterystyka, zachowanie i siedlisko
Poznaj puchacz zwyczajny, największy nocny ptak drapieżny na naszej planecie. Żyją w wielu różnych krajobrazach, od pustyń po góry.