Wędrujący Albatros

Naukowa klasyfikacja wędrującego albatrosa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Rurkonose
Rodzina
Albatrosy
Rodzaj
Diomedea
Nazwa naukowa
Diomedea exulans

Stan ochrony wędrownych albatrosów

  • narażone

Wędrujące lokalizacje albatrosów

  • Ocean

Wędrujące fakty o albatrosach

Pożywienie
Głowonogi, skorupiaki, ryby
Imię młodego
Pisklę
Styl życia
Samotny
Szacowane Wielkość populacji
25 500
Największe zagrożenie
Połowy taklowe
Najbardziej charakterystyczna cecha
Ogromna rozpiętość skrzydeł
Inne imię
Goonie, albatros śnieżny, albatros białoskrzydły, albatros wielki
Rozpiętość skrzydeł
3-4 metry
Okres inkubacji
11 tygodni
Dojrzałość płciowa
Od 8 miesięcy
Liczebność miotu
1
Dieta
Mięsożercy
Imię zwyczajowe
Albatros
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Południowe oceany

Charakterystyka fizyczna wędrującego albatrosa

Kolor
  • Czarny
  • Biały
  • Ciemnobrązowy
Typ skóry
Pióra
Długość ciała
Około107-135cm
Waga
8190-11910g
Dojrzałość płciowa
278 dni po wykluciu

Obrazy Wędrownego Albatrosa


Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Wędrownego Albatrosa w galerii.

Zobacz wszystkie Wędrujące Albatrosy obrazy!

Szukaj

„Wędrowny albatros ma największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich żywych ptaków”

Wędrowny albatros żyje głównie na skrzydle nad południowymi morzami świata. Jako jeden z największych żyjących ptaków był przedmiotem wielu badań. W rezultacie naukowcy opracowali obszerną listę faktów na temat tego gatunku. Chociaż średnia rozpiętość skrzydeł wędrującego albatrosa wynosi około 10 stóp od końcówki skrzydła do końcówki skrzydła, niezweryfikowane relacje podają pomiary do 17 stóp i 5 cali.

5 niesamowitych faktów o wędrującym albatrosie!

  • Ma największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich ptaków na ziemi i może latać godzinami bez trzepotania skrzydłami.
  • Młode mają brązowe upierzenie, które zmienia się na białe w miarę dojrzewania.
  • albatros wędrowny ma gruczoł solny tuż nad dziobem, który pomaga mu pozbyć się wchłoniętej soli morskiej.
  • Ten duży ptak spędza większość czasu na lataniu, a ląduje tylko po to, by się rozmnażać i jeść.
  • Wędrowny albatros leci rocznie około 120 000 kilometrów (75 000 mil).

Wędrowny albatros Nazwa naukowa

Naukowa nazwa tego ptaka morskiego jest Diomedea exulans. Słowo „diomedia” opisuje rodzaj albatrosów wielkich. „Exulans” pochodzi od łacińskiego rdzenia „exul”, co oznacza wygnanie. Tak więc albatros wędrowny jest w większości samotnym ptakiem, łączącym się z innymi tego rodzaju tylko w celu kopulacji i jedzenia.

Taksonomia wędrującego albatrosa jest następująca:

• Gatunek: Gromada
• Klasa: Ptaki
• Rząd: Procellariiforms
• Rodzina: Diomedeidae
• Rodzaj: Diomedea
• Gatunek: D. exulans

Wędrowny albatros jest jednym z kilka gatunków z rodzaju Diomedea, do których należą również:

• Diomedea antipodensis lub albatros antypodyjski
• Diomedea amsterdamensis lub albatros amsterdamski
• Diomedea dabbenea lub albatros Tristan
• Diomedea sanfordi, czyli północny albatros królewski
• Diomedea epomorphora, czyli południowy albatros królewski

Wygląd wędrującego albatrosa


Jednym ze sposobów odróżnienia wędrownego albatrosa od innych gatunków albatros to jego upierzenie. Całość jest bielsza. To rozróżnienie zainspirowało alternatywne nazwy albatros śnieżny i albatros białoskrzydły dla tego jasnego ptaka. Ma białą głowę, szyję i ciało z odrobiną czerni wzdłuż skrzydeł. Samce są bielsze niż samice.

Ogon ma kształt trójkąta. Ten ptak ma duży różowy dziób, który na końcu zakrzywia się do haczyka skierowanego w dół. Jego stopy są również różowe. Często śnieżny albatros będzie miał różowo-żółte plamy na szyi z silnie zasolonych wydzielin wypływających z gruczołu solnego. Młode albatrosy wędrowne mają ciemniejsze pióra, które w miarę dojrzewania bieleją.

Przeciętny samiec ma około 120 cm długości od dzioba do ogona. Samice wydają się być mniejsze, średnio 3,5 stopy długości. Zazwyczaj te ptaki ważą od 14 do 26 funtów, chociaż niektóre samce mogą osiągać wagę do 28 funtów.

Rozpiętość ich skrzydeł jest najbardziej charakterystyczną cechą wyglądu wędrownego albatrosa. Jest szerszy niż u jakiegokolwiek innego ptaka. Średnio waha się od 2,5 do 3,5 metra (8 stóp 3 cale do 9 stóp 20 cali). Największa zweryfikowana rozpiętość skrzydeł zarejestrowana dla tego gatunku wynosi 3,7 metra (12 stóp 2 cale).
Para wędrujących albatrosów w gnieździe na wyspie Georgia Południowa na Antarktydzie

Zachowanie wędrownych albatrosów

Polując w poszukiwaniu pożywienia, te zaśnieżone ptaki mogą płytko nurkować, aby zgarnąć zdobycz, chociaż wolą łowić na powierzchni. Będą również żerować na pływających śmieciach i będą podążać za statkami, aby zjadać śmieci wyrzucone za burtę.

Chociaż albatrosy białoskrzydłe zwykle milczą podczas lotu, wokalizują na kilka różnych sposobów, gdy zabiegają o swoich kolegów. Piskliwie trąbią, jęczą, grzechotają, gwizdają i gdoczą. Stukają o siebie rachunkami i wydają ryczące dźwięki. Podczas odbywającego się co dwa lata rytuału godowego mogą również rozwinąć skrzydła i tkać głowy w tę iz powrotem.

Jedynym innym razem, gdy te zbirów kojarzą się z innymi albatrosami, jest żerowanie na odpadkach z łodzi rybackich. Następnie tworzą stado i rywalizują o łupy.

Wędrujące siedlisko albatrosów

Wędrowny albatros nazywa nieskończone niebo swoim siedliskiem i spędza większą część swojego 50-lecia żywotność szybująca nad morzami i wyspami półkuli południowej. Jego siedlisko obejmuje wody wokół Nowej Zelandii i Australii, Antarktydy i Afryki. Północny Ocean Atlantycki to jedyne morze, w którym wędrowny albatros nie występuje.

Po opuszczeniu gniazda przez pisklęta albatrosów śnieżnych pozostają na morzu do 10 lat, zanim powrócą na swoje macierzyste tereny w celu rozmnażania się. Te duże ptaki lęgną się na wyspach południowego morza, takich jak Georgia Południowa na południowym Atlantyku, Wyspy Crozeta na Oceanie Indyjskim, Iles Kerguelen w pobliżu Antarktydy, wyspa Macquarie na południe od Australii oraz nowozelandzkie wyspy Campbell i Snares.

Wędrówka Dieta albatrosów

Gooni żyją głównie na diecie ryb, głowonogów i skorupiaków. Należą do nich kalmary i krewetki. Śnieżne ptaki polują w głębszych wodach niż inne gatunki albatrosów, dalej w morzu. Będą jeść fitoplankton, podroby, padlinę i śmieci. Gdy to możliwe, zbrodnie przejadają się do tego stopnia, że ​​nie mogą uciec, pozostawione przez jakiś czas na falach.

Wędrujące drapieżniki i zagrożenia albatrosów

Jaja i pisklęta albatrosów są najbardziej zagrożenie ze strony skrzydlatych drapieżników, głównie wydrzyków i hełmów. Importowane zwierzęta domowe, takie jak świnie, kozy i koty, również jedzą jajka i pisklęta.

Dorosły wędrowny albatros nie ma naturalnych drapieżników. Jednak działalność człowieka uczyniła ten gatunek podatnym na zagrożenia z punktu widzenia ochrony. Komercyjne połowy taklami zabijają corocznie dużą liczbę tych białoskrzydłych ptaków. Zanieczyszczenie i przełowienie zmniejszają ich zapasy pożywienia.

Rozmnażanie i cykl życia wędrownych albatrosów

 

Wędrowne albatrosy łączą się w pary co dwa lata od grudnia do lutego, począwszy od 11 do 15 lat. Zatrzymają tego samego partnera na całe życie.

Każda para lęgowa łączy się w pary na suchym lądzie, na jednej z wysp znajdujących się w ich zasięgu. Samica składa pojedyncze, nakrapiane białe jajo o długości około 10 centymetrów (nieco poniżej 4 cali). Oboje rodzice na przemian siedzą na gnieździe. Jajo wykluwa się po około 11 tygodniach. Rodzice wrócą do gniazda, aby nakarmić pisklę olejami ze strawionego pożywienia.

Gdy dziecko osiąga wiek 4-5 tygodni, rodzice wracają rzadziej, aż w wieku 7-8 miesięcy pisklę jest gotowy do opuszczenia gniazda. Nie wróci na miejsce lęgowe przez kilka lat, dopóki nie będzie gotowa do kopulacji.

Albatros wędrowny to ptaki długowieczne. Ich żywotność wynosi do 50 lat. Jeden z badanych ptaków pasiastych był znacznie powyżej tego wieku, gdy był ostatnio widziany.

Populacja wędrownych albatrosów

W 2007 roku populacja albatrosów wędrownych wynosiła około 25 500, z czego nieco ponad 8 000 stanowiło par hodowlanych. Od tego czasu ich liczba spada z powodu komercyjnej działalności połowowej. Obecnie pozostaje tylko około 20 000 tych goonie. W rezultacie wędrowny albatros znajduje się na liście gatunków wrażliwych.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę W.

Często zadawane pytania dotyczące wędrownego albatrosa

Gdzie mieszkają wędrowne albatrosy?
Ich loty obejmują wszystkie obszary oceaniczne na Ziemi z wyjątkiem północnego Atlantyku. Obejmuje to południowe morza otaczające Antarktydę, Australię, Afrykę, Europę, Azję, Oceanię i Amerykę Północną. Rozmnażają się na wyspie Georgia Południowa, na Wyspach Księcia Edwarda i Mariona, na wyspach Kerguelan i Crozet oraz na wyspie Macquarie.

Co jedzą wędrowne albatrosy?
Te duże, białoskrzydłe ptaki zjadają małe ryby, krewetki, kalmary, fitoplankton i pływające śmieci.

Ile waży wędrowny albatros?
Średnia waga wędrującego samca albatrosa wynosi 20 funtów. Samice są nieco mniejsze i mają średnią wagę 17 funtów. Największy zarejestrowany samiec ważył 28 funtów.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł wędrownego albatrosa?
Ten ptak ma największą rozpiętość skrzydeł na świecie. Średnia rozpiętość dla wędrującego albatrosa wynosi nieco ponad 3 metry (10 stóp), a zakres od 2,51 do 3,5 metra (8 stóp 3 cale – 11 stóp 6 cali). Największy zweryfikowany pomiar rozpiętości skrzydeł to 3,7 metra lub 12 stóp 2 cale. Największa odnotowana rozpiętość skrzydeł, choć niezweryfikowana, wynosi 5,3 metra (17 stóp i 5 cali).

Jak długo albatros wędrowny może latać bez przerwy?
Według fakty naukowców, albatros wędrowny może latać ponad 46 dni i 10 000 mil bez lądowania. Ptaki te latają z prędkością przekraczającą 67 mil na godzinę, do trzech razy szybciej niż wiatr, wykorzystując technikę dynamicznego szybowania. te śnieżne ptaki mogą przebywać na morzu nawet przez pięć lat.

Jak wędrowny albatros śpi podczas lotu?
Eksperci przypuszczają, że albatros mogą złapać kilka mrugnięć, unosząc się na powierzchni wody po karmieniu. Jednak podczas lotu zużywają tak mało energii, że mogą nie potrzebować snu.

Czy albatros to oznaka pecha?
Nie, nie ma faktów, które mogłyby zweryfikować to pojęcie. W „The Rime of the Ancient Mariner”, słynnym wierszu Samuela Taylora Coleridge’a, marynarz zabił albatrosa, a potem miał pecha na morzu. Sam ptak nie ma żadnego wpływu, ani pozytywnego, ani negatywnego, na to, co dzieje się z ludźmi.

Do jakiego królestwa należy Wędrujący Albatros?
Wędrówka Albatros należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Wędrowcy Albatrosy?
Wędrowny Albatros należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należy Wędrowny Albatros?
Wędrowny Albatros należy do klasy Wędrowców.

Do jakiej rodziny należy Wędrowny Albatros?
Wędrowny Albatros należy do rodziny Diomedeidae.

Do jakiego rzędu należy Wędrowny Albatros?
Wędrowny Albatros należy aby zamówić Procellariiforms.

Jaki rodzaj pokrycia mają Wędrowne Albatrosy?
Wędrujące Albatrosy są pokryte piórami.

Jaki rodzaj okrycia mają Wędrowne Albatrosy?

Wędrujące Albatrosy są pokryte Piórami.

Jakie są niektóre drapieżniki Wędrownego Albatrosa?
Do drapieżników młodocianych Wędrownych Albatrosów należą wydrzyki, dzióbki, koty, kozy i świnie. Dorosły wędrowny albatros nie ma drapieżników.

Jaka jest naukowa nazwa Wędrownego Albatrosa?
Naukowa nazwa Wędrującego Albatrosa to Diomedea exulans.

Jaka jest długość życia Wędrownego Albatrosa?
Wędrujący Albatros może żyć ponad 50 lat.

Ile istnieją gatunki Wandering Albatros?
Jest 1 gatunek Wandering Albatros.

Ile jest gatunków Wandering Albatros?
Istnieje 1 gatunek Wędrownego Albatrosa.

Jak nazywa się dziecko Wędrownego Albatrosa?
Dziecko Wędrownego Albatrosa nazywane jest pisklę.

Ile jest gatunków wędrownego albatrosa?
Jest 1 gatunek wędrownego albatrosa.

Jakie jest największe zagrożenie dla Wędrownego Albatrosa?
Największym zagrożeniem dla Wędrującego Albatrosa jest łowienie przy użyciu sznurów haczykowych.

Co to jest jedno eż nazwa Wędrującego Albatrosa?
Wędrujący Albatros jest również nazywany goonie, albatrosem śnieżnym, albatrosem białoskrzydłym lub albatrosem wielkim.

Jak wielu Wędrownych Albatrosów zostało na świecie?
Na świecie zostało 25 500 Wędrownych Albatrosów.

Ile dzieci ma Wędrowny Albatros?

Średnia liczba dzieci, które ma Wędrowny Albatros to 1.

Co jest ciekawego na temat Wędrującego Albatrosa?
Wędrujący Albatros pojawia się w „Szronie starożytnego żeglarza”.