Kangur rdzawoszyi

Klasyfikacja naukowa Wallaby

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Dwuprzodozębowe
Rodzina
Kangurowate
Rodzaj
Notamacropus
Nazwa naukowa
Notamacropus rufogriseus

Stan ochrony Wallaby

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Wallaby

  • Oceania

Wallaby Facts

Pożywienie
Trawy, owoce, nasiona, liście
Siedlisko
Lasy i zarośla
Drapieżniki
Dingo, lis , duże gady
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Żyją w stadzie
Lokalizacja
Australia i Tasmania
Ciekawostki
Są łapane dla mięsa i futra
Ulubione jedzenie
Trawy

Slogan

  • Istnieje około 30 różnych gatunków!

Charakterystyka fizyczna Wallaby

Kolor
  • Brązowy
  • Rudy
Typ skóry
Śierść
Długość ciała
Do 90cm
Szybkość biegu
Do 70km/h
Waga
20 kg
Dojrzałość płciowa
Od 20 miesięcy

Obrazy Wallaby

Kliknij wszystkie nasze obrazy Wallaby w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Wallaby!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

Główna różnica między kangurami i kangurami polega głównie na tym, że kangury są znacznie większe niż większość kangurów.
Podobnie jak kangury, wallaby są torbaczami, które są częścią rodzina Macropodidae. Pochodzący z Australii i Papui Nowej Gwinei wallabies został wprowadzony do innych części świata, w tym do Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii. Spośród ponad 30 gatunków, które dziś przetrwały, kilka jest wymienionych jako zagrożone lub zagrożone – a co najmniej pięć gatunków wyginęło.

Fakty o Wallaby

  • Gatunki Wallaby są zgrupowane w zależności od siedliska, a klasyfikacje obejmują krzewy -, skały -, kozły ogoniaste -, zające – i kozły leśne.
  • Chociaż kozły są głównie z natury samotne, zwierzęta te czasami gromadzą się. Kiedy to robią, grupę wallabies można nazwać tłumem, dworem lub trupą.
  • Na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN pojawia się kilka gatunków wallaby, w tym koziorożec prozerpinowy i koziorożec czarny. .
  • Wallaby to zwierzęta z kilkoma naturalnymi drapieżnikami. Jednak wprowadzone dzikie drapieżniki, w tym psy, koty i lisy, spowodowały, że wiele gatunków znalazło się w zagrożonych stanach ochrony.
  • Oprócz wielkości, wallaby i kangury różnią się również ze względu na rodzaj zębów, które mają, a wallaby posiadające bardziej płaskie zęby, bardziej odpowiednie do zjadania liści.

Nazwa naukowa Wallaby

Te zwierzęta to ssaki zaliczane do podklasy torbaczy. Należą do rzędu Diprotodontia, który obejmuje kangury, oposy, wombaty i koale. Są one dalej klasyfikowane do podrzędu Macropodiformes. Wraz z kangurami należą do rodziny Macropodidae. Termin oznacza „duże stopy”. W rzeczywistości rozróżnienie między tymi dwoma stworzeniami jest arbitralne i dotyczy głównie rozmiaru. Większość kangurów jest znacznie mniejsza niż kangury, ale niektóre mogą mieć nawet sześć stóp długości (łącznie z ogonem).

Termin walabia pochodzi od Dharug „walabi” lub „waliba”, które pochodzi od Aborygeni Eora mieszkający na wybrzeżu Nowej Południowej Walii, w pobliżu współczesnego Sydney. Od około 1802 roku stworzenia te były wspólnie nazywane „kangurami szczotki”.

Podobnie jak młode kangury, młode nazywane są joeys. Dorosłe samce nazywane są boomerami, waletami i dolcami; podczas gdy dorosłe samice nazywane są łaniami, jillami lub ulotkami. Grupy wallaby, które zwykle pojawiają się wokół wodopojów, są znane jako trupy, dwory lub moby.

Wygląd i zachowanie Wallaby

Wallaby obejmują ponad 30 gatunków. Wśród tych gatunków torbacze te różnią się znacznie pod względem wielkości. Jednak przeciętnie zwierzęta te mierzą od jednej do trzech i pół stopy wysokości, a ich ogony mierzą od 10 do 29 cali długości.

Te stworzenia ważą od około czterech do 53 funtów. Chociaż zazwyczaj są małe do średnich, największe gatunki mają średnio około sześciu stóp od głowy do ogona – około trzech stóp wysokości. Dla porównania, kangury mają zwykle od trzech do ośmiu stóp i ważą od 40 do 200 funtów.

Te ssaki mają małe kończyny przednie, które są używane głównie do karmienia. Posiadają duże uszy i długi, spiczasty pysk. Ich wydłużone pyski zapewniają dużo miejsca na szczęki dla szeregu dużych, płaskich zębów, które są wyspecjalizowane do żucia materiałów roślinnych.

Te zwierzęta mają również duże, mocne ogony. Chociaż nie są chwytne ani zdolne do chwytania przedmiotów, te ogony są używane do balansowania i podpierania w pozycji siedzącej. Potężne tylne nogi stworzeń pozwalają im skakać z dużą prędkością i skakać na duże odległości.

Oprócz tego, że używają ich do skakania wysoko, kopią też te potężne nogi podczas konfrontacji z drapieżnikami lub innymi walabiami.

W razie zagrożenia zwierzęta te tupią nogami, kopią tylnymi łapami i wydają ochrypły dźwięk aby ostrzec innych członków swojej grupy. Zwykle są bardziej aktywne wieczorem i wczesnym rankiem, a dotyczy to szczególnie suchych obszarów.

Wallaby Siedlisko

Są szeroko rozpowszechnione w całej Australii, ale są najbardziej rozpowszechnione w surowe, odległe obszary, które są silnie zalesione. Niewiele z tych stworzeń można znaleźć na równinach lub w innych, bardziej otwartych obszarach. Pochodzą z Australii i Papui Nowej Gwinei, a także z powodzeniem zostały wprowadzone do Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i innych obszarów na całym świecie.

Różne gatunki walabii są pogrupowane według siedlisk. Na przykład koziołki, które składają się z 11 gatunków, występują głównie w zaroślach południowo-wschodniej Australii i Tasmanii oraz w otwartych lasach przybrzeżnej wschodniej Australii.

Członkowie tej podgrupy, Protemnodon, są najbardziej podobni do kangurów, ale mają inne uzębienie (rodzaj zębów). Należą do nich wallaby rdzawoszyja i ładna buźka.

W pobliżu wody, wśród skał, żyją kozły. Obejmuje sześć nazwanych gatunków należących do podrodzaju Petrogale.

Zwykle są brązowo-szare z łatami, paskami i innymi znaczeniami. Tak zwane kozły ogoniaste, które należą do podrodzaju Onychogalea, obejmują trzy nazwane gatunki. Dwa z tych gatunków, które mają ostre narośla na końcach ogonów, są klasyfikowane jako zagrożone.

Zające wallaby z podrodzaju Lagorchestes są dość małe, a ich ruchy przypominają ruchy zajęcy. Inne przykłady gatunków tych zwierząt, które są klasyfikowane według siedlisk, obejmują zarośla i kozły leśne. Ta ostatnia obejmuje walabię karłowatą. Pochodzący z Nowej Gwinei gatunek ten jest najmniejszym z rodzaju, mierzący średnio 18 cali długości i około 3,5 funta wagi.

Niektóre gatunki wallaby przystosowały się do swoich unikalnych siedlisk. Na przykład skalne wallaby mają zmodyfikowane stopy, które są zaprojektowane do chwytania kamienia poprzez tarcie skóry, a nie przez ostre pazury.

Dieta Wallaby

Te zwierzęta są roślinożercami, co oznacza, że ​​ich dieta składa się w całości z roślin. W zależności od siedliska mogą utrzymywać się z traw, paproci, liści, ziół, a nawet różnych rodzajów owoców. Pokonują ogromne odległości, aby zdobyć pożywienie i wodę, i nie jest niczym niezwykłym widzieć ich duże skupiska stłoczone wokół wodopojów.

Wallaby Drapieżniki i Zagrożenia

Na wolności te zwierzęta mają kilka naturalnych drapieżników. Najczęściej polują na nie dingo, diabły tasmańskie i orły klinowate. Jednak na nieszczęście dla tych torbaczy kilka wprowadzonych gatunków siało spustoszenie w ich bezpieczeństwie. W szczególności wprowadzenie zdziczałych drapieżników, takich jak psy, koty i lisy, okazało się katastrofalne dla wielu gatunków tych zwierząt.

Kolejnym zagrożeniem, które powstało dla nich, jest wprowadzenie obcych gatunków, które obecnie konkurują z je za ograniczone zasoby. Wprowadzenie obcych roślinożerców, takich jak króliki, kozy, bydło i owce, spowodowało wypchnięcie wielu gatunków walabii na zagrożone terytorium.

Kilka gatunków figuruje na Czerwonej Liście Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) Zagrożone gatunki. Na przykład pięć gatunków koziorożca czarnogłowego jest wymienionych jako zagrożone, wrażliwe lub prawie zagrożone.

Walabia prozerpinska jest sklasyfikowana jako zagrożona, koziorożec żółtodzioby jest wymieniony jako bliski zagrożenia, a koziorożec prozerpinowy i ogonogonowy są wymienione jako podatne na wyginięcie. Niestety, dwa gatunki tych zwierząt, zając wschodni i wallaby z półksiężycem, wymarły.

Rozmnażanie Wallaby, dzieci i długość życia

Okres godowy dla większości gatunek występuje w styczniu i lutym. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku około 12 miesięcy, a okres ciąży przed urodzeniem potomstwa wynosi około 28 dni. Te średnie różnią się jednak w zależności od gatunku.

Kiedy się rodzą, dżonki, jak nazywa się dzieci, są mniej więcej wielkości galaretki. W danej chwili rodzi się tylko jeden kociak. Podobnie jak kangurki, rodzą się całkowicie bezradne i nierozwinięte, a po wynurzeniu natychmiast wpełzają do torby matki. Tam zatrzaskują się na smoczku. Joeys zazwyczaj pozostają w torbie matki przez około 250 dni. Wiadomo, że nawet po ich odejściu od razu wskakują do środka, gdy pojawia się zagrożenie.

Jest technicznie możliwe, aby samica ponownie zaszła w ciążę, gdy w jej torbie znajduje się jeszcze kociak. Kiedy tak się dzieje, rozwój nowego zarodka zostaje wstrzymany do czasu, gdy istniejący lejkowiec opuści woreczek. Zjawisko to znane jest jako diapauza embrionalna i występuje tylko w przypadku torbaczy.

Średnia długość życia tych zwierząt wynosi około 9 lat. Jednak wallaby, które żyją bliżej obszarów zamieszkania ludzi, które zwykle obejmują psy, koty i inne drapieżniki, zwykle nie przeżywają tak długo.

Populacja Wallaby

Wallaby populacje różnią się w zależności od gatunku. Wiele gatunków walabii nie zostało dotkniętych przez ludzi przez lata, więc ich populacje pozostały stabilne. Jednak wiele gatunków jest obecnie wymienionych jako zagrożone. Jednym z istotnych czynników było wprowadzenie obcych, zdziczałych zwierząt, w tym psów, kotów i lisów, o których wiadomo, że polują na wallaby.

Innym problemem było wprowadzenie obcych roślinożerców, takich jak bydło. owce, króliki i kozy, które obecnie konkurują z walabiami o trawy, liście, zioła i inne rośliny. Wreszcie ludzie polują również na wallaby ze względu na mięso i futro. Ta praktyka nie jest tak powszechna jak kiedyś, ale nadal występuje i nadal wpływa na poziomy populacji.

Zobacz wszystkie 37 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę W

Wallaby FAQ (często zadawane pytania)

Co to jest walabia?
Walabia to torbacz należący do tej samej rodziny, co kangur, Macropodidae. Ponieważ są torbaczami, wallaby noszą swoje młode w woreczkach. Ogólnie rzecz biorąc, wallaby są niezwykle podobne do swoich bliskich krewnych, kangurów. Najlepszym sposobem na rozróżnienie ich jest ich rozmiar, ponieważ wallabies są zwykle znacznie mniejsze. Występujące głównie w Australii i pobliskich wyspach, wallaby obejmują ponad 30 gatunków i występują w szerokim wachlarzu siedlisk.

Co lubią jeść wallaby – czy są to zwierzęta mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?
Wallaby są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą tylko rośliny. Te torbacze utrzymują się głównie z diety złożonej z liści, ziół, traw i innych roślin. Niektóre gatunki kangurów zjadają również niewielkie ilości owoców.

Czy wallaby i kangury to to samo?
Wallaby i kangury należą do rodziny Macropodidae, i są do siebie bardzo podobne. W rzeczywistości ludzie często zakładają, że są zasadniczo tym samym stworzeniem. Istnieje jednak kilka różnych sposobów, aby je rozróżnić – a rozmiar jest najbardziej oczywisty. Średnio wallaby ważą od 4 do 53 funtów, podczas gdy kangury średnio od 45 do 200 funtów. Pomijając ogony, wallaby mają średnio od jednej do dwóch stóp wzrostu, a kangury mogą mieć nawet osiem stóp wzrostu!

Innym sposobem na rozróżnienie tych dwóch jest ich kolorystyka. Wallabies zwykle mają jaśniejsze płaszcze i zawierają od dwóch do trzech różnych kolorów. Z drugiej strony kangury mają zwykle bardziej jednolity kolor, a ich ubarwienie jest zwykle bardziej stonowane.

Wallaby można również odróżnić od kangurów po zębach. Ponieważ żyją głównie z liści, zęby trzonowe wallaby są szerokie i płaskie z mniej zaznaczonymi koronami. Pojedynczy ząb tnący można znaleźć w górnej części jamy ustnej.

Tymczasem kangury, których dieta jest zdominowana przez trawy, mają zakrzywione zęby trzonowe z wysokimi koronami do krojenia. Ich zęby mają również poprzecznie ścięte grzbiety, które dodatkowo pomagają w ścinaniu i zjadaniu źdźbeł trawy.

Czy walabia jest torbaczem?
Wallaby są rzeczywiście, torbacze jak kangury. Oba zwierzęta należą do klasy Mammalia i do infraclasy Marsupialia. Porządek, do którego oboje należą, Diprotodontia, obejmuje również koale, wombaty i oposy. W rzeczywistości kangury i wallaby należą nawet do tej samej rodziny, Macropodidae, co oznacza „duże stopy”, a potomstwo obu stworzeń nazywane jest joeys.

Czy wallaby są agresywne?
Ogólnie wallaby nie są agresywnymi stworzeniami. Nawet jeśli nie mają niezawodnego źródła pożywienia, dobrze tolerują obecność ludzi – pod warunkiem zachowania pewnej odległości. Jeśli jednak ludzie podejdą zbyt blisko, wallaby są skłonne postrzegać je jako zagrożenie. Dlatego najlepiej jest, aby ludzie trzymali się z daleka od wallaby.

Wallaby są czasami agresywne wobec siebie. W takich sytuacjach zazwyczaj atakują przeciwnika kopnięciami z potężnych tylnych nóg.

Czy walabia może być dobrym zwierzakiem?
Wallaby nie są idealne dla większości ludzi i prawdopodobnie nie będą szczęśliwe w sytuacji domowej. Chociaż trzymanie walabii jako zwierzęcia domowego jest legalne w wielu miejscach, odpowiednia opieka nad nim jest trudna.

Ponieważ lubią skakać z dużą prędkością, potrzeba dużo miejsca na zewnątrz. Wallabies to świetni artyści uciekający, więc potrzebne jest wysokie ogrodzenie. Mogą zakopywać się pod płotami, dlatego wymagane są dodatkowe środki zabezpieczające. Te torbacze nie są łatwe do utrzymania w domu i zwykle prowadzą nocny tryb życia, co może przeszkadzać ludziom w nocy.

Mając na uwadze wszystkie te czynniki, wallaby nie są dobrym rozwiązaniem jako zwierzęta domowe i lepiej je lubią obserwowanie ich na wolności.

Jak nazywają sięmałe kangurki ?
Małe kangurki są znane jako joeys, podobnie jak małe kangury.

Do jakiego królestwa należą Wallabies?
Wallabies należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Wallabies?
Wallabies należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą Wallabies?
Wallabies należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą Wallabies?
Wallabies należą do rodziny Macropodidae.

Do jakiej kolejności należą Wallabies do?
Wallabies należą do rzędu Diprotodontia.

Do jakiego rodzaju należą Wallabies?
Wallabies należą długi do rodzaju Macropus.

Jaki rodzaj okrycia mają Wallabies?
Wallabies są pokryte futrem.

W jakim typie siedliska żyją Wallaby?

Wallaby żyją w lasach i zaroślach.

Jakie są niektóre drapieżniki Wallabies?
Do drapieżników Wallaby należą dingo, lisy i duże gady.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla Wallaby?
Średnia wielkość miotu dla Wallaby to 1.

Co jest ciekawego w przypadku Wallaby ?
Istnieje około 30 różnych gatunków Wallaby!

Jaka jest naukowa nazwa Wallaby?
Naukowa nazwa Wallaby to Macropus.

Jaka jest długość życia Wallaby?
Wallaby może żyć od 12 do 15 lat.

Jaka jest długość życia Wallaby?
Wallaby mogą żyć od 12 do 15 lat.

Jak szybki jest Wallaby? 

Wallaby może podróżować z prędkością do 30 mil na godzinę.