Wierzbówka chińska

Uguisu Klasyfikacja Naukowa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Wróblowe
Rodzina
Skotniczkowate
Nazwa naukowa
Cettinaea

Stan ochrony Uguisu

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Uguisu

  • Azja

Fakty o Uguisu

Pożywienie
Owady, robaki, jagody
Imię młodego
Kurczak
Zachowanie grupowe
Samotnik
Ciekawostka
Ich guano jest używane w kremach do twarzy!
Szacunkowa wielkość populacji
Stabilna
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Ma jasne linie nad oczami
Inne imiona
Japońska gajówka, śpiewająca buszówka
Oriental Bush-warbler
Rozpiętość skrzydeł
20 cm – 22 cm
Okres inkubacji
2-3 tygodnie
Wiek pisklęcia
12-15 dni
Siedlisko
Niziny i lasy górskie
Drapieżniki
Koty, węże, ptaki drapieżne
Dieta
Wszystkożerny
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Uguisu
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Japonia, Chiny, Korea

Slogan

  • Ich guano jest używane w kremach do twarzy!

Charakterystyka fizyczna Uguisu

Kolor
  • Brunatny
  • Szary
  • Oliwka
Typ skóry
Pióra
Długość ciała
Około 14cm
Waga
Samce 15 g, Samice 12 g
Życie seksualne
Samice kojarzą się z 2-3 samcami

Obrazy Uguisu

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Uguisu w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Uguisu!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja Uguisu

Uguisu to mały gatunek ptaka, który występuje w Japonii, Chinach i na Tajwanie, a także w wielu innych regionach Dalekiego Wschodu. Ptak Uguisu jest również powszechnie znany jako japoński buszówka, ponieważ został nazwany ze względu na pięknie charakterystyczną piosenkę.

Uguisu jest najbliżej spokrewniony z innymi małymi ptakami śpiewającymi, w tym busztami i słowikami, które również mają podobny wygląd, chociaż Uguisu jest na ogół nieco większy. Chociaż nie śpiewają w nocy, mówi się, że piękno piosenki Uguisu sprawiło, że są również znani jako japoński słowik. Ptak Uguisu został po raz pierwszy opisany jako udokumentowany gatunek przez Heinricha von Kittlitza w 1830 roku.

Anatomia i wygląd Uguisu

Uguisu to mały ptak, znany z dość nudnego ubarwienie, szczególnie w porównaniu z pięknem jego piosenki. Zwykle są oliwkowo-zielone lub jasnobrązowe z ciemniejszym upierzeniem na końcach skrzydeł i ogona. Ogon Uguisu jest stosunkowo długi w stosunku do wielkości jego ciała i składa się z prostych piór, co sprawia, że ​​przypomina wyglądem sikory o długich ogonach, z którymi

Uguisu jest uważany za blisko spokrewniony. Podobnie jak inne gatunki małych ptaków siedzących, Uguisu również ma cienkie nogi z długimi, szponiastymi palcami, które ułatwiają im chwytanie gałęzi. Uguisu ma małe ciemne oczy z bladymi paskami nad każdym z nich i prosty, jasnobrązowy dziób.

Rozmieszczenie i siedlisko Uguisu

Ptak Uguisu najczęściej zamieszkuje regiony w całej Japonii, gdzie występuje przez cały rok, wraz z częściami północnych Filipin. Uguisu pochodzi również z południowej Rosji, Chin i Korei i występuje w krajach, w tym na Tajwanie, w bardziej sezonowych warunkach.

Uguisu zwykle występuje w regionach górskich na różnych wysokościach zarówno nizinnych wzgórz, jak i wysoko w lasach górskich, i wiadomo, że zimą przemieszczają się dalej w dół. Uguisu znajduje się w sezonowych lasach i bambusowych zaroślach, gdzie jest dużo liści, które można ukryć, wraz z dużą ilością pożywienia.

Zachowanie i styl życia Uguisu

W podobny sposób dla Słowików Uguisu jest stosunkowo samotnym ptakiem, a osobniki spotykają się tylko w okresie lęgowym. Uguisu jest dość cichy w miesiącach zimowych, wydając ciche ćwierkanie na nagich drzewach, ale wczesną wiosną zaczynają śpiewać, aby spróbować przyciągnąć partnera. Uguisu jest bardziej słyszalne niż widziane przez wielu ludzi ze względu na ich wysoce tajemniczą naturę, ponieważ większość dnia spędzają ukrywając się głęboko w cieniu otaczającego listowia.

Na niektórych obszarach Uguisu to ptaki wędrowne latające między różnymi krajami o zmieniających się porach roku. Jest to najczęściej ucieczka przed zimnymi górskimi zimami, szczególnie na dużej japońskiej wyspie Hokkaido na północy.

Cykle rozmnażania i życia Uguisu

Sezon lęgowy Uguisu rozpoczyna się w wczesną wiosną, kiedy samce wpadają w piękną pieśń, aby spróbować przyciągnąć samicę do kopulacji. Podobnie jak słowiki, samce i samice mają dość podobny wygląd, chociaż samice są nieco mniejsze. Samica Uguisu buduje gniazdo w kształcie kielicha w gęstym gąszczu z gałązek, liści i mchu, w którym składa do 5 małych jaj.

Samica Uguisu siada na swoich jajach, aby utrzymać je w cieple i chronić je przez 2-3 tygodnie po wykluciu się piskląt. Pisklęta Uguisu są karmione i pielęgnowane przez matkę do momentu, aż osiągną wiek około 2 tygodni. Uguisu zwykle żyje na wolności od 2 do 5 lat.

Dieta i zdobycz Uguisu

Uguisu jest zwierzęciem wszystkożernym, co oznacza, że ​​żywią się różnymi roślinami i Zwierząt. Podobnie jak inne wodniczki i słowiki, dieta Uguisu opiera się głównie na owadach, żywiąc się w lesie muchami, robakami, chrząszczami, ćmami i konikami polnymi. Uguisu jest również znane z poszukiwania owoców i jagód w celu uzupełnienia diety.

Potrzeba znalezienia pożywienia jest jednym z powodów, dla których Uguisu migruje w niektórych częściach ich naturalnego zasięgu. W miesiącach zimowych nie tylko jest znacznie chłodniej, ale także Uguisu ma trudności ze znalezieniem pożywienia w tak bezkompromisowych warunkach. Przenosząc się na niziny, istnieje większa szansa, że ​​kolacja nie będzie zabraknie.

Uguisu Drapieżniki i Zagrożenia

Uguisu to bardzo charakterystyczny ptak i jego krzyki słychać w górzystych lasach Dalekiego Wschodu. Jednak ich stosunkowo szare zabarwienie oznacza, że ​​chociaż Uguisu można łatwo usłyszeć, w rzeczywistości jest to bardzo trudne dla drapieżników do wykrycia wśród liści.

Istnieje wiele zwierząt, którym udaje się złapać Uguisu z jego głównymi drapieżnikami, w tym zdziczałymi kotami i psami, a także wężami, jaszczurkami i ptakami drapieżnymi. Uguisu są również zagrożone przez ludzi, którzy wycinali coraz więcej naturalnego lasu, aby zrobić miejsce dla rozwijających się miast i miasteczek, co oznacza, że ​​Uguisu stracił wiele ze swojego naturalnego środowiska.

Uguisu Ciekawe fakty i Cechy

Uważa się, że piękna piosenka Uguisu nie dotyczy tylko znalezienia partnera, ale jest również deklaracją terytorium dla innych osób w okolicy. Co dziwne, odchody Uguisu (znanego jako guano) są obecnie używane jako produkt szczególnie w niektórych kremach do twarzy, ponieważ uważa się, że sprawiają, że skóra jest bardziej miękka i promienna.

Najwyraźniej ten szczególny wybór kremu nawilżającego jest uważany za używany przez gejsze i aktorów kabuki w całej Japonii od wieków, a teraz jest sprzedawany jako produkt komercyjny. Uguisu jest postrzegane jako znak nadchodzącej wiosny w Japonii i dlatego jest również znane pod innymi nazwami, takimi jak Spring Bird i Hanami Bird.

Relacje Uguisu z ludźmi

Przez wiele lat z ojczystej Japonii, Uguisu został przedstawiony zarówno w sztuce, jak i poezji ze względu na piękno jego charakterystycznej piosenki. Z tego powodu często były trzymane w klatkach i niestety prowadziły bardzo kiepskie życie.

Ze względu na wykorzystanie ich guano jako wzmacniacza skóry, są teraz zamknięci w klatkach, dzięki czemu można je łatwiej zebrać i wysłać na cały świat. Rozwijające się osiedla ludzkie, wraz z wycinką gruntów pod pozyskiwanie drewna i rolnictwo oraz rosnący poziom zanieczyszczenia doprowadziły do ​​spadku liczby ludności w większości naturalnego zasięgu Uguisu.

Stan ochrony i życie Uguisu w dzisiejszych czasach

Uguisu zostało wpisane na Czerwoną Listę IUCN jako zwierzę sklasyfikowane jako zwierzę najmniejszej troski i dlatego nie jest bezpośrednio zagrożone jako gatunek w swoim naturalnym środowisku. Wynika to z faktu, że Uguisu występuje w wielu krajach na różnych wysokościach, a zatem w siedliskach, a więc jest dość rozpowszechniony.

Liczba ludności na niektórych obszarach jest również stabilna, ale na innych spada, głównie z powodu wylesiania. Są teraz hodowane w Japonii, dzięki czemu ich guano można zbierać i wykorzystywać jako składnik niektórych kremów.

Zobacz wszystkie 4 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę U

Uguisu FAQ (często zadawane pytania)

Czy Uguisus jest roślinożercą, drapieżnikiem czy wszystkożernym?
Uguisus jest wszystkożernym, co oznacza, że ​​zjada zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należy Uguisus?

Uguisus należy do Królestwa Animalia.

Do jakiego rodzaju należy Uguisus?
Uguisus należy do typu Gromada.

Do jakiego rodzaju należy Uguisus?
Uguisus należy do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należy Uguisus?
Uguisus należy do rodziny Cettiidae.

Do jakiego rzędu należy Uguisus?

Uguisus należy do rzędu Passeriformes.

Jaki rodzaj pokrycia ma Uguisus?
Uguisus jest pokryty piórami .

 Do jakiego rodzaju należy Uguisus?
Uguisus należy do rodzaju Cettia.

Gdzie żyje Uguisus?
Uguisus żyje w Japonii, Chinach i Korei.

W jakim typie siedliska żyje Uguisus?
Uguisus żyje w lasach nizinnych i górskich.

Jakie są niektóre drapieżniki Uguisusa?
Do drapieżników Uguisusa należą koty, węże i ptaki drapieżne.

Ile jaj składa Uguisus?
Uguisus zazwyczaj składa 3 jajka.

Co jest ciekawego o Uguisusie?
Guano Uguisu jest używane w kremach do twarzy!

Jaka jest naukowa nazwa Uguisu?
Naukowa nazwa Uguisu to Cettia diphone.

Jaka jest długość życia Uguisu?
Uguisus może żyć od 2 do 5 lat.

Jak nazywa się małe Uguisu?

Małe Uguisu nazywa się pisklęciem.

Ile gatunków Ugu isu tam jest?
Jest 1 gatunek Uguisu.

Jaka jest długość życia Uguisu?
Uguisu może żyć od 2 do 5 lat.

Jak nazywa się małe Uguisu?
Małe Uguisu nazywa się laską.

Ile jest gatunków Uguisu?
Jest 1 gatunek Uguisu.

Jakie jest największe zagrożenie dla Uguisu ?
Największym zagrożeniem dla Uguisu jest utrata siedlisk.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł Uguisu?
Uguisu ma rozpiętość skrzydeł od 20 cm do 22 cm (od 7,9 do 9 cali).

Jaka jest inna nazwa dla Uguisu?
Uguisu jest również nazywany Japońska gajówka, śpiewająca gajówka lub orientalna gajówka.

Jak szybki jest Uguisu?
Uguisu może podróżować z prędkością do 18 mil na godzinę.

jak powiedzieć Uguisu w …

Niemiecki Japanbuschsänger

Angielski Japane se Bush-warbler

japoński ウ グ イ ス

holenderski Japanse struikzanger

chiński 日本 树 莺