Uakari

Klasyfikacja naukowa Uakari

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Sakowate
Rodzaj
Uakari
Nazwa naukowa
Cacajao

Stan ochrony Uakari

  • Podatny

Lokalizacje Uakari

  • Ameryka Południowa

Fakty Uakari

Pożywienie
Owoce, liście, owady
Imię młodego
Niemowlę
Ciekawostka
Mają bardzo krótki ogon jak na swój rozmiar!
Szacowana wielkość populacji
Nieznana
Największe zagrożenie
Polowanie i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Bezwłosie twarz i czoła
Miejsce zamieszkania
Las deszczowy
Drapieżniki
Jastrzębie, węże, ludzie
Dieta
Wszystkożerne
Wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Uakari
Liczba gatunków
4
Lokalizacja
Dorzecze Amazonki
Slogan
Mają bardzo krótki ogon jak na swój rozmiar!

Charakterystyka fizyczna Uakari

Kolor
  • Róż
  • Głęboka czerwień
Rodzaj skóry
Włosy
Długość życia
Około 20 lat
Waga
2-3 kg
Długość
Samice 36-57 cm, Samców 38-56 cm
Wiek dojrzałości płciowej
Samice 3 lata, Samce 6 lat

Uakari Obrazy

Klikaj na wszystkie nasze obrazy Uakari w galerii. </p >

Zobacz wszystkie obrazy Uakari!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja Uakari

Uakari to mały gatunek małpy pochodzący z tropikalnych lasów deszczowych Ameryki Południowej, gdzie zwykle można je znaleźć w wilgotnej dżungli blisko wody . Uakari jest najbardziej znane z nagiej twarzy, która najczęściej ma kolor od różowego do głębokiej czerwieni. Istnieją cztery odrębne gatunki Uakari, którymi są Uakari rude (łyse), Uakari czarnogłowy, Uakari Ayres czarne i Uakari Neblina, z których wszystkie są bardzo podobne w wyglądzie, ale różnią się nieco kolorem i umiejscowieniem futra. Nazwa Uakari jest faktycznie wymawiana jako „wakari”, przy czym zarówno imię zwyczajowe tej małpy, jak i jej nazwa naukowa, jak się uważa, pochodzi z języków rdzennych.

Anatomia i wygląd Uakari

Uakari jest małe naczelne rosnące do średnio 45 cm długości i ważące około 3 kg. Ogon Uakari jest bardzo krótki w stosunku do wielkości ciała i szczególnie mały w porównaniu z innymi gatunkami małp południowoamerykańskich. Futro pokrywające ciało Uakari jest długie i szorstkie oraz ma tendencję do zmiany koloru, od czerwonego do brązowego, do czarnego i białego, w zależności od gatunku.

Bezwłosy pysk Uakari jest ich najbardziej charakterystyczną cechą i u niektórych osobników może być ciemnoczerwony (chociaż zazwyczaj waha się od różowego do czerwonego, a u niektórych gatunków może być bledszy lub nawet czarny). Ich dłonie i stopy są mocne i zwinne, a przeciwstawne kciuki pozwalają Uakari trzymać się owoców i gałęzi drzew.

Uakari Rozmieszczenie i siedlisko

Uakari zamieszkuje wilgotne, tropikalne lasy deszczowe tylko w dorzeczu Amazonki, w całej Brazylii i Peru oraz w części południowej Kolumbii. Oddzielne gatunki można najłatwiej scharakteryzować dzięki różnym lokalizacjom, dotyczy to również podgatunku łysego Uakari.

Białe Uakari występuje w północno-zachodniej Brazylii; Złote Uakari na granicy Brazylii i Peru; Czerwone Uakari na granicy Brazylii i Kolumbii, a bladoczarne Uakari znajduje się nieco dalej na wschód. Uakari występuje zwykle w dżunglach otaczających źródła słodkiej wody, takie jak strumienie, małe rzeki i jeziora. Wolą jednak częściowo zalane lasy, które są zalewane na stałe lub sezonowo, od obszarów lasów deszczowych, które otaczają duże rzeki.

Zachowanie i styl życia Uakari

W przeciwieństwie do wielu innych gatunków małp Uakari nie używa swojego krótkiego ogona, aby zwisać z drzew lub pomagać mu podczas skoku, chociaż nadal jest przydatny dla zachowania równowagi. Spędzają większość czasu wysoko w baldachimie i skaczą z drzewa na drzewo, używając tylko swoich silnych rąk i nóg. Jednak podobnie jak wiele naczelnych, Uakari jest znane z tego, że podczas swoich rzadkich wycieczek w dół do dna lasu chodzi na wszystkich czterech kończynach.

Uakari żyje w oddziałach w dżungli, które zwykle zawierają od 10 do 30 członków (chociaż mogą mieć do 100 osób), którymi są mężczyźni, kobiety i ich potomstwo. Chociaż większość czasu spędzają razem na drzewach, jeśli chodzi o poszukiwanie pożywienia, oddział Uakari dzieli się na mniejsze grupy, aby żerować.

Powielanie Uakari i cykle życia

Uakari ma tendencję do rozmnażania się między październikiem a majem, kiedy samice wypuszczają atrakcyjny zapach, aby przyciągnąć partnera. Po kryciu samica Uakari rodzi jedno niemowlę, po jeszcze nieznanym okresie ciąży, ale może to robić co dwa lata. Małe Uakari są niewiarygodnie małe i wrażliwe po urodzeniu, przylegają do matki przez pierwsze kilka miesięcy i żywią się wyłącznie jej mlekiem.

Odsadza się je średnio w wieku czterech miesięcy, kiedy zaczynają żerować stadem w poszukiwaniu owoców miękkich i strąków nasiennych. Uakari zwykle żyje na wolności przez około 20 lat, ale tempo wzrostu populacji nie jest szczególnie szybkie, ponieważ samice nie mogą się rozmnażać, dopóki nie osiągną trzeciego roku życia, a samce, gdy mają sześć lat.

Dieta Uakari i zdobycz

Podobnie jak wiele innych naczelnych, Uakari ma dietę wszystkożerną, w związku z czym konsumuje zarówno materiał roślinny, jak i małe zwierzęta. Mimo to Uakari zjada przede wszystkim owoce z okolicznych drzew, a także liście i owady w celu uzupełnienia swojej diety.

Uakari pozyskuje większość swojego pożywienia z wysoko w koronach drzew, ale żeruje na dnie lasu w poszukiwaniu nasion, korzeni i jaszczurek, gdy brakuje pożywienia na drzewach. Ze względu na dietę opartą głównie na owocach, Uakari odgrywa istotną rolę w swoim rodzimym ekosystemie poprzez rozsiewanie nasion w całym lesie.

Uakari Drapieżniki i Zagrożenia

Żyjąc wysoko w koronach lasu i zajmując te obszary czasami dość dużymi grupami, Uakari ma niewielu drapieżników, z których największym zagrożeniem są ptaki drapieżne. Inne gatunki zamieszkujące drzewa, takie jak węże i większe małpy, również polują na Uakari, a zwłaszcza na ich młode.

Jednak największym zagrożeniem dla Uakari są ludzie, ponieważ rdzenni mieszkańcy polowali na nich w poszukiwaniu pożywienia w większości ich naturalnego zasięgu. Siedlisko lasów deszczowych Uakari jest również zagrożone ze względu na wysoki poziom pozyskiwania drewna dla przemysłu drzewnego w całym dorzeczu Amazonki.

Uakari Ciekawe fakty i cechy

Pomimo tego, że nie ma on niewiarygodnie długiego ogonem, który przyczepia się do gałęzi, mocne tylne nogi Uakari umożliwiają im skakanie na oszałamiające odległości. Skacząc na tylnych łapach między gałęziami, Uakari może skakać do 20 metrów z drzewa na drzewo. Kolorowa, naga twarz Uakari jest zdecydowanie ich najbardziej charakterystyczną cechą, ale dokładne uzasadnienie tego jaskrawego ubarwienia nie jest tak naprawdę znane.

Teorie sięgają od przyczyn krycia po możliwość dostrzegania siebie w lesie, ale jedno jest pewne, a mianowicie fakt, że twarz chorych staje się jaśniejsza, a kolor skóry faktycznie świadczy o zdrowiu zwierzęcia. Twarze tych Uakari trzymanych w niewoli są również zauważalnie bledsze niż byłyby na wolności.

Relacje Uakari z ludźmi

Dopóki rdzenne plemiona zamieszkiwały dżunglę dorzecze Amazonki, ludzie i Uakari byli sobie nawzajem znani. Do niedawna Uakari było postrzegane przez wielu rdzennych mieszkańców jako stabilne źródło pożywienia i regularnie polowali na nich głównie za pomocą strzałek z zatrutymi grotami.

Wiele z nich zostało również schwytanych przez miejscową ludność, aby trzymać je jako zwierzęta domowe lub nawet sprzedać. Uakari jest teraz również zagrożone przez ludzi, głównie z powodu wylesiania albo z powodów handlowych, albo z powodu powiększania i tak już rosnących osad ludzkich. Ogromne obszary Amazonii są nadal wycinane codziennie, co oznacza, że ​​wiele rodzimych gatunków (i ludzi) traci swoje domy.

Stan ochrony i życie Uakari dzisiaj

Dzisiaj Chociaż różne gatunki Uakari są klasyfikowane przez IUCN nieco inaczej, ogólnie uważa się je za zwierzęta wrażliwe w swoim naturalnym środowisku. Uważa się, że polowania przez rdzennych mieszkańców i utrata siedlisk w wyniku wyrębu są dwoma głównymi przyczynami stale zmniejszającej się liczby ich populacji, ponieważ obecnie znajdują się one w mniejszych i bardziej odizolowanych obszarach ich naturalnych siedlisk.

Wyświetl wszystkie 4 zwierzęta zaczynające się na literę U

Uakari FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Czy Uakaris są roślinożercami, mięsożercami czy wszystkożernymi?
Uakari to Wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą Uakaris?
Uakaris należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego rodzaju należy Uakaris?
Uakaris należy do typu Gromada.

Do jakiego rodzaju należy Uakaris?
Uakaris należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Uakaris?
Uakaris należą do rodziny Pitheciidae .

Do jakiego rzędu należy Uakaris?
Uakaris należą do rzędu naczelnych. </p >

Jaki rodzaj okrycia mają Uakari?
Uakari są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą Uakaris?
Uakaris należą do rodzaju Cacajao.

Gdzie mieszkają Uakaris?
Uakaris mieszkają w dorzeczu Amazonki .

W jakim typie siedliska żyją Uakari?
Uakari żyją w częściowo zalanych lasach deszczowych.

Co to są niektóre drapieżniki Uakaris?
Do drapieżników z Uakaris należą jastrzębie, węże i ludzie.

Ile dzieci ma Uakaris?
Średnia liczba dzieci, które ma Uakari, wynosi 1.

Co jest ciekawego w Uakaris?
Uakari ma bardzo krótki ogon jak na swój rozmiar!

Jaka jest naukowa nazwa Uakari?
Naukowa nazwa Uakari to Cacajao.

Jaka jest długość życia Uakari?
Uakaris może żyć od 16 do 22 lat.

Jak nazywa się małe Uakari?

Małe Uakari nazywa się niemowlęciem.

Ile jest gatunków Uakari?
Istnieją 4 gatunki Uakari.

Jaka jest długość życia Uakari?
Uakari może żyć od 16 do 22 lat lat.

Jak nazywa się małe Uakari?
Małe Uakari nazywa się niemowlęciem.

Ile gatunki Uakari są tam?
Istnieją 4 gatunki Uakari.

Jakie jest największe zagrożenie dla Uakari?
Największym zagrożeniem dla Uakari są polowania i utrata siedlisk.

Ilu Uakari pozostało na świecie?
Wielkość populacji Uakari jest nieznane.

Jak powiedzieć Uakari po …

duński Uakari

niemiecki Uakaris

angielski Uakari

hiszpański Cacajao

francuski Ouakari

włoski Cacajao

polski  Uakari

portugalski Uacari

słoweński Uakari

szwedzki Kortsvansapor

chiński 禿 猴 屬

An Uakari eats and quietly observes along the banks of the Rio Negro. Amazon, Brazil, South America.