Typologia i zachowanie kojota

Są to zwierzęta o ogromnych zdolnościach adaptacyjnych, które mogą żyć na pustyniach, w lasach lub na obszarach górskich, w zimną lub upalną pogodę. Dowiedz się więcej o typologii i zachowaniu kojota.

Ostatnia aktualizacja: 09 marca 2021r.

Kojot to mięsożerny ssak należący do rodziny psów, którą można pomylić z wilkiem lub dzikim psem. Aby dobrze go odróżnić, musisz przyjrzeć się smukłej sylwetce i intensywnie żółtym oczom. Jego kolor i rozmiar mogą się znacznie różnić, ponieważ istnieje co najmniej 16 różnych odmian.

To zwierzę jest obecne w opowieściach i legendach rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej i zawsze pojawia się jako bardzo przebiegłe i dynamiczne zwierzę. Poniżej zobaczymy kilka elementów, które pozwolą lepiej zrozumieć typologię i zachowanie kojota.

Siedlisko

Kojot żyje głównie w Ameryce Północnej i Środkowej, ale także w niektórych regionach Ameryki Południowej. Niektórzy żyją w regionach górskich, a inni na równinach, a nawet na gorących obszarach pustynnych.
Ma dużą zdolność adaptacji, dlatego w tak zaskakujący sposób rozszerzyła swoje siedlisko. Kojoty mogą żyć w zimnych lub gorących obszarach, w lasach, na pustyniach lub w górach. Co więcej, przystosowali się do obszarów miejskich, a nawet skolonizowali miasta takie jak Los Angeles.

Charakterystyka

Większość okazów ma szare lub brązowe futro, ale mogą mieć żółte lub białe plamki wzdłuż ciała. Osoby mieszkające w chłodniejszych obszarach mają dłuższą, grubszą sierść; te znajdujące się w cieplejszych obszarach mają krótszą, mniej gęstą sierść.
Kojoty mogą mierzyć około 24 cali wysokości i ważą średnio od 33 do 44 funtów. Chociaż są zdrowe i silne, ich wygląd jest zawsze chudy.

Mają długie, mocne nogi i mogą osiągnąć prędkość do 40 mil na godzinę. Polegają tylko na palcach u nóg, aby się poruszać; ich pysk jest bardzo długi, mają bardzo rozwinięty węch i bystry wzrok.

Te cechy czynią z nich doskonałych myśliwych. Ich zmysł węchu jest tak dobrze rozwinięty, że potrafią znaleźć nawet zwierzęta ukryte pod śniegiem. Są w stanie polować na gryzonie i pozostawić je przy życiu, aby nauczyć swoje młode polowania.

Dieta kojota

Układ pokarmowy kojota jest mięsożerny, ale może jeść praktycznie wszystko. Jego dieta jest oportunistyczna i łatwo dostosowuje się do wszystkiego, co znajdzie w środowisku; może nawet przetrwać jedząc śmieci.
Jeśli ma szansę, poluje i zjada małe i duże ssaki, takie jak króliki, gryzonie, owce, bydło, jelenie itp.. Żywi się również ptakami i gadami, takimi jak kurczaki, węże lub ryby; w razie konieczności, a gdy nie ma w pobliżu nic innego, zjada owady, owoce i warzywa.

Zachowanie kojota

Jeśli chodzi o zachowanie kojota, zwierzęta te zaznaczają swoje terytorium za pomocą moczu, który ma bardzo silny zapach. Na ogół żyją i polują samotnie lub w parach monogamicznych; czasami łączą się w pary na całe życie.
Mogą mieszkać w małych paczkach, liczących maksymalnie sześciu członków; w takich przypadkach spory przywódcze są często bardzo agresywne, a niektórzy członkowie są nawet wydalani lub opuszczają grupę.  Porozumiewają się za pomocą charakterystycznego, bardzo wysokiego wycia.

Średnia długość życia tego dzikiego psa wynosi 14 lat. Populacja kojotów znacznie wzrosła w ostatnich czasach, pomimo ludzkich wysiłków, aby je wytępić. Dzieje się tak, ponieważ atakują gospodarstwa i podwórka, wpływając na zwierzęta gospodarskie i uprawy.

Rozmnażanie

Samce kojoty mają proces podbijania samic, który trwa od dwóch do trzech miesięcy. Jeśli samica odwzajemnia się, łączą się w pary, zwykle w lutym; to zawsze samica podejmuje decyzję o skojarzeniu.
Następnie samica rozpoczyna okres ciąży trwający około 60 dni. Z nadejściem wiosny udaje się do swojego legowiska i rodzi średnio sześć młodych (do 12).

Młody są karmione przez matkę i ojca, a także przez starsze rodzeństwo, które pozostaje w stadzie. Po dziesięciu tygodniach po raz pierwszy wychodzą na zewnątrz i zaczynają się towarzysko.
Dorośli odpowiadają za szkolenie młodych do polowania, a około dziewięć miesięcy później są gotowe do usamodzielnienia się; osiągają dojrzałość płciową w wieku jednego roku. Niektóre osoby tworzą własną rodzinę w pobliżu domu rodziców, podczas gdy inne decydują się zostać ze stadem.

Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Dziki pies afrykański
Nieznany gatunek znaleziony w Afryce , afrykański dziki pies znany jest z wyjątkowego koloru sierści i lojalności wobec swojego stada.