Tygrys chiński

Klasyfikacja naukowa Tygrys Południowych Chin

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Kotowate
Rodzaj
Lampart
Nazwa naukowa
Panthera Tigris Amoyensis

Stan ochrony tygrysów południowochińskich

  • Zagrożone

Lokalizacje tygrysów południowochińskich

  • Azja

Fakty dotyczące południowo chińskich tygrysów

Pożywienie
Jeleń, bydło, dziki
Siedlisko
Gęsty las tropikalny
Drapieżniki
Człowiek
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
3
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Jeleń
Ciekawostka
W ciągu 40 lat człowiek doprowadził do zagłady 4000 tys. tygrysów
Lokalizacja
Lasy południowych Chin

Charakterystyka fizyczna południowochińskiego tygrysa

Kolor
  • Czarny
  • Biały
  • Pomarańczowy
Rodzaj skóry
Futro
Długość życia
18-25 lat
Waga
100 kg – 195 kg
Predkość
49-65 km/h
Dojrzałość płciowa
Samica 3-4 rok, Samiec rok pózniej

Obrazy Tygrysów Południowych Chin

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Tygrysa Południowochińskiego w galeria.

Zobacz wszystkie zdjęcia Tygrysa Południowochińskiego!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta!

Wyszukaj

„Tygrys południowochiński to potężny drapieżnik, wytrawny łowca i stary kulturowy symbol królewskiej siły”.
Być może ten podgatunek jest również najbardziej zagrożony tygrys na świecie. W gwałtownym upadku od XX wieku jest obecnie ograniczony do bardzo niewielkiego zasięgu w Chinach, a jedyne znane żywe okazy przebywają w niewoli. Ekolodzy walczą z czasem, aby uchronić to zwierzę przed ostatecznym wyginięciem.

4 Niesamowite fakty dotyczące południowochińskich tygrysów

  • Tygrys południowochiński mógł się oddzielić i
    ewoluować ze starszej linii tygrysów
    , co oznacza, że ​​jest bardziej podobny do typu starożytnego tygrysa niż do nowych typów. Wynika to z analizy genetycznej i obserwacji ich fizjologii.
  • Paski na tygrysie są w pewnym sensie porównywalne do ludzkich odcisków palców. Ze względu na ich wyjątkową naturę (żadne dwa tygrysy nie mają dokładnie takich samych wzorów),
    paski mogą służyć do identyfikacji osobników
    .
  • Tygrysy mają niezwykle
    silne ugryzienie . Potrafią rozłupać czaszkę zwierzęcia swoją szczęką.
  • Drużyna koszykarska Guangdong Southern Tigers
    nosi imię tego zwierzęcia
    .

Nazwa naukowa tygrysa południowochińskiego

Tygrys południowochiński to podgatunek tygrysa pospolitego. Nosi naukową nazwę Panthera tigris amoyensis. Nazwa ta prawdopodobnie wywodzi się z lokalnego dialektu Amoy, którym mówi się w południowym mieście Xiamen (historycznie znanym jako Amoy) i jego okolicach.

Pomimo oddzielenia geograficznego, jest bardzo blisko spokrewniony z tygrys bengalski, tygrys syberyjski, tygrys malajski, tygrys kaspijski i tygrys indochiński. Uważa się, że wszystkie te typy są zdolne do rozmnażania się zdolnego do życia potomstwa, ponieważ należą do tego samego gatunku.

Nieco dalej tygrys południowochiński należy do tego samego rodzaju Panthera jak lamparty, lwy i jaguary. Chociaż tygrysy dzieliły miliony lat ewolucji, znane są z tego, że produkują hybrydy z lwami w niewoli. Rodzina tygrysów, Felidae, obejmuje wszystkie znane koty na świecie.

Wygląd tygrysa południowochińskiego

Tygrys jest obrazem władzy dzięki szerokie ramiona, duże kończyny, masywna szczęka i siła zgryzu oraz ostre pazury. Ma zdolność wyciągania zwłok zwierząt równie dużych, jeśli nie większych, niż ona sama. Jednak pomimo swoich ogromnych rozmiarów tygrys południowochiński jest prawdopodobnie najmniejszym podgatunkiem tygrysa na świecie. Samce tygrysów mierzą od 6 do 6,5 stopy długości i ważą 330 funtów. Samice mają około 5 stóp długości i ważą 240 funtów. Możliwe jest również odróżnienie tego podgatunku od niewielkiej różnicy w kształcie czaszki i zębów.

Paski tygrysa południowochińskiego

Najbardziej uderzające cechy tygrysa to jej rozmiar i zapadające w pamięć ubarwienie. Kolor ten jest mieszaniną czerwonawo-pomarańczowego, prawie żółtego, wokół większości ciała (generalnie bardziej żywego niż inne podgatunki tygrysa) i bieli wokół nóg, klatki piersiowej i części twarzy. Charakterystyczne czarne paski, które są długie i wąskie wzdłuż ciała, pozwalają tygrysowi zachować kamuflaż podczas poruszania się w gęstym listowiu. Wszystko to łączy się z żółtymi oczami i różowym pyskiem.

Zachowanie tygrysa południowochińskiego

Tygrys, woląc unikać gorących spotkań towarzyskich, robi prawie wszystko sam i tylko spotyka się do hodowli i wychowywania dzieci. Kiedy spotyka innego tygrysa, ma zestaw wokalizacji oznaczających jego stan emocjonalny, w tym strach, niepokój, dominację i uległość. Tygrys pozostawia również ślady zapachowe w moczu, aby znaleźć partnerów lub oznaczyć terytorium. Czasami będzie agresywnie pilnował terytorium przed intruzami z zewnątrz.

Tygrys woli polować prawie wyłącznie z ziemi, ale ma niezwykłą zdolność wspinania się na drzewa i pływania po dużych zbiornikach wodnych. Ta umiejętność pływania jest tak płodna, że ​​może ścigać zdobycz na wiele kilometrów w dół rzek i jezior. Kąpie się również w wodzie, aby się ochłodzić przed uderzającym letnim słońcem.

Jedną z bardziej niezwykłych cech tygrysa jest obecność fałszywych oczu z tyłu głowy. Ich cel nie jest do końca jasny, ale fałszywe oczy mogą odstraszyć potencjalnych drapieżników z tyłu lub pomóc młodym podążać za matką.

Ze względu na jego rzadkość prawie wszystko, co wiemy o tym podgatunku tygrysa południowochińskiego, pochodzi z badań i obserwacje w niewoli lub dokumenty z przeszłości. Bardzo niewielu przedstawicieli podgatunku było cytowanych na wolności od lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku.

Siedlisko tygrysów południowochińskich

Jeszcze w XIX wieku Tygrys południowochiński zamieszkiwał rozległe terytoria w większości środkowych Chin, w tym na południu aż do Hongkongu, ale polowania i utrata siedlisk zmniejszyły go do ułamka jego dawnej wielkości. Ostatnia znana grupa tygrysów przebywała na bardzo wąskim obszarze w południowo-środkowych Chinach. Ta dystrybucja jest silnie odizolowana od innych podgatunków tygrysów, więc nie ma szans na ich krzyżowanie.

Tygrys południowochiński może rozwijać się w kilku różnych siedliskach, chociaż preferuje lasy i tereny leśne. Pojedynczy osobnik może utrzymywać wiele nor w jaskiniach, wydrążonych drzewach lub gęstej roślinności, ale niektóre tygrysy spędzają większość swojego życia w ciągłym ruchu bez stałego domu. Terytorium tygrysa i odległości, na jakie będzie podróżował w poszukiwaniu pożywienia, w dużej mierze zależą od liczby ofiar na tym obszarze.

Populacja tygrysów południowochińskich

Zgodnie z Czerwoną Listą IUCN, tygrys południowochiński jest krytycznie zagrożony od 1996 r. Prawdopodobnie wyginął na wolności, ponieważ ostatnia potwierdzona obserwacja tygrysa miała miejsce w latach 90. Niektóre doniesienia o wciąż istniejących dzikich tygrysach są fałszywe lub niepotwierdzone. Jednak nawet jeśli kilka osobników żyje na wolności, jest mało prawdopodobne, aby same zaatakowały powrót, ponieważ ich liczba jest zbyt niska.

Nie oznacza to, że podgatunek jest całkowicie wymarły. W 2007 r. W ogrodach zoologicznych lub bazach hodowlanych nadal przebywało około 70 osobników, z których większość mieszka w Chinach. Wszystkie te okazy pochodzą raczej z populacji żyjących w niewoli niż z populacji dzikich. Tygrys południowochiński stanowi tylko niewielki ułamek z około 3500 tygrysów pozostałych na świecie.

Dieta tygrysów południowochińskich

Preferowana dieta Tygrysów południowochińskich składa się z dużych zwierząt kopytnych, w tym antylop, jeleni i dzików. Tylko wtedy, gdy większa ofiara jest wyczerpana lub trudna do znalezienia, tygrys zacznie ścigać mniejszą zdobycz, taką jak ptaki, ryby, żaby i gryzonie. Bardzo rzadko tygrys poluje i zabija ludzi, ale kiedy już nabierze smaku, może kontynuować polowanie na ludzi do końca życia. Ludzie mogą przygotować kuszący posiłek dla tygrysów zbyt rannych lub starych, by złapać swoją normalną ofiarę.

Podczas polowania tygrys przemyka ostrożnie przez listowie i uderza ją jednym szybkim ruchem, zatapiając ją zęby i pazury w tył szyi lub czaszki. Jeśli zostanie to zrobione skutecznie, prawie natychmiast zabije zwierzę. Martwe zwłoki są następnie wciągane pod osłonę i karmione przez kilka dni. Tygrys zjada większość, ale nie całą tuszę. Ma ogromne wypustki na języku, zwane brodawkami, które usuwają mięso z kości.

Chociaż jest niewiarygodnie duży i potężny, tygrys potrzebuje również takiej samej ilości pożywienia i terytorium, aby się utrzymać. . Pojedynczy tygrys potrzebuje od 20 do 25 mil kwadratowych terytorium łowieckiego, a łącznie może zjadać do 90 funtów pożywienia w jednym posiłku. Tygrys biesiaduje na jak największej ilości jedzenia, ponieważ może wytrzymać kilka dni lub tygodni przed znalezieniem następnego posiłku.

Południowochińskie drapieżniki i zagrożenia tygrysów

Tygrys południowochiński jest drapieżnikiem wierzchołkowym. Nie ma innych naturalnych drapieżników na wolności, ale istnieje kilka zagrożeń dla jego przetrwania. Tygrysy mogą zostać zranione i zabite przez większą ofiarę, a dorośli są również znani z tego, że czasami zabijają młode młode. Z powodu zaniedbania, a nawet wrogich działań ludzi, liczba tygrysów południowochińskich dramatycznie spadła w ciągu XX wieku. Zmiana klimatu może utrudnić poprawę liczebności w przyszłości poprzez zmianę ich naturalnego środowiska.

Rozmnażanie i cykl życia tygrysów południowochińskich

Południe Tygrys chiński nie ma określonego sezonu lęgowego. Dzięki temu może rozmnażać się przez cały rok, ale preferuje miesiące zimowe i wiosenne. Samica zwykle sygnalizuje samcom za pomocą znaków zapachowych lub wokalizacji, kiedy jest w rui. To czasami powoduje, że samce konkurują między sobą o dostęp do zdolnych do reprodukcji samic.

Po kopulacji przez parę samiec ponownie wznawia swoją normalną aktywność, podczas gdy samica jest pozostawiana sama, by nosić młode przez około 100 dni przed porodem. Zwykły miot składa się jednorazowo z jednego do czterech młodych, rzadko więcej. Głównym obowiązkiem matki jest ochrona młodych, karmienie ich oraz nauczenie ich polowania i przeżycia do około 18 miesiąca życia, po czym mogą swobodnie wędrować samodzielnie i rozpocząć nowe niezależne życie. Niektóre młode mogą pozostać z matkami dłużej.

Samice osiągają pełną dojrzałość płciową po około trzech lub czterech latach; nieco dłużej dla samców. Z powodu tych długich okresów dojrzewania samice rodzą tylko co trzy do czterech lat, co znacznie spowalnia wzrost populacji. Typowy tygrys żyje na wolności około 10 lat. Wiadomo jednak, że niektórzy przedstawiciele tego gatunku żyją ponad 20 lat, szczególnie w niewoli.

Zobacz wszystkie 87 zwierząt, których nazwa zaczyna się na literę S

Tygrys południowochiński – często zadawane pytania (często zadawane pytania)

Co się robi, aby uratować tygrysa południowochińskiego?
Kilka lokalnych organizacji chińskich i międzynarodowych, w tym Save China’s Tigers i World Wildlife Fund, pracuje nad uratować tygrysa południowochińskiego przed ostatecznym wyginięciem. Najbardziej obiecującym planem jest wyhodowanie tygrysów w niewoli i wypuszczenie ich do specjalnych rezerwatów tygrysów w całych Chinach.

Powrót na wolność można połączyć z lepszym docieraniem do lokalnych społeczności i ochroną zwierząt przed atakami tygrysów. Jednak ze względu na małą liczebność populacji, słabą zmienność genetyczną, niski współczynnik urodzeń oraz wysokie wymagania energetyczne i terytorialne, nie ma gwarancji, że podgatunek może w pełni wyzdrowieć. Nawet jeśli zostanie znalezione odpowiednie siedlisko, tygrys będzie potrzebował dużej ilości zwierząt drapieżnych, aby utrzymać odpowiednią liczbę populacji.

Dlaczego tygrys południowochiński jest zagrożony?
Tygrys południowochiński jest zagrożony z kilku powodów. Po pierwsze, populacja została zakłócona przez utratę siedlisk spowodowaną wyrębem i rolnictwem. Ze względu na swój ogromny zasięg terytorialny tygrys jest szczególnie wrażliwy na fragmentację terytorialną.

Po drugie, zdziesiątkowanie tradycyjnych źródeł pożywienia mogło ograniczyć liczbę tygrysów, które można utrzymać na wolności. Trzecim głównym problemem jest celowe polowanie. Z powodu powtarzających się ataków na zwierzęta i ludzi tygrys stał się celem rządowej kampanii zwalczania szkodników w latach pięćdziesiątych XX wieku.

W połączeniu z nielegalnym polowaniem i handlem częściami tygrysów (w tym ich futra), ta kampania masowej eksterminacji była tak skuteczna, że ​​ich liczba spadła z 4000 w latach pięćdziesiątych XX wieku do zaledwie 30 w drugiej połowie XX wieku. Chiński rząd ostatecznie zaklasyfikował go jako gatunek chroniony w latach 70. XX wieku, ale wtedy było już za mało i za późno, aby powstrzymać jego nieuchronny upadek.

Jak ewoluował tygrys południowochiński?
Analiza genetyczna ujawnia, że ​​tygrys jako gatunek prawdopodobnie zaczął ewoluować około 3,2 miliona lat temu. Jego najbliższym żyjącym krewnym jest pantera śnieżna, podczas gdy jaguar, lew i lampart są spokrewnieni z większą odległością. Tygrys prawdopodobnie promieniował na zewnątrz gdzieś w Azji Środkowej. Jak wspomniano wcześniej, tygrys południowochiński może być jedną z najwcześniejszych wciąż żyjących odmian tego gatunku.

Czy tygrysy południowochińskie są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Tygrysy południowochińskie są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie należą Kingdom Animalia.

Do jakiej klasy należą tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie należą do gromady Gromada.

Do jakiego rodzaju należą tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą tygrysy południowochińskie ?
Tygrysy południowochińskie należą do rodziny kotowatych.

Do jakiej kolejności należą tygrysy południowochińskie?

Tygrysy południowochińskie należą do rzędu Carnivora.

Do jakiego rodzaju należą tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie są długo do rodzaju Panthera.

Jaki rodzaj okrycia mają tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie są pokryte futrem.

W jakim typie siedliska żyją tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie żyją w gęstych lasach tropikalnych.

Co jest najważniejsze polują na tygrysy południowochińskie?
Tygrysy południowochińskie polują na jelenie, bydło i dziki.

Jakie są drapieżniki tygrysów południowochińskich?
Wśród drapieżników tygrysów południowochińskich są ludzie.

Ile dzieci mają tygrysy południowochińskie?
Średnia liczba dzieci tygrysów południowochińskich to 3.

Co jest ciekawego o tygrysach południowochińskich?
Jest mniej niż 20 tygrysów południowochińskich na wolności!

Jaka jest naukowa nazwa Tygrysa Południowochińskiego?
Naukowa nazwa Tygrysa Południowochińskiego to Panthera Tigris Amoyensis.

Co to jest długość życia tygrysa południowochińskiego?
Tygrysy południowochińskie mogą żyć od 18 do 25 lat.

Jaka jest długość życia tygrysa południowochińskiego?
Tygrysy południowochińskie mogą żyć od 18 do 25 lat.

Jak szybki jest tygrys południowochiński?
Tygrys południowochiński może podróżować z prędkością do 60 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Tygrys południowochiński w …

angielski Tygrys południowochiński

hiszpański Tigre del sur de China

Bezpłatne zdjęcie niesamowity tygrys bengalski w naturze