Tukan

Klasyfikacja naukowa Tukana

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Dzięciołowate
Rodzina
Tukanowate
Nazwa Naukowa
Ramphastinae

Stan ochrony Tukanów

  • Najmniej Obawa

Lokalizacje Tukanów

  • Ameryka Środkowa
  • Ameryka Południowa

Fakty o Tukanie

Pożywienie
Owoce , jajka , owady
Ciekawostka
Dziób tukana może równać się jednej trzeciej długości jego ciała
Cecha charakterystyczna
Małe ciało i ogromny kolorowy dziób
Rozpiętość skrzydeł
43-60 cm
Okres inkubacji
17-18 dni
Siedlisko
Nizinne lasy deszczowe i granice lasów tropikalnych
Drapieżniki
Ludzie, łasice, duże ptaki
Dieta
Wszystkożerny
Lokalizacja
Ameryka Środkowa i Południowa
Ulubiony Pokarm
Owoce
Średnia wielkość lęgów
3

Slogan

  • Istnieje ponad 40 różnych gatunków!

Lokalizacja gniazdowania
Dziury drzew
Wiek linienia
1 rok

Charakterystyka fizyczna Tukana

Kolor
  • Żółty
  • Czarny
  • Biały
  • Pomarańczowy
Typ skóry
Pióra
Długość ciała
42-55 cm
Waga
380-500 g , Samica 380 g
Dojrzałość płciowa
Po 6-7 tygodniach opuszczają gniazdo

Obrazy Tukanów

Przejrzyj wszystkie obrazy tukanów w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy tukanów!

Szukaj

„Pisk żaby tukana można usłyszeć w odległości mili”
Zakrzywiony, kolorowy dziób tukana sprawia, że ​​trudno go przeoczyć. Są wszystkożernymi, jedzącymi owady, jajka i owoce. Na wolności ptaki te mogą żyć do 20 lat. Żyją w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej.

4 niesamowite fakty o Tukanach!

  • Tukany to kiepskie ptaki.
  • Dziób tukana jest pusty
  • Język tukana jest podobny do pióra, które wpycha mu jedzenie do gardła.
  • Pięć lub sześć tukanów może skupić się razem w jednym wydrążonym drzewie

Gdzie znaleźć Tukana

Ptaki tukany występują w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. W szczególności mieszkają w Boliwii, Brazylii, Argentynie, Gujanie Francuskiej, Peru, Paragwaju, Urugwaju, Gujanie i Surinamie. Tukan kanalikowy mieszka na Trynidadzie. Ptaki te żyją w ciepłym klimacie z dużą ilością opadów. Zwykle pozostają w najwyższych partiach drzew zwanych baldachimem. Mogą również żyć na obszarach górskich.

Kostaryka jest popularnym miejscem obserwacji ptaków przez miłośników ptaków. Tukan czerwonodzioby o naukowej nazwie Ramphastos sulfuratus można zobaczyć w górach Cartago, Turrialba i Monteverde. Zwykle można je znaleźć na wysokości od 1600 do 5000 stóp.

Park Narodowy Carara, rezerwat przyrody Cano Negro i Park Narodowy Tortuguero to inne miejsca, w których można zobaczyć tukany wielodziobate i inne gatunki tego kolorowego ptaka w o każdej porze roku.

Doświadczony lokalny przewodnik może pomóc w zwiedzaniu miejsc, w których najczęściej występują tukany.

Gniazda Tukanów

Ptaki tukany zakładają gniazda w małych dziurach wysoko w dziuplach. Czasami wkładają do otworu cienką warstwę trawy lub zwichniętych nasion jako wyściółkę gniazda. Tukany nie robią dziur w drzewach. Zamiast tego tworzą gniazda w norach stworzonych przez dzięcioły lub inne zwierzęta.

Naukowa Nazwa Tukana

Powszechna nazwa tego ptaka to tukan tukan. Jego naukowa nazwa to Ramphastos toco. Po podzieleniu greckie słowo Ramphastos oznacza zakrzywiony dziób (ramphos), obywatel (astos). Ten ptak zwykle występuje pod prostą nazwą tukan.

Należy do rodziny Ramphastidae i klasy ptaków.

Istnieje 35 gatunków tukanów. Oto kilka przykładów:

  • Tukan żółtogardły
  • Tukan kanadyjski
  • Tukan kasztanowaty
  • Tukan czerwonodzioby

Wygląd rozmiar i zachowanie Tukana

Najbardziej charakterystyczną cechą ptaka jest jego dziób. Jedno spojrzenie na szkielet tego ptaka ujawnia wydrążony dziób z podpierającymi go cienkimi kośćmi. Ponadto ma spiczaste krawędzie, jak ząbkowany nóż kuchenny. Dzięki temu tukany mogą wgryźć się w twarde owoce i inne produkty spożywcze. Pod względem koloru dziób tego ptaka może być mieszanką żółtego, pomarańczowego, zielonego, niebieskiego, czerwonego i czarnego, w zależności od gatunku. Mniejszy drapieżnik, widząc duży i kolorowy dziób tego ptaka, może nie chcieć się do niego zbliżać.

Pióra na ciele tego ptaka są przeważnie czarne z plamami niebieskiego, żółtego i czerwonego w różnych miejscach. Na przykład tukan wielodziobaty ma czarne pióra na większości ciała, żółtą klatkę piersiową i czerwone pióra na ogonie. Poza tym ich stopy są niebieskie! Uwaga: ptak ma dwa palce skierowane do przodu i dwa do tyłu. Ten projekt pomaga im wisieć na gałęziach. Ponadto ich unikalne stopy pozwalają im łatwo przeskakiwać z jednej gałęzi na drugą.

Ptaki te mogą mieć do 25 cali długości z dziobem, który może mieć 7,5 cala długości. Przyjrzyj się szkieletowi tukana średniej wielkości, a zobaczysz, że jego dziób jest równy około jednej trzeciej wielkości jego ciała. Niektóre gatunki tego ptaka ważą do 9 funtów. Ich rozpiętość skrzydeł wynosi od 43 do 60 cali.

Może się wydawać, że jego jaskrawo zabarwiony dziób i pióra uczyniłyby tego ptaka podatnym na drapieżniki w środowisku leśnym. Jednak roślinność tropikalna może być również kolorowa. W konsekwencji ptaki te mogą wtopić się w swoje siedlisko i unikać drapieżników.

Wzorzec i czas migracji Tukanów

Te ptaki nie migrują. Nazywa się je hodowcami rezydentami, co oznacza, że ​​ich sezon lęgowy odbywa się w tym samym regionie, w którym żyją przez cały rok. Hodowla tych ptaków odbywa się wiosną.

Dieta Tukanów

Dieta ptaków zaliczana jest do wszystkożernych. Ale niektórzy naukowcy nazywają je owocożernymi, ponieważ ich główną dietą są owoce.

Co jedzą Tukany?

Wraz z owocami jedzą owady, płazy i małe gady. Wiadomo również, że jedzą jaja i pisklęta skradzione z gniazd innych ptaków. To zachowanie polegające na kradzieży klasyfikuje ich jako oportunistycznego karmiciela. Kiedy widzą okazję do jedzenia, robią to!

Ze względu na dietę owocową ptaki te odgrywają ważną rolę w ekosystemie. Po zjedzeniu owoców pozostawiają nasiona w odpadach, co powoduje wzrost większej roślinności.

Tukany drapieżniki i zagrożenia

Chociaż dziób jest duży, jest to stosunkowo mały ptak, co oznacza, że ​​tak ma w swoim środowisku zbiór drapieżników.

Co zjada Tukany?

Jaguary, ostronosy, węże i orły to drapieżniki ptaków. Nieprzypadkowo wszystkie te zwierzęta mają dostęp do wierzchołków drzew, na których żyją tukany.

Innym zagrożeniem dla tych ptaków jest utrata siedlisk spowodowana wylesianiem. Ponadto czasami są chwytane jako zwierzęta domowe. Zwierzęta te zwykle giną, gdy są trzymane w gospodarstwach domowych jako zwierzęta domowe. Potrzebują specjalnej opieki i nigdy nie miały być zwierzętami domowymi.

Stan ochrony tukana toka jest najmniejszym problemem przy malejącej populacji.

Rozmnażanie Tukanów dzieci i długość życia

Okres lęgowy tych ptaków przypada na okres wiosenny. Jednym z najbardziej interesujących faktów na temat tego ptaka jest jego rytuał godowy. Ten rytuał polega na tym, że samiec i samica podrzucają sobie owoce.

Ptaki znoszą od 2 do 4 jaj rocznie. Matka i ojciec na zmianę siedzą na gnieździe. Okres inkubacji jaj wynosi od 15 do 18 dni. Niemowlęta, zwane także pisklętami, rodzą się bez piór i nie widzą. Ich oczy otwierają się w wieku około 3 tygodni. Pisklęta pozostają z rodzicami przez 6 do 8 tygodni.

Te ptaki osiągają dojrzałość płciową w wieku od 3 do 4 lat i mogą dożyć do 20 lat.

Populacja Tukanów

Populacja tych ptaków jest nieznana. Jednak zgodnie z Czerwoną Listą Zagrożonych Gatunków IUCN, ptak ten jest opisywany jako „dość pospolity” w swoim środowisku.

Stan ochrony tukana toka jest najmniejszym problemem ze zmniejszającą się populacją.

Wyświetl wszystkie 27 zwierząt zaczynających się na literę T

Często zadawane pytania dotyczące Tukanów

Czy tukany są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Tukany to wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą tukany?
Tukany należą do Królestwa Zwierzęta.

Do jakiej klasy należą tukany?
Tukany należą do klasy Aves.

Jaki rodzaj tukanów należą do?
Tukany należą do typu Gromada.

Czy tukany migrują?
Nie. Tukany są znane jako hodowcy rezydenci. Oznacza to, że rozmnażają się na tym samym obszarze, na którym żyją przez cały rok.

Ile jaj składa tukan?
Tukan składa od 2 do 4 jajka. Mają młode raz w roku.

Jak szybko lata tukan?
To trudne pytanie! Jednym z najważniejszych faktów do zapamiętania w odniesieniu do tukanów jest to, że nie są one znane ze swoich umiejętności latania na długich dystansach. Kiedy latają, pokonują tylko krótkie odległości. Te ptaki wolą przeskakiwać z gałęzi na gałąź.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł tukana?
Rozpiętość skrzydeł tukana wynosi od 43 do 60 cali.

Kiedy tukany opuszczają gniazdo?
Tukany przebywają z rodzicami w gnieździe do wieku od 6 do 8 tygodni.

Co je tukany?
Tukany mają kilka drapieżników, w tym jaguary, ostronosy, węże i orły.

Co je tukany?
Tukany to wszystkożerne zwierzęta jedzące owoce, owady, płazy i małe gady. Znane są również z kradzieży jaj i piskląt z gniazd innych ptaków.

Czy tukany potrafią latać?
Potrafią latać na bardzo krótkie odległości. Ale wolą przeskakiwać do innych gałęzi.

Gdzie żyją tukany?
Te ptaki żyją w Ameryce Południowej i Środkowej. Boliwia, Brazylia, Argentyna, Gujana Francuska, Peru, Paragwaj, Urugwaj, Gujana i Surinam to miejsca, w których znajdziesz tukany. Żyją w środowisku lasów tropikalnych.

Kostaryka jest domem dla sześciu gatunków tukanów, w tym tukana wielodziobego.

Tukan korytoida żyje na Trynidadzie.

Dlaczego dziób tukana jest taki duży?
Duży dziób tukana może zniechęcić niektóre drapieżniki do ataku. Ponadto za pomocą dużego, mocnego dzioba rozbija twarde kawałki owoców. Przyjrzyj się szkieletowi tukana, a zobaczysz, że jego dziób ma ząbkowane krawędzie, co czyni go wygodnym narzędziem podczas jedzenia.

Długość dzioba tego ptaka pozwala mu sięgać do drzew w celu chwytania owoców rosnących z wysokich gałęzi.

Do jakiej rodziny należą tukany?
Tukany należą do rodziny Ramphastidae.

W jakiej kolejności Do którego należą tukany?
Tukany należą do rzędu dzięciołów.

Jaki rodzaj pokrycia mają tukany?
Tukany są pokryte piórami.

Do jakiego rodzaju należą tukany?
Tukany należą do rodzaju Ramphastos.

Jakie są cechy wyróżniające tukany?

Tukany mają małe ciała i ogromne, kolorowe dzioby.

Co jest ciekawego w tukanach?
Istnieje ponad 40 różnych gatunków tukana!

Jaka jest długość życia tukana?
Tukany może żyć 12 t o 20 lat.