Tukan tęczodzioby

Klasyfikacja naukowa tukana z kilem

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Aves
Order
Piciformes
Rodzina
Ramphastidae
Rodzaj
Ramphastos
Nazwa naukowa
Ramphastos sulfuratus

Stan ochrony tukanu kilowatego

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje tukanów kilowych

  • Ameryka Środkowa
  • Ameryka Południowa

Fakty o tukanie wielodziobym

Główna zdobycz  Owoce, jajka, owady

Ciekawostka Jego dziób to jedna trzecia jego długości!

Cecha charakterystyczna Małe ciało i ogromny kolorowy dziób

Rozpiętość skrzydeł 109 cm – 152 cm (43 cale – 60 cali)

Okres inkubacji 16-20 dni

Siedlisko Nizinne lasy deszczowe i granice lasów tropikalnych

Drapieżniki Człowiek, łasice, duże ptaki

Dieta wszystkożerny

Styl życia

  • towarzyskie

Ulubione jedzenie Owoce

Rodzaj Ptak

Średnia wielkość sprzęgła 3

Slogan Dziób może sięgać prawie 20 cm długości!

Miejsce zagnieżdżenia Wnęki drzew

Wiek linienia8-9 tygodni

Charakterystyka fizyczna tukana z kilem

Kolor
  • Żółty
  • Czerwony
  • Czarny
  • Zielony
  • Pomarańczowy
Typ skóry
Pióra
Prędkośćmaksymalna
39 mph
Długość życia
15-20 lat
Waga
2,1 kg – 4 kg (4,7 funta – 8,8 funta)
Wysokość
42 cm – 55 cm (17 cali – 22 cale)

Obrazy Tukana Kilowatego

Zobacz wszystkie obrazy Tukana Kilowatego w galerii.

Zobacz wszystkie z Zdjęcia tukanów kilowych!

„Tukany wielodziobate to kolory tęczy!”

Tukany wielodziobate są również znane jako tukany „tęczowe” ze względu na ich duże, kolorowe rachunki. Nazywa się je również „tukanami siarkowymi”, ponieważ mają na piersiach jaskrawożółtą plamę. Te tropikalne ptaki rozwijają się w wilgotnym klimacie Ameryki Środkowej i Południowej. Nie latają zbyt dobrze i wolą przeskakiwać wśród gęstych liści baldachimu. Ponieważ żyją bardzo wysoko i nie latają często, mogą być trudne do zauważenia pomimo ich tęczowych dziobów.

Niesamowite fakty z tukanu kilowego!

  • Dźwięk, który te ptaki zostały porównane do żaby. Dźwięk można usłyszeć z bardzo daleka, ponieważ jest dość głośny.
  • Ponieważ ich rachunki są tak duże i zakrzywione, są one znane jako „latający banan”.
  • Ich dwa pseudonimy to „tęczowodzioby” i „siarkowy tukan”.
  • Oboje rodzice pomagają w hodowli jaj i młodych tukanów.

Gdzie znaleźć Keel- Tukan rachowany

Te kolorowe ptaki żyją w Ameryce Środkowej i Południowej. Obejmują one od południowego Meksyku po Kolumbię i Wenezuelę. Wolą lasy tropikalne, suche i wilgotne, a także lasy namorzynowe.Mieszkają w wysokich koronach lasów deszczowych, gdzie z łatwością mogą przeskakiwać z gałęzi na gałąź. Gęste liście zapewniają również schronienie i ochronę.

W nocy ptaki te można spotkać w dziuplach drzew. Kilka tukanów gniazduje razem na małej przestrzeni, do 5 lub 6 osobników na gniazdo.

Naukowa nazwa tukana wielodziobego


Naukowa nazwa tukana wielodziobego to Ramphastos sulfuratus. Ta nazwa oznacza „duży żółty dziób”, a siarka wyraźnie odnosi się do jego wyglądu z siarką. Obecnie istnieje jeden podgatunek, którego nazwa naukowa to R. s. brevicarinatus Podgatunek ten występuje w Gwatemali, Kolumbii i Wenezueli. Jego nazwa oznacza „krótki kil”, odnosząc się do jego krótszego dzioba.

Tukan wielkodzioby Rozmiar, wygląd i Zachowanie

Dziób tukana wielodziobego ma ponad 1/3 jego całej długości, czyli od 42 do 55 cm długości. Ważą od 4 do 8 funtów lub od 2,1 do 4 kilogramów. Ich rozpiętość skrzydeł wynosi 109 cm – 152 cm długości. Ptaki te mają małe, ciemne ciała z jaskrawą żółtą plamą na piersiach.

Mają niebieskie stopy i zielonkawą skórę wokół oczu. Ich stopy mają dwa palce z przodu i dwa z tyłu, co ułatwia im chwytanie gałęzi w baldachimie lasu deszczowego. Ich ogony zakończone są czerwonymi piórami. Te ptaki są znane z głośnych krzyków.

Brzmią jak krzyki żab i można je usłyszeć z odległości pół mili. Chociaż ich dziób wygląda na uciążliwy, jest pusty i lekki. Duży dziób tukana może być jedną z adaptacji, które pomagają mu w obronie, ponieważ mogą nim huśtać się i dziobać.

Kolejną pozytywną adaptacją dzioba tukana jest to, że pozwala mu dość zręcznie sięgać po jagody i zrywać je. Tukan wielodzioboczny jest dobowy, co oznacza, że ​​nie śpi w ciągu dnia i śpi o noc. Ptaki te są zwierzętami społecznymi, które gniazdują i gromadzą się razem w rodzinnych grupach. Lubią żartobliwie walczyć na miecze i ogradzać dziobami, a także rzucać sobie owoce.

Dieta tukana kilofa


Te ptaki jedz głównie owoce i jagody. Jednak technicznie są wszystkożerne. Tukany wielodziobate uzupełniają swoją dietę jagodową, od czasu do czasu jedząc owady, jaszczurki i węże.Jedną z adaptacji wielu drzew z lasu deszczowego jest to, że ich nasiona przeżywają proces trawienia u różnych gatunków ptaków. W ten sposób tukany i inne lotniki z lasów deszczowych pomagają w rozprowadzaniu nowych sadzonek, aby drzewa mogły kiełkować i rosnąć.

Tukany drapieżne i zagrożenia tukany z kilem

Dorosłe tukany wielodzioby są polowane przez duże drapieżne ptaki, takie jak jastrzębie. Młode tukany i jaja są zagrożone przez łasice, węże i małpy.Według Czerwonej Listy IUCN tukany wielodzioboczne są najmniejszym problemem, jeśli chodzi o działania ochronne. Mimo to w ostatnich latach nadal odnotowywali spadek liczby ludności. Większość z nich można przypisać do utraty siedlisk, co czyni ludzi zagrożenie dla stępka Tukan.

Keel Tukan Powielanie, niemowląt i Żywotność

Te ptaki społeczne są monogamiczne przynajmniej przez rok, w którym decydują się na krycie, jeśli nie przez kolejne lata. W zagłębieniu drzewa samica tukana wielodziobego składa od 2 do 4 jaj. Z tych jaj wykluwają się pisklęta po 15–20 dniach inkubacji. Kiedy pisklęta tukana wielodziobego po raz pierwszy wykluwają się, ich dzioby nie są w pełni rozwinięte.

Jak większość ptaków, wykluwają się z zamkniętymi oczami i bez piór na ciele. Po 8-9 tygodniach młode mają mocne i rozwinięte dzioby i są gotowe do opuszczenia gniazda. Tukany kilokształtne mają około 15-20 lat życia.

 Populacja Tukana Kilowego

Tukany te, choć nie są jeszcze uważane za zagrożone, są zagrożone utratą siedlisk. Poluje się również na mięso i dzioby. Wreszcie tukany są popularnymi nielegalnymi egzotycznymi zwierzętami domowymi. Te czynniki oznaczają, że ich populacja stale maleje, chociaż pozostają one szeroko rozpowszechnione w całym swoim środowisku. Najnowsze szacunki populacji wskazują, że ptaki te mają od 50 000 do 500 000 osobników.

Zobacz wszystkie 15 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę K

Często zadawane pytania dotyczące tukanów kilowych (często zadawane pytania)

Czy tukany z kilem są roślinożercami, mięsożernymi czy wszystkożernymi?

Kil Tukany wielkodziobe to wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą tukany wielkodziobe?

Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą tukany kilogatowate?

Tukany wielodziaste należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą tukany wielodziobate?

Tukany wielodziaste należą do klasy ptasich.

Co zjada tukany wielodziobate?

Duże ptaki drapieżne występujące w deszczu w Ameryce Środkowej lasy są głównym zagrożeniem dla tukana wielodziobego. Ich jaja, jak również ich młode, są kierowane przez łasice, małpy i węże.

Ile Keel zafakturowane tukany są pozostawione na świecie?

Szacuje się, że populacja tukana waha się od 50 000 do 500 000 osobników.

Jaką klasyfikację zalicza się do tukana wielodziobego?

kilowatogłowy Tukany należą do klasy Aves, które są potomkami jednego starożytnego przodka ptaka. Każde zwierzę w tej klasie ma takie same cechy, jak pióra, lekkie kości i twardy dziób.

Czy tukan czerwonodzioby jest zagrożony wyginięciem?

Nie. Tukany kilokształtne nie są uważane za zagrożone zgodnie z Czerwoną Listą INCU. Jednak ich populacja nadal spada z powodu polowań, utraty siedlisk i chwytania ich przez egzotyczny przemysł dla zwierząt domowych.

Jak duży jest tukan wielodzioboczny?

Tukany wielodziobate mają od 42 do 55 cm długości i ważą od 2,1 do 4 kilogramów (4-8 funtów).

Czy tukany wielodzioboczne migrują?

Nie. Podobnie jak większość gatunków tukana, tukan kilokodzioby nie migruje.

Ile jaj składa tukan wielodzioboczny?

Tukany wielodzioboczne składać od 2 do 4 jaj na lęg. Oboje rodzice pomagają wychowywać młode.

Jak szybko latatukany wielodziobate ?

Tukany wielodziobate mogą osiągnąć prędkość maksymalną 39 mil na godzinę.

 Co jest Keel Tukan na rozpiętość?

Jego rozpiętość skrzydeł wynosi 109cm – 152cm (lub 43in – 60in). Podczas lotu jest znany obserwatorom ptaków jako „latający banan”.

Kiedy tukany wielodziobate opuszczają gniazdo?

Młode tukany opuszczają gniazdo gniazdo po 8 do 9 tygodniach. Odlatują, gdy ich rachunki w pełni się rozwiną i mogą sobie poradzić. Długość życia tego gatunku wynosi około 15–20 lat po osiągnięciu pełnego dorosłości.

Do jakiej rodziny należą tukany wielkodziobe?

tukany wielodziaste należą do rodziny Ramphastidae.

Do jakiego rzędu należą tukany wielkodziobate?

Tukany wielkokwiatowe należą do rzędu tukanów wielkokwiatowych.

Do jakiego rodzaju należą tukany kilofowe?

tukany kilodziaste należą do rodzaju ramphastos.

Jaki rodzaj okrycia jakie mają tukany wielodziaste?

Tukany wielodziaste są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska żyją tukany wielodziaste?

Tukany kilimowe żyją w nizinnych lasach deszczowych i na granicy lasów tropikalnych.

Jaka jest główna ofiara tukanów kilowatych?

Tukany z kilem zjadają owoce, jajka i owady.

Jakie są niektóre cechy wyróżniające tukany kilimowe?

Kil -Zafakturowane Tukany mają sm wszystkie ciała i ogromne, kolorowe dzioby.

Co jest ciekawego w tukanach kilowych?

Dziób tukana kilowatego może osiągnąć prawie 20 cm długości!

Jaka jest naukowa nazwa tukana wielodziobego?

Naukowa nazwa tukana wielodziobego to Ramphastos sulfuratus.

Jaka jest żywotność tukana kilofa?

tukany kilimowe mogą żyć od 15 do 20 lat.