Hatteria

Klasyfikacja naukowa Tuatara

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Auropsydy
Rząd
Sfenodonty
Rodzina
Hatteriowate
Rodzaj
Hatteria
Nazwa naukowa
Sphenodon

Stan ochrony Tuatara

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje Tuatara

  • Oceania

Tuatara Fakty

Pożywienie
Owady, jajka, jaszczurki
Siedlisko
Lasy i łąki
Drapieżniki
Świnie, koty, gryzonie
Dieta
Mięsożerny
Wielkość miotu
12
Lokalizacja
Endemicznie Nowa Zelandia
Ciekawostka
Na wyspie Wellington odtworzono ich populację
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Owady

Slogan

  • Występuje tylko na kilku wyspach Nowej Zelandii

Charakterystyka fizyczna Tuatara

Kolor
  • Brązowa
  • Oliwkowy
  • Zielona
Typ skóry
Łuski
Długość
Do 60 cm
Dojrzałość płciowa
9-13 lat
Waga
1,3 kg , samice dwa razy lżejsze
Długość życia
Max.83 lata

Obrazy Tuatara

Kliknij wszystkie nasze obrazy Tuatara w galerii.

Wyświetl wszystkie obrazy Tuatara!

Wyszukaj

Jednym z pseudonimów hatterii wśród naukowców jest „żywa skamielina” ze względu na brak zmian ewolucyjnych.

Ze względu na fakt, że nie jest to do końca jaszczurka i niezupełnie dinozaur, hatteria nowozelandzka jest jednym z niewielu naprawdę wyjątkowych zwierząt na świecie. Te gady mogą wyglądać jak jaszczurki, ale należą do własnej, oddzielnej klasy i są jedynymi ocalałymi członkami ich porządku taksonomicznego. Naukowcy są niezwykle zainteresowani ich badaniem, ponieważ mogą one dać wgląd w ewolucję współczesnych jaszczurek i węży.

Fakty o Tuatara

  • Nazwa „hatteria” oznacza „szczyty na plecy ”w języku maoryskim.
  • Tuatary to zwierzęta, które przetrwały od triasu, czyli około 240 milionów lat temu.
  • Są jedynymi ocalałymi członkami rzędu Rhynchocephalia.
  • Tuatary mają trzecie oko zwane „okiem ciemieniowym” na czubku głowy.
  • Długość życia hatterii wynosi ponad 60 lat. Nawet 100 lat w niewoli!

Naukowa nazwa Tuatara

Naukowa nazwa hatterii to Sphenodon punctatus. „Sphenodon” pochodzi od greckich słów „sphen” oznaczających „klin” i „odon” oznaczających „ząb”. „Punctatus” to łacińskie słowo, które oznacza „spiczasty”.

Słowo „tuatara” w języku maoryskim oznacza „szczyty z tyłu”. Maorysi to rdzenni mieszkańcy Polinezji w Nowej Zelandii.

Wygląd i zachowanie Tuatara

Tuatara jest rodzimym zwierzęciem Nowej Zelandii i największym gad w tym kraju. Samce mogą osiągać prawie trzy stopy długości, a dorosłe samice zwykle osiągają około dwóch stóp długości. Zarówno samce, jak i samice osiągają w pełni dorosłą wagę do dwóch funtów, więc pomimo tego, że są określane jako największe gady w Nowej Zelandii, nie są one szczególnie dużymi zwierzętami.

Tuatary to żyjące samotnie zwierzęta w norach, ale wiadomo, że dzielą swoje nory z niektórymi ptakami morskimi, z którymi żyją w harmonii.

Zarówno samce, jak i samice mają podobne umaszczenie. Większość ma wyciszoną, oliwkowozieloną lub rdzawobrązową skórę, aby pomóc im wtopić się w otoczenie. Ciekawostką dotyczącą zabarwienia hatterii jest to, że może się zmieniać w czasie. Co roku linieją, więc ich kolor może się stopniowo zmieniać wraz z wiekiem.

Męskie hatterie mają duży, charakterystyczny grzebień na grzbiecie i szyi. Te kolce można rozłożyć w efektowny pokaz, aby zaimponować samicom w okresie godowym, ale są również używane do okazywania dominacji, gdy walczą z innymi samcami.

Siedlisko Tuatara

Tuatary można znaleźć tylko w Nowej Zelandii. Obecnie żyją tylko na kilku przybrzeżnych wyspach i w ograniczonych regionach kontynentu.

Dieta Tuatara

Ponieważ hatterie są wyjątkowe w świecie gadów, wiele osób pyta: „Co robić? hatterie jedzą? ”

Pod tym względem hatterie są jak wiele innych jaszczurek i gadów podobnej wielkości. Zjadają głównie owady, takie jak chrząszcze, dżdżownice, świerszcze i pająki. W przypadku braku tych owadów zjadały one również ślimaki, żaby, ptasie jaja, karinki, a nawet własne młode.

Tuatara Drapieżniki i Zagrożenia

Tuatary wahają się pomiędzy klasyfikacja jako gatunek zagrożony i bycie „zagrożonym” lub „wrażliwym”, co jest o krok poniżej tego. Jednak IUCN zaktualizował go ostatnio, aby był najmniej troskliwy ze względu na udane wysiłki na rzecz ochrony.

Najpoważniejszym zagrożeniem dla dzikich tuatarów są ssaki drapieżne, które zostały wprowadzone na wyspy przez osadnictwo ludzkie. Psy i szczury miały najpoważniejszy wpływ na populacje tuatarów, ale inne zwierzęta, takie jak fretki i koty, również wpłynęły na ich liczebność.

Ze względu na fakt, że te wprowadzone drapieżniki poważnie zdziesiątkowały populacje dzikich tuatarów w takich krótkookresowo, rząd Nowej Zelandii ogłosił, że hatterie i ich jaja są w pełni chronione w 1895 roku. Ochrona ta obowiązuje do dziś i ma zasadnicze znaczenie dla zachowania ich malejącej liczby.

Rozmnażanie Tuatara, Niemowlęta idługość życia

Tuatary nie przypominają większości gadów, ponieważ rozmnażają się dość wolno. W naturze mają stosunkowo długą żywotność 60 lat lub więcej, aw niewoli mogą żyć do 100 lat.

To długie życie oznacza, że ​​nie osiągają dojrzałości płciowej, dopóki nie osiągną wieku 10–20 lat. . Ponadto rosną do około 35 roku życia.

Krycie odbywa się w środku lata i jest w dużej mierze podyktowane przez samice. Samce mogą rozmnażać się każdego roku, ale samice zazwyczaj rozmnażają się co dwa do pięciu lat. Samce przyciemniają skórę, rozchylają grzebienie i czekają przed norą samicy, próbując zaimponować jej. Samce hatterii nie mają zewnętrznego organu rozrodczego, więc przekazują plemniki samicom poprzez pocieranie ich kloaki. Nazywa się to „pocałunkiem kloakalnym”.

Samice mogą przechowywać nasienie nawet przez rok i używają go do zapłodnienia lęgu o wielkości od pojedynczego jaja do 19 jaj. Te jaja wysiadują przez 12 do 15 miesięcy, co jest niewiarygodnie długim okresem, szczególnie w przypadku gadów. Niestety, ta długa inkubacja oznacza, że ​​jaja tuatara są łatwym posiłkiem dla drapieżników.

Matki Tuatara nie pozostają w pobliżu, aby chronić jaja lub młode po wykluciu, więc wszelkie pisklęta, które przeżyją okres inkubacji, są szczególnie narażone i muszą natychmiast zadbać o siebie w zakresie pożywienia i bezpieczeństwa.

Ciekawostką dotyczącą dzieci hatterii jest to, że temperatura gniazda inkubacyjnego determinuje płeć pisklęcia. Jest to zjawisko znane jako „zależna od temperatury determinacja płci”. Badacze zauważyli, że jaja inkubowane w temperaturze 70 stopni Fahrenheita mają równe szanse na bycie mężczyzną i kobietą. Jaja inkubowane w temperaturze 72 stopni Fahrenheita zwykle składają się w około 80 procentach z samców, a gniazda schładzane do 68 stopni Fahrenheita to zazwyczaj w 80 procentach samice. Jeśli gniazdo zostanie schłodzone do 64 stopni Fahrenheita, wszystkie pisklęta będą płci żeńskiej.

Populacja Tuatara

Obecnie hatterie można spotkać jedynie w niewielkich obszarach kontynentalnej Nowej Zelandii i na kilku odległych wyspach wolnych od gryzoni. Szacuje się, że na wolności żyje tylko około 55 500 tuatarów.

Oprócz tych występujących na wolności, niektóre są trzymane w specjalnych rezerwatach i hodowane w niewoli w ramach programów hodowlanych mających na celu zwiększenie liczby populacji .

Z tego powodu hatterie są często nadal uważane za gatunki zagrożone. Jednak Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznała, że ​​jest to najmniej problematyczne, ponieważ wysiłki mające na celu usunięcie gatunków inwazyjnych wywarły silny wpływ na dobrostan i przyszłość hatterii. Chociaż oznacza to, że przetrwanie zależy od zarządzania ochroną.

Zobacz wszystkie 27 zwierząt zaczynających się od T

Tuatara FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Co czy tuatara?
Tuatara to średniej wielkości gad występujący tylko w Nowej Zelandii.

Czy tuatara są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?
Tuatary są uważane za drapieżniki. Zjadają chrząszcze, pająki, świerszcze, robaki, ślimaki, skinki, ptasie jaja i żaby. Kiedy nie ma łatwego pożywienia, znane są nawet z tego, że kanibalizują również pisklęta.

Dlaczego hatteria ma trzecie oko?
Hatara słynne trzecie oko jest również znane jako oko ciemieniowe. Znajduje się na czubku głowy i jest bardzo małyi trudny do zauważenia, chyba że go szukasz. Ma soczewkę, siatkówkę i własne połączenie nerwowe z mózgiem.  Naukowcy nie są do końca pewni, dlaczego hatterie mają to trzecie oko, ale podejrzewają, że jednym z nich jest pomoc w określaniu cykli światła i ciemności. Może być również obecny, aby pomóc im wchłonąć światło UV niezbędne do wytworzenia witaminy D lub pomóc w regulacji temperatury ich ciała.

Czy są jaszczurkami hatterii?
Pomimo tego, że mają wspólne podobieństwo, hatterie nie są technicznie uważane za część rodziny jaszczurów. W rzeczywistości są częścią całkowicie odrębnego rzędu zwanego Rhynchocephalia, co oznacza „głowa dzioba” i są jedynymi żyjącymi członkami tego rzędu. Są to gady, więc mają wspólne cechy z jaszczurami, węże i krokodyle, ale nie są bezpośrednio spokrewnione z żadnym z tych zwierząt.

Ile tuatarów pozostało na świecie?
Szacuje się, że że w całej Nowej Zelandii żyje około 55 500 tuatarów. Przed wprowadzeniem niszczycielskich ssaków drapieżnych, takich jak szczury, populacja hatterii liczyła miliony.Istnieje niewielka liczba hatterii żyjących w rezerwatach dzikiej przyrody, a niektóre są również hodowane w niewoli w ramach programów ochrony.

Gdzie mieszkają tuatary?
Tuatary można znaleźć tylko w Nowej Zelandii. Żyją w niewielkich ilościach na kontynencie, a na kilku odległych wyspach znajdują się inne kolonie.

Czy hatterie jest dinozaurem?
Chociaż z technicznego punktu widzenia nie jest to dinozaur, hatteria jest wyjątkowa pod tym względem, że pozostawała stosunkowo nie rozwinięta przez ostatnie 220 milionów lat. Nazywa się je czasami „żywymi dinozaurami” ze względu na ich niezwykle prymitywną budowę ciała. Ten brak zmian ewolucyjnych czyni je cennymi okazami dla biologów do badań, ponieważ mogą dostarczyć odpowiedzi na temat tego, jak współczesne gady wyewoluowały od swoich przodków.

Do jakiego królestwa należą Tuatary?
Tuatary należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Tuatary?
Tuatary należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należą Tuatary?
Tuatary należą do klasy Reptilia.

Do jakiej rodziny należą Tuatary ?
Tuatary należą do rodziny Sphenodontidae.

Do jakiego rzędu należą Tuatary?
Tuatary należą do rzędu Sphenodontia.

Do jakiego rodzaju należą Tuatary?
Tuatary należą do rodzaju Sphenodon.

Co rodzaj okrycia, jaki mają Tuatary?
Tuatary są pokryte łuskami.

Jaka jest główna zdobycz Tuatarów?
Tuatara żerują na owadach, jajach i jaszczurkach.

Jakie są niektóre drapieżniki Tuataras?
Do drapieżników Tuataras należą świnie, koty i gryzonie.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla Tuatara?
Średnia wielkość miotu dla Tuatara to 12.

Co jest ciekawego na temat Tuatarów?
Tuatary występują tylko na kilku wyspach Nowej Zelandii!

Jaka jest naukowa nazwa Tuatara?
Naukowa nazwa Tuatara to Sphenodon Punctatus.

Jaka jest długość życia Tuatara?
Tuatary mogą żyć od 50 do 100 lat.

Jaka jest długość życia Tuatara?
Tuatary mogą żyć od 50 do 100 lat.

Jak szybki jest Tuatara?
Tuatara może poruszać się z prędkością do 15 mil na godzinę.