Palczak madagaskarski

Klasyfikacja naukowa Palczak madagaskarski

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Palczak madagaskarski
Rodzaj
Palczak madagaskarski
Nazwa naukowa
Daubentonia madagascariensis

Stan ochrony Palczak madagaskarski

  • Zagrożone

Lokalizacja Palczak madagaskarski

  • Africa

Fakty o Palczak madagaskarski

Pożywienie
Owady, larwy, owoce
Imię młodego
Niemowlę
Zachowanie grupowe
Samotne
Ciekawostka
Uważany za wymarły do ​​1957 roku!
Szacowana wielkość populacji
1000-10 000
Największe zagrożenie
Polowanie i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Wydłużony środkowy palec z haczykowatym pazurem
Ciąża
170 dni
Siedlisko
Gęsty, tropikalny las deszczowy
Drapieżniki
Człowiek, ptaki drapieżne
Dieta
Wszystkożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Nocny
Nazwa zwyczajowa
Aye Aye
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Wschodnie wybrzeże Madagaskaru
Slogan
Uważany za wymarły do 1957!

Charakterystyka fizyczna Palczak madagaskarski

Kolor
  • Czarny
  • Ciemnobrązowy
Typ skóry
Futro
Prędkośćmaksymalna
35 km/h
Długość życia
10 – 23 lata
Waga
2kg – 2,7kg (4lbs – 6lbs)
Długość
30cm – 40 cm (12 cali – 15 cali)
Wiek dojrzałości płciowej
2-3 lata
Wiek odstawienia niemowląt
7 miesięcy

Uważany za wymarły do 1957!

Aye Aye Klasyfikacja i ewolucja

Aye Aye to gatunek lemura zamieszkujący lasy deszczowe Madagaskaru. Aye Aye jest nie tylko największym nocnym naczelnym na świecie, ale jest również jednym z najbardziej wyjątkowych i w rzeczywistości ma tak dziwny wygląd, że kiedy po raz pierwszy został odkryty, uważano go za duży gatunek wiewiórki.

W połowie XIX wieku Aye Aye został ostatecznie uznany za gatunek lemura, ale został sklasyfikowany jako osobna grupa, ponieważ ich najbliżsi krewni lemurów pozostają tajemnicą do dziś.

Jednak te niewiarygodnie wyjątkowe zwierzęta są poważnie zagrożone w większości ich naturalnego środowiska i sądzono, że do 1980 roku były na skraju wyginięcia, głównie z powodu ich natychmiastowego zabicia przez miejscową ludność, która wierzy, że zobaczenie Aye Aye to bardzo pech. Chociaż obecnie wydaje się, że liczba populacji wzrosła, Aye Aye jest jednym z najbardziej zagrożonych gatunków zwierząt na Madagaskarze.

Aye Aye Anatomia i wygląd

Aye Aye to naczelny, który jest najbliżej spokrewniony z lemurami, ale jest jednym z najbardziej unikalnych zwierząt na planecie, ponieważ posiada szereg bardzo różnych adaptacji. Ich ciało i długi ogon są pokryte grubym, kudłatym czarnym lub ciemnobrązowym futrem z warstwą białych włosków ochronnych, które pomagają im wtopić się w otaczający las w ciemności. Aye Aye ma bardzo duże oczy na spiczastej twarzy, różowy nos i podobne do gryzoni zęby z siekaczami, które rosną w sposób ciągły, aby zapewnić, że nigdy nie staną się tępe.

Ich duże, zaokrąglone uszy są niewiarygodnie czułe, dzięki czemu Aye Aye doskonale słyszy podczas nasłuchiwania pędraków pod korą drzew i można je niezależnie obracać. Aye Aye ma długie i kościste palce z ostrymi szpiczastymi pazurami na końcach, które pomagają zwisać z gałęzi, ale to środkowe palce na przednich stopach są ich najbardziej charakterystyczną cechą. Znacznie dłuższe niż inne, te palce są przeciwstawne z podwójną końcówką i haczykowatym pazurem na końcu i służą do wykrywania pędów w martwym drewnie, a następnie ich wydobywania.

Aye Aye Rozmieszczenie i Siedlisko

Historycznie rzecz biorąc, Aye Aye było zwierzęciem, które zamieszkiwało przybrzeżne lasy wschodniego i północno-zachodniego Madagaskaru, ale w 1983 roku uważano, że są one prawie wymarłe, a tylko kilka rozproszonych osobników wciąż tam występowało. Od tego czasu ich liczebność wzrosła i chociaż populacje te nie są zbyt duże, występują w coraz większej liczbie lokalizacji i na różnych siedliskach leśnych.

Aye Aye preferuje gęste, tropikalne i przybrzeżne lasy deszczowe, gdzie jest dużo pokrywy, ale znane są również z zamieszkiwania lasów wtórnych, zarośli bambusowych, namorzynów, a nawet gajów kokosowych wzdłuż wschodniego wybrzeża Madagaskaru. Jednak wraz z prześladowaniami Aye Aye przez miejscową ludność, w ich naturalnym środowisku są oni poważnie zagrożeni utratą siedlisk.

Aye Aye Zachowanie i styl życia

Aye Aye to nocny tryb życia i nadrzewne zwierzę, co oznacza, że ​​większość życia spędza wysoko na drzewach. Chociaż wiadomo, że czasami schodzą na ziemię, Aye Ayes śpią, jedzą, podróżują i łączą się w pary na drzewach i najczęściej spotyka się je w pobliżu baldachimu, gdzie jest dużo osłony z gęstego listowia.

W ciągu dnia Aye Ayes śpi w kulistych gniazdach w rozwidleniach gałęzi drzew, które są zbudowane z liści, gałęzi i winorośli, zanim wynurzą się po zmroku, aby rozpocząć polowanie na pożywienie.

Aye Aye to samotne zwierzę, które zaznacza swój duży zasięg swoim zapachem, a mniejsze terytorium samicy często pokrywa się z co najmniej kilkoma samcami. Male Aye Ayes mają tendencję do dzielenia swoich terytoriów z innymi samcami, a nawet są znane z tego, że dzielą te same gniazda (choć nie w tym samym czasie) i pozornie mogą się wzajemnie tolerować, dopóki nie usłyszą wołania samicy, która szuka partnera.

Aye Aye Reprodukcja i cykle życiowe

Wcześniej sądzono, że Aye Aye ma bardzo ścisły sezon lęgowy (tak samo jak inne lemury), kiedy faktycznie wydaje się, że rozmnażają się przez cały czas rok, w zależności od pory roku. Kiedy samica jest gotowa do krycia, wzywa samców lemurów, którzy gromadzą się wokół niej i będą agresywnie walczyć między sobą o prawa do rozrodu.

Po okresie ciąży, który trwa około pięciu miesięcy, rodzi się jedno niemowlę i pierwsze dwa miesiące spędza w bezpiecznym gnieździe, nie odsadzając go do ukończenia co najmniej 7 miesiąca życia.

Young Aye Ayes pozostanie z matką do ukończenia dwóch lat i wyruszy, by założyć własne terytorium. Uważa się, że samica Aye Aye może rozpocząć rozmnażanie w wieku od 3 do 3,5 lat, podczas gdy samce wydają się być w stanie to robić co najmniej 6 miesięcy wcześniej.

Aye Aye Dieta i Zdobycz

Aye Aye to wszystkożerne zwierzę, które żywi się zarówno innymi zwierzętami, jak i materią roślinną, poruszając się wysoko na drzewach i pod osłoną nocy. Wiadomo, że samce pokonują w ciągu nocy odległości do 4 km w poszukiwaniu pożywienia, żywiąc się różnorodnymi owocami, nasionami, owadami i nektarem.

Są jednak specjalnie przystosowane do polowania w bardzo wyjątkowy sposób, ponieważ używają wydłużonego środkowego palca do stukania martwego drewna w poszukiwaniu wydrążonych tuneli utworzonych przez drążące w drewnie larwy, nasłuchując nawet najdelikatniejszego dźwięku swoimi wrażliwymi, nietoperzowymi uszami.

Kiedy Aye Aye wykryje swoją ofiarę, używa swoich ostrych przednich zębów, aby zagryźć dziurę w drewnie, a następnie włożyć długi środkowy palec, zaczepić pazurami pazur i wyciągnąć je (wypełniając tę ​​samą ekologiczną niszę co dzięcioł). Aye Aye jest również znany z tego, że używa tej długiej cyfry do jedzenia jaj i miąższu kokosa i jest uważany za jedynego naczelnego, który używa echolokacji podczas wyszukiwania pożywienia.

Aye Aye Drapieżniki i zagrożenia

Skryty i zamieszkujący drzewa styl życia Aye Aye oznacza, że ​​w swoim rodzimym środowisku w rzeczywistości ma bardzo mało naturalnych drapieżników, a zwinna i równie nocna Fossa jest ich najbardziej okrutnym naturalnym drapieżnikiem (wraz z ptakami drapieżnymi i wężami, które polują młodsi i bardziej wrażliwi).

Ludzie są w rzeczywistości największym zagrożeniem dla Aye Aye, ponieważ populacje zostały unicestwione w większości ich rodzimych lasów z powodu przesądów miejscowych, którzy uważają, że zobaczenie takiego jest złym omenem.

Na innych obszarach, gdzie się ich nie boi, Aye Aye jest ścigany jak mięso z buszu. Jednak największym zagrożeniem dla obecnych populacji jest utrata siedlisk spowodowana zarówno wylesianiem, jak i rosnącymi osadami ludzkimi, które wkraczają w naturalne środowisko Aye Aye.

Aye Aye Ciekawe fakty i cechy

Chociaż Aye Aye jest samotnym zwierzęciem, samce mają bardzo luźne terytoria, które mogą pokrywać się z wieloma innymi. Budują swoje gniazda wysoko na drzewach i rzadko będą spać w tym samym czasie dwie noce z rzędu, co oznacza, że ​​na jednym terytorium może znajdować się wiele gniazd, przy czym uważa się, że na jednym drzewie można znaleźć nawet sześć.

Uważa się, że Aye Aye jest jednym z najbardziej przerażających zwierząt na świecie, a jego nazwa pochodzi z krzyku przerażenia, gdy ktoś je zauważył. Pomimo tego, że obecnie znajdowano je w większej liczbie obszarów jego niegdyś rozległego zasięgu, liczba populacji Aye Aye była kiedyś tak niska, że ​​uważano ją za wymarłą na wolności aż do 1957 roku, kiedy to ponownie odkryto.

Aye Aye Relacje z Ludzmi

Głównym powodem, dla którego liczba ludności Aye Aye jest krytycznie niska od lat, jest fakt, że miejscowi uważają, że są po prostu zbyt dziwni, a wielu uważa, że ​​zobaczenie ich to naprawdę pech. Jedna historia mówi, że jeśli Aye Aye wyceluje w ciebie długim środkowym palcem, umrzesz, a inna podkreśla, że ​​zobaczenie go doprowadzi do śmierci wieśniaka.

Jedynym sposobem na powstrzymanie tego w obu przypadkach jest jak najszybsze zabicie Aye Aye, co doprowadziło do wyginięcia populacji na niektórych obszarach.

Jednak dzisiaj Aye Aye zmaga się również z rosnącym rozmiarem miast i wiosek, które wkraczają na jego rodzime siedliska, a niektóre osoby są zmuszane do inwazji na uprawy w celu zdobycia pożywienia, co często prowadzi do ich rozstrzeliwania. Są one również poważnie zagrożone wylesianiem dla przemysłu pozyskiwania drewna i wycinką gruntów pod uprawę plantacji rolniczych.

Aye Aye Stan ochrony i życie dzisiaj

Dziś na liście znajduje się Aye Aye przez IUCN jako zwierzę, które jest zagrożone, co oznacza, że ​​jest poważnie zagrożone wyginięciem w najbliższej przyszłości. Liczebność nieco wzrosła od lat 80. XX wieku, a małe populacje zaobserwowano na większej liczbie obszarów ich naturalnego zasięgu, jednak nadal są one bardzo zagrożone przez działalność człowieka, która ma miejsce wokół nich.

Wiele populacji niewoli można znaleźć na całym świecie w programach hodowlanych, aby spróbować uratować Aye Aye przed całkowitym wyginięciem. Niewielką populację można również znaleźć na wyspie Nosy Mangabe, która jest chronionym rezerwatem tuż przy północno-wschodnim wybrzeżu Madagaskaru.

Zobacz wszystkie 63 zwierzęta, których nazwa zaczyna się na literę A

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Aye Aye w galerii.

Zobacz wszystkie Obrazy Aye Aye!

Aye Aye – często zadawane pytania (często zadawane pytania)

Czy Aye Ayes są roślinożercami, mięsożercami czy wszystkożernymi?
Aye Ayes są wszystkożernymi, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należy Aye Ayes?
Aye Ayes należą do Królestwa Zwierzęta.

Do jakiej klasy należy Aye Ayes?
Aye Ayes należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy do Aye Ayes należą do?
Aye Ayes należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Aye Ayes?
Aye Ayes należą do rodziny Daubentoniidae.

Do jakiego zakonu należą Aye Ayes?
Aye Ayes należą do rzędu naczelnych s.

Jaki rodzaj pokrycia ma Aye Ayes?
Aye Ayes są pokryte futrem.

Co rodzaj, do którego należy Aye Ayes?
Aye Ayes należy do rodzaju Daubentonia.

Gdzie mieszka Aye Ayes?
Aye Ayes mieszkają u wschodnich wybrzeży Madagaskaru.

W jakim środowisku żyje Aye Ayes?
Aye Ayes żyją w gęstym, tropikalne lasy deszczowe.

Jakie są niektóre drapieżniki Aye Ayes?
Do drapieżników Aye Ayes należą ludzie, skamieniałości i ptaki drapieżne.

Ile dzieci ma Aye Ayes?
Średnia liczba dzieci Aye Aye to 1.

Co to jest ciekawy fakt na temat Aye Aye?
Aye Aye były uważane za wymarłe do 1957 roku!

Jaka jest naukowa nazwa Aye Aye?
Naukowa nazwa Aye Aye to Daubentonia madagascariensis.

Jaka jest długość życia Aye Aye ?
Aye Ayes może żyć od 10 do 23 lat.

Jak nazywa się dziecko Aye Aye?
Niemowlę Aye Aye nazywa się niemowlęciem.

Ile jest gatunków Aye Aye?
Jest 1 gatunek Aye Aye.

Jakie jest największe zagrożenie dla Aye Aye?
Największym zagrożeniem dla Aye Aye są polowania i utrata siedlisk.

Ile Aye Ayes zostało na świecie?

Na świecie zostało od 1000 do 10000 Aye Aye.

Jak szybki jest Aye Aye?
Aye Aye może podróżować z prędkością do 20 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Aye Aye w …

bułgarski Ай ай

kataloński Ai-ai

czeski Ksukol ocasatý

duński Aye aye

niemiecki Fingertier

angielski Aye-aye

esperanto Fingrobesto

hiszpański Daubentonia madagascariensis

estoński Aie

fiński Ai-ai

francuski Aye-aye

galicyjski Aie aie

chorwacki Madagaskarski prstaš

węgierski Véznaujjú maki

włoski Daubentonia madagascariensis

japoński ア イ ア イ

holenderski Vingerdier

angielski Fingerdyr

polski Palczak madagaskarski

portugalski Aie -aie

szwedzki Fingerdjur

turecki Ay-ay

chiński 指 猴