Jenot azjatycki

Klasyfikacja naukowa szopów

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Psowate
Rodzaj
Jenot
Nazwa naukowa
Nyctereutes procyonoides

Status ochrony jenotów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje jenotów

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Fakty o jenotach

Pożywienie
Żaby, ryby, gryzonie
Cecha charakterystyczna
Zręczne przednie łapy i spiczasty pysk
Siedlisko
Gęste lasy blisko wody
Drapieżniki
Lisy, wilki, żbiki
Lokalizcja
Azja, Europa
Cecha, charakterystyczna
Odstające pasmow włosów po bokach głowy
Ciekawostka
Jako jedyny z psowatych zasypia na zimę
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
8
Ulubione jedzenie
Żaby
Typ
Ssak
Hasło
Jedyny hibernujący pies!

Charakterystyka fizyczna jenota

Kolor
  • Brązowa
  • Żółta
  • Czarna
  • Tan
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
25 km/h
Długość życia
3-8 lat
Waga
3 kg-10 kg
Długość
50 cm- 65 cm 
Dojrzałość płciowa
9-11 miesięcy

Zdjęcia jenotów

Przejrzyj wszystkie nasze zdjęcia jenotów w galerii.Zobacz wszystkie zdjęcia jenotów!

 Wyszukaj

„Szopy pracze mogą wspinać się na drzewa, pływać i nurkować pod wodą”
Szopy pracze żyją w Europie i Azji. Chociaż wyglądają podobnie do szopów, nie są z nimi spokrewnieni. Te zwierzęta są wszystkożerne i są aktywne w nocy i przez część dnia. Ich żywotność wynosi od 6 do 11 lat. Są to zwierzęta społeczne, które żyją w parach lub małych grupach.

Niesamowite fakty o jenotach!

  • Te zwierzęta są blisko spokrewnione z lisem.
  • mają średnio 6 dzieci w miocie.
  • Zjadają ptaki, ryby, owady i owoce.
  • Te stworzenia mają bardzo słaby wzrok.
  • Zimują podczas ekstremalnych burz śnieżnych

Naukowa nazwajenota 

Naukowa nazwa tych zwierząt to Nyctereutes procyonoides. Greckie słowa Nyctereutes procyonoides oznaczają nocnego wędrowca. Słowo jest podzielone w ten sposób: nykt (noc), ereutes (wędrowiec). Japoński jenot, borsuk japoński, tanuki, mangut i Neoguri to inne nazwy związane z tym ssakiem. Neoguri to koreańska nazwa tych zwierząt.Mangut lub tanuki to podgatunek z mniejszą czaszką i mniejszymi zębami niż jenot japoński. Koreański jenot (znany również jako Neoguri) i jenot Ussuri to dwa inne podgatunki.Szop pracz należy do rodziny psowatych i należy do klasy Mammalia.

Szop pracz Wygląd

Gruba sierść tych zwierząt to mieszanka brązowej, szarej, podpalanej i czarnej sierści. Ma czarny ogon i czarny pasek na ramionach. Szop pracz ma dwoje ciemnych oczu i uszu, które są podobne do uszu lisa.W Japonii i Chinach jest kilka mangutów lub tanuki z sierścią z czystego białego futra. Mówi się, że jeśli zobaczysz całkowicie białe tanuki, możesz spodziewać się szczęścia. Niestety, te tanuki są rzadko spotykane.Dorosły mierzy od 20 do 27 cali. Jeśli ustawisz w kolejce 13 koszulek golfowych od końca do końca, będą one równe długości 27-calowego jenota. Waga dorosłego zwierzęcia wynosi od 9 do 20 funtów. Na przykład, 20-kilogramowy jenot waży mniej więcej tyle samo, co dwa średniej wielkości kotki. Najcięższy jenot może dostać 22 funty.Mają słaby wzrok, ale mają doskonały węch. Pomaga im to znaleźć zdobycz, zwłaszcza podczas nocnych polowań.

Zamaskowana twarz

Oprócz czarnych włosów na szyi, te zwierzęta mają czarne włosy na nosie i czarne pierścienie wokół obu. jego oczy. Ta maska ​​czarnych włosów sprawia, że ​​zwierzę wygląda jak szop. Teraz wiesz, skąd wzięła się jego nazwa! Ale tak naprawdę nie jest to związane z szopem. W rzeczywistości jego najbliższym krewnym jest lis.

Zachowanie jenota 

Ten ssak jest społeczny i żyje w parach lub w małej rodzinie. Grupa jenotów nazywana jest paczką. Starają się unikać bycia zauważonymi, ale stają się agresywne, jeśli czują się zagrożone.Brązowa sierść tego zwierzęcia pozwala mu wtopić się w otoczenie jako ochrona przed drapieżnikami. Te ssaki mogą również pływać i wspinać się po drzewach, aby uciec przed zagrożeniami. Umiejętność wspinania się na drzewa to cecha, którą dzielą z innym zwierzęciem z rodziny psowatych, a mianowicie z lisem szarym.

Siedlisko jenota 

Jenoty żyją w Europie i Azji. W szczególności żyją w Chinach, Japonii, Rosji, Wietnamie, Korei Północnej, Korei Południowej, Austrii, Francji, na Węgrzech, w Polsce, Rumunii, Słowacji, Niemczech, Szwecji i Finlandii.Te zwierzęta żyją w klimat umiarkowany. Ich siedlisko obejmuje lasy iglaste i liściaste oraz murawy. Wiadomo również, że żyją w środowisku miejskim.Te ssaki żyją w norach położonych na obszarach gęstej roślinności, gdzie mogą się ukryć i wtopić w otoczenie. Kiedy zaczyna brakować pożywienia w ich środowisku, ssaki te migrują, aby znaleźć nowe terytorium, na którym jest więcej ofiar. Są przystosowalne i mogą przemieszczać się na duże odległości, aby znaleźć źródło pożywienia.Aktywność tych zwierząt spada w okresie zimowym od grudnia do lutego. Zimują, ale tylko podczas poważnych burz śnieżnych. Znajdują opuszczoną norę stworzoną przez borsuka lub inne zwierzę i osiedlają się na zimne miesiące. Te ssaki hibernują w parach.

Dieta jenotów

Co jedzą te zwierzęta? Te zwierzęta są wszystkożerne. Zjada ptaki, owady, jaszczurki, węże i myszy. W menu są również rośliny, jagody i orzechy. Ten ssak potrafi pływać, więc łapie żaby, kraby i ryby w rzekach i strumieniach.Niektóre jenoty żyją w środowiskach miejskich, gdzie dzikich zwierząt jest niewiele. Więc są znani z przekopywania pojemników na śmieci i zjadania resztek wyrzuconych przez ludzi. Czasami jenoty kradną jaja z ptasich gniazd. Krótko mówiąc, przystosowują się do jedzenia wszystkiego, co jest w ich środowisku i czasami są nazywane padlinożercami.

Szopy drapieżne i zagrożenia

Te zwierzęta mają kilka drapieżników, w tym rosomaki, wilki, rysie, Złote Orły i udomowione psy. Jeśli zwierzę nie może uciec przed drapieżnikiem, ma do ochrony jedynie zęby i pazury. Wiele z jego drapieżników jest silniejszych i może pokonać tego ssaka.Kolejnym zagrożeniem dla tych zwierząt są ludzie. Jest zapotrzebowanie na futro jenotów, więc czasami wpadają w pułapki zastawiane przez kłusowników. Poza tym w Japonii zwierzęta te są formą kuchni.Szopy pracze, które żyją w środowiskach miejskich w pobliżu domów, są uważane za szkodniki, ponieważ mogą przenosić choroby na zwierzęta domowe, a nawet ludzi. Czasami są zatrute lub zastrzelone, jeśli wejdą w te środowiska. Mogą zostać zabite, gdy próbują przejść przez ulice w ruchliwych obszarach.Pomimo wszystkich ich drapieżników i zagrożeń, oficjalny stan ochrony tych zwierząt jest najmniejszym zmartwieniem. Ich populacja jest klasyfikowana jako stabilna.

Rozmnażanie jenotów, dzieci i długość życia

Okres godowy tych zwierząt rozpoczyna się w lutym i trwa do kwietnia. Samica uwalnia zapach, sygnalizując, że jest gotowa do krycia. Trzy lub cztery samce walczą o nią, aby zobaczyć, który z nich jest najsilniejszy. Kiedy kobieta i mężczyzna łączą się w pary, są partnerami na całe życie. Oznacza to, że są monogamiczne.Ciąża samicy przypada na 60-70 dni. Maluszki jenotów, zwane także szczeniętami, rodzą się w kwietniu lub maju. Samica zwykle ma sześć szczeniąt w miocie, ale były mioty, w których było aż 15 lub 16 młodych. Zarówno samce, jak i samice pomagają w opiece nad swoimi szczeniętami.Te szczenięta rodzą się niewidome, z cienką grubą sierścią. Ważą od dwóch do sześciu uncji. 6-uncjowe szczenię jenota waży tyle samo, co chomik. Po dziesięciu dniach oczy szczeniąt otwierają się. Są karmione piersią przez pierwsze 40 do 60 dni życia, ale zaczynają jeść stałe pokarmy w wieku trzech tygodni.Szczenięta pozostają z rodzicami do czwartego i pół miesiąca życia. Potem wychodzą i mieszkają niezależnie. Osiągają dorosłość w wieku 10 miesięcy. Te ssaki żyją od 6 do 11 lat. Najstarszy odnotowany japoński borsuk, czyli jenot, zmarł w wieku 16 lat. Nazywał się Tanu i mieszkał z rodziną w Japonii.W miarę starzenia się ssaków mogą one zwalczać pasożyty i pchły, a także rozwijać się świerzb. W niektórych przypadkach były znane z wścieklizny.

Populacja jenotów

Stan ochrony tych zwierząt jest najmniej niepokojący. Chociaż ich dokładna populacja jest nieznana na wielu obszarach, naukowcy szacują, że w Finlandii żyje około 120 000 dorosłych jenotów.Populacja tego ssaka jest klasyfikowana jako stabilna, głównie dlatego, że jest to zdolne do adaptacji stworzenie, które może znaleźć pożywienie i schronienie w różnych środowiskach.

Szop pracz w zoo

  • Dowiedz się więcej o jenotach zwanych tanuki w zoo w Atlancie

Zobacz wszystkie 24 zwierzęta zaczynające się na literę R

Najczęściej zadawane pytania dotyczące jenotów

Co to jest jenot?
To ssak z maską futra na twarzy, która sprawia, że ​​wygląda jak szop. Ale pomimo nazwy nie jest spokrewniony z szopem. Lis jest jego najbliższym krewnym.Jenoty są wszystkożernymi, które potrafią pływać, wspinać się po drzewach i pokonywać duże odległości na ziemi, dzięki czemu są bardzo przystosowane do środowiska. Ich stan zachowania jest najmniejszym problemem.
Gdzie żyją jenoty?
Szopy pracze żyją w krajach w całej Europie i Azji. Ich siedlisko obejmuje łąki i lasy strefy umiarkowanej. Wiadomo, że hibernują zimą, gdy jest poważna burza śnieżna.
Czy jenoty są niebezpieczne?
Nie, nie są uważane za niebezpieczne. Jednak każde zwierzę może stać się agresywne, jeśli poczuje się osaczone lub zagrożone przez inne zwierzę lub człowieka.
Jak brzmią jenoty?
Jenoty jęczeć, warczeć i wyć podczas komunikowania się ze sobą. Niezależnie od imienia nie są znane z merdania ogonami ani kory. W rzeczywistości niektórzy naukowcy podają, że japońskie jenoty brzmią bardziej jak koty niż psy.
Czy jenoty są legalne w USA?
Nie, są posiadanie lub wwiezienie do Stanów Zjednoczonych jest nielegalne. Jedynym wyjątkiem jest zoo. Naukowcy i technicy zwierząt pracujący w zoo byliby w stanie odpowiednio opiekować się jenotem i trzymać go z dala od innych zwierząt.Niestety jenoty są uważane w Stanach Zjednoczonych za gatunek inwazyjny, ponieważ przenoszą pasożyty, bakterie i choroby, które łatwo mogą zostać przeniesione na inne zwierzęta. Oczywiście nie ma nic złego w dowiadywaniu się o nich więcej, o ile nie spróbujesz zabrać jednego do domu!
Czy jenoty są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Szopy są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.
Do jakiego królestwa należą jenoty?
Szopy pracza należą do Kingdom Animalia.
Do jakiej grupy należą jenoty?
Szopy pracza należą do gromady Gromada.
Do jakiej klasy należą jenoty?
Jenoty należą do klasy Mammalia.
Do jakiej rodziny należą jenoty?
Jenoty należą do rodziny psowatych.
Do jakiej kolejności należą jenoty?
Jenoty należą do rzędu Carnivora .
Jaki rodzaj okrycia mają jenoty?
Szopy pracze są pokryte futrem.
Jaki rodzaj do których należą jenoty?
Szop D ogy należą do rodzaju Nyctereutes.
Jaka jest główna ofiara jenotów?
Jenoty polują na żaby, ryby i gryzonie.
Jakie są niektóre drapieżniki jenotów?
Do drapieżników jenotów należą lisy, wilki i żbiki.
Co czy są jakieś charakterystyczne cechy jenotów?
Jenoty mają zręczne przednie łapy i spiczaste pyski.
Ile dzieci mają jenoty?
 

Średnia liczba dzieci jenota to 8.
Co jest ciekawego o jenotach?
Jenoty to jedyne hibernujące psy!
Jaka jest naukowa nazwajenota ?
Naukowa nazwa jenota to Nyctereutes procyonoides.
Jaka jest długość życia jenota?
Szop pracz może żyć od 3 do 8 lat.
Jaka jest długość życia jenota? </Str ong>
Jenoty mogą żyć od 3 do 8 lat.
Jak szybki jest jenot?
Jenot mogą podróżować z prędkością do 25 mil na godzinę.