Szczur

Szczur śniady

Szczur śniady gatunek gryzonia z rodziny myszowatych. Wywodzi się z krainy orientalnej. Ma ogromne zdolności adaptacyjne i występuje w bardzo różnorodnych siedliskach. Najczęściej spotykany na obszarach nabrzeżnych.

Klasyfikacja naukowa szczura śniadego

Królestwo
Zwierzeta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Gryzonie
Rodzina
Myszowate
Rodzaj
Szczur
Nazwa Naukowa
Ratuss, ratuss

Stan ochrony szczura śniadego

  • Najmniejsza obawa

Występowanie szczura śniadego

  • Afryka
  • Antarktyda
  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Północ -Ameryka
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Fakty o szczurze śniadym

Pożywienie
Jajko, orzech, ziemniak, kukurydza
Siedlisko
Pod ziemią w pobliżu osad ludzkich
Drapieżnik
Sowa, wąż, szop, kot
Dieta
Wszystkożerny
Średnia wielkość miotu
8
Lokalizacja
Wszystkie kontynenty oprócz Antarktydy
Ciekawostka
Szczur to sprawny wspinacz, spotykany w lasach na koronach drzew
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Jajko
Rodzaj
Ssak
Hasło
Wszystkożerny , który je wszystko!

Cechy fizyczne szczura śniadego

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
8 km/h
Długość życia
2-5 lat
Waga
200 g-900 g
Dojrzałość płciowa
Osiąga po 3-5 miesiącach

Podstawowe informacje

„Ząb szczura nigdy nie przestaje rosnąć”

Szczur śniady żyje na całym świecie. Prowadzi nocny styl życia. Ten średniej wielkości gryzoń jest wszystkożerny, spożywa owada, nasiono, owoc, jajko i małego zwierzaka. Samica może mieć miot od 8 do 12 młodych. Żywotność szczura wynosi od 2 do 3 lat.

Fakty na temat szczura śniadego

  • Szczur wydaje trajkoczący dźwięk, gdy jest szczęśliwy
  • Długi ogon gryzonia pomaga mu regulować temperaturę ciała.
  • Wrażliwe wąsy tego zwierzęcia pomagają mu badać otoczenie
  • Szczur potrafi wyskoczyć na wysokość około 3 stóp.

Ssak ten uważany jest za jedno z najmądrzejszych zwierząt na świecie!

Naukowa nazwa szczura śniadego

Naukowa nazwa czarnego szczura to Rattus rattus. Rattus to średniowieczna łacińska nazwa szczura. Czarny szczur jest również nazywany szczurem domowym. To zwierzę należy do rodziny myszowate i królestwa zwierzęta. Inne gatunki obejmują:

  • Szczur ryżowy
  • Szczur Sulawesi Hoffmanna
  • Australijski szczur bagienny
  • Szczur brunatny
  • Szczur wietnamski Osgooda
  • Northeaster Xanthurus rat

Wygląd i zachowanie szczura śniadego.

To zwierzę może mieć czarne, brązowe, szare lub białe futro. Ma dwoje dużych uszu, ciemne oczy i długie wąsy. Ma usta pełne ostrych zębów, w tym 4 siekacze.

Jego zęby rosną przez całe życie. Musi więc żuć jedzenie i inne przedmioty, aby ścierać krawędzie. Jedną z jego najbardziej charakterystycznych cech jest długi, bezwłosy ogon. Ogólnie rzecz biorąc, ogon zwierzęcia jest tak samo długi lub dłuższy niż jego ciało. Długość ogona wynosi około 17,5 cm.

Zwierzę używa ogona do więcej niż jednego celu. Po pierwsze, pomaga regulować temperaturę.Jego ogon jest bezwłosy, więc uwalnia ciepło, aby utrzymać ciało szczura w chłodzie. Alternatywnie, gdy zwierzę jest wychłodzone, może zawijać ogon wokół siebie, aby się nagrzać.

Waga i długość

Po drugie, ogon gryzonia pomaga mu zachować równowagę. Wspina się po ścianach, drzewach i chodzi po wąskich półkach.Jego ogon pomaga mu utrzymać równowagę ciała. Ten gryzoń waży od 0,0084 kg do 0,0028 kg i ma od 150 cm do 20 cm długości. Ssak ważący 0,0028 kg jest trochę cięższy niż puszka zupy w Twojej szafce kuchennej.

Ponadto szczur o długości 20 cm jest o połowę mniejszy niż kręgielnia. Największym szczurem na świecie jest szczur chmurowy z północnego Luzon. Jego naukowa nazwa to Phloeomys pallidus. Ten gryzoń osiąga 76,25 cm długości i waży blisko 15 cm. To duży szczur!

To zwierzę pasuje do bardzo małego miejsca. Niektórzy naukowcy uważają, że jeśli zwierzę może włożyć głowę do dziury, to może przedostać się całym ciałem do tej dziury. To jedna z jego obron przed drapieżnikami. Ma też bardzo ostre zęby, które używa do obrony przed atakiem. Ponadto jego czarne, brązowe lub szare futro pomaga mu wtopić się w krajobraz.

Ten gryzoń nie jest samotnikiem lubi życie w grupie. Jeśli jest sam może być apatyczny i przygnębiony. Ssak ten unika ludzi i innych zwierząt. Jest to zabawne i przyjazne stworzenie. Lubi też psocić.

Szczur śniady a mysz

Zarówno szczur, tak jak i mysz jest objęty klasyfikacją naukową ssaków. Jest kilka różnic między tymi dwoma gryzoniami. Jedną z głównych różnic między nimi jest rozmiar. Mysz jest mniejsza niż szczur. Mysz waży około 0.0028 kg 0.0042 kg. Inną różnicą jest to, że mysz ma włosy na ogonie, podczas gdy ogon szczura jest bezwłosy. Długość życia myszy domowej wynosi mniej niż rok, podczas gdy szczur może żyć do 3 lat.

Siedlisko szczura śniadego

Ten gryzoń żyje na całym świecie. Występuje w Indiach, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie i Australii. Może występować także na Antarktydzie. Zwierzę to żyje w klimacie od ciepłego do umiarkowanego. Gdziekolwiek żyje człowiek, w pobliżu z pewnością będzie przebywać ten ssak. Zwierzę to przystosowuje się do różnorodnych siedlisk. Gryzoń ten może przebywać na strychu lub piwnicy domu.

Mieszka w rurach odpływowych, w kanałach miejskich i w pobliżu rzek. Mieszka przez większość czasu pod ziemią i wychodzi ze swojej kryjówki w poszukiwaniu pożywienia. Zwierzę to używa swoich wąsów, aby bezpiecznie poruszać się po ciemnych tunelach i wąskich przestrzeniach.Jego wąsy są podwójnie ważne, ponieważ ten gryzoń jest aktywny w nocy.

Ten gryzonie żyje w ciepłych miejscach. Tak więc, gdy nadchodzi zimno, opuszcza pola i obszary leśne, przenosi się do domów, budynków, szop i innych konstrukcji.

Dieta szczura śniadego

Co spożywa ten gryzoń ?

Jest wszystkożerny , więc spożywa zarówno rośliny, jak i zwierzęta. Spożywa owoce, orzechy, nasiona, owady, małe zwierzęta i jajka. Specyficzna dieta tego zwierzęcia zależy w dużej mierze od pożywienia dostępnego w jego środowisku. Gryzoń żyjący w lesie może jeść głównie nasiona, orzechy i owoce.

Alternatywnie, ssak ten żyjący w miejskiej kanalizacji najprawdopodobniej zjada mięso, chleb i inne przedmioty, które znajdzie w koszach na śmieci lub na ulicy. Gryzoń żyjący na brzegu w pobliżu rzeki najprawdopodobniej zjada ptasie jaja, młode żółwie, ryby i inne małe zwierzęta.

Gryzoń, który spożywa z pojemników na śmieci, naraża się na rożne choroby. Jeśli jedzenie jest po terminie lub gnijące to gryzoń może szybciej zapaść na chorobę. Ma jednak doskonały węch.

Szczur śniady drapieżnik i zagrożenia

Jastrząb , sowa i sokół to drapieżnik tego zwierzęcia. Domowy pies i kot również może stanowić zagrożenie dla tego gryzonia. Stan ochrony czarnego szczura jest najmniejszym problemem. Czarny szczur, który buduje gniazdo na strychu lub w piwnicy domu , jest narażony na śmierć przez człowieka. Ale pomimo tego, że jest uważany za szkodnika , ogólna populacja tego gryzonia pozostaje stabilna.

Gatunek Northeaster Xanthurus ma status ochrony bliski zagrożeniu ze zmniejszającą się populacją. Ten gryzoń żyje w Indonezji i jest zagrożony utratą siedliska z powodu wyrębu i hodowli. To zwierzę może przenosić choroby na człowieka i inne zwierzęta.

Choroba może się również rozprzestrzeniać, gdy człowiek dotknie martwego szczura lub wejdzie w kontakt z jego odchodami. Ponadto pchły i kleszcze żerujące na tym gryzoniu mogą zarazić się od niego chorobą i przenosić chorobę na inne zwierzę i na człowieka. Niektóre z chorób przenoszonych przez tego ssaka obejmują:

  • Salmonelloza:Przeniesiona przez połknięcie odchodów gryzonia
  • Tularemia: Można się zarazić przez pchły lub kleszcze, które były na zakażonym zwierzęciu
  • Dżuma: Przeniesiona przez ugryzienie przez pchły które są zarażone.

Dżuma wplotła się w historie tego gryzonia. Zaraza dymienicza rozprzestrzeniła się w średniowieczu, zabijając miliony ludzi w Europie. Na szczęście od tego czasu sytuacja się zmieniła. Tę chorobę można leczyć nowoczesnymi antybiotykami.

Rozmnażanie szczura śniadego i długość życia

Ogólnie sezon lęgowy czarnego szczura ma miejsce latem i jesienią. Ale to zwierzę jest znane z rozmnażania się o każdej porze przez cały rok.Ten gryzoń ma wielu partnerów.

Dominujący samiec zaciekle broni swojego stada w okresie lęgowym.Samica tworzy gniazdo z dowolnego materiału, jaki znajdzie. Liście, ścinki papieru, izolacja, karton i trawa to tylko niektóre z materiałów służące do budowy gniazda. Potrafi zrobić gniazdo prawie wszędzie. Ssak ten może zbudować gniazdo w norze w lesie, podczas gdy inny wybiera np. róg strychu.

Temperament i cecha charakterystyczna

Ssak ten jest bardzo żywym gryzoniem. Prowadzi aktywny tryb życia w nocy.Stroni od ludzi, doskonale pływa i może wspinać się na drzewa.Używa ogona do utrzymania równowagi.

Młode szczura śniadego

Samica może mieć nawet 5 miotów młodych rocznie. Okres ciąży trwa od 21 do 29 dni. W jednym miocie może mieć od 8 do 12 młodych. Młode rodzi się bez włosów i ma zamknięte oczy. Ma małe różowe ciałko , które waży mniej niż 0,5 kg.

Samica karmi swoje młode. Samiec nie zajmuje się młodymi. Oczy młodego otwierają się, gdy ma 15 dni. Zaczyna jeść stałe pożywienie i rośnie mu futro w wieku 3 tygodni.Młode jest niezależne w wieku 4 tygodni. Podobnie jak większość gryzoni, zwierzę to jest podatne na infekcje dróg oddechowych i choroby.

Jedną z dolegliwości układu oddechowego wywołują bakterie zwane mykoplazmą. Również gryzoń, który nie żuje wystarczającej ilości pokarmu i innych substancji, może cierpieć z powodu przerośniętych zębów. Przerośnięte zęby mogą wpływać na zdolność szczura do uzyskania wystarczającego pożywienia.

Mogą również rozwinąć się guzy na jego ciele. Ten gryzonie osiągają dojrzałość płciową w wieku od 3 do 5 miesięcy. Żyje od 2 do 3 lat.

Populacja szczura śniadego

Zgodnie z Czerwoną Listą Zagrożonych Gatunków IUCN czarny szczur ma rozległą i obfitą populację. Jego liczebność utrzymuje się na stałym poziomie. Czarny szczur żyje w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych aż do Meksyku.To zwierzę występuje również w Massachusetts aż do Kolumbii Brytyjskiej.

Jak szczur śniady się komunikuje?

Ssak ten komunikuje się z innym szczurem za pomocą pisków, zostawia tez sygnały dźwiękowe zaznacza tym swoje terytorium. Wydziela oleistą wydzielinę a ta powoduje że terytorium jest oznaczone. W stadzie panuje hierarchia.

Szczur śniady a człowiek

Ssak ten uważany jest przez człowieka za dużego szkodnika. Zjada i zanieczyszcza odchodami ziarno, zboże a także materiał siewny.

Przenosi wiele chorób groźnych na człowieka. Jednak zapewnia równowagę ekosystemu na świecie gdyż zjada owady ale też jest pożywieniem dla innych zwierząt.

Pochodzenie szczura śniadego

Gryzoń wywodzi się z Azji Południowej – Półwyspu Indyjskiego; Rattus rattus sensu stricto pochodzi z obszaru zachodnich Indii i Pakistanu. Został przewieziony we wszystkie części strefy klimatu umiarkowanego, na część strefy tropikalnej i subantarktycznej.

Ciekawostka

  • W Indiach znajduje się hinduistyczna świątynia Karni Maty, w której mieszka około 20 tysięcy szczurów śniadych, uznawanych za święte zwierzęta Gryzoń ten jest także źródłem pożywienia dla człowieka spożywają go Musaharowie z Biharu (wschodnie Indie).

Szczur śniady w zoo

  • Domowy szczur jest wystawiany w zoo Seneca
  • Istnieje wystawa szczura w Smithsonian National Zoo

Podsumowanie

Gryzoń ten występuje na całym świecie. Nie jest zagrożony wyginięciem. Choć jest uważany za szkodnika to jest równowagą dla ekosystemu na świecie, jest zarówno drapieżnikiem tak jak i ofiarą.Jest to zwierzę niezwykle inteligentne, bardzo żywe jednak stroni od człowieka chodzi własnymi drogami.

Niestety przenosi dużo zarazków gdyż spożywa praktycznie wszystko to co mu wpadnie.Musimy nauczyć się z nim żyć i współpracować.

Szczur śniady FAQ (często zadawane pytania)

Czy ssak ten jest mięsożerny , roślinożerny czy wszystkożerny?

Zwierze to jest wszystkożerne. Spożywa to, co jest najbardziej obfite w jego środowisku.
Na przykład szczur żyjący na zalesionym obszarze może zjadać więcej roślin niż zwierząt.Liście, owoce, orzechy i owady mogą być pożywieniem dla gryzonia żyjącego w lesie. Alternatywnie, ssak ten żyjący w środowisku miejskim może spożywać resztki jedzenia i inne przedmioty znalezione w koszach na śmieci.

Czy szczur to ssak?

Tak, zwierzę to ssak. Samiec rodzi młode, a szczenię karmione jest przez matkę.

Jaka jest nazwa naukowa gryzonia?

Nazwa naukowa lub łacińskie imię czarnego szczura to Rattus rattus. Łacińska nazwa brązowego szczura to Rattus norvegicus.

Jaka jest różnica między szczurem a myszą?

Pamiętaj, że ssak ten jest duży w porównaniu do myszy. W rzeczywistości mysz domowa może uważać czarnego szczura za olbrzyma. Ponadto zwierzę to ma bezwłosy ogon, podczas gdy mysz ma włosy na ogonach. Ssak ten zwykle żyje dłużej niż mysz.

W jakim celu żyje ten ssak?

Zwierzę to ma określony cel w naszym ekosystemie. Po pierwsze, ssak ten pomaga utrzymać populację owadów na niskim poziomie, jedząc świerszcze, chrząszcze i inne. Ponadto szczur jest pożywieniem dla większych zwierząt, w tym sów, jastrzębi i sokołów. Ssak ten podobnie jak większość zwierząt, odgrywa ważną rolę w ekosystemie. Bez nich nasz ekosystem byłby niezrównoważony.

Czy zwierzę to jest niebezpieczne?

Nie.zwierzę to jest nieśmiałe i lubi pozostać poza zasięgiem wzroku.Jednak, podobnie jak inne zwierzęta, może spowodować obrażenia, jeśli poczuje się zagrożone.

Może gryźć i powodować obrażenia dłoni lub palców.I oczywiście istnieje możliwość, że ssak ten jest nosicielem choroby. W większości zwierzę to trzyma się z daleka od człowieka.

Do jakiego Królestwa należy ten ssak ?

Należy do królestwa zwierzęta.

Do jakiego Typu należy to zwierzę?

Zwierzę to należy do Typu strunowce.

Do jakiej Gromady należy ten ssak?

Ssak ten należy do Gromady ssaki.

Do jakiej Rodziny należy szczur śniady?

Należy do rodziny myszowate.

Do jakiego Rzędu należy ten ssak?

Ssak należy do Rzędu gryzonie.

Jaki rodzaj okrycia ma to zwierzę ?

Jest pokryty futrem.

Do jakiego Rodzaju należy szczur śniady?

Należy do Rodzaju szczur.

W jakim siedlisku , żyje to zwierzę?

Zwierzę to żyje pod ziemią w pobliżu osad ludzkich.

Co jest głównym pożywieniem tego gryzonia?

Spożywa jajka, orzechy, ziemniaki i kukurydzę.

Drapieżnik szczura śniadego?

Do drapieżników szczura zaliczamy sowę, węża , szopa i kota.

Ile młodych ma ten ssak?

Średnia liczba młodych to 8.

Jaka jest długość życia tego gryzonia ?

Żyje od 2 do 5 lat.

Jak szybki jest Szczur?

Szczur może podróżować z prędkością do 8 mil na godzinę.