Struś czerwonoskóry

Naukowa klasyfikacja strusia

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Strusie
Rodzina
Strusie
Rodzaj
Struthio
Nazwa naukowa
Struthio camelus

Stan ochrony strusia

  • Najmniejsza troska

Lokalizacja strusi

  • Afryka

Fakty o strusiach

Pożywienie
Trawa, korzenie, nasiona, kwiaty
Ciekawostka
Struś należy do największych gatunków ptaków na świecie.
Cecha charakterystyczna
Małe skrzydła oraz długa szyja i nogi
Rozpiętość skrzydeł
1,5 m – 2 m
Siedlisko
Obszary pustynne i sawanny
Dieta
Wszystkożerne
Lokalizacja
Afryka
Styl życia
Żyja w stadzie
Ulubiony Pokarm
Trawa
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość lęgów
10
Miejsce zagnieżdzenia
Ziemia
Hasło
Największy ptak na świecie!

Charakterystyka fizyczna strusia

Kolor
    • Brązowy
    • Szary
  • Czarny
    • Biały
    • Różowy

     

Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
42 km/h
Długość
50-70 lat
Waga
63kg – 130kg
Wysokość
1,8m – 2,7m

Obrazy strusia

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy strusia w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy strusia!

Struś należy do największych gatunków ptaków na świecie.

Struś wygląda jak niezwykła chimera przygotowana w laboratorium. Pisząc o strusiu, grecki filozof Arystoteles nie wiedział, czy zaklasyfikować go jako ptaka, czy ssaka. Ale w rzeczywistości struś należy do tej niezwykłej grupy nielotnych ptaków, które są dobrze przystosowane do życia na ziemi. Lata polowań prawie doprowadziły je do wymarcia, ale ich liczba wzrosła na tyle, że struś ponownie wędruje teraz po równinach Afryki.

4 Fakty o niesamowitych strusiach!

  • oko strusia, o średnicy około 2 cali, jest największym ze wszystkich znanych zwierząt lądowych na świecie.
  • Jednym z bardziej niezwykłych faktów jest to, że struś jest jedynym ptakiem z dwoma palcami. Każdy inny gatunek ptaków ma trzy lub cztery.
  • Kiedyś polowano lub hodowano w dużych ilościach na strusie ze względu na jego pióra już w starożytnym Egipcie, Babilonie i Asyrii. Te pióra były używane przez członków rodziny królewskiej, kobiety z wyższych sfer, a nawet średniowiecznych rycerzy. Do 1913 r., Gdy polowania ustąpiły, w gospodarstwach hodowano ponad milion strusi. Jednak spadek popularności strusich piór spowodował również upadek gospodarstw.
  • Najwcześniejsze skamieniałości strusia pochodzą z około 20 do 25 milionów lat temu. Około 12 milionów lat temu ptaki strusie wyewoluowały do ​​większych rozmiarów, z których są znane. Wtedy też zaczęli opuszczać Afrykę na resztę Eurazji. Wszystkie te nieafrykańskie gatunki wymarły.

Nazwa naukowa strusia

Naukowa nazwa rodzaju strusia to Struthio. Wywodzi się to ze starogreckiego określenia zarówno dla strusia, jak i wróbla. Aż do XXI wieku taksonomiści rozpoznawali tylko jeden żyjący gatunek strusia: Struthio camelus, zwany również po prostu strusiem pospolitym (camelus, jak można się spodziewać, po grecku oznacza wielbłąd, być może nazwany tak ze względu na jego zdolność do długich okresów bez wody ).

Struś somalijski, struś masajski, struś południowoafrykański i struś północnoafrykański uważano za podgatunki strusia pospolitego. Ale potem taksonomiści zdecydowali, że istnieje wystarczająca ilość różnic między strusiem pospolitym a strusiem somalijskim (znanym również jako strusi niebieskoszyja), aby uzasadnić przeniesienie tego ostatniego do odrębnego gatunku o naukowej nazwie Struthio molibdofanes.

Struś jest przykładem ptaka bezgrzebieniowego: odlegle spokrewnionej grupy dużych nielotnych ptaków, w tym kiwi, emu i nandu. Kiedyś zakładano, że ptaki bezgrzebieniowe należały do ​​jednego rzędu. Jednak analiza genetyczna sugeruje, że ptaki te miały odrębne linie ewolucyjne, więc zostały one umieszczone w zupełnie innej kolejności. Struś jest obecnie jedynym żyjącym członkiem rodziny i zakonu.

Struś kontra Emu

Pomimo podobnego wyglądu, emu należy do odrębnego rzędu, Casuariiformes. Te australijskie ptaki są mniejsze niż strusie. Bardziej prawdopodobne jest, że będą spożywać mięso. I mają trzy palce zamiast dwóch. Ale mają kilka wspólnych cech, w tym pozbawioną piór szyję, długie pazury na stopach, nielotne skrzydła, poligamiczne zachowania godowe i silne nogi zdolne do szybkiego biegu. Są przykładem zbieżnej ewolucji: dwie odrębne linie ewoluujące podobne cechy w odpowiedzi na te same presje środowiskowe.

Wygląd strusia

Struś można łatwo odróżnić od wszystkich innych ptaków po jego rozmiar. Rozkoszując się miękkim czarno-białym upierzeniem, samiec strusia ma 9 stóp wysokości i waży do 287 funtów. Samica, która mierzy odpowiednio do 6 stóp i 242 funtów, jest nieco mniejsza.

Ona i jej młodsze pisklęta mają więcej szarobrązowych piór wokół ciała. Bez względu na płeć, długa i muskularna szyja, głowa i nogi strusia są prawie całkowicie łyse, z wyjątkiem niewielkiej warstwy puchu. Skóra jest różowa lub szara, ale dokładne kolory i wzory mogą się różnić w zależności od podgatunku.

Podaj duży rozmiar strusia, nic dziwnego, że skrzydła są całkowicie niezdolne do lotu. Dowody sugerują, że skrzydła (wraz z ogonem) pomagają ptakowi w utrzymaniu równowagi i dworskiej samicy. Niezwykle miękkie pióra, którym brakuje wodoodporności wielu innych ptaków, zwisają raczej luźno na ciele.

Zachowanie strusia

Struś jest zwierzęciem towarzyskim gatunki, które gromadzą się w stadach od 5 do 50 ptaków w sezonie lęgowym i mniejszych grupach od 2 do 5 członków przez pozostałą część roku. Te stada są często widywane w towarzystwie innych pasących się zwierząt, takich jak antylopy i zebry.

Ta tolerancja dla innych gatunków niekoniecznie obejmuje jednak różne stada, ponieważ ptaki te będą zaciekle strzec swojego terytorium przed intruzami z zewnątrz. W przeciwieństwie do bogatych dźwięków wielu innych ptaków, struś jest w stanie wydać tylko głośny ryk i ostry syk, często używany przez samce do zastraszania się nawzajem.

Ptaki te spędzają prawie cały dzień na wypasie i żerowaniu. na pożywienie, którego nie brakuje na afrykańskich sawannach. Chociaż mogą wytrzymać długie okresy bez płynów, wydaje się, że mają silne powinowactwo do dużych zbiorników wodnych, w których często biorą kąpiele, aby się umyć.

Wbrew popularnemu mitowi strusie nie mają chowają głowy w piasek, gdy są zagrożeni, ale przyciskają głowę i szyję płasko do ziemi, być może w celu uniknięcia wykrycia. Ich pierwszym odruchem jest zawsze ucieczka lub ukrycie się przed niebezpieczeństwem, ale to nie znaczy, że ptakowi brakuje obrony. Struś ma dość groźną, szponiastą stopę, która może zabić drapieżnika wielkości lwa.

Siedlisko strusia

Ptaki te zamieszkują sawanny, lasy i pustynie Afryki. Występuje endemicznie na dużym pasie lądu między Afryką Zachodnią a Rogiem Afryki, a także Afryką Południową. Sawanna czasami zapewnia strusiowi zarośla, w których może się ukryć. Ale gdy zarośla są rzadkie, ptak głównie polega na swojej szybkości i sprytie, aby uniknąć drapieżników.

Dieta strusia

Te ptaki ciesz się wszystkożerną dietą bogatą w materiał roślinny. Aby wycisnąć jak najwięcej składników odżywczych, ptak ten ma przewód pokarmowy o długości około 46 stóp. Zużywa kamienie i piasek wraz z jedzeniem, a następnie miele je w specjalistycznym narządzie zwanym żołądkiem. Ptaki te mogą również przeżyć bez jednej kropli wody przez kilka dni. W wodzie może stracić nawet jedną czwartą masy ciała, zanim będzie musiał ponownie pić.

Co je struś?

Dieta ptaka składa się z nasion, trawy i owoców i kwiaty. Czasami uzupełnia to owadami, gadami lub innym mięsem pozostawionym przez drapieżniki.

Strusie drapieżniki i zagrożenia

Największym zagrożeniem dla tych ptaków są polowania na ludzi. Dążenie do zbierania piór niemal doprowadziło do wyginięcia strusia w XVIII wieku. Ponieważ hodowla strusi stała się bardziej powszechna, praktyka ta straciła na atrakcyjności. Jednak polowanie, utrata siedlisk, a nawet drapieżnictwo nadal stanowią pewne zagrożenie dla strusia.

Co zjada strusia?

Pomimo swoich ogromnych rozmiarów ptak jest zagrożony przez wszystkie gatunki mięsożernych, w tym lwów, gepardów, lampartów, hien i afrykańskich psów myśliwskich. Sępy, guźce i mangusty również atakują gniazda w poszukiwaniu jaj. Z wyjątkiem geparda, większość drapieżników nie może nadążyć za imponującą prędkością strusia, więc czekają, aby zasadzić niczego nie podejrzewającego ptaka.

Rozmnażanie strusia, dzieci i długość życia

Hodowla sezon trwa od marca do września każdego roku. Samiec wykonuje wyszukany taniec, w którym wydaje się kłaniać się ziemi i potrząsać piórami, najpierw jednym skrzydłem, a potem drugim, podczas gdy jego ogon podskakuje w górę iw dół. Taniec ma być pokazem siły i zdrowia mężczyzny do oceny przez kobietę.

Najbardziej terytorialny samiec kojarzy się ze stadami składającymi się z trzech do pięciu kur jednocześnie, ale tworzy więź tylko w parze z najbardziej dominującą kurą. Inne samce również będą miały okazję kojarzyć się z pozostałymi samicami. Razem wszystkie zapłodnione samice wrzucą swoje jaja do wspólnego gniazda (składającego się tylko z prostego dołka wykopanego w ziemi).

Dominująca kura umieszcza swoje jaja pośrodku, co daje im największą szansę na przeżycie, ale wszystkie jaja mają większą szansę na przeżycie, niż gdyby były inkubowane w oddzielnym gnieździe. Każda samica może wyprodukować od 7 do 10 jaj na raz, ale wspólne gniazdo może pomieścić łącznie do 60 jaj. Ważące ponad 3 funty jaja te są największymi ze wszystkich gatunków na naszej planecie. Są prawie tak duże jak jaja dinozaurów. Samce i samice na zmianę pilnują gniazda.

Samice z grupy pilnują go w ciągu dnia, a samce przejmują kontrolę w nocy. Po okresie inkubacji trwającym od 42 do 46 dni pisklęta wychodzą z jaj sztywno, mierząc mniej więcej tego samego rozmiaru co kurczak. Po opuszczeniu gniazda rodzice biorą pisklęta pod skrzydła, aby uchronić je przed ostrym słońcem lub deszczem.

W razie zagrożenia samiec będzie próbował odwrócić uwagę drapieżnika głośnymi dźwiękami i wyciągniętą szyją, podczas gdy samice i pisklęta będą próbowały znaleźć osłonę.

Pisklę rośnie szybko i po około sześciu miesiącach wiek, są prawie tego samego rozmiaru co dorośli. Dojrzałość płciową osiągną po trzech do czterech latach, czyli stosunkowo długo w porównaniu z większością ptaków. Normalna długość życia tych ptaków wynosi od 30 do 40 lat na wolności i około 50 lat w niewoli.

Populacja strusia

Czerwona lista IUCN traktuje strusia pospolitego za gatunek najmniejszym zmartwieniem, podczas gdy struś somalijski jest potencjalnie zagrożony wyginięciem. Wydaje się, że liczba obu gatunków nieznacznie spada i szacuje się, że na wolności pozostaje nie więcej niż 150 000 strusi. Struś arabski (podgatunek strusia pospolitego) wyginął w XX wieku po tym, jak rozwój pojazdów silnikowych ułatwił polowanie na niego.

Strusie w zoo

Te ptaki to jedne z najpopularniejszych eksponatów w ogrodach zoologicznych w Stanach Zjednoczonych. Można go znaleźć w North Carolina Zoo, Detroit Zoo, San Diego Zoo, Zoo Atlanta, Maryland Zoo, Lincoln Park Zoo w Chicago, Reid Park Zoo w Tucson, Cincinnati Zoo and Botanical Garden, Utah Hogle Zoo , zoo w Saint Louis, w San Francisco, w Indianapolis, w Houston, w LA iw zasadzie w prawie każdym większym zoo w kraju.

Zobacz wszystkie 10 zwierząt, które zaczynają się na literę O

Strusie – często zadawane pytania (często zadawane pytania)

Czy strusie są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Strusie są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą strusie?
Strusie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego rodzaju należą strusie Strusie należą do?
Strusie należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą strusie?
Strusie należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą strusie? 
Strusie należą do rodziny Struthionidae.

Do jakiego rzędu należą strusie?
Strusie należą do zamów Struthioniformes.

Do jakiego rodzaju należą strusie?
Strusie należą do rodzaju Struthio.

Jaki rodzaj pokrycia jakie mają strusie?
Strusie są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska żyją strusie?
Strusie żyją na obszarach pustynnych i sawannowych.

Jakie są cechy charakterystyczne strusi?
Strusie mają małe skrzydła, długie szyje i długie nogi.

Co jedzą strusie?
Strusie jedzą trawę, korzenie, nasiona i kwiaty.

Co czy są jakieś drapieżniki strusi?
Do drapieżników strusi należą hieny, lwy i gepardy.

Jaka jest średnia wielkość lęgu strusia?
Strusie zwykle znoszą 10 jaj.Co ciekawego jest o strusiach?Strusie to największy ptak na świecie!

Czy struś to ssak?
Nie, struś jest uważany za ptaka. Jest jedynym żyjącym przedstawicielem swojego rzędu, więc jest kilka podobnych ptaków.

Jak szybko może biec struś?
Struś może biec z maksymalną prędkością ponad 40 mil na godzinę i utrzymywać regularne tempo około 30 mil na godzinę. To sprawia, że ​​jest to jeden z najszybszych gatunków ptaków lądowych na świecie.

Czy strusie są niebezpieczne?
Struś z pewnością jest w stanie zranić lub zabić osoba z jego potężnym kopnięciem do przodu. Chociaż ich pierwszym odruchem jest ucieczka, nie byłoby dobrym pomysłem dla osoby nie będącej ekspertem podejście do strusia, ponieważ może on czuć się zagrożony lub osaczony.

Gdzie żyją strusie?
Strusie żyją na płaskich sawannach, lasach i pustyniach Afryki.

Co jedzą strusie?
Strusie zjadają nasiona, trawę, owoce, kwiaty, owady, a nawet gady.

Czy struś migruje?
Nie, struś pozostaje głównie w ten sam obszar przez cały rok.

Ile jaj składa struś?
Samica strusia może złożyć od 7 do 10 jaj w jednym wylęgu. Chociaż jajko waży więcej niż 3 funty, jednym z bardziej niesamowitych faktów jest to, że jej ciało jest wystarczająco duże, aby potencjalnie pomieścić więcej jaj.

Jak szybko struś lata?
Struś jest całkowicie niezdolny do lotu.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł strusia?
Strusie mają rozpiętość skrzydeł około 6,6 stopy. Biorąc pod uwagę jego ogólny rozmiar, rozpiętość skrzydeł do długości ciała nie jest szczególnie wyjątkowa dla ptaka.

Kiedy młode strusie opuszczają gniazdo?
Mały struś opuszcza gniazdo zaledwie kilka dni po wykluciu. Są całkowicie gotowi, aby podążać za swoimi rodzicami i zacząć szukać pożywienia.

Jaka jest naukowa nazwa strusia?
Naukowa nazwa strusia to Struthio Camelus.

Jaka jest długość życia strusia?
Strusie mogą żyć od 50 do 70 lat.Jak szybki jest struś?Struś może poruszać się z prędkością do 42 mil na godzinę.