Ara modra

Klasyfikacja naukowa Spixs Ara

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Papugowe
Rodzina
Papugowate
Rodzaj
Cyanopsitta
Nazwa naukowa
Cyanopsitta spixii

Stan ochrony Spixs ary

  • Wymarły na wolności

 

Spixs Ara – fakty

Zachowanie grupowe
Żyją w stadzie
Ciekawostka
Mogą naśladować ludzkie głosy!
Szacowana wielkość populacji
Co najmniej 160
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Luksusowe niebieskie upierzenie
Okres inkubacji
26 dni
Siedlisko
Pustynne lasy
Drapieżniki
Szczury, zdziczałe koty, mangusty i małpy
Dieta
Wszystkożerny
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Spiksy Ara
Lokalizacja
Brazylia
Hasło
Jedno z najrzadszych zwierząt na ziemi!

Charakterystyka fizyczna ary Spixs

Typ skóry
Pióra
Długość życia
20 do 40 lat
Waga
360 g
Długość
56 cm 

Ara Spiksa jest jedną z najrzadszych i najbardziej zagrożonych wyginięciem papug na świecie.Te sympatyczne zwierzęta należą do wybranej grupy gadających ptaków, które potrafią naśladować ludzką mowę. Żywa, towarzyska i zaciekle lojalna wobec swoich kolegów, ara Spix zajmowała niegdyś pustynne lasy Brazylii. Jednak utrata siedlisk, drapieżnictwo i kłusownictwo doprowadziły do ​​wyginięcia tego gatunku na wolności. Są teraz hodowane wyłącznie w niewoli, aby utrzymać ich liczebność.

3 Spix’s Ara Facts

    • W filmie animowanym Rio z 2011 roku pojawił się wątek fabularny z parą ary Spix o nazwie Blu i Jewel. Męska postać była prawdopodobnie wzorowana na prawdziwym ptaku o imieniu Presley, który przez lata mieszkał w Kolorado, a później został repatriowany do Brazylii.
    • Nazwa gatunku pochodzi od niemieckiego przyrodnika Johanna Baptista von Spixa, który zebrał pierwsze okazy w 1819 r. Jednak inny niemiecki przyrodnik Georg Marcgrave był pierwszym Europejczykiem, który opisał gatunek w 1638 r.
    • Gatunek ten jest również znany pod bardziej opisową nazwą mała niebieska ara.

Nazwa naukowa ara SpixaCyanopsitta spixii to nazwa naukowa ara Spixa. Nazwa rodzaju Cyanopsitta pochodzi od greckich słów kuanos, co oznacza niebieski i psittakos, co oznacza papugę. Jak sama nazwa wskazuje, ara Spiksa to rodzaj prawdziwej papugi: długiego ogona, żywego ubarwienia ptaka Nowego Świata. Gatunek ten jest jedynym znanym przedstawicielem swojego rodzaju. Jest blisko spokrewniony z arą niebieską, arą czerwonobrzuchą, arą wielką zieloną, arą szkarłatną i wieloma innymi.

Wygląd i zachowanie Spiksa

Ara Spiksa można rozpoznać po uderzającej niebieskie upierzenie. Dokładny kolor ciała waha się od lśniącego turkusu wzdłuż piersi i brzucha do ciemniejszej niebieskawo-szarej głowy. Ma również szarą skórę, bladożółte oczy i czarny zakrzywiony dziób. Od głowy do ogona przeciętny przedstawiciel gatunku mierzy około 22 cale; eleganckie pióra ogonowe są mniej więcej tak długie, jak reszta ciała. To sprawia, że ​​jest nieco mniejszy niż typowy gatunek ara. Samce wydają się być większe niż samice, ale poza tym płcie mają podobny wygląd. Ochrypły ptak ma zadziwiający zakres głosu. W swoim naturalnym środowisku ary komunikują się ze sobą poprzez piski i skrzeczące dźwięki. Niektóre z ich najczęstszych dźwięków to „kra-ark”, który wydaje podczas lotu oraz dźwięk „whichaka” używany podczas krycia. Podobnie jak wiele papug, ma niezwykłą zdolność naśladowania ludzkiej mowy, dzięki czemu jest popularnym zwierzakiem w nielegalnym handlu ptakami. Ponieważ do czasu, gdy naukowcy zaczęli je badać, na wolności pozostało tak niewiele osobników, wiele informacji o naturalnym zachowaniu ptaków wciąż opiera się na spekulacjach. Na przykład ptaki mają tendencję do skupiania się w parach lub w rodzinach, ale uważa się, że kiedyś mogły podróżować na wolności w stadach do 15 osobników. Mogą być dość agresywni, gdy czują się zagrożeni, ale w większości są potulni i nieśmiali w stosunku do ludzi lub nieznajomych. Wraz z wronami i krukami papugi uważane są za jedne z najbardziej inteligentnych ptaków na ziemi. W badaniach papugi wykazały zdolność obserwowania, uczenia się i zapamiętywania rzeczy wokół siebie. Ich duży mózg do rozmiaru ciała i anatomia neurologiczna wydają się być kluczowymi aspektami ich złożonego poznania, zdolności językowych i zachowań społecznych. Ze względu na swoją niezwykłą inteligencję ara Spixa ma fascynujące zachowanie: podąża za codzienną rutyną z precyzją, która wydaje się niemal ludzka. Trasy lotów, strategie łowieckie i kąpiele wydają się być zaplanowane zgodnie z codziennym harmonogramem. Ptaki są najbardziej aktywne w dzień i śpią w nocy. Czasami mogą przemieszczać się z miejsca na miejsce w odpowiedzi na dostępność pożywienia i miejsca gniazdowania, ale poza tym pozostają w ograniczonym zasięgu swojego domu.

Siedlisko ara Spiksa

Ara Spix zajmowała niegdyś wewnętrzne północno-wschodnie części Brazylii, w tym stany Bahia i Piaui. Występują głównie w półpustynnym regionie znanym jako caatinga, tuż wokół rzeki Sao Francisco. Caatinga jest przykładem lasu galeryjnego, co oznacza, że ​​większość roślinności gromadzi się w pobliżu rzeki, podczas gdy w okolicy występuje tylko rzadka roślinność. Uważa się, że na wolności ara Spix preferowała drzewa Caraibeira do gniazdowania, grzędowania i żerowania. Ptaki żyją w zagłębieniach i zagłębieniach wzdłuż korony drzewa. Wznosząc się na 26 stóp w powietrze, drzewa te rosną w regularnych odstępach wzdłuż brzegów rzeki i jej dopływów. Otacza je roślinność ciernista. To siedlisko jest całkowicie unikalne dla tego konkretnego obszaru Brazylii. Niewiele jest takich miejsc na ziemi.

Dieta Ary Spiksa

Uczta Ara Spiksa na różnych orzechach, nasionach i owocach, wraz z małymi kawałkami kory drzewnej i mięsa kaktusa, z różnych drzew i kaktusów w okolicy jego siedlisko. Dziób jest specjalnie przystosowany do otwierania twardych orzechów. Kiedy nadal istniały na wolności, mogły odgrywać integralną rolę w rozsiewaniu nasion w środowisku. W niewoli ptaki są karmione szeroką gamą różnych pokarmów, w tym orzechami palmowymi, nasionami, owocami, a nawet niektórymi mięsami. Są one uzupełniane witaminami i minerałami.

Ara drapieżniki i zagrożenia

Ara Spiksa była podatna na drapieżniki ze strony szczurów, zdziczałych kotów, mangust i małp na wolności. Niektóre z tych drapieżników to stosunkowo nowe zagrożenia, które pojawiły się w Brazylii w ciągu ostatnich kilku stuleci. W razie zagrożenia ptaki wydają głośne dźwięki i machają skrzydłami, aby odstraszyć drapieżniki, lub wzbijają się w powietrze. Zarówno jaja, jak i młode ptaki są najbardziej narażone na drapieżnictwo, zanim nauczyły się latać, dlatego wymagają ochrony dorosłych. Liczba ar Spix’s spadła gwałtownie od szczytu. Niektóre z przyczyn tego to polowania (zarówno przez osadników, jak i rdzennych mieszkańców), niszczenie drzew Caraibeira i wprowadzanie afrykańskich pszczół (które konkurują o miejsca na pisklęta na drzewach). Utrata siedlisk jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem powodującym ich upadek. Farmy i rancza przekształciły duże połacie terytorium, na którym zamieszkuje ten gatunek. Budowa tamy Sobradinho w latach 70. również spowodowała zanurzenie części naturalnego siedliska tego ptaka. Ze względu na szczególne wymagania dotyczące gniazdowania i żerowania, ara Spix jest podatna na tego rodzaju wstrząsy. Zmiany klimatyczne mogą również skomplikować wszelkie wysiłki mające na celu przywrócenie ptaka do jego naturalnego środowiska. Oprócz utraty siedlisk i drapieżnictwa, lukratywny handel ptakami dodatkowo uszczuplił liczbę dzikich zwierząt. Kiedy handel osiągał szczyt w latach 80-tych, pojedynczy ptak mógł z łatwością osiągnąć cenę co najmniej 40 000 dolarów na czarnym rynku. Obecnie handel ptakami jest nielegalny, z wyjątkiem celów konserwatorskich, edukacyjnych lub naukowych, ale bogaci kolekcjonerzy nadal je przechowują.

Rozmnażanie ary Spiksa, dzieci i długość życia

Uważa się, że ara tworzy intensywne więzi na całe życie ze swoim partnerem. Długi okres zalotów obejmuje szereg wyszukanych rytuałów, takich jak latanie w szyku i wzajemne karmienie. Jednak populacja trzymana w niewoli wykazuje inne zachowania lęgowe w porównaniu z dawną populacją dziką. Podejrzewa się, że samce mogły konkurować ze sobą o samce i miejsca lęgowe na wolności. Sezon lęgowy ptaka odbywa się co roku od listopada do marca (lub sierpnia w niewoli). Dzikie pary składają w dziuplach drzew Caraibeira świeże lęgi składające się z dwóch do trzech jaj. Ponieważ są stworzeniami rutynowymi, ptaki wydają się ponownie wykorzystywać tę samą lokalizację gniazda w każdym sezonie lęgowym. Samica wysiaduje jajo przez 26 dni, zanim się wykluje. Pełne opierzenie się młodego ptaka zajmuje około dwóch miesięcy, chociaż mogą one nadal karmić się z rodzicami jeszcze przez kilka miesięcy, aż pisklęta osiągną pełną niezależność. Jeśli młodym ptakom zagraża drapieżnik, rodzice mogą próbować udawać zranienie, aby odciągnąć zagrożenie od gniazda. Pisklęta osiągają pełną dojrzałość płciową po około siedmiu latach w niewoli, co jest szczególnie długim okresem dla papugi. Gatunek ten ma typową długość życia co najmniej 20 lat na wolności, średnio 28 lub 29 lat. Ptaki żyjące w niewoli mają zwykle dłuższą żywotność. Presley zmarł w wieku 40 lat.

Populacja ara Spixa

Ara Spix była niegdyś płodna w całej Caatinga, ale wydawało się, że po europejskiej kolonizacji wkroczyła w okres gwałtownego spadku. Lata wylesiania i rozwoju rolnictwa doprowadziły gatunek na skraj wyginięcia. Ostatnia znana dzika ara zniknęła w 2000 r. W 2016 r. Na krótko zaobserwowano dzikiego ptaka, co budzi nadzieję, że więcej ptaków pozostanie na wolności, ale uważa się, że osobnik mógł zostać niedawno wypuszczony z niewoli. Czerwona lista gatunków zagrożonych wymienia teraz ptaka jako oficjalnie wymarłego na wolności. Ostatnia dzika ara stała się w latach 90-tych czymś w rodzaju międzynarodowej gwiazdy. Nie mogąc znaleźć innego członka własnego gatunku do kopulacji, ptak połączył się z jasnozieloną arą Illiger, która jest gatunkiem blisko spokrewnionym. Para zaangażowała się w typowe zachowania w związku. Leciały razem w ciągu dnia, a samiec prawie co noc eskortował samicę z powrotem do jej gniazda. Aby zmusić go do rozmnażania, naukowcy przedstawili go uwięzionej samicy ary Spix, ale eksperyment zakończył się przedwcześnie, gdy samica zmarła bez urodzenia piskląt. Samiec ostatecznie wydał hybrydowe potomstwo z arą Illigera, ale embrion nie przeżył długo. Ara Spiksa jest obecnie utrzymywana przy życiu i hodowana w niewoli, gdzie ptaki są karmione ręcznie. Te wysiłki są nadzorowane przez rząd brazylijski. Jednak gatunek nie może powrócić na wolność, dopóki siedlisko nie zostanie przywrócone. Dlatego właśnie podejmowane są wysiłki w celu utworzenia obszarów chronionych w stanie Bahia w celu ewentualnego ponownego wprowadzenia na wolność. Wszystkie pozostałe ptaki pochodzą tylko od kilku osobników i dlatego mają niską zmienność genetyczną.

Często zadawane pytania dotyczące ar Spiksa

Ile zostało ary Spiksa?

Ze względu na liczbę prywatnych zbieraczy, trudno jest dokładnie oszacować, ile ptaków pozostało na świecie, ale w niewoli jest prawdopodobnie 160 znanych osobników. Większość z nich jest objęta programami ochrony przyrody na całym świecie. Nieznana liczba jest przetrzymywana przez osoby prywatne.

Jak ewoluowała ara Spiksa?

Ewolucja ara Spiksa jest słabo poznana, ale papuga jako grupa jest starożytnym ptakiem, który prawdopodobnie wyewoluował w okresie paleogenu między 23 i 66 milionów lat temu. To jest czas, w którym prawdziwe papugi oddzielają się od kakadu, a następnie dzielą na różne linie. Zobacz wszystkie 86 zwierząt, które zaczynają się na literę S

Spixs Ara FAQ (często zadawane pytania)

Czy Spixs ary są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Spiksy ary są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.
Do jakiego królestwa należą Spixs ary?
Spixs ary należą do Królestwa Animalia.
Do jakiego gromady należą Spixs ary?
Spixs ary należą do typu Gromada.
Do jakiej klasy należą Spixs ary?
Spixs ary należą do klasy Aves.
Do jakiej rodziny należą Spixs ary?
Spixs ary należą do rodziny Spixs ary.
Do jakiej kolejności należą Spixs ary?
 

Spiksy ary należą do rzędu Psittaciformes.
Jaki rodzaj pokrycia mają Spiksy ary?
Spiksy ary a są pokryte piórami.
Jaki rodzaj pokrycia mają Spixs ary?
Spixs Ary są pokryte piórami. Gdzie żyją Spixs ary?Spixs ary żyją w Brazylii.
W jakim środowisku żyją Spixs ary?
Spixs Ary żyją w pustynnych lasach.
Jakie są niektóre drapieżniki Spixs ary?
Do drapieżników Spixs Ary należą szczury, zdziczałe koty, mangusty i małpy.
Jaki jest przeciętny rozmiar lęgów spixs ary?
Spixs ary zwykle składają od 2 do 3 jaj.
Co jest ciekawego o Spixs ary?
Spixs ary to jedne z najrzadszych zwierząt na Ziemi!
Co to jest Naukowa nazwa Spixs Ara?
Naukowa nazwa Spixs Ara to Cyanopsitta spixii.
Jaka jest długość życia Spixs Ara?
 

Spixs ary mogą żyć od 20 do 40 lat.< strong> Jaka jest żywotność Spixs ary?Spixs ary mogą żyć od 20 do 40 lat.
Co jest największym zagrożeniem dla Spixs Ara?
Największym zagrożeniem dla Spixs Ara jest utrata siedlisk.
Ile Spixs Ara pozostało na świecie?
Na świecie zostało co najmniej 160 ary Spixs.


https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/