Sokół wędrowny

Sokół wędrowny gatunek średniego ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych. Zasiedla wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. W Polsce nieliczny ptak lęgowy.

Klasyfikacja naukowa sokoła wędrownego

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Sokołowe
Rodzina
Sokołowate
Rodzaj
Falco
Nazwa naukowa
Falco peregrinus

Stan ochrony sokoła wędrownego

  • Najmniejsza troska

Obszar występowanie sokoła wędrownego

  • Afryka
  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Fakty o Sokole wędrownym

Pożywienie
Ptaki, ssaki, owady
Zachowanie w grupie
Żyje w parze
Ciekawostka
Najszybsze zwierzę na Ziemi
Szacunkowa wielkość populacji
140 000
Najbardziej charakterystyczna cecha
Ciemne pióra głowy i haczykowaty dziób
Inne imiona
Wędrowny, kaczy jastrząb
Okres inkubacji
29-33 dni
Wielkość miotu
2-5
Siedlisko
Różne
Drapieżnik
Orzeł , sowa
Dieta
Mięsożerny
Typ
Sokół
Nazwa zwyczajowa
Sokół wędrowny
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Globalna

Fizyczna charakterystyka sokoła wędrownego

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
242 km/h
Długość życia
15 lat
Waga
0,3 kg -1,5 kg
Wysokość
0,25 m-0,6 m
Długość
0,3 m-1,2 m
Wiek dojrzałości płciowej
3 lata
Wiek odsadzenia
2 miesiące

Podstawowe informacje o sokole wędrownym

Sokół wędrowny, znany również jako jastrząb w Ameryce Północnej, jest jednym z najbardziej płodnych i potężnych ptaków drapieżnych na całej planecie. Jego haczykowaty dziób, ciemne ślady łez i szare do brązowych piór są rozpoznawalne na każdym kontynencie z wyjątkiem Antarktydy.

Sokół wędrowny jest ptakiem masowo migrującym, ale ma doskonałe instynkty naprowadzania, dzięki którym rok po roku może przenosić je z powrotem na znane lęgowiska. Jego masowe rozmieszczenie geograficzne doprowadziło do powstania wielu podgatunków, każde z nich może osiągnąć dużą prędkość w swoim charakterystycznym locie jak nurkuje, aby złapać zdobycz w powietrzu.

Jest również popularnym gatunkiem drapieżnik wśród sokolnika. Sokolnik szkolony jest w łapaniu i powracaniu ptaków łownych. Sokół wędrowny to mały, śmiercionośny i potężny nurek powietrzny.

Fakty o sokole wędrownym!

  • Może rozwijać duże prędkości.
    Rutynowo osiąga 200 mil na godzinę, prawie nie wydając dźwięku podczas nurkowania.
  • Polowanie na ptaki. Sokół wędrowny poluje na ptaki i między innymi w tym celu jest hodowany.
  • Romans na całe życie
    Sokół wędrowny to ptak, który często łączy się w pary na całe życie, a tym samym podróżuje , gniazduje i wychowuje młode jako pary.
  • Gniazdo wędrowne nazywane jest zadrapaniem i zwykle znajduje się na wysokich budynkach lub na wąskich skałach wysokich klifów.

Nazwa naukowa sokoła wędrownego

Często nazywany przez obserwatorów po prostu wędrownym, ten gatunek drapieżny był również znany jako jastrząb w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jego klasyfikacja taksonomiczna to Falco peregrinus, który należy do rodziny Falconidae w klasie Aves. Nazwa gatunkowa „peregrinus” pochodzi bezpośrednio od łacińskiego słowa oznaczającego podróżnika lub pielgrzyma, który odnosi się do zdolności sokoła do przemieszczania się każdego roku na duże odległości.

Wyróżnia się 19 różnych podgatunków sokola wędrownego. Jest równomiernie rozmieszczony na całej planecie, a największe zróżnicowanie występuje w Ameryce Północnej, Afryce i Australii. Amerykański sokół wędrowny, sklasyfikowany jako Falco peregrinus anatum, był pierwotnie nazywanym kaczym jastrzębiem w obu Amerykach.

Wygląd sokoła wędrownego

Sokół wędrowny jest stosunkowo duży jak na sokoła, ma ciało długość od 30,50 cm do 61 cm i rozpiętość skrzydeł, która może sięgać prawie 122 cm od czubka do czubka. Dorosły samiec zazwyczaj waży nieco więcej niż samica, przy średniej wadze samicy 0,9 kg i średniej wadze samca 0,75 kg. Największy odnotowany okaz to 1,65 kg samica i 1,1 kg samca.

Pomimo różnic wielkości między płciami, jest on podobny pod względem ubarwienia i innych widocznych cech. Peregrine ma wyraźnie haczykowaty dziób, który może być wielokolorowy.

Zwykle jest ciemny , z piórami w kolorze od brązowego do szaro-czarnego, w zależności od podgatunku. Dorosły sokół ma zwykle białe lub jasne upierzenie. Ma też ciemniejsze pręgi wzdłuż grzbietu.

Zachowanie sokoła wędrownego

Sokół wędrowny poluje na swoją ofiarę w charakterystyczny sposób lotem nurkowym. Ma tendencję do unoszenia się wysoko w niebie, wypatrując ptaka lub nietoperza, chociaż w desperacji może atakować ssaka i owada.

Po wybraniu celu osiąga prędkość 200 mil na godzinę, gdy spada. Niektóre źródła wskazują, że najszybsze nurkowanie sokoła osiągnęło zapierającą dech w piersiach prędkość 242 mil na godzinę, co czyni go najszybszym gatunkiem ptaka na świecie. Zwykle celuje w skrzydło lub kończynę swojej ofiary, aby uniknąć zranienia się przy zderzeniu.

Ten ptak uwielbia być na wysokości lubi przebywać na wysokich konstrukcjach. Wykorzystuje naturalne struktury, takie jak góry lub wysokie drzewa, a także budynki i inne zbudowania stworzone przez człowieka. Dużo migruje i może podróżować wiele mil w ciągu jednego dnia, szukając zdobyczy.

Sokół wędrowny woli unosić się nad otwartymi terenami, takimi jak pola i plaże, gdzie może z łatwością dostrzec potencjalną zdobycz. Ponieważ łączy się w pary na całe życie, zwykle podróżuje i gniazduje w parach.

Siedlisko sokoła wędrownego

Chociaż preferuje klimat umiarkowany od zimnego, ptak ten występuje na każdym kontynencie świata oprócz Antarktydy. Zasiedla również większość stref klimatycznych, z wyjątkiem mroźnych środowisk polarnych, ekstremalnych pustyń i tropikalnych lasów deszczowych. nbsp Jest również uważany za drapieżnika miejskiego i często można go zobaczyć w miastach i na innych obszarach rozwiniętych.

Ptak ten ze względu na swój wędrowny charakter może przemieszczać się na odległość 10000 mil w ciągu jednego roku. Zakres przemieszczania od Arktyki do równika . W związku z tym siedlisko może być niezwykle zróżnicowane, od otwartej tundry po skaliste góry. Pomimo swojej wędrownej natury, sokół często wraca co roku na to samo miejsce lęgowe, aby złożyć jaja i opiekować się młodym.

Dieta sokoła wędrownego

Podobnie jak inny ptak drapieżny, sokół wędrowny jest prawdziwym mięsożercą. Spędza dużo czasu, szybując wysoko w niebie, czekając na okazję, by rzucić się na zwierzynę. Jego głównym celem jest ptak w locie, ale wiadomo też, że zjada mniejsze zwierzęta, a nawet owady, gdy desperacko potrzebuje pożywienia.

Co spożywa sokół wędrowny ?

Średniej wielkości ptak drapieżny jest idealnym celem dla sokoła wędrownego. Pulchne ptactwo, takie jak gołębie, kaczki i inne ptaki wodne, to ulubiony łup dla sokoła. Atakuje też ptaki brodzące i śpiewające. Poluje na 2000 rożnych ptaków na całej planecie. Może zabijać ptaki znacznie większe od siebie.

Drapieżnik i zagrożenia sokoła wędrownego

Sokół wędrowny może paść ofiarą dużych drapieżników przenoszonych drogą powietrzną, takich jak orły i wielka rogata sowa. Młody sokół musi uważać na pełzającego gada na lądzie i ssaka.

Historycznie największym zagrożeniem dla populacji tego ptaka jest stosowanie stosowanie pestycydów. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku odnotowano znaczny spadek globalnej populacji ze względu na gromadzenie się DDT i innych toksycznych chemikaliów w docelowych gatunkach ofiary.

Późniejsze ograniczenie stosowania pestycydów doprowadziło do odrodzenia się populacji i obecnie uważa się, że gatunek sokoła wędrownego jest najmniej wymagający pod względem ochrony. Jednak systematycznie zakłócane jest siedlisko sokoła przez człowieka.

Gatunek ten wykazał niezwykłą zdolność do przetrwania w środowiskach miejskich lub podmiejskich.

Rozmnażanie i cykl życia sokoła wędrownego

Ptak ten łączy się w pary na całe życie i zwykle co roku wraca na to samo miejsce lęgowe. Samiec poluje na swoją potencjalną partnerkę pokazując w powietrzu akrobacje i manewry lotnicze. Nurkuje wzbija się w powietrze chce zaimponować partnerce poprzez serię złożonych i akrobatycznych spirali powietrznych, nurkowań i innych manewrów.

Ptak ten przywiązuje się do swojego terytorium. Gdy zaczyna się sezon lęgowy aktywnie broni gniazda przed drapieżnikiem, którym może być kruk i mewa.

Gniazdo naziemne może być również zagrożone przez różnego typu ssak, takiego jak wilk, lew górski i rosomak. Ptak ten może ostrzegać się nawzajem o zbliżającym się zagrożeniu za pomocą charakterystycznego wezwania składającego się z krótkiego, powtarzającego się dźwięku „kak”. Sokół wędrowny jest na ogół cichy i nie wydaje dźwięku podczas latania.

Samica zwykle składa w gnieździe lęg 3 do 4 jaj, co nazywa się skrobaniem. Zarówno samiec i samica pomaga chronić i wysiadywać jaja przez około miesiąc. Pisklę, zaczyna uczyć się latać po 45 dniach. Sokół osiąga dojrzałość płciową w wieku od 2 do 3 lat i żyje do 20 lat, chociaż średnia długość życia wynosi od 7 do 15 lat.

Cecha charakterystyczna sokoła wędrownego

Silna budowa ciała, krótki zakończony hakiem dziób. Wąskie i długie skrzydła. Ma bardzo dobre oczy umożliwia mu to identyfikację ofiary z wysokości. Jest szybki i zwinny bardzo szybko lata. Na bocznej krawędzi dzioba ma tzw. sokoli ząb.

Populacja sokoła wędrownego

Liczba sokoła wędrownego jest trudna do śledzenia, ponieważ może podróżować po wielu kontynentach w ciągu jednego roku. Zróżnicowanie siedlisk i rozmieszczenie geograficzne również nie przyczyniają się do oszacowania stałej liczby tego ptaka.

Populacja jest obecnie uważana za stabilną od czasu gwałtownego spadku w XX wieku, a niektórzy badacze uważają, że obecnie może być ich nawet więcej niż przed kryzysem związanym z nadmiernym używaniem pestycydów. Uważa się, że obecna globalna populacja utrzymuje się na stałym poziomie około 140 000 dojrzałych osobników.

Zachowanie i lot sokoła wędrownego

Ptak ten lata zwinnie i energicznie. Prowadzi samotny tryb życia. Młody ptak podejmuje wędrówki migracyjne. Wydaje charakterystyczne dźwięki jest to zawodzenie i zawołanie. Generalnie jest to gatunek osiadły. Szybkość z jaką porusza się sokół może dochodzić do 400 km/h.

Gniazdo sokoła wędrownego

Gnieździ się na skałach. Gniazdo zbudowane jest z patyków. Samica składa 3-4 jaja. Okres wylęgania to około 32 dni. Młode spędza w gnieździe 5-6 tygodni. Ptak ten możliwość rozrodu uzyskuje w wieku 3 lat.

Sokół na znaczku

Poczta Polska wydała 30 października 2019r znaczek o nominale 3,30 zl z fotografią sokoła wędrownego w serii Ptaki Singapuru i Polski. Autorem projektu znaczka był Andrzej Gosik .Na znaczku umieszczono napis po łacinie i po polsku.

Status i ochrona sokoła wędrownego

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje sokoła wędrownego za gatunek najmniejszej troski.

W Polsce objęty ścisłą ochroną gatunkową. Zagrożenia to: prześladowanie hodowców gołębi, wybieranie jaj z gniazd przez kolekcjonerów, zabijanie sokoła. Prowadzona jest restytucja gatunku.

Stowarzyszenie na rzecz Dzikich Zwierząt “Sokół”
zainstalowało w całej Polsce kilkadziesiąt sztucznych gniazd. Obrączkuje się też wszystkie sokoły. Aby później można było je identyfikować.

Biotop sokoła wędrownego

Zamieszkuje wszystkie kontynenty na świecie. Szczególnie doliny górskie i rzeczne. Zamieszkuje też obszary zurbanizowane, wysokie budynki. Unika dużych zamkniętych kompleksów leśnych. Lubi przebywać w kamieniołomach.

Jednak w latach 90-tych odkryto w południowym Uralu kilkadziesiąt leśnych gniazd. Skłania to do stwierdzenia że i tam może zakładać swoje gniazda.

Technika polowania sokoła wędrownego

Na ofiarę spada lotem nurkowym z bardzo dużą prędkością. Przy pikowaniu ma złożone lekko odstające od ciała skrzydła. Pogoń trwa do skutku. W ataku próbuje doprowadzić zwierzę do śmierci.

Gdy ofiara bezwiednie opada sokół nawraca i przechwytuje ją w locie. Nie potrafi polować na zwierzynę która chowa się w drzewach i krzakach. Nie poluje też na zwierzę które siedzi na ziemi. W locie pikowym sokół może rozwinąć prędkość do 320 km/h.

Podsumowanie

Ptak ten w Polsce jest pod ochroną. Następuje sukcesywne zwiększanie populacji tego zwierzaka. To fascynujący ptak. Może rozwijać prędkość do 400km/h. Ma bardzo dobry wzrok, niestety tak jak i większość zwierząt jest niszczony przez człowieka.

Sokół wędrowny – najczęściej zadawane pytania (często zadawane pytania)

Czy sokół wędrowny jest drapieżnikiem , roślinożercą czy wszystkożerny?

Jak większość ptaków drapieżnych, sokół wędrowny jest zawodowym drapieżnikiem. Nie jest znany z jedzenia padliny.

Co spożywa ten ptak?

Ptak ten atakuje gołębie i różne ptactwo wodne. Potencjalny zasięg ofiar obejmuje prawie 2000 różnych gatunków ptaków. Mały ssak i owad jest również potencjalnym źródłem pożywienia dla sokoła.

Jak szybko lata to zwierzę ?

Dorosły ptak może osiągać prędkość nurkowania 200 mil, lub 320 kilometrów na godzinę. Największa zarejestrowana prędkość to ponad 240 mil na godzinę, co czyni go najszybszym gatunkiem zwierząt na świecie.

Jak duży jest sokół wędrowny?

To największy gatunek sokoła, a jego waga wynosi od 0,0532 kg do 0.1596 kg. Zwykle ma od 35 cm do 47,5 cm długości i rozpiętość skrzydeł około 91,5 cm.

Gdzie żyje sokół wędrowny?

Ptak ten żyje na każdym kontynent z wyjątkiem Antarktydy i zamieszkują prawie każdy rodzaj siedliska, z wyjątkiem pustynnych, polarnych i tropikalnych ekstremów.

Woli miejsca, które zapewniają mu szeroki i otwarty widok, taki jak plaże i pola, które ułatwiają znalezienie zdobyczy. Jest bardzo migrujący i może latać tysiące mil i rocznie odwiedzać wiele kontynentów.

Ile pozostało tych ptaków na świecie?

Dokładna liczba nie jest znana i trudna do wyśledzenia ze względu na ruchy migracyjne sokoła. Jednak ekolodzy uważają, że na całym świecie żyje około 140 000 dojrzałych dorosłych sokołów. Zaś ludność lokalną w Stanach Zjednoczonych szacuje się na około 23 000

Do jakiego Królestwa należy ten ptak?

Należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiego Typu należy to zwierzę?

Sokół wędrowny należy do Typu strunowce.

Do jakiej Rodziny należy to zwierzę?

Zwierzę to należy do Rodziny sokołowate.

Do jakiego Rzędu należy sokół wędrowny?

Sokoły wędrowne należy do Rzędu sokołowe.

Jaki rodzaj okrycia ma ten ptak?

Ptak ten jest pokryty piórami.

Drapieżniki sokoła wędrownego?

Do drapieżnika sokoła wędrownego należy orzeł i sowa.

Jaka jest Naukowa nazwa tego ptaka? ?

Naukowa nazwa to Falco peregrinus.

Jaka jest długość życia sokoła wędrownego?

Ptak ten może żyć 15 lat.

Ile jest gatunków sokoła wędrownego?

Jest 1 gatunek sokoła wędrownego.

Jaka jest inna nazwa tego ptaka?

Ptak ten nazwany jest wędrowną kaczką lub wędrownym jastrzębiem.

Ile młodych ma to zwierzę?

Średnia liczba młodych sokoła wędrownego wynosi od 2 do 5.

Co jest ciekawego na temat sokoła wędrownego ?

Sokół wędrowny to najszybsze zwierzę na Ziemi.