Słowik

Nazwa słowik zwykle odnosi się konkretnie do pospolitego gatunku słowika występującego w Europie, Azji i Afryce. Słowik może również odnosić się do blisko spokrewnionego słowika drozda.

Słowik Klasyfikacja Naukowa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Aves
Order
Passeriformes
Rodzina
Muscicapidae
Rodzaj
Luscinia

Status ochrony słowika

  • Najmniej Obawa

Słowik Występowanie

  • Afryka
  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Słowiki  fakty

Główna zdobycz
Owoce, Orzechy, Nasiona, Owady
Ciekawostka
Samiec słowika ma jeden z najbardziej złożonych i wyrafinowanych dźwięków werbalnych w całym królestwie zwierząt
Cecha charakterystyczna
Mały rozmiar ciała bez oznaczeń i cienki dziób
Rozpiętość skrzydeł
8 do 10 cali
Okres inkubacji
13 lub 14 dni
Siedlisko
Otwarte lasy i zarośla
Pred ators
Szczury, koty, jaszczurki
Dieta
Wszystkożerca
Styl życia
  • Samotnik
Ulubione jedzenie
Owoce
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość sprzęgła
3
Slogan
Nazwany ponad 1000 lat temu!
Lokalizacja zagnieżdżenia
Drzewa
Wiek linienia
11 do 13 dni
Migracja
1

Cechy fizyczne słowika

Kolor
  • Brązowy
  • Tan
Typ skóry
Pióra
Maksymalna prędkość
18 mph
Trwałość
1-3 lata
Waga
15g – 22g (0,5oz – 0,7oz)
Długość
14 cm – 16,5 cm (5,5 cala – 6,5 cala)

Obrazy słowika

Przejrzyj wszystkie zdjęcia Słowików w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Słowików!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

Słowik to mały śpiewający ptak ze Starego Świata.

Jego raczej zwyczajny wygląd skrywa potężny głos, który przez wielu był ulubieńcem obserwatorów ptaków wieki. Nazwa słowik zwykle odnosi się konkretnie do pospolitego gatunku słowika występującego w Europie, Azji i Afryce. Słowik może również odnosić się do blisko spokrewnionego słowika drozda lub całego rodzaju słowika lub kilku niepowiązanych gatunków ptaków śpiewających, takich jak słowik-drozd. Ale jeśli nie zaznaczono inaczej, ten artykuł będzie odnosił się głównie do pospolitego ptaka słowika, znanego również pod imieniem szorstkiego słowika.

Niesamowity ptak: 4 fakty o słowikach!

  • Nazwa słowik pochodzi od staroangielskiego terminu używanego od około 1400 lat.
  • Słowiki kojarzone są z nocną piosenką, ale w rzeczywistości tylko niesparowane samce śpiewają w nocy, a potem tylko w hodowli.
  • Werbalny repertuar popularnego słowika składa się z około 180 do 260 odmian piosenek. Starsze dorosłe samce mają o 53% większy zasięg niż młodsze osoby dorosłe, ale nie jest do końca jasne, dlaczego tak jest.
  • Słowiki są przedmiotem wielu prac artystycznych, w tym wiersza Johna Keatsa „Oda do słowika, ”Pieśń Piotra Czajkowskiego„ Słowik ”i kompozycja Igora Strawińskiego„ Pieśń słowika ”. Łaciński wiersz narracyjny Metamorfozy pisarza Owidiusza zawierał postać przemieniającą się w jednego z tych ptaków.

Gdzie znaleźć słowika

Istnieją trzy rozpoznane podgatunki pospolitego słowik, każdy o innym rozmieszczeniu geograficznym. Słowik zachodni przebywa w Europie Zachodniej, Afryce Północnej i Azji Mniejszej przez większość roku, a następnie zimy w Afryce Subsaharyjskiej. Słowik kaukaski występuje endemicznie na obszarze między Kaukazem a Iranem. Zimą podróżuje do Afryki Wschodniej. Wreszcie słowik wschodni występuje endemicznie w Azji Środkowej, a także zimuje w Afryce Wschodniej. Drugi główny gatunek ptaka, słowik drozda, występuje endemicznie na dużym obszarze między Danią, Ukrainą i Azją Środkową, a zimą migruje do Afryki Południowej. Oba gatunki preferują lasy lub zarośla, gdzie mogą ukrywać się przed drapieżnikami.

Gniazda słowików

Słowiki budują gniazda na drzewach z gałązek, liści i trawy. Jego ulubionym miejscem gniazdowania jest leszczyna.

Słowik: Naukowe imię ptaka

Naukowa nazwa słowika szorstkowłosego lub pospolitego to Luscinia megarhynchos. Luscinia to łacińskie słowo oznaczające słowika, a megarhynchos to połączenie dwóch starożytnych greckich słów: mega, co oznacza wielki, i rhunkhos, co oznacza rachunek. Drugi gatunek, słowik pleśniowy (znany również jako sprosser), nosi naukową nazwę Luscinia luscinia. Rodzaj Luscinia, który obejmuje również podróżniczkę i białobrzuchy, należał niegdyś do szerszej rodziny drozdów Turdidae, ale taksonomiści przenieśli go później do rodziny muchołówkowatych ze Starego Świata, znanej pod naukową nazwą Muscicapidae.

Słowik Rozmiar, wygląd i zachowanie

Jest to stosunkowo mały ptak, mierzący 7 cali długości i rozpiętość skrzydeł od 8 do 10 cali. Mężczyźni są zwykle nieco więksi niż kobiety, ale czasami w rzeczywistości ważą mniej niż kobiety z powodu wyższego tempa metabolizmu i wyższego wydatku energetycznego związanego ze śpiewem. Ten ptak ma proste brązowe upierzenie z jaśniejszym spodem. Ma szeroki ogon i czarne oczy z białymi pierścieniami wokół czerni. Dziób jest mały, płaski i koloru żółtego.

Te ptaki nie mają szczególnej organizacji społecznej, o której można by mówić. Zamiast tego ptak ten utrzymuje określone terytorium przez okresy inne niż zimowe, a następnie strzeże go agresywnie przed intruzami z zewnątrz.

Bójki mogą wybuchać szczególnie wtedy, gdy w grę wchodzą dwa samce. Ale najbardziej niezwykłą cechą tych ptaków jest szeroki repertuar piosenek, z którymi można się komunikować. Wydaje się, że istnieją dwa rodzaje piosenek. Gwizdki są wykorzystywane do obrony terytorialnej i selekcji seksualnej. Wezwania inne niż gwizdek są używane do wszystkich innych rodzajów komunikacji.

Rywalizacja o prawa do rozrodu jest zaciekła. Tylko najzdrowsi i najbardziej agresywni mężczyźni, którzy wyprodukują najlepsze piosenki, w końcu zdobędą partnera. W przybliżeniu połowa wszystkich ptaków może w ogóle nie rozmnażać się pomyślnie. Jednak piosenka nakłada również wysokie koszty na ptaka, zarówno pod względem wydatku energetycznego, jak i szans na rozpoznanie przez drapieżnika.

Czas i wzór migracji słowika

Ptaki te każdej zimy opuszczają swój dom w cieplejsze klimaty Afryki, a następnie wracają ponownie wiosną w sam raz na sezon lęgowy. Ten czas jest generalnie spójny każdego roku. Jednak zmiana klimatu może skłaniać ptaka do powrotu nieco wcześniej każdego roku. Niewiele wiadomo na temat migracji, ale wydaje się, że podróżuje indywidualnie do swojego zimowego domu.

Słowik dieta ptaków

Ptak wychodzi w ciągu dnia w poszukiwaniu pożywienia. Samce śpiewające w nocy muszą gromadzić większe rezerwy ze względu na ilość energii zużywanej na śpiew.

Co je słowik?

Ptaki te zjadają głównie dorosłe owady i ich larwy. W sezonie jesiennym uzupełnia je jagodami i innymi owocami.

Słowik: drapieżniki ptaków, zagrożenia i stan ochrony

Ptaki te są obecnie zagrożone przez drapieżniki i utratę siedlisk. Pomimo tych zagrożeń, zarówno słowik pospolity, jak i słowik są uważane za najmniej niepokojące przez Czerwoną Listę IUCN.

Co zjada słowika?

Puszczyk i inne duże ptaki są główne drapieżniki ptaka.

Słowik: rozmnażanie się ptaków, dzieci i długość życia

Sezon lęgowy słowika zwykle przypada na okres około maja i czerwca każdego roku. Samiec wabi partnera, wydając dźwięk przypominający gwizd, który jest bardzo zauważalny w nocy, gdy kilka innych ptaków hałasuje. Samica jest wysoce dyskryminująca i szuka partnera z najlepszą piosenką. Po znalezieniu partnera samiec zmniejszy liczbę gwizdków i przestanie śpiewać w nocy, aż samica złoży jaja.

Oboje rodzice chronią jaja przed drapieżnikami, ale tylko samica zbuduje gniazdo, a następnie inkubować jajka. Po wyjściu z jaj dwa tygodnie później nowo wyklute pisklęta są nierozwinięte i bardzo zależne od swoich rodziców, jeśli chodzi o przeżycie, ale zdobywają pióra do lotu po krótkich 11 do 13 dniach. Szybkość jego rozwoju może być związana z porą migracji na jesień.

Słowik zwyczajny ma stosunkowo krótki okres życia, od jednego do pięciu lat. Ponieważ upływa około roku, zanim pisklęta zaczną się samodzielnie rozmnażać, ptak ma tylko kilka okazji do rozmnażania się. Najstarsza odnotowana długość życia to osiem lat, ale większość z nich pada ofiarą drapieżników, zanim umrą ze starości.

Populacja słowików

Czerwona lista IUCN szacuje, że jest ich od 43 do 81 milionów dojrzałe słowiki pospolite lub szorstkowłose na wolności oraz mniejszy, ale wciąż imponujący, 12–22 mln dojrzałych słowików pleśniowych. Liczba ludności mogła nieznacznie spaść od szczytu. Sugeruje się, że może to być spowodowane utratą roślinności w wyniku wprowadzenia obcych gatunków, takich jak sarna. Pewną rolę mogą odgrywać również zmiany na zimowiskach.

Zobacz wszystkie 13 zwierząt zaczynających się na literę N

Najczęściej zadawane pytania dotyczące słowików

Czy słowiki są roślinożercami, mięsożerne czy wszystkożerne?

Słowiki są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą słowiki?

Słowiki należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą słowiki?

Słowiki należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą słowiki?

Słowiki należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą słowiki ?

Słowiki należą do rodziny Muscicapidae.

Do jakiej kolejności należą słowiki?

Słowiki należą do kolejność PASSERIFORMES.

Jaki rodzaj okrycia mają słowiki?

Słowiki są pokryte wyczynem jej.

Do jakiego rodzaju należą słowiki?

Słowiki należą do rodzaju Luscinia.

Do jakiego rodzaju siedliska żyją słowiki?

Słowiki żyją w otwartych lasach i zaroślach.

Jaka jest główna zdobycz słowików?

Słowiki jedzą owoce, orzechy, nasiona i owady.

Jakie są niektóre drapieżniki słowików?

Do drapieżników słowików należą szczury, koty i jaszczurki.

Słowik : cechy

Jakie są cechy charakterystyczne słowików?

Słowiki mają małe ciała bez oznaczeń i cienkie dzioby.

Co to jest słowik?

Słowik to mały wędrowny ptak śpiewający z bogatym repertuarem piosenek.

Czy w Australii są słowiki?

Słowik nie występuje endemicznie w Australii, ale w kraju występuje kilka rodzimych gatunków ptaków śpiewających, takich jak czarna sroka australijska.

Dlaczego słowiki śpiewają w nocy?

Samce słowików śpiewają w nocy w okresie godowym, aby przyciągnąć odpowiednią samicę. Pomimo swojej reputacji śpiew nocny występuje głównie w sezonie lęgowym, a nie przez cały rok, ze względu na wysokie koszty z tym związane.

Gdzie mieszkają słowiki?

Słowik zamieszkuje lasy i zarośla Europy i części Azji przez większą część roku. Migrują do Afryki na zimę.

Co jedzą słowiki?

Słowik zjada mieszankę owadów i owoców.

Czy słowik migruje?

Tak, słowik migruje na zimę aż do Afryki.

Ile jaj słowik leżał?

Zwykły słowik produkuje od czterech do pięciu jaj w każdym sezonie.

Jak szybko lata słowik?

Słowik może latać z prędkością do 18 mil na godzinę.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł słowika?

Słowik ma rozpiętość skrzydeł około 8 do 10 centymetrów.

Kiedy pisklęta słowika opuszczają gniazdo?

Słowik zyskuje lotki po około 11-13 dniach i opuszcza gniazdo krótko jakiś czas później.

Co jest ciekawego w słowikach?

Słowik został nazwany ponad 1000 lat temu!

Co to jest e długość życia słowika?

Słowiki mogą żyć od 1 do 3 lat.