https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ https://alatberatbekasjepang.com/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/ https://dinsos.jatimprov.go.id/web/bootstrap/cache/-/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://dukcapil.selumakab.go.id/wp-includes/app/ https://eadmin.gkjw.or.id/app/mxslot168/ https://e-office.banjarkota.go.id/asset/file/ https://bkd.uinbanten.ac.id/modules/app/
https://dlhk.kukarkab.go.id/css/ http://pmb.uij.ac.id/wp-content/produk/hari-ini/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/terbaru/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://pkmsingaparna.tasikmalayakab.go.id/wp-content/sgacor/ https://puskemasrembang2.rembangkab.go.id/link/ https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/terbaru/ https://feb.uki.ac.id/js/
Mirunga słoń morski rodzaj ssaka z rodziny fokowatych. Zwierzę stadne.
Mirunga słoń morski

Mirunga (Słoń morski)

Mirunga słoń morski rodzaj ssaka z rodziny fokowatych. Występuje w Oceanie Spokojnym na Morzu Berlinga i na Antarktydzie. Jest zwierzęciem stadnym ma duże rozmiary, pysk przypomina trąbę. Żywi się rybami i głowonogami.

Klasyfikacja naukowa mirunga słoń morski

Królestwo
Zwierzeta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Fokowate
Rodzaj
Mirounga
Nazwa naukowa
Mirounga

Stan ochrony mirunga słoń morski

  • Najmniejsza troska

Obszar występowania mirunga słoń morski

  • Ocean

Fakty o mirunga słoń morski

Główna zdobycz
Ryba, kałamarnica, ośmiornica
Cecha charakterystyczna
Długi nos przypominający trąbę i duże ciało
Siedlisko
Ciepłe wody przybrzeżne w pobliżu lądu
Drapieżniki
Człowiek, rekiny, orki
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Żyje w stadzie
Ulubione jedzenie
Ryby
Rodzaj
Ssak
Hasło
Największy gatunek foki na świecie!

Charakterystyka fizyczna mirunga słoń morski

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Typ skóry
Futro
Maksymalna prędkość
12 km/h
Długość życia
18 – 22 lata
Waga
900 kg – 3000 kg (2000lbs – 6000lbs)
Długość
3 m – 5 m

Podstawowe informacje mirunga słoń morski

Słoń morski może zanurzyć się w oceanie na głębokość ponad 5000 stóp i wstrzymać oddech na dwie godziny. Przypominający trąbę nos tej foki sprawia, że łatwo zobaczyć, skąd wzięła się jego nazwa.

Średnia długość życia słonia północnego wynosi 9 lat, podczas gdy słoń morski żyjący w regionie Antarktyki może żyć od 20 do 22 lat. Samiec może ważyć do 4,5 tony. Jest mięsożercą żyjącym na diecie złożonej z kalmarów, ryb, płaszczek, pingwinów i niektórych małych gatunków rekinów.

Fakty mirunga słoń morski

• Ta foka spędza około dziewięciu miesięcy w wodzie. Jest doskonałym pływakiem lecz porusza się niezręcznie na lądzie.

• Samica słonia morskiego nazywana jest bykiem. Na tę fokę polowano w XIX wieku, aż prawie wymarła.

• Słoń morski osiąga dorosłość w wieku trzech lat.

Naukowa nazwa mirunga słoń morski

Naukowa nazwa foki to Mirounga. Mirounga lub „miouroung” to australijskie słowo aborygeńskie oznaczające pieczęć. Słoń morski należy do Rodziny fokowate i Królestwa zwierzęta. Istnieją dwa gatunki słoni morskich: północne (Mirounga angustirostris) i południowe (Mirounga leonina).

Wygląd mirunga słoń morski

Ta foka pokryta jest warstwą jasnego lub ciemnobrązowego lub szarawego futra. Podczas gdy samiec foki ma duży nos podobny do pnia, zwany także trąbką, samica ma nos o normalnej wielkości. Foka ta ma dużą, okrągłą twarz, ciemne oczy i wąsy. Dwie krótkie przednie płetwy mają na końcach paznokcie, które wyglądają jak długie, ciemne paznokcie. Jej tylne płetwy są pokryte błoną, co czyni to stworzenie jednym z najbardziej doświadczonych pływaków w oceanie! Samica foki jest znacznie większa niż samiec.

Długość i waga mirunga słoń morski

Samiec słonia północnego może ważyć nawet 2200 kg i dorastać do ponad 396,5 cm długości. Samica waży około 650 kg i rośnie do około 305 cm długości. Alternatywnie, samiec słonia południowego waży około 5 500 kg i osiąga około 488 cm długości!

Samica foki tego gatunku waży około 1000 kg i osiąga około 305 cm długości. Dla porównania, samiec ważący 2200 kg waży mniej więcej tyle samo co nosorożec, podczas gdy samica ważąca 1000 kg równa jest masie dwóch fortepianów.

Nic dziwnego, dlaczego większość zwierząt omija tą fokę! Patrząc na długość tej foki , trzydziesto stopniowa foka morska jest wielkością równą połowie dorosłej żyrafy. Ssak ten o długości 488 cm ma długość równą dwóm pełnowymiarowym choinkom. Gigantyczny samiec słonia jest najdłuższym rekordzistą – mierzy prawie 671 cm !

Cechy charakterystyczne mirunga

Wszystkie krótkie przednie i tylne płetwy tej foki mają określony cel. Jej przednie płetwy pomagają foce zmieniać kierunek podczas pływania, podczas gdy tylne płetwy z płetwami przesuwają ją do przodu przez ocean. Na lądzie ssak ten używa przednich płetw, aby kołysać się do przodu i ciągnąc tylne. Nietrudno zrozumieć, dlaczego to zwierzę woli przebywać w wodzie!

Styl życia mirunga słoń morski

Słoń morski jest samotnikiem ale jest towarzyski. Kiedy pływa w oceanie jest samotny . Ale kiedy wraca na ląd i dołącza się do grona w sezonie lęgowym, staje się towarzyski. Grupa fok ma wiele nazw, w tym stado, bob, kolonię lub harem (tylko samice).

Słoń morski jest niezwykle terytorialny i może być bardzo agresywny , gdy broni swojego wybrzeża. Samiec foki gromadzi od 40 do 50 samic , aby pozostać na swoim terytorium. Jeśli jeden samiec próbuje zaatakować terytorium innego, może to doprowadzić do krwawej, gwałtownej walki, gdy terytorium jest bronione. Jest też bardzo głośny. Samica słonia morskiego wydaje głębokie, przypominające echo dźwięki podobne do uderzeń w bębny, gdy walczy z innym samcem.

Siedlisko mirunga słoń morski

Północna foka żyje na północnym Pacyfiku w pobliżu Baja California w Meksyku. Wyspy Aleuckie i Zatoka Alaska. Słoń morski południowy żyje w wodach subantarktycznych i antarktycznych. Foka ta migruje do oceanu, spędzając kilka miesięcy na polowaniu w poszukiwaniu pożywienia.

Biolodzy morscy odkryli, że samiec mirungi podąża podobną drogą, gdy migruje , podczas gdy samica foki wybiera różne trasy podróżowania po oceanie.

W połowie grudnia słoń morski wraca na ląd, by rozmnażać się, a pod koniec marca wraca do oceanu. Grube warstwy tłuszczu na tym zwierzęciu zapewniają mu ciepło, gdy płynie przez lodowate wody oceanu. Ponadto ma specjalnie opracowane płuca, które opróżniają się, gdy nurkuje głęboko w oceanie w poszukiwaniu pożywienia i uzupełnia się powietrzem, gdy wynurza się na powierzchnię.

Dieta mirunga słoń morski

Co spożywa słoń morski?

W menu tego mięsożercy znajdują się kalmary, płaszczki, pingwiny, małe rekiny, kraby i ryby. Podczas około dziewięciu miesięcy spędzonych w oceanie rzadko można go zobaczyć na powierzchni wody. Albo pływa tuż pod powierzchnią, albo nurkuje w głębinach w poszukiwaniu pożywienia. W tych miesiącach mirunga dużo spożywa jedzenia i przybiera na wadze. Po rozpoczęciu okresu godowego rozpoczyna okres postu (nie je).

Drapieżniki mirunga słoń morski

Żarłacze białe i orki to dwa drapieżniki tej foki. W ocenie jest jej bardzo mało. Jednak działalność połowowa człowieka może stanowić zagrożenie dla tej foki. Czasami zaplątuje się w duże komercyjne sieci rybackie, co prowadzi do poważnych obrażeń lub śmierci. Ponadto ssak ten czasami jest uderzany przez duże statki i inne statki oceaniczne, co może skutkować jego śmiercią.

Zagrożenia mirunga słoń morski

Zdarzenia środowiskowe, takie jak huragany i burze tropikalne, mogą zmniejszyć populację słonia morskiego. Młode , które nie jest jeszcze silnym pływakiem, może zostać zmiecione i zabite w takich niesprzyjających warunkach pogodowych.

Kiedyś na to zwierzę polowali kłusownicy w poszukiwaniu oleju tłuszczu w jego ciele. Teraz ma ochronę prawną przed kłusownictwem. Stan ochrony słonia morskich według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) budzi najmniejsze obawy.

Rozmnażanie mirunga słoń morski

Rozpoczyna się sezon godowy w grudniu dla tego ssaka.Wypływa z oceanu i osiedla się na lądzie. Samica słonia morskiego, zwana także bykiem, przybywa na ląd przed samcem. Samiec walczy ze sobą o terytorium i dominację. Samiec foki unosi górną połowę ciała, czasami pozwalając mu stanąć na 183 cm wysokości.

Dwa samce foki uderzają się nosami przypominającymi słonie, gryzą się i popychają, aż jeden się poddaje lub jest tak ranny, że nie może kontynuować walki. To hałaśliwe, niebezpieczne spotkanie! Gdy dominujący samiec osiedla się na swoim terytorium, samica przybywa z oceanu. Samiec foki ma na swoim terytorium od 40 do 50 samic.

Młode mirunga słoń morski

Grupa samic nazywa się haremem. Samiec kojarzy się z większością samicy w haremie. Ciąża samicy morskiej trwa 11 miesięcy. Gdy samica zajdzie w ciążę, wraca do oceanu. Później wróci na brzeg i urodzi jedno dziecko, zwane także młodym. Nowo narodzony waży około 37,5 kg i jest pokryte czarnym futrem. Młode jest w stanie widzieć, słyszeć i poruszać się już od urodzenia. Samica karmi swoje młode przez miesiąc, po czym zaczyna ono jeść stałe pożywienie.

Samica opuszcza swoje młode już po miesiącu i rozmnaża się z samcem, zanim opuszcza ląd i wraca do oceanu. Młode słonia morskiego musi samodzielnie uczyć się i ćwiczyć umiejętności pływania i polowania.

Temperament mirunga słoń morski

To zwierzę o dużych gabarytach i wadze. Jest doskonałym pływakiem na lądzie chodzi szybciej niż człowiek. Jednak większość czasu spędza w wodzie. Czasami jest agresywna szczególnie w okresie rozrodu. Należy do zwierząt upartych i trudnych do ułożenia.

Długość życia mirunga słoń morski

Średnia długość życia słonicy północnej wynosi dziewięć lat, a długość życia słonicy południowej waha się od 20 do 22 lata. Samica zazwyczaj żyje dłużej niż samiec , ponieważ samiec musi walczyć o terytorium, ale czasami otrzymuje obrażenia skracające życie. Mirunga również podatna jest na różne choroby skóry.

Populacja mirunga słoń morski

Uważa się, że populacja mirunga na północy wynosi około 127 000. W pobliżu wybrzeża Meksyku żyje 26 000 osób, a pozostała część u wybrzeży Kalifornii. Istnieje około 650 000 słoni morskich. Populacja tego zwierzęcia jest stabilna lub rośnie. To dobra wiadomość, biorąc pod uwagę, że w XIX wieku prawie wyginął w wyniku działalności kłusownictwa. Obecnie stan ochrony obu gatunków jest najmniej niepokojący.

Moje spotkanie opowiada Darek mirunga słoń morski

Gdy poszedłem do ZOO w Warszawie zatrzymałem się na chwilę przy słoniu morskim. To olbrzymie zwierzę potrafi ważyć nawet do 2000 kg. Wbrew pozorom po lądzie chodzi szybciej niż człowiek, za to w wodzie wspaniale się porusza i pływa.

Ma duży pysk i miłe przyjemne oczy. Gdy podszedłem właśnie jadła obiad składający się z ryby morskiej. To zwierzę zrobiło na mnie wrażenie. Wszystkim będę opowiadał żeby koniecznie odwiedzili mirungę jak będą w ZOO.

Jak malowano mirungę w Szkole podstawowej nr 6 w Żakowicach

Mariusz:

Ja namalowałem to zwierzę że jest koloru brązowego ma duże szkliste oczy i dwa duże wystające kły. Chodziła po wybiegu w ZOO zjadając ryby. To bardzo duży zwierzak i tak właśnie go namalowałem.

Krzysiek:

Moja foka jest koloru szarego. Namalowałem ją jak zwinnie szybko pływa w wodzie i z bardzo dużą szybkością pochłania ryby. Wynurza się tylko żeby zaczerpnąć powietrza. Woda jest jej żywiołem to doskonały pływak.

Adam:

Moja foka nie mieści się na kartce papieru taka jest duża no bo to duży ssak. Ma duże oczy duże zęby i duże wąsy. Namalowałem ją jak wyleguje się na kamieniu w słoneczny upalny lipcowy dzień.

Podsumowanie

Ssak ten nie jest zagrożony wyginięciem. To bardzo duże zwierzę o dużych gabarytach żyje w grupie. Jest doskonałym pływakiem ponieważ większą cześć życia spędza w wodzie. Zagrożeniem może być człowiek który poluje na tą fokę.

Mirunga słoń morski często zadawane pytania ?

Jak duży jest słoń morski?

Samiec słonia z północy może mieć nawet 396,5 cm i ważyć 2 200 kg. Samiec słonia południowego rośnie do około 305 cm i może ważyć do 5 500 kg. Samica słonia żyjąca na północy ma około 305 cm i waży około 50 kg. Samica słonia żyjąca w regionie Antarktydy może mieć nawet 305 cm i ważyć około 1000 kg .

Co spożywa to zwierzę – czy jest mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Zwierzę to jest mięsożerne – spożywa kraby, płaszczki, małe rekiny, ośmiornice, ryby i kalmary. Młode słonia morskiego, które dopiero uczy się polować, zjada na początek mniejsze ryby i kraby.

Jaka jest różnica między słoniem morskim a morsem, który jest większy?

Jeśli umieściłeś obok siebie zdjęcia słonicy i morsa, wiesz, że wyglądają podobnie. Główną oczywistą różnicą jest to, że mors ma kły, ale różnią się one również rozmiarem. Słonie morskie są większe niż nawet największy samiec morsa. Samiec morsa Pacyfiku waży około 850 kg, podczas gdy samiec morsa atlantyckiego waży około 1000 kg. Samiec słonia morskiego jest często co najmniej dwa razy większy.

Gdzie żyje ten ssak?

Dwa gatunki słonia morskiego żyją w różnych miejscach. Słoń morski północny żyje w pobliżu Baja California, w kierunku Meksyku i Wysp Aleuckich, a także w Zatoce Alaski. Słoniowce południowe żyją w wodach Antarktyki i sub-Antarktyki. Przebywają w oceanie przez dziewięć miesięcy w roku, a na lądzie w gawrze przez około trzy miesiące.

Czy zwierzę to jest niebezpieczne?

Nie jest agresywne, chyba że broni swojego terytorium lub młodych. Woli raczej nie spotykać się z ludźmi.Jeśli kiedykolwiek zobaczysz słonia morskiego, zwłaszcza jeśli jest na lądzie, najlepiej trzymać się z dala od niego, aby nie traktował cię jako zagrożenia.

Do jakiego Królestwa należy mirunga?

Należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiej Gromady należy ten ssak ?

Należy do Gromady ssaki.

Do jakiego Typu należy słoń morski?

Foka należy do Typu strunowce.

Do jakiej Rodziny należy mirunga?

Należy do Rodziny fokowate.

Do jakiego Rzędu należy ten ssak?

Należy do Rzędu drapieżne.

Czym jest pokryta foka?

Pokryta jest futrem.

Jakie są wyróżniające cechy słonia morskiego?

Słoń morski ma długi nos przypominający trąbę i duże ciało.

Jakie są niektóre drapieżniki tej foki ?

Do drapieżników foki należą ludzie, rekiny i orki.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla słonia morskiego?

Średnia wielkość miotu dla słonia morskiego to 1.

Co jest ciekawego na temat tego zwierzęcia?

To największy gatunek foki na świecie!

Jaka jest naukowa nazwa słonia morskiego?

Naukowa nazwa słonia morskiego to Mirounga.

Jaka jest długość życia słonia morskiego?

Słoń morski może żyć od 18 do 22 lat.

Jaka jest żywotność tego ssaka?

Zwierzę może żyć od 18 do 22 lat.