Słoń morski, życie na mrozie

Nazwa słonia morskiego odnosi się do pnia, którego używa do odstraszania rywali; wykorzystuje go również do pochłaniania wilgoci z otoczenia.

Ostatnia aktualizacja: 5 maja 2021

r. Słoń morski to ssak należący do gatunku fok, o unikalnych cechach i zachowaniu w królestwie zwierząt. Jego nazwa naukowa to Mirounga leonina i spędza większość swojego życia w oceanie, wychodząc na brzeg w okresie lęgowym i szczenięcym.
Przez wiele lat badano je, aby dowiedzieć się, jak udaje im się przetrwać w najzimniejszych rejonach planety. Zebrane dane są zaskakujące i podzielimy się nimi poniżej.

Ogólna charakterystyka słonia morskiego

Znane są dwa gatunki słoni morskich. Te z południa, które zamieszkują cały obszar Antarktyki, i północy, które zamieszkują Północny Pacyfik, od Baja California w Meksyku po Zatokę Alaska i Wyspy Aleuckie. Chociaż oba gatunki są podobne, mają pewne osobliwości, które je różnicują.

Słonie morskie żyjące na południu planety muszą znosić ekstremalnie niskie temperatury, ale tam jest obfitość pożywienia. Z tego powodu ich rozmiary są znacznie większe niż na północy; żywią się rybami, kałamarnicami, małymi rekinami, skorupiakami, algami i krylem.
Samce mogą osiągnąć do 20 stóp długości i ważyć do 8820 funtów. Samice są mniejsze i mogą mierzyć do 10 stóp i ważyć do 1985 funtów. Ta różnica w wielkości między samcami a samicami jest jedną z ich osobliwości; są ssakami o najwyższym stopniu dymorfizmu płciowego.
Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku sześciu lat, ale zaczynają rozmnażać się w wieku dziewięciu lat. W grudniu i styczniu słonie morskie przybywają na plaże i rozpoczynają bitwy o dominację. Chociaż te walki są zacięte, nie zagrażają życiu.

Wysoka aktywność seksualna

Dominujące samce kojarzą się z samicami, które przybywają później i tworzą haremy składające się nawet ze 100 „żon”, aby w ciągu swojego życia urodzić do 500 potomstwa. Słonie morskie pozostawione na uboczu będą próbowały rozmnażać się z samicami na obrzeżach haremów.
W wieku trzech lat samica jest gotowa do urodzenia jednego cielęcia rocznie. Po ciąży wracają do morza i lądują 11 miesięcy później, aby rodzić.
Cielęta ważą prawie 90 funtów i karmią przez trzy tygodnie. W tym okresie matka pozostaje na plaży bez karmienia. Po odstawieniu matka i cielę idą do oceanu; cielę potraja swoją wagę podczas karmienia mlekiem matki. Pod koniec tego okresu samica ponownie łączy się w pary.

Inne ciekawe fakty na temat
słoni morskich 

 Pomimo dużych rozmiarów słonie morskie poruszają się dość zwinnie na lądzie dzięki płetwom z pięcioma palcami; ich torpedowy kształt sprawia, że ​​są jeszcze szybsze podczas pływania. Mają duże czarne oczy, które pozwalają im zlokalizować zdobycz w ciemnościach głębin morskich.
Te ciekawe zwierzęta morskie przechowują duże ilości tłuszczu w oceanie, aby przetrwać zimę, gdy pozostają na lądzie w stanie hibernacji.
Jeśli chodzi o nurkowanie przez długi czas, słonie polarne muszą utrzymywać wysoki poziom tlenu. Aby to osiągnąć, mają większą objętość krwi i produkują dwa razy więcej hemoglobiny.

Słonie morskie okresowo zrzucają futro; robią to, zrzucając zewnętrzną warstwę skóry. W okresie godowym samce chronią się, wzmacniając sierść, dzięki czemu unikają głębokich obrażeń podczas walki z innymi samcami.

Skąd wzięła się ich nazwa?

Swoją nazwę zawdzięczają „pniu”, który samce mają na nosie, który przypomina słonie. Ten występ służy do wydawania głośnych ryków, które pomagają trzymać rywali z dala. Ponadto, wraz z trąbą, przy każdym wydechu pochłaniają wilgoć z otoczenia, co pozwala im pościć przez długi czas.
Słoń morski jest jedynym ssakiem, który migruje dwa razy w roku, zakrywając się. do 21 125 mil. Chociaż można je zobaczyć w dużych grupach na lądzie, żyją samotnie, spędzając 90% swojego życia w wodzie.
Ogromne rozmiary słoni morskich nie oznacza, że ​​nie mają drapieżników. Polują na nie orki i rekiny, aleich największymi drapieżnikami są ludzie, którzy niemal wytępili ten gatunek, polując na ich tran.

Jednak stopniowo, dzięki ochronie i ochronie i ochrony, populacja słoni morskich na całym świecie wynosi obecnie ponad 900 000.
Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Przepisy dotyczące ochrony zwierząt na całym świecie
W tym artykule opowiemy o przepisach dotyczących ochrony zwierząt na całym świecie oraz o historii międzynarodowych praw zwierząt….

https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/