https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ https://simpatiacademy.sumedangkab.go.id/app/ https://alatberatbekasjepang.com/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://keperawatan.poltekkes-smg.ac.id/wp-includes/gacor-kamboja/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/data/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/
https://rekrutmen.unand.ac.id/css/ https://feb.uki.ac.id/img/spulsa/ https://fkip.unsulbar.ac.id/wp-includes/js/sdana/ https://besadu.belitung.go.id/storage/ttd/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/pix/ https://simpuh.tegalkab.go.id/link-maxwin/ https://dlhk.kukarkab.go.id/css/
Borneański słoń karłowaty - Zwierzęta

Borneański słoń karłowaty

Klasyfikacja naukowa Słoni Borneo

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Trąbowce
Rodzina
Słoniowate
Rodzaj
Słonie
Nazwa naukowa
Elephas Maximus Borneensis

Stan ochrony Słoni Borneo

  • Krytycznie zagrożone

Lokalizacje Słoni Borneo

  • Azja
  • Ocean

Fakty o Słoniu z Borneo

Pożywienie
Trawa, owoce, korzenie
Cecha charakterystyczna
Długi tułów i duże stopy
Siedlisko
Lasy deszczowe i lasy tropikalne
Drapieżniki
Człowiek, Tygrys
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Stadny
Ulubione jedzenie
Trawa
Grupa
Ssak
Hasło
Najmniejszy gatunek słonia!

Charakterystyka fizyczna Słonia Borneo

Kolor
  • Brązowy
  • Szara
  • Czarna
Typ skóry
Skóra
Prędkość maksymalna
50 km/h
Długość życia
55-70lat
Waga
3000 kg – 5000 kg (6500 funtów – 11 000 funtów)
Wysokość
2m – 3m (7ft – 10ft)

Słoń Borneo jest podgatunkiem słonia azjatyckiego i jedynym przedstawicielem tego gatunku zamieszkującym wyspę Borneo.

Ten podgatunek również należy do pod alternatywną nazwą słonia karłowatego. Jednak w tym gigantycznym stworzeniu nie ma nic małego. Pod każdym względem jest to nadal największe zwierzę lądowe na wyspie Borneo. Wiele na temat jego zachowania pozostaje nieznanych. Dopóki World Wildlife Fund nie przymocował obroży satelitarnych do kilku słoni Borneo w 2005 roku, większość tego, co wiemy o tym podgatunku, opierała się na ekstrapolacji z badań innych słoni azjatyckich. Ponieważ los wisi na włosku, teraz trwa wyścig z czasem, aby uchronić go przed wyginięciem.

4 Niesamowite fakty o słoniu Borneo

  • Słoń Borneo ostatnio miał wspólnego przodka ze swoimi azjatyckimi krewnymi około 300 000 lat temu . Izolowany od innych podgatunków, ewoluował oddzielnie na wyspie Borneo, nigdy nie wymieniając genów z innymi populacjami słoni.
  • Słonie azjatyckie wyrastają sześć zestawów zębów przez całe życie.
  • Samice słoni azjatyckich zwykle nie mają kłów , ale mają długie zęby zwane prochami znajdujące się tuż za górną wargą.
  • Trąba słonia to imponujące narzędzie jest to prawie podobne do ludzkiej dłoni. Jednym z bardziej niesamowitych faktów na ten temat jest zdolność odłamywania gałęzi i odganiania much .

Nazwa naukowa słonia Borneo

naukowa nazwa słonia borneo to Elaphas maximus borneensis. Elephas to oczywiście nazwa rodziny słoni, która obejmuje zarówno słonie afrykańskie, jak i słonie azjatyckie. Maximus to dokładna nazwa naukowa gatunku słonia azjatyckiego. Jak być może już wiesz, jest to łacińskie określenie oznaczające największy lub największy, co odzwierciedla rozmiar słonia azjatyckiego.

Tam też uzyskujemy maksimum terminu angielskiego. Borneensis, łacińskie słowo oznaczające Borneo, odnosi się tylko do określonego podgatunku Borneo. W rzeczywistości istnieją łącznie cztery podgatunki słonia azjatyckiego. Pozostałe trzy to słoń ze Sri Lanki, słoń sumatrzański i słoń indyjski. Uważa się, że słoń Borneo ewoluował na tyle daleko od swojego azjatyckiego odpowiednika, aby uzasadnić osobne oznaczenie podgatunku.

Wygląd słonia Borneo

Słoń Borneo ma wiele wspólnych cech z jego Azjatyccy krewni: głowa z dwiema kopułami, mniejsze zaokrąglone uszy, cztery kopyta na tylnej łapie i szara skóra z drobnymi kłosami. Ale wykazuje również wiele fizycznych różnic, w tym prostsze kły i dłuższy ogon. Słoń azjatycki jest na ogół mniejszy niż słoń afrykański, ale słoń borneo jest o około 30% mniejszy niż inne słonie azjatyckie. W tym przypadku mały jest względny, ponieważ słoń Borneo mierzy od 8,2 do 9,8 stopy wysokości i od 6500 do 11000 funtów. Samce mają zwykle znacznie większą wagę niż samice.

Zachowanie słonia Borneo

Trąba słonia jest niesamowitym narzędziem do wszystkiego. Dzięki dużej koncentracji mięśni i nerwów jest głównym środkiem interakcji słonia ze światem: oddychaniem, wąchaniem, piciem, komunikacją, chwytaniem przedmiotów. (Ma też na końcu wyrostek przypominający palec, który pomaga w tym).

Słoń potrzebuje równie imponującego mózgu, aby wykonać wszystkie te niesamowite wyczyny swoim trąbą. Słonie Borneo nie były szeroko badane pod kątem ich zdolności poznawczych, ale cała rodzina słoni ma wysoko rozwiniętą korę nową (podobną do ludzi, małp i delfinów), która umożliwia im używanie narzędzi, rozpoznawanie się w lustrze, rozwiązywanie złożonych problemów, naśladować zachowanie i odczuwać szereg złożonych emocji.

Obserwacje sugerują, że słoń może przeżywać smutek i żałobę po śmierci bliskiego przyjaciela lub członka rodziny. Stado jest centrum wszelkiej aktywności społecznej i codziennego życia niektórych słoni.

Ta wysoce współpracująca i altruistyczna jednostka składa się z pięciu do 20 dorosłych samic (zwanych krowami) i ich potomstwa. Samce byków zwykle wędrują samotnie w młodym wieku lub dołączają do wyłącznie samców grup kawalerskich, ale samice zwykle pozostają w tym samym stadzie przez większość swojego życia. Najstarsza i największa samica zazwyczaj zostaje matką całego stada.

Pomaga grupie w podejmowaniu decyzji i instruuje młodsze matki, jak dbać o swoje młode.Słoń azjatycki jest gatunkiem zmierzchu, co oznacza, że ​​śpi w ciągu dnia i wykonuje większość swoich czynności o świcie i godziny zmierzchu. Wbrew dość uciążliwemu stereotypowi słoń jest szybkim biegaczem i zaskakująco dobrym pływakiem.

Może zanurzyć całe ciało w wodzie, aby zachować chłód. Nad wodą widoczny jest tylko pień, który pomaga mu oddychać. Słoń okryje się również błotem lub ziemią, aby utrzymać niską temperaturę ciała w cieplejszych miesiącach.Życie stada kręci się wokół koczowniczej egzystencji. Oznacza to, że wędruje po ogromnym terytorium w poszukiwaniu wodopojów i obfitych źródeł pożywienia. Czasami wiele grup łączy się ze sobą w zależności od pory roku, siedliska i innych warunków.

Siedlisko słonia Borneo

Słoń Borneo, jak sama nazwa wskazuje, występuje endemicznie w północno-wschodniej części wyspa Borneo. Chociaż Borneo jest odizolowane od reszty Azji, jest jedną z największych wysp na Pacyfiku i źródłem ogromnej różnorodności biologicznej. Największa koncentracja słonia borneo występuje w malezyjskim stanie Sabah na północnym krańcu wyspy. Tutaj wędruje po lasach i łąkach przez 12 do 18 godzin dziennie w poszukiwaniu zasobów.

Dieta słonia Borneo

Słoń Borneo to zwierzę roślinożerne, które żywi się zróżnicowaną dietą różne gatunki roślin, w tym kwiaty, owoce, liście, ziarna i kora. Aby się utrzymać, jeden słoń może w ciągu jednego dnia spożyć setki funtów pożywienia, albo pasąc się na ziemi, albo skubiąc liście i pędy drzew. Trąba działa jak wszechstronna kończyna, która może chwytać roślinność i podawać pożywienie do pyska.

Drapieżniki i zagrożenia słoni Borneo

Ze względu na swoje ogromne rozmiary słoń Borneo nie ma nic do roboty. strach przed naturalnymi drapieżnikami. Nawet najmłodsze słonie są dość duże iw każdym razie chronione przez stado. Jedynym prawdziwym zagrożeniem jest ludzkość. Ponieważ podgatunek ten wymaga dużej ilości ziemi do życia, wylesianie w celu wyrębu, rolnictwa i plantacji zdegradowało jego naturalne siedlisko, co nie tylko powoduje rozdrobnienie populacji, ale także prowadzi do bezpośredniej konfrontacji z ludźmi.

Słonie są czasami zabijane lub ranione, ponieważ przypadkowo niszczą uprawy, gdy przemieszczają się przez farmy i plantacje. Niektóre słonie są po prostu ofiarami niefortunnych okoliczności. Szacuje się, że około 20% tego podgatunku odniosło obrażenia spowodowane nielegalnymi sidłami, aby złapać mniejszą zwierzynę.

Rozmnażanie słoni Borneo, dzieci i długość życia

Zwyczaje reprodukcyjne słonia borneo nie są dobrze zbadane, ale na podstawie tego, co wiemy o innych słoniach azjatyckich, można ekstrapolować kilka faktów. Najważniejszym elementem męskich zachowań seksualnych jest stan przejściowy zwany musth. W tych okresach hormony samca stają się podwyższone, a jądra powiększone. To pozwala samcowi w musth konkurować z innymi słoniami (które zwykle nie są w musth) o prawa seksualne samicy poprzez zapasy, popychanie lub taranowanie ich kłami.

Słabszy samiec ustąpi silniejszemu samcowi, zanim te zawody również zamienią się w poważną i śmiertelną walkę. Ten system faworyzuje starsze samce, ponieważ moszcz nabiera intensywności wraz z wiekiem.Chociaż słonie mogą kojarzyć się przez cały rok, uważa się, że samica słonia jest zdolna do reprodukcji tylko przez ograniczony czas w roku.

Ona zademonstruje swoją dostępność seksualną poprzez różne wokalizacje i ruchy, pobudzając samce do rywalizacji o jej uczucie. Zwykle to jej wybór, z kim będzie się kojarzyć, ale woli samców, którzy są w stanie zarażenia, ponieważ jest to sygnał siły i dominacji.

Po kopulacji samiec czasami pozostaje z samicą na tyle długo, aby uniemożliwić jej krycie się z kimkolwiek innym, ale poza tym nie odgrywa żadnej roli w opiece rodzicielskiej. Po odejściu ojca samica nosi młode przez około 22 miesiące, co jest prawdopodobnie najdłuższym ze wszystkich gatunków ssaków na świecie. Na raz produkuje tylko jedno cielę i rzadko ma bliźniaki. Dzieje się tak, ponieważ słoń azjatycki ma wyjątkowo długi czas rozwoju. Chociaż początkowo ważą ponad 100 funtów, cielęta potrzebują dużo wzrostu, zanim osiągną pełny rozmiar.

Dziecko będzie karmić się mlekiem matki przez co najmniej dwa lata po urodzeniu, ale pełne odsadzenie nie następuje przez prawie cztery lata. W tym czasie zarówno matka, jak i jej bliscy będą odgrywać aktywną rolę w rozwoju cielęcia.

Zapewnią cielęciu ochronę i opiekę, dopóki nie będzie ono gotowe do usamodzielnienia się. Ze względu na ogromne inwestycje wymagane do wychowania potomstwa, rozmnaża się tylko raz na cztery do pięciu lat.Zarówno samce, jak i samice osiągają dojrzałość płciową w wieku około 10 do 15 lat.

Jeśli słoń jest zestresowany, dojrzałość płciowa może zostać opóźniona o kilka lat. Typowa długość życia tego gatunku na wolności wynosi około 50 lat, chociaż niektóre osobniki mogą dożyć nawet 60 lub 70 lat.

Populacja słonia Borneo

Słoń Borneo jest zagrożony wyginięciem gatunki, w których na wolności pozostaje mniej niż 1500 osobników. Szacuje się, że liczba populacji spadła o około 60% od 1980 r. W celu stworzenia bardziej zrównoważonych praktyk leśnych, niektóre organizacje, takie jak World Wildlife Fund, współpracują z lokalnymi zarządcami i właścicielami plantacji w pobliżu siedliska słoni, aby stworzyć ponownie zalesione korytarze dla dzikiej przyrody, swobodny przepływ między podzielonymi obszarami. Powinno to również zmniejszyć konflikty z ludźmi.

Słonie Borneo w zoo

W zoo w Oregonie znajduje się jedyny słoń Borneo w Stanach Zjednoczonych: samica o imieniu Chendra. Urodziła się w Sabah w Malezji w 1993 roku, a później została znaleziona wędrująca po plantacji oleju palmowego, głodna i samotna, z ranami na przednich nogach i lewym oku. Nie nadająca się do życia na wolności, w 1999 roku weszła w posiadanie ogrodu zoologicznego w Oregonie. Obecnie Chendra mieszka w dziale słoni wraz z innymi słoniami azjatyckimi. Ta sekcja zawiera trzy połączone ze sobą przestrzenie zewnętrzne, w których mogą wędrować słonie, a także stacje karmienia, tarzanie się w błocie i ogromny basen.Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Słonie Borneo – często zadawane pytania

Ile słoni Borneo zostało?

Szacuje się, że na wolności pozostało tylko około 1500 słoni Borneo.

Dlaczego słoń Borneo jest zagrożony?

Wylesianie spowodowane wycinkami i plantacjami jest największym zagrożeniem dla przetrwania słonia. Szacuje się, że na Borneo ginie rocznie około 1,3 miliona hektarów lasów. Jeden hektar to 10 000 metrów kwadratowych. Ponad połowa lasów została już utracona ze szczytu.

Jak duży jest słoń Borneo?

Słoń karłowaty Borneo może dorosnąć do 9,8 stopy wzrostu i 11000 funtów wagi. Pomimo swoich ogromnych rozmiarów w porównaniu z większością zwierząt, jest to właściwie jeden z mniejszych rodzajów słoni; stąd przydomek słonia karłowatego.

Co jedzą słonie borneo?

Dieta słonia borneo składa się z liści, pędów, owoców, kory, i jakąkolwiek inną materię roślinną, jaką może znaleźć. W zróżnicowanym ekosystemie Borneo nie brakuje roślinności do wyboru. Jest to konieczne, ponieważ słoń każdego dnia zjada blisko 10% swojej masy ciała w pożywieniu.

Gdzie znajdują się słonie Borneo?

Słoń Borneo występuje endemicznie w lasach i łąkach północno-wschodniego Borneo.

Do jakiego królestwa należą słonie Borneo?

Słonie borneo należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Słonie Borneo?

Słonie Borneo należą do gromady Gromada.

Do jakiej grupy należą Słonie Borneo należą?

Słonie Borneo należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą słonie Borneo?

Słonie Borneo należą do rodziny Elephantidae.

Do jakiej kolejności należą słonie Borneo?

Słonie Borneo należą do rzędu Proboscidea.

Do jakiego rodzaju należą Słonie Borneo?

Słonie Borneo należą do rodzaju Słonie.< strong> Jaki rodzaj pokrycia mają Słonie Borneo?Słonie Borneo pokryte są skórzastą skórą.

Jakie są niektóre drapieżniki Słoni Borneo?

Do drapieżników słoni Borneo należą ludzie i tygrysy.

Jakie są cechy wyróżniające słonie Borneo?

Słonie Borneo mają długie pnie i duże stopy.

Ile dzieci mają Słonie Borneo?

Średnia liczba dzieci, które ma Słonia Borneo, wynosi 1.

Co jest ciekawego na temat słoni Borneo?

Słonie Borneo to najmniejsze gatunki słoni!

Co to jest naukowa nazwa słonia borneo?

Naukowa nazwa słonia borneo to Elephas Maximus Borneensis.

Jaka jest długość życia słonia borneo?

Słonie Borneo mogą żyć od 55 do 70 lat.

Jaka jest długość życia słonia Borneo? </str ong>

Słonie Borneo mogą żyć od 55 do 70 lat.

Jak szybki jest słoń Borneo?

Słoń Borneo może podróżować z prędkością do 27 mil na godzinę.

Jak powiedzieć słoń w języku:

kataloński Elefant

asiàticczeski Slon

indickýduński Asiatisk

elefantniemiecki Asiatischer

Elefantangielski Borneo Elephant Esperanto Azia

elefantohiszpański Elephas

maximusestoński Indie

elewantfiński Aasiannorsufrancuski

Éléphant d’Asiegalicyjski

Elefante asiáticohebrajski פיל אסייתי

chorwacki Azijski

slonwęgierski Ázsiai

elefántwłoski Elephas

maximusjapoński ア ジ ア ゾ ウ

łacina Elephas

maximusmalajski

Gajah Asiaholenderski aziatisch e

olifantangielski Asiatisk

elefantpolski indyjskiportugalski

Elefante-asiáticosłoweński

Azijski slonszwedzki

Asiatisk elefantturecki

Asya filiwietnamski

Voi châu ÁChiński 亚洲 象