Słoń indyjski

Klasyfikacja naukowa słoni azjatyckich

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Trąbowce
Rodzina
Słoniowate
Rodzaj
Słonie
Nazwa naukowa
Elephas maximus

Stan ochrony słoni azjatyckich

  • Zagrożone

Lokalizacje słoni azjatyckich

  • Azja

Fakty o azjatyckich słoniach

Pożywienie
Trawa, owoce, korzenie
Ciekawostka
Młodymi opiekują się wszystkie samice słoni w stadzie, o których mowa jako „ciocie.
Cecha charakterystyczna
Długi pień i duże stopy
Siedlisko
Las deszczowy i las tropikalny
Drapieżniki
Człowiek, Tygrys
Dieta
Roślinożerne
Średnia Rozmiar miotu
1
Styl życia
Stadne
Ulubione jedzenie
Trawa
Rodzaj
Ssak
Hasło
Udomowiony od setek lat!

Charakterystyka fizyczna słonia azjatyckiego

Kolor
  • Brązowy
  • Szara
  • Czarna
Rodzaj skóry
Skóra
Prędkość maksymalna
50 km/h
Trwałość
55 – 70 lat
Waga
3000 kg – 5000 kg (6500 funtów – 11 000 funtów)
Wysokość
2m – 3m (7ft – 10ft)

Słoń azjatycki to największe zwierzę lądowe w Azji.

Słonie to największe zwierzęta lądowe na świecie, ale słoń azjatycki jest mniejszy niż jego kuzyn, słoń afrykański. Gatunek ten występuje w całej południowo-wschodniej Azji, głównie w zalesionych regionach Indii. Są klasyfikowane jako zagrożone i są ofiarami kłusownictwa ze względu na kły i skórę.

Niesamowite fakty o słoniach azjatyckich!

  • Te słonie mają wyrostek przypominający palec na końcu ich kufry, które pozwalają im podnosić rzeczy.
  • Słonie są uważane za jedne z najbardziej inteligentnych zwierząt, ponieważ potrafią używać narzędzi oraz okazywać smutek i współczucie.
  • Słonie azjatyckie mają ponad 1000 mięśni w ich pniach.
  • Te słonie to towarzyskie zwierzęta, które tworzą matriarchalne grupy.
  • Te słonie są centralnym elementem wielu hinduskich wierzeń.

Nazwa naukowa słonia azjatyckiego

Istnieją trzy podgatunki słoni azjatyckich o trzech oddzielnych nazwach naukowych. Podgatunki są pogrupowane według lokalizacji i wielkości. Wszyscy mają wspólną naukową nazwę Elephas maximus. W językoznawstwie greckim „słoń” odnosi się do rogatej lub rogatej bestii. Po łacinie „ele” oznacza łuk, a „widmo” oznacza duży. Maximus oznacza również duże. Słoń Sri Lanki, Elephas maximus maximus, jest największym słoniem azjatyckim i pochodzi ze Sri Lanki. Słoń sumatrzański, Elephas maximus sumatranus, pochodzi z maleńkiej wyspy Sumatry i jest najmniejszym z podgatunku.

Wreszcie słoń indyjski, Elephas maximus indicus, ma największy zasięg i pochodzi z Azji kontynentalnej.Niektórzy naukowcy sugerują, że słonie karłowate Borneo mogą być podgatunkiem tych słoni. Jeśli tak, byłyby najmniejszym ze wszystkich podgatunków. Słonie karłowate z Borneo mają jednak inne proporcje i bardziej okrągłe twarze niż słonie azjatyckie. Są też bardziej potulne.

Wygląd słonia azjatyckiego

Chociaż słonie azjatyckie są mniejsze niż ich afrykańskie odpowiedniki, słonie azjatyckie nadal są ogromnymi ssakami. Stają od 6,6 stóp do 9,8 stóp wysokości, przy czym największym gatunkiem jest odmiana Sri Lanki. Te słonie mogą ważyć od 2,25 do 2,5 tony, czyli nieco więcej niż jeep. Zwykle są szare lub brązowe. Te słonie mają jasnoróżowe plamy pigmentacji wokół uszu i twarzy.

Uważa się, że różnią się one w zależności od diety i genetyki. Młode słonie azjatyckie pokryte są cienkimi rudymi włosami, które ciemnieją wraz z wiekiem. Być może ich najbardziej niezwykłą cechą jest długi tułów. Na końcu trąby słonia znajduje się pojedynczy mięsień przypominający palec (słonie afrykańskie mają dwa). Ich pnie zawierają ponad 1000 mięśni i są idealne do odkrywania otoczenia poprzez zapach i dotyk. Słonie azjatyckie mają również małe, zaokrąglone uszy, które pomagają regulować temperaturę ich ciała.

Nie wszystkie słonie azjatyckie mają kły. Niektóre samce mają wydatne kły, ale samice ich nie mają. Niektóre samce mają mniejszą różnorodność kłów zwanych „kociakami”.Największym znanym słoniem azjatyckim był słoń byk o imieniu Raja Gaj. Miał 11 stóp wzrostu, czyli 2 stopy więcej niż przeciętny słoń. Raja Gaj był ostatnio widziany w Parku Narodowym Bardia w 2007 roku. Miał wtedy około 70 lat.

Słoń azjatycki kontra słoń afrykański

Istnieje wiele różnic w wyglądzie słoni azjatyckich i afrykańskich. Słonie azjatyckie są mniejsze niż ich lepiej znane odpowiedniki w Afryce. Mają dwie kopuły na czubku głowy, gdzie słoń afrykański ma jedną zaokrągloną kopułę. Słonie azjatyckie mają gładszą skórę, jędrniejsze pnie i jeden „palec” na końcu tułowia. Z kolei słonie afrykańskie mają szorstką skórę, bardziej miękkie pnie i dwa „palce” na końcu tułowia, dzięki czemu są w stanie lepiej manipulować przedmiotami niż słonie azjatyckie.

Słonie azjatyckie i słonie afrykańskie nigdy się nie spotkają na wolności, ponieważ ich zasięgi nie pokrywają się. Słonie afrykańskie pochodzą z zachodniej i środkowej Afryki, natomiast słonie azjatyckie żyją w Indiach, południowo-wschodniej Azji, na Sumatrze i na Sri Lance.

Zachowanie słoni azjatyckich

Samce słoni są samotnikami przez większość ich życia. Samice żyją w matriarchalnych grupach zwanych stadami. Te stada są prowadzone przez jedną samicę słonia. Jest zazwyczaj najstarszą z grupy i prowadzi ich znajomymi ścieżkami w poszukiwaniu pożywienia i wody. Te stada samic mogą liczyć do 20 osobników. Te słonie podróżują o zmroku i świcie, a podczas upałów spędzają czas w okolicy. Nie mają charakteru terytorialnego. Słonie mogą komunikować się ze sobą za pomocą niskich dźwięków, których ludzie nie słyszą.

Te dźwięki mogą zaalarmować inne słonie w odległości do 2 mil. Te słonie cieszą się wodą i używają swoich pni do spryskiwania się wodą i błotem. Ta praktyka pomaga chronić ich skórę przed szkodnikami. Niektóre obszary ich skóry są cienkie i wrażliwe, podczas gdy inne mają do cala grubości. Ze względu na dużą liczbę nerwów w ich skórze skóra słonia jest wrażliwa, a kąpiele błotne zapewniają bardzo potrzebną ochronę.

Siedlisko słoni azjatyckich

Te gatunki słoni występują w Indie i Azja Południowo-Wschodnia. Kiedyś rozciągały się na północ aż do rzeki Jangcy, ale ich zasięg stale się zmniejszał. Uważane są za zwierzęta leśne, ale lubią też lasy z kilkoma łąkami. Te przejściowe obszary, na których spotykają się lasy i łąki, dostarczają słoniom różnorodnych roślin do jedzenia. Te słonie wędrują w obrębie swoich rozległych domów. Prowadzą migracje sezonowe. Ludzie często zakłócają ścieżki migracyjne, które od dawna przebywały słonie azjatyckie.

Dieta słoni azjatyckich

Podobnie jak wszystkie gatunki słoni, słonie te są roślinożercami. Ich dieta składa się z korzeni, trawy i kory drzew. W ciągu jednego dnia niektóre słonie mogą zjeść do 300 funtów jedzenia. Ponieważ muszą spożywać ogromne ilości pożywienia, spędzają około 3/4 dnia na jego poszukiwaniu. Słonie muszą spożywać tak duże ilości pożywienia, ponieważ ich ciała są w stanie przetworzyć tylko około 44% tego, co jedzą. Muszą pić wodę przynajmniej raz dziennie, więc zawsze są blisko źródła wody.

Stada tych słoni również lubią uprawiane rośliny uprawne, takie jak banany i cukier trzcinowy. Te stada mogą być destrukcyjną siłą dla rolników, jeśli ktoś zdecyduje się wkroczyć na ich zbiory. W niewoli słonie azjatyckie mają dietę dostosowaną do ich konkretnych potrzeb. Są one karmione sporadycznie w ciągu dnia, aby dokładnie naśladować częstotliwość karmienia, jakie wykonywałyby na wolności. Słonie w niewoli zwykle jedzą bele siana, granulki lucerny i otręby owsiane. Jedzą również świeże owoce i warzywa, takie jak słodkie ziemniaki, marchew i jabłka.

Azjatyckie drapieżniki słoni i zagrożenia

Te słonie mają niewielu naturalnych drapieżników. Ponieważ są to jedne z największych zwierząt lądowych, drapieżniki mają niewielką motywację do prób zabicia dorosłego słonia. Tygrysy czasami polują na młodsze, mniejsze słonie azjatyckie. Największym zagrożeniem dla słoni azjatyckich są ludzie.

Pośrednio wylesianie wpływa na siedliska słoni i trasy migracyjne. Wycinane są lasy, aby stworzyć miejsce na nowe pola uprawne, dzięki czemu słonie będą miały bliższy kontakt z ludźmi. Konflikty między słoniami a ludźmi pojawiają się, gdy słonie wędrują po ich terytorium i odkrywają, że zostało zastąpione przez pola uprawne.

Chociaż polowanie na dzikie słonie jest nielegalne, nadal jest przyczyną spadku populacji słoni azjatyckich. Na słonie poluje się ze względu na ich kość słoniową, która jest szczególnie zagrożona dla samców słoni. Jednak na słonie obu płci poluje się ze względu na ich skórę, która jest używana do wyrobu biżuterii. Młode słonie są czasami wyprowadzane z dzikiej przyrody na potrzeby przemysłu turystycznego. Od najmłodszych lat uczą się jeździć konno i występować dla turystów.

Rozród azjatyckich słoni

Słonie rodzą się co 3 do 8 lat. Samce słoni, zwane bykami, zazwyczaj spłodzą swoje pierwsze dziecko po 30 roku życia, podczas gdy samice są płodne w wieku dojrzewania. Samce potrzebują więcej czasu, aby urosnąć na tyle silnymi, aby konkurować z innymi samcami o partnerkę, dlatego tak długo trwa, zanim są w stanie kojarzyć się. Samice słoni, zwane krowami, mają najdłuższy okres ciąży jakiegokolwiek zwierzęcia. Ich młode rodzą się po 22 miesiącach i ważą do 350 funtów. Czasami rodzą się dwa cielęta.

Wkrótce po urodzeniu cielęta mogą karmić piersią. Zabawne fakty dotyczące struktury stada słoni azjatyckich są takie, że młodymi opiekują się wszystkie samice słoni w stadzie, zwane „ciociami”. Po sześciu miesiącach są odsadzane od mleka, ale pozostają przywiązane do matki znacznie dłużej, czasami do narodzin kolejnego młodego. Samce cieląt opuszczają stado, gdy osiągną dojrzałość płciową. Samice cieląt będą żyć w stadzie bezterminowo. Nie ma wielu danych na temat populacji dzikich słoni, ale uważa się, że żyją one około 50 lat.

Słoń azjatycki Populacja

Słonie azjatyckie są zagrożone z powodu utraty siedlisk, fragmentacji siedlisk i kłusownictwa. Według ostatnich danych szacunkowych szacuje się, że na wolności pozostało mniej niż 50 000 osobników. Z powodu presji środowiskowej i ludzkiej słonie azjatyckie doświadczyły ogromnego spadku liczebności populacji. Stracili ponad 50% swojej liczebności w ciągu ostatnich 75 lat. Słonie azjatyckie są zagrożone wyginięciem i podjęto wiele wysiłków na rzecz ochrony różnych gatunków słoni azjatyckich. Odmiana indyjska jest najbardziej zaludnionym i rozpowszechnionym podgatunkiem.

Słonie azjatyckie w zoo

Około jedna trzecia całej populacji słoni azjatyckich przebywa w niewoli. Większość tych słoni żyje w Birmie, Indiach i Tajlandii. Te słonie trzymane w niewoli są głównie wykorzystywane w przemyśle turystycznym w tych miejscach. Wiele ogrodów zoologicznych w USA ma słonie azjatyckie do odwiedzenia przez klientów i ma związane z nimi plany ochrony mające na celu ratowanie gatunków słoni azjatyckich. Wśród tych ogrodów zoologicznych są Smithsonian National Zoo w Waszyngtonie i Buttonwood Zoo w Massachusetts.

Zobacz wszystkie 64 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się od A

Często zadawane pytania dotyczące słoni azjatyckich

Jaka jest różnica między słoniami afrykańskimi a azjatyckimi?
Najbardziej oczywistą różnicą między słoniami afrykańskimi i azjatyckimi jest lokalizacja. Słonie azjatyckie żyją w południowo-wschodniej Azji i Indiach, a słonie afrykańskie pochodzą z afrykańskich sawann. Słonie afrykańskie są większe niż ich azjatyckie odpowiedniki, a także mają większe uszy w kształcie kontynentu afrykańskiego. Mają też dwa podobne do palców wyrostki na końcach pni, podczas gdy słonie azjatyckie mają tylko jeden.

Co jedzą słonie azjatyckie?
Azjatyckie słonie są wyłącznie roślinożercami. Wolą bujne trawy, kory i krzewy. Lubią też uprawy, takie jak banany, a także owoce, warzywa i siano w niewoli.

Ile zostało słoni azjatyckich?
Najnowsze liczba ludności szacuje, że na wolności pozostało około 50 000 słoni. Fakty z tych badań pokazują, że najliczniejszym podgatunkiem słonia azjatyckiego jest słoń indyjski, którego terytoria obejmują większość Indii i część południowo-wschodniej Azji.

Dlaczego słoń azjatycki jest ważny?
Poza tym, że słonie azjatyckie nie są wykorzystywane jako zwierzęta użytkowe i hodowlane, są niezwykle święte dla wyznawców hinduizmu. Reprezentują jednego z najważniejszych hinduskich bogów, Ganesha, bóstwo z głową słonia.

Do jakiego królestwa należą słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie należą do klasy Mammalia.

Do jakiego rodzaju należą słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie należą do rodziny Elephantidae.

Do jakiej kolejności należą słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie należą kolejność Proboscidea.

Jaki rodzaj pokrycia mają słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie są pokryte skórą skórzaną.

Do jakiego rodzaju należą słonie azjatyckie?

Słonie azjatyckie należą do rodzaju Słonie.

W jakim typie siedliska żyją słonie azjatyckie 
Słonie azjatyckie żyją w lasach deszczowych i lasach tropikalnych.

Jakie są drapieżniki słoni azjatyckich?
Do drapieżników słoni azjatyckich należą ludzie i tygrysy.

Jakie są cechy wyróżniające słonie azjatyckie?
Słonie azjatyckie mają długie pnie i duże łapy.

Ile dzieci mają słonie azjatyckie?
Średnia liczba dzieci urodzonych przez słonia azjatyckiego wynosi 1.

Co jest ciekawego o słoniach azjatyckich?
Słonie azjatyckie były udomowione od setek lat!

Jaka jest naukowa nazwa słonia azjatyckiego?
Naukowa nazwa słonia azjatyckiego to Elephas maximus.

Jaka jest długość życia słonia azjatyckiego?
Słonie azjatyckie mogą żyć od 55 do 70 lat.

Jak szybki jest słoń azjatycki?
Słoń azjatycki może podróżować z prędkością do 27 mil na godzinę.

Jak powiedzieć słoń azjatycki w językach …

Catalan Elefant asiàtic

Czech Slon indický

duński Asiatisk elefant

niemiecki Asiatischer Elefant

angielski Asian Elephant

Esperanto Azia elefanto

hiszpański Elephas maximus

estoński Indie elewant

fiński Aasiannorsu

francuski Éléphant d’Asie

galicyjski Elefante asiático

hebrajski פיל אסייתי

chorwacki Azijski slon

węgierski Ázsiai elefánt

włoski Elephas maximus

japoński ア ジ ア ゾ ウ

łacina Elephas maximus

malajski Gajah Asia

holenderski Aziatische olifant

angielski Asiatisk elefant

polski Słoń indyjski

portugalski Elefante-asiático

słoweński Azijsk i slon

szwedzki Asiatisk elefant

turecki Asya fili

wietnamski Voi châu Á

chiński 亚洲 象