https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ https://alatberatbekasjepang.com/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/ https://silatnaker.demakkab.go.id/assets/img/products/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://simpatiacademy.sumedangkab.go.id/app/ https://eadmin.gkjw.or.id/app/mxslot168/ https://www.ui.ac.id/1666410993784/wp-includes/assets/ https://bkd.uinbanten.ac.id/modules/app/
https://dlhk.kukarkab.go.id/css/ http://pmb.uij.ac.id/wp-content/produk/hari-ini/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/terbaru/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://pkmsingaparna.tasikmalayakab.go.id/wp-content/sgacor/ https://puskemasrembang2.rembangkab.go.id/link/ https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/terbaru/ https://feb.uki.ac.id/js/
Skoczek pustynny - Zwierzęta

Skoczek pustynny

Klasyfikacja naukowa Jerboa

Królestwo
Zwierzęta
Gromada
Gromada
Klasa
Ssaki
Zamówienie
Rodentia
Rodzina
Dipodidae

Stan ochrony skrzatonów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Jerboa

  • Afryka
  • Azja

Jerboa Fakty

Siedlisko
Pustynie i stepy
Drapieżniki
Sowy , lisy, koty i węże
Dieta
Omnivore
Styl życia
  • Crepuscular
  • naziemna
Lokalizacja
Azja i Afryka Północna
Slogan
Mały gryzoń skaczący jak kangur!
Grupa
Ssak

 

Właściwości fizyczne Jerboa

Masa
0,8 do 1,3 uncji

 

Jerboa Obrazy

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Jerboa w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Jerboa!

Wyszukaj

Ogon skoczka jest zwykle dłuższy niż jego głowa i tułów razem wzięte.

Skoczkowate to mały, skaczący gryzoń żyjący na pustyniach Afryki Północnej i Azji. Jerboas są niesamowicie uroczymi zwierzętami i mają bardzo długie uszy, ogony i tylne łapy, które nadają im niemal kreskówkowy wygląd. Mają również specjalnie przystosowane nogi, które pozwalają im poruszać się, skacząc jak kangur.

5 Ciekawostek o skoczkach

    • Co zaskakujące, skoczki to zwierzęta. którzy nie piją wody. Zamiast tego, rośliny i owady, które zjadają, zapewniają im potrzebne nawilżenie.
    • Mimo uroczego wyglądu posiadanie jerboa jako zwierzęcia jest nielegalne. Ponieważ nie rozwijają się w niewoli, jest to również okrutne dla zwierzęcia.
    • Mogą przetrwać wahania temperatury od poniżej temperatury zamarzania do ponad 130 stopni Fahrenheita.
    • Ogon jerboas może być dwa razy dłuższy od ciała, co ma zwykle od dwóch do sześciu cali długości.
    • Te gryzonie żyją w norach, zwłaszcza po to, by uciec przed upałem i drapieżnikami.

Nazwa naukowa Jerboa

Skoczek należy do rodziny gryzoni Dipodidae, która pochodzi od greckich słów „di” oznaczających „dwa, ”I„ podos ”, czyli„ stopa ”. Dzieje się tak, ponieważ mają tak małe ramiona, że ​​wydaje się, że mają tylko dwie tylne stopy. Uważa się, że istnieją 33 różne gatunki jerboa, w tym kultowy jerboa uszaty (Euchoreutes naso), karłowaty karłowaty (Salpingotus crassicauda), mongolski jerboa trójciągowy (Stylodipus sungorus) i skoczka wielkokwiatowa (Jaculus orientalis) ).

Wygląd i zachowanie skoczka (Jerboa)

Jerboa to zwierzęta, które zyskały reputację niezwykle uroczych i odpornych. Te małe gryzonie pustynne mają charakterystyczny wygląd i rozwijają się w surowym, suchym środowisku pustynnym w Afryce Północnej i Azji. Istnieje około 33 gatunków jerboas.

Wszystkie mają te same ogólne cechy, co mała, podobna do myszy głowa; duże, sowate oczy; nieproporcjonalnie długie uszy i długi, mocny ogon. Mają też bardzo krótkie ramiona i długie kocie wąsy, których używają do poruszania się po swoim otoczeniu. Jak sama nazwa wskazuje, jerboa uszata ma nawet dłuższe uszy niż inne gatunki tego gryzonia!

Skoczkowie rosną tylko do dwóch do sześciu cali długości, a ich ogony mogą być ponad dwa razy dłuższe niż ich głowa i ciało razem wzięte. Zarówno samce, jak i samice mają podobnie miękkie futro w kolorze piasku, które pomaga im wtopić się w pustynne otoczenie, a obie płcie ważą tylko około uncji, gdy są w pełni dorosłe – mniej więcej wadze standardowej żarówki.

Są zmierzchowe, co oznacza, że ​​są najbardziej aktywne o zmierzchu w ciągu dnia, ale są też aktywne w nocy. Ich ogromne oczy i długie wąsy pomagają im z łatwością poruszać się po ciemności. Na ogół są to również samotne i skryte stworzenia i zwykle żyją samotnie w norach. Ich nieśmiała natura utrudnia badaczom gromadzenie informacji na temat ich nawyków i zachowań.

Siedlisko skoczka

Skoczkowate można spotkać w Azji i w całej Afryce Północnej. Jerboas preferują suchy klimat pustynny, a ich ciała są dobrze zaprojektowane, aby dobrze się rozwijać w tych gorących i piaszczystych siedliskach. Robią nory w piaskach pustyni i spędzają większość gorących godzin dziennych śpiąc w tych chłodniejszych miejscach. W porze deszczowej skoczki będą szukać wyższych wzgórz, w których mogłyby się zakopać, aby uniknąć powodzi.

Interesującym faktem dotyczącym jerboas jest to, że mają wiele nor, przez które przechodzą w zależności od pory roku. Stworzą dwie oddzielne „stałe” nory, które będą służyć jako ich letnie i zimowe domy, ale utworzą również tymczasowe nory również podczas polowania.

Dżdżownice hibernują zimą, więc ich nory zimowe są zbudowane tak, aby zmaksymalizować ciepło i bezpieczeństwo. Stałe nory letnie to miejsca, w których młode jerboa wychowuje się po urodzeniu przez samicę.

Dieta skrzatonów

Wszystkie skoczkowce są wszystkożerne i żyją na diecie złożonej z roślin i owadów. Niektóre gatunki mogą jeść więcej owadów niż inne, ale zależy to od dostępności pożywienia. Czerpią również całe nawodnienie, którego potrzebują, aby przeżyć, z pożywienia, które jedzą. Większość jerboas w rzeczywistości nigdy w życiu nie pije wody.

Jerboa Zagrożenia i Drapieżniki

Jerboa to tajemnicze stworzenia, co ma sens, biorąc pod uwagę ich mały rozmiar. Ich głównymi drapieżnikami są lisy, koty, szakale, małe sowy i węże, ale grozi im również utrata siedlisk w wyniku wtargnięcia człowieka. Niestety skrzaty nie mają dobrego mechanizmu obronnego przed drapieżnikami i muszą polegać na ukrywaniu się i skakaniu, aby uciec przed niebezpieczeństwem.

Powielanie skrzatów, niemowlęta i długość życia

Ze względu na ich nieśmiałą i nieuchwytną naturę badacze tego nie robią. wie dużo o kryciu i zachowaniach rodzicielskich jerboas. Po zakończeniu zimowej hibernacji i ponownym wynurzeniu się, rozpoczyna się okres godowy. Uważa się, że skoczki gruczołowate są poligyniczne, co oznacza, że ​​jeden samiec często kojarzy się z wieloma samicami, ale samice kojarzą się tylko z jednym samcem.

Naukowcy nie wiedzą tego na pewno, ale wiele blisko spokrewnionych gatunków zachowuje się w ten sposób, więc jest to prawdopodobne. Samice zwykle rozmnażają się dwa razy w okresie letnim, a ich okres ciąży wynosi od 25 do 35 dni.

Uważa się to za długo dla gatunku gryzoni, szczególnie ze względu na tak krótką długość życia. Typowy miot składa się z dwóch do sześciu szczeniąt, a matka będzie opiekować się dziećmi do momentu ich odsadzenia. Kiedy się rodzą, dzieci są nagie i nie mogą o siebie zadbać.

Rozwijają się stosunkowo wolno w porównaniu z innymi gryzoniami. Jerboa nie może w ogóle skakać do 11 tygodnia życia, a dojrzałość płciową osiąga dopiero po 14 tygodniach – dwa razy dłużej niż dojrzewa większość gryzoni. Skoczkowie mogą żyć na wolności do sześciu lat.

Populacja jerboa

Niestety nie ma danych na temat dokładnej liczby jerboa na wolności. Naukowcy nie znaleźli sposobu na dokładne oszacowanie ich liczebności, ale Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) wymienia je jako gatunek najmniej niepokojący, który jest „rozpowszechniony, ale nieregularnie rozmieszczony” ze względu na fragmentację siedlisk.

Często zadawane pytania dotyczące skrzotów

Co to jest jerboa?

Skoczek to mały gryzoń pustynny, który porusza się, skacząc długimi tylnymi łapami. Ma długie uszy, duże tylne nogi i niezwykle okrągłe oczy, które nadają mu wygląd zwierzęcia z kreskówek.

Dlaczego jerboas są zakazane w Stanach Zjednoczonych?

Pomimo ich uroczego i nieszkodliwego wyglądu, jerboas zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych od wielu lat. Ten zakaz wydany przez Centers for Disease Control obejmuje wszystkie afrykańskie gryzonie ze względu na możliwość, że te zwierzęta są nosicielami ospy małpiej, choroby podobnej do ospy.

Czy jerboa jest śmiertelna?

Samo jerboa jest równie urocza i niegroźne, jak się wydaje. Nie są agresywne ani jadowite, ale uważa się je za niebezpieczne dla ludzi. Dzieje się tak, ponieważ są prawdopodobnie nosicielami ospy małpiej. CDC zakazało wjazdu do kraju wszystkim afrykańskim gryzoniom, w tym jerboas i preriowym, z powodu tej śmiertelnej choroby.

Czy jerboas mają ręce?

Ponieważ mają tak długie i potężne stopy, skoczki często wydają się tylko mają dwie nogi. Jednak jerboa mają małe, cienkie ramiona, które często trzymane są blisko ciała.

Czy jerboa to mysz?

Chociaż jerboa przypominają myszy i należą do rodziny gryzoni, różnią się genetycznie. Oznacza to, że są spokrewnione z myszami, ale nie są uważane za myszy.

Jak oswoić jerboa?

Jerboas nie są dozwolone jako zwierzęta domowe w Stanach Zjednoczonych, ale jest kilku hodowców w Europie i Japonii które wychowują je w niewoli. Jednak nie jest to zalecane ani przyjemne dla zwierzęcia. Jerboas są uważane za zwierzęta wymagające dużej konserwacji i wymagają znacznej ilości czasu, cierpliwości i opieki. Z natury jerboas są płochliwe i nieco napięte, ale jeśli zostaną wyhodowane w niewoli, mogą stać się bardziej zrelaksowane. Dzikie skoczki prawdopodobnie pozostaną nieśmiałe przez resztę swojego życia, ale zdarzały się przypadki, w których doświadczeni hodowcy byli w stanie zmusić dzikiego jerboa do osiedlenia się wokół ludzi.

Czy jerboas są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Jerboas są wszystkożerne. Żyją głównie na roślinach, ale jedzą owady i robaki, takie jak chrząszcze, gdy są one available.View wszystkie 9 zwierzęta, które zaczynają się na literę J

Jerboa FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Czy skoczki roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?

Skoczki drapieżne są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą jeżowce do?

Skorpiony należą do Królestwa Animaliów.

Do jakiego gromady należą Skoczki?

Skoczki należą do Królestwa Zwierząt. do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą skoczki?

Skoczki należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należy skoczkowate?

Skoczogoniaste należą do rodziny dipodidae.

Do jakiej kolejności należą skoczkowate?

Skoczki żyjące z rzędu Rodentia.

Gdzie żyją skoczki?

Skoczki żyjące w Azji i północnej Afryce.

W jakim typie siedliska czy żyją skoczki?

Skoczki żyją na pustyniach i stepach.

Jakie są drapieżniki skoczków?

Wśród drapieżników skrzatonów są sowy, lisy, koty i węże.

Co jest ciekawego w przypadku skoczków szorstkowłosych?

Skoczkowie to małe gryzonie z kangurem. jak skok!