Sęp

Klasyfikacja naukowa Sępa

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Szponiaste
Rodzina
Jastrzebowate
Rodzaj
Gyps
Nazwa naukowa
Gyps Fuluus

Stan ochrony sępów

  • Zagrożone

Lokalizacje sępów

  • Afryka
  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa

Fakty o sępach

Pożywienie
Szczury, tusze małych i dużych zwierząt
Cecha charakterystyczna
Duże skrzydła i ostry zakrzywiony dziób
Rozpiętość skrzydeł
130 cm – 183 cm
Siedlisko
Pustynie, sawanny i łąki w pobliżu wody
Drapieżniki
Jastrzębie, węże, dzikie koty
Dieta
Mięsożercy
Ciekawostka
Sklasyfikowany jako wymarły ptak lęgowy
Ulubione jedzenie
Szczury
Średnia wielkość lęgów
2S1

Slogan

  • Na całym świecie jest 30 różnych gatunków!

Sęp Charakterystyka fizyczna

Kolor
  • Szarorudy
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Rodzaj skóry
Pióra i Puch
Długość życia
40 lat
Długość ciała
95-110cm
Waga
6-11kg
Dojrzałość płciowa
Po około 3 miesiącach

Obrazy Sęp

Kliknięcie wszystkie nasze obrazy Sępów w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Sępów!

Szukaj

„Sęp jest jednym z najczęściej spotykanych padlinożerców na świecie”
Sęp o groźnym wyglądzie jest często postrzegany przez ludzi jako utrapienie lub zapowiedź śmierci , ale ptaki są w rzeczywistości integralną częścią naturalnego ekosystemu. Żywiąc się oportunistycznie resztkami po zabiciu innych zwierząt, te padlinożerne ptaki oczyszczają środowisko z martwych zwierząt, które mogą zawierać szkodliwe mikroby i choroby. Jednak z powodu działalności człowieka wiele gatunków gwałtownie spada na całym świecie, co może sprzyjać rozprzestrzenianiu się chorób.

Niesamowity ptak: trzy fakty o sępach!

  • Sęp odegrał kluczową rolę w całej ludzkiej kulturze. Historycznie były częstym widokiem na polu bitwy, żerując na zabitych żołnierzach lub cywilach. W niektórych afrykańskich tradycjach ptak ma nadprzyrodzoną zdolność wykrywania martwej lub umierającej ofiary.
  • Niektóre sępy zwymiotują swój posiłek, aby uciec przed drapieżnikami. Nie jest do końca jasne, dlaczego to robią. Wymioty mogą posłużyć do zmniejszenia wagi ptaka przed startem. Inną hipotezą jest to, że na chwilę odwraca uwagę drapieżnika, co pozwala ptakowi na szybką ucieczkę.
  • Sępy przeplatają się chwilami względnej obfitości – jedzą tyle pożywienia, ile mogą zjeść – i długimi okresami odpoczywać i spać podczas trawienia posiłku.

Nazwa naukowa Sęp


Wbrew powszechnemu błędnemu przekonaniu słowo „sęp” nie opisuje naukowej klasyfikacji pojedynczej grupy. Zamiast tego jest to nieformalna nazwa dla wielu gatunków ptaków żywiących się padliną o podobnych cechach. Obecnie istnieje ponad 20 gatunków sępów klasyfikowanych przez taksonomistów. Można je podzielić na dwie szerokie kategorie: sępy ze Starego Świata i Nowego Świata.

Te dwie grupy łączy wiele podobieństw, ale w rzeczywistości są one nieco daleko spokrewnione. Sępy Starego Świata są częścią rodziny jastrzębiowatych, która obejmuje również orły, jastrzębie, latawce i błotniaki. Sępy Nowego Świata są częścią rodziny Cathartidae, która jest częścią całkowicie oddzielnego rzędu.

Sęp jest przykładem zbieżnej ewolucji: dwóch grup, które niezależnie rozwinęły podobne cechy i zachowanie, ale są bardzo różne taksonomicznie. Innymi słowy, mimo że należały do ​​całkowicie odrębnych linii ewolucyjnych, ewoluowały, aby wykorzystać podobną niszę. Sępy Nowego Świata obejmują sępa indyka (aura Cathartes), kondora kalifornijskiego i kondora andyjskiego. Sępy Starego Świata obejmują sępa egipskiego, sępa płowego, sępa czarnego, sępa brodatego i sępa indyjskiego.

Sęp: wygląd i zachowanie ptaków

Sępy wygląd, fizjologia i zachowanie są świadectwem jego niezwykłych ewolucyjnych adaptacji na przestrzeni milionów lat, aby dopasować się do stylu życia padlinożerców. Jedną z najbardziej charakterystycznych cech sępa jest łysa głowa. Kiedyś uważano, że ta łysa plama wyewoluowała, aby zapobiec zawilgoceniu piór krwią podczas spożywania tuszy, ale innym możliwym wyjaśnieniem jest to, że może również pomagać w regulacji temperatury ciała. Duży, ostry dziób również ewoluował, aby odrywać mięso i mięśnie od kości. Szpony i stopy ptaka są bardziej przystosowane do chodzenia niż zabijania zdobyczy.

Sęp to ptak o raczej ciemnym i stonowanym wyglądzie. Jest pokryty czarnymi, białymi, szarymi i podpalanymi piórami, chociaż kilka gatunków ma jaśniejsze czerwone lub pomarańczowe upierzenie. Nogi często nabierają białego zabarwienia z powodu obecności kwasu moczowego z odchodów ptaka. Uważa się, że kwas moczowy pomaga zabijać drobnoustroje i regulować temperaturę stóp.

Różnią się one wielkością, chociaż większość gatunków jest dużych i groźnych jak drapieżne ptaki. Największym gatunkiem sępa Starego Świata jest sęp zwyczajny lub czarny. Mierzy ponad 3 stopy długości, rozpiętość skrzydeł około 9 stóp i waży prawie 30 funtów. Największym sępem Nowego Świata jest kondor o rozpiętości skrzydeł ponad 10 stóp. Dla porównania, gigantyczny albatros ma rozpiętość skrzydeł prawie 11 stóp. Unikalne adaptacje piór tych ptaków pozwoliły mu stać się ekspertem w szybowaniu na wiele kilometrów nad ziemią w poszukiwaniu martwych lub umierających zwierząt. Kiedy robi się zimno, ptak czasami rozkłada skrzydła na słońcu, aby się rozgrzać.

Ze względu na swoje odrębne rodowody ewolucyjne, sępy Nowego Świata i Starego Świata różnią się znacznie pod kilkoma kluczowymi aspektami. Jedną z najważniejszych różnic jest ich zachowanie podczas zagnieżdżania się. Sępy Starego Świata wolą budować gniazda z patyków. Z drugiej strony sępy Nowego Świata nie budują żadnego rodzaju gniazd i mają tendencję do składania jaj na gołych powierzchniach. Te obszary lęgowe są czasami zamieszkane przez duże kolonie ptaków. Grupa sępów jest znana jako miejsce lub komitet.

Kolejna ważna różnica między tymi dwiema grupami polega na ich zmysłach. Niektóre sępy Nowego Świata mają wyostrzony węch, który pozwala im wykrywać zwłoki z dużej odległości. To rzadka cecha wśród wielu gatunków ptaków. Sępy Starego Świata tradycyjnie bardziej polegają na swoim wzroku, aby zlokalizować pożywienie jak typowy ptak.

Sępom z Nowego Świata brakuje również struktury gardła – znanej jako syrinx – która daje głos wielu ptakom. Nadal są zdolne do syczenia i pomruków, ale nie mogą wydawać skomplikowanych dźwięków i wezwań, z których ptaki są powszechnie znane. Ogranicza to również ich zdolność do komunikowania się ze sobą.

Większość gatunków sępów spędza większość czasu w wąskim zasięgu geograficznym, ale gatunki zamieszkujące północ, takie jak szeroko rozpowszechniony sęp indyk, migrują podczas Zimowe miesiące. Sęp indyk spędza większość lata w północnych Stanach Zjednoczonych, a kiedy zaczyna się ochładzać, podróżuje na południe.

Sęp: siedlisko ptaków

Jak sama nazwa wskazuje, stary Światowe sępy zamieszkują ogromny obszar w Europie, Azji i Afryce, z wyjątkiem Australii i wysp Pacyfiku. Sępy Nowego Świata zamieszkują w większości nieprzerwany obszar w obu Amerykach na południe od Kanady.

Oba typy preferują klimat gorący lub tropikalny, ale również zamieszkują klimat umiarkowany. Można je zobaczyć polujące w stosunkowo odległych miejscach, zwykle w pobliżu dużych otwartych przestrzeni i grzędów na klifach, drzewach, a czasem na ziemi. Sępy mają tendencję do unikania ludzkich osad, ale czasami mogą próbować zjeść śmieci pozostawione przez ludzi.

Dieta sępów: co je ptak?

Sępy należą do specjalnej klasy drapieżnik znany jako padlinożerca. Oznacza to, że żywią się prawie wyłącznie padliną – pozostałościami po martwych ciałach – ale nie zwracają szczególnej uwagi na to, jakie zwierzę jedzą.

Chociaż nie są biegli w polowaniu, znani są z oportunistycznego zabijania rannych zwierząt i przyspieszania ich śmierci. Czasami też podążają za umierającym zwierzęciem, cierpliwie czekając, aż zginie. Jeśli skóra zwierzęcia jest zbyt twarda, aby ją przebić, najpierw pozwolą innym drapieżnikom lub padlinożercom pożywić się nią. Czasami można je zobaczyć obok innych padlinożerców w pojedynczej tuszy.

Sępy mają wysoce wyspecjalizowane enzymy (zasadniczo rodzaj białka) w żołądkach, które neutralizują niebezpieczne mikroby, które w przeciwnym razie stanowiłyby zagrożenie dla większości zwierząt.

W ten sposób oczyszczają gnijące zwłoki ze środowiska, które pozostawiły po sobie inne drapieżniki. Są żarłocznymi zjadaczami, czasami zjadają do 20 procent swojej masy ciała na jednym siedzeniu. Spożycie ich jest niezwykle dokładne, często pozostawiając bardzo mało tuszy. Sęp brodaty zjada nawet kości.

Sęp: drapieżniki i zagrożenia dla ptaków

Ze względu na swoją wielkość i siłę mają na wolności niewielu naturalnych drapieżników, chociaż młode pisklęta są często podatny na drapieżnictwo ze strony orłów i innych mięsożernych ptaków, a także dużych kotów, takich jak jaguar. Wiadomo również, że małe ssaki kradną i zjadają jaja. Dlatego gniazdo wymaga czujnej ochrony przed niebezpiecznymi drapieżnikami.

Największym zagrożeniem dla sępów jest działalność człowieka. Niektóre z najpilniejszych zagrożeń obejmują nielegalne polowania i porażenie prądem elektrycznym z linii energetycznych. Zagrożone są również utratą siedlisk w niektórych częściach ich naturalnego zasięgu.

Być może największym zagrożeniem dla ludzi jest przypadkowe zatrucie. W Indiach i Pakistanie całe populacje zostały zdziesiątkowane przez toksyny, które dostają się do ekosystemu. Mogą łatwo umrzeć, gdy żywią się zwłokami zwierząt hodowlanych wypełnionych lekarstwami.

Sęp: rozmnażanie ptaków, dzieci i długość życia

Sępy wykazują dużą zmienność w swoim zachowania reprodukcyjne. Każdy gatunek może mieć swój własny sezon lęgowy i wyjątkowy rytuał zalotów, aby przyciągnąć partnera. Ptaki te są w większości gatunkami monogamicznymi i zwykle mają tylko jednego partnera na raz.

Po kopulacji samica składa od jednego do trzech jaj w jednym lęgu. Pełna inkubacja jaj zajmuje około miesiąca lub dwóch. W przypadku niektórych gatunków oboje rodzice wychowują i chronią młode pisklęta. W przeciwieństwie do ptaków drapieżnych nie niosą pożywienia w szponach, ale zamiast tego zwracają pokarm ze specjalnego pojemnika, aby nakarmić młode.

Po kilku miesiącach starannej opieki pisklęta zaczną w pełni opiekować się , co oznacza, że ​​zyskają swoje latające pióra. Ale nawet po osiągnięciu pewnej niezależności pisklęta nie mogą od razu opuścić gniazda. Mogą zdecydować się na pozostanie z rodziną, aby nakarmić i chronić następne pokolenie.

W przypadku typowego gatunku młode ptaki w końcu osiągną pełną dojrzałość płciową w dowolnym miejscu do ośmiu lat życia. Ptaki te zwykle żyją na wolności przez co najmniej 11 lat, chociaż niektóre gatunki mogą dożyć prawie 50 lat.

Populacja sępów

Wydaje się, że liczba populacji spada na całym świecie, pozostawiając sępa jako grupa w niebezpiecznym stanie. Według Czerwonej Księgi IUCN, krytycznie zagrożone gatunki obejmują sępa rudowłosego (którego pozostało mniej niż 10 000), sępa białogłowego (również poniżej 10 000), sępa indyjskiego (około 30 000), sępa białogłowego i kilka innych gatunków, z których wiele to sępy Starego Świata.

Jednak nie dotyczy to jednakowo wszystkich gatunków. Sęp indyk jest wymieniony jako gatunek najmniej niepokojący o szerokim zasięgu w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej i Stanach Zjednoczonych. Gatunek ten jest obecnie objęty ochroną prawną w USA na mocy ustawy o ptakach wędrownych.

W odpowiedzi na malejącą liczebność, niektóre rządy podjęły wysiłki, aby przywrócić naturalne siedliska, wyeliminować kłusownictwo i zmniejszyć szkodliwe toksyny w środowisku.

Rezerwaty wychowują, wychowują i opiekują się także ptakami żyjącymi w niewoli, starając się zregenerować ich liczebność i ponownie wprowadzić je do ich dawnych siedlisk.

Ptaki w zoo: gdzie znaleźć sępa

Sępy są ważnym elementem wielu amerykańskich ogrodów zoologicznych, w tym zoo w San Diego, w Saint Louis, w Oregonie i w Maryland. Zoo w Oregonie wychowało samicę sępa indyka o imieniu Clyde (ur. 1985) w ramach programu Wild Life Live!

pokaż.

Wyświetl wszystkie 5 zwierząt zaczynających się na literę V

Często zadawane pytania dotyczące sępów.

Co oznacza sęp?
Uważa się, że nazwa sęp pochodzi od łacińskiego słowa vellere, które oznacza oskubać lub rozerwać.

Co to jest sęp indyk?
Sęp indyk z Nowego Świata jest jednym z najpospolitszych gatunków sępów na całym świecie. Jak wspomniano wcześniej, zajmuje prawie całą półkulę amerykańską z wyjątkiem większości Kanady. Nazwa gatunku pochodzi od podobieństwa do indyka pospolitego. Istnieje pięć różnych podgatunków sępów indyczych, z których niektóre zachodzą na siebie w swoim naturalnym zasięgu.

Co je sęp indyk?
Jak w przypadku wszystkich sępów sęp indyk żywi się padliną martwych stworzeń. Bardzo rzadko poluje na żywe zwierzęta. Gatunek nie zawsze jest wystarczająco duży, aby oderwać skórę z niektórych tusz i czasami polega na innych sępach lub ptakach, które pomagają mu się odżywiać.

Czy sępy są niebezpieczne dla ludzi?
Sępy zasadniczo nie stanowią zagrożenia dla ludzi i zazwyczaj starają się całkowicie unikać kontaktu z ludźmi. Pomimo swojego stylu życia, który jest padlinożercą, prawdopodobnie nie są one bardziej narażone na rozprzestrzenianie chorób, a w rzeczywistości mogą być mniej prawdopodobne niż wiele innych zwierząt, dzięki ich silnej obronie przeciwdrobnoustrojowej. To stawia je w specjalnej klasie drapieżników.

Gdzie żyją sępy?
Sępy są szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Zwykle zamieszkują pustynie, równiny, zarośla i inne rozległe tereny.

Do jakiego królestwa należą Sępy?
Sępy należą do Królestwa Zwierzęta.

Do jakiego typu należą sępy?
Sępy należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą sępy należą do?
Sępy należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą Sępy?
Sępy należą do rodziny Cathartidae.

Do jakiego rzędu należą sępy?
Sępy należą do rzędu Cathartiformes.

Do jakiego rodzaju należą sępy?
Sępy należą do rodzaju Cathartes.

Jaki rodzaj okrycia mają sępy?
Sępy są pokryte piórami.

Jakie są niektóre drapieżniki Sępów?
Do drapieżników Sępów należą jastrzębie, węże i dzikie koty .

Jakie są wyróżniające cechy sępów?
Sępy mają duże skrzydła i ostre, zakrzywione dzioby.

Ile jaj składają sępy?
Sępy zwykle składają 2 jajka.

Co jest ciekawego o sępach?
Na świecie jest 30 różnych gatunków sępów!

Jaka jest naukowa nazwa Vulture?
Naukowa nazwa Vulture to aura Cathartes.

Jaka jest długość życia Vulture?
Sępy mogą żyć od 20 do 30 lat.

Jaka jest długość życia Vulture?
Sępy mogą żyć od 20 do 30 lat.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł sępa?
Sęp ma rozpiętość skrzydeł od 130 cm do 183 cm (51 cali do 72 cali).

Jak szybki jest Vulture?
Vulture może podróżować z prędkością do 30 mil na godzinę.