Różnice między nandu a strusiem

Nawet jeśli prawdą jest, że oba gatunki ptaków mają podobieństwa, takie jak fakt, że nie potrafią latać i biegają z dużą prędkością, istnieją również znaczące różnice, takie jak ich wielkość.

Ostatnia aktualizacja: 11 grudnia 2020 r.

Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać tak samo lub całkiem podobnie – ale istnieje kilka różnic między nandu a strusiem. Chcesz wiedzieć, czym one są?  W tym artykule powiemy ci.

Podstawowe cechy nandu

Jest to endemiczny ptak Ameryki Południowej, który może osiągnąć 180 centymetrów (6 stóp) wysokości – samica jest mniejsza  i ma ​​trzy palce u nóg na każdej stopie.

Nandu nie może latać, ale może biec z dużą prędkością, gdy czuje się zagrożony.
Zimą i jesienią tworzy grupy do 30 osobników. Jednak w okresie rozrodczym rozdzielają się na mniejsze „rodziny” złożone z jednego samca i kilku samic. Te ptaki mogą złożyć do 40 jaj  wśród największych na świecie w ciągu jednego tygodnia, a ojciec jest odpowiedzialny za wysiadywanie wszystkich przez około miesiąc.

Będąc wszystkożernym, nandu zjada zioła, owoce, nasiona, gady, owady i czasami małe ssaki. Jest znany ze swojej żarłoczności podczas karmienia.

Podstawowe cechy strusia

Jest to największy i najcięższy ptak na świecie 3 metry (10 stóp) i 180 kilogramów (397 funtów)  i żyje w różnych regionach Afryki . Jego małe skrzydła nie pozwalają mu latać. Jeśli jednak musi uciekać przed niebezpieczeństwem, może biegać na duże odległości.

Z małą głową, długą szyją i nogami, struś ma czarne (męskie) lub ciemnoszare (żeńskie) upierzenie i jest znany z wyłupiastych oczu i uderzającego dzioba.

To zwierzę roślinożerne, ale nie do końca. W zależności od sytuacji, poza spożywaniem owoców i kwiatów może połykać kamienie, minerały lub kamienie, gdy jest bardzo głodny.

Ponadto samiec jest odpowiedzialny za budowę gniazda, w którym każdy z jego partnerów ma jednego głównego i kilka drugorzędnych – składa jaja, które są największym ze wszystkich gatunków ptaków na świecie.

Różnice między nandu a strusiem

1. Lokalizacja

Podczas gdy nandu zamieszkują Amerykę Południową, strusie żyją w Afryce Wschodniej. Ci pierwsi wybierają równiny, góry i tereny quasi-leśne, podczas gdy drudzy żyją w regionach pustynnych, z dużą amplitudą termiczną między dniem a nocą.

2. Palce i szybkość

Nandu ma po trzy palce u każdej stopy, podczas gdy struś ma tylko dwa. Ten pierwszy może jechać z prędkością do 60 km/h (37 mil/h), a drugi jest nieco szybszy, osiągając 70 km/h (43 mil/h). Jednak oba są w stanie utrzymać swoją prędkość przez pół godziny.

3. Upierzenie i kolory

Podczas gdy samce i samice nandu mają podobne kolory, istnieją różnice w upierzeniu strusia. Samce są czarne, a samice brązowe. Aby odróżnić płeć nandu, wystarczy porównać ich rozmiary – samiec jest większy.

4. Jaja i inkubacja

Jaja obu gatunków należą do największych spośród wszystkich gatunków ptaków.

Jest jednak jedna różnica między nandu a strusiem. Za inkubację piskląt odpowiedzialne są wyłącznie samce tego ostatniego. W przypadku tej pierwszej odpowiedzialność ponoszą zarówno ojciec, jak i matka.
Inną interesującą różnicą między nandu a strusiem jest to, że samiec nandu sam w sobie nie buduje gniazda, ale wykorzystuje naturalne zagłębienia w ziemi. Z drugiej strony samiec strusia zakopuje się w ziemi na pewną głębokość, aby ukryć jaja.

5. Liczba podgatunków

Strusie miały kiedyś cztery znane podgatunki, nawet jeśli dziś pozostały tylko trzy po wyginięciu strusia arabskiego: struś czerwonoszyi (Afryka Północna), struś masajski (Etiopia, Kenia, Senegal, Sahara i Mauretania) oraz struś niebieskoszyi (Afryka Południowo-Zachodnia).
Istnieją tylko dwa podgatunki nandu: nandu amerykański (Brazylia, Paragwaj, Argentyna i Urugwaj) oraz nandu Darwina (Chile i Argentyna).
Może Cię to zainteresować…

 

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Które są najszybsze ptaki?
Jakie są światowe najszybsze ptaki? Niektóre są bardzo oczywiste, jak sokół wędrowny, ale są też takie, których nie spodziewałbyś się znaleźć na …