Ropucha położna pospolita

Samiec ropuchy akuszerki jest wspaniałym ojcem, niosącym zapłodnione jaja między tylnymi nogami, dopóki nie zakończą swojego rozwoju.

Ostatnia aktualizacja: 24 października 2020r.

Mała ropucha położna zwyczajna (Alytes obstetricans) nie ma typowego wyglądu ropuchy, ponieważ to mały płaz z brodawkowatą skórą i mocnym ciałem< /strong>.
Te płazy można odróżnić po ich ciałach pokrytych czerwonymi brodawkami. Ich pigmentacja jest bardzo zróżnicowana, od jasnych do brązowych tonów. 

Mają też plamy na gardle i klatce piersiowej, które mogą mieć wiele kolorów, w tym czarny, brązowy, oliwkowy, zielony lub szary.
Samce są nieco mniejsze (42 milimetry długości) niż samice, które w wieku dorosłym osiągają około 55 milimetrów (2 cale). Ponadto mają pionowe źrenice w kształcie szczeliny w dużych oczach.

Rozmieszczenie i siedlisko ropuchy położnej

To zwierzę można znaleźć w ośmiu krajach europejskich: Portugalii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Luksemburgu, Niemczech i Szwajcarii oraz został wprowadzony do Wielkiej Brytanii. Do tej pory zgłoszono trzy podgatunki europejskie.

Tak więc gatunek ten żyje od wybrzeża, na przykład w Asturii i Kraju Basków w Hiszpanii, do 2400 metrów nad poziomem morza w Pirenejach. W Europie Środkowej większość populacji żyje na wysokościach od 200 do 700 metrów (650-2300 stóp) nad poziomem morza, rzadko poniżej 200 metrów.

Zachowanie

Ropucha położna preferuje życie na lądzie, ponieważ w wodzie żyje tylko wtedy, gdy jest kijanką. Te małe płazy często chowają się w dziurach lub pod kłodami, aby zapobiec wysuszeniu skóry. Jeśli osobnik nie może znaleźć schronienia, kopie własną norę.
Ropucha położna zwykle wychodzi z nory o zmierzchu i podczas opadów deszczu w poszukiwaniu owadów i stawonogów. Dorośli mogą zimować pod ziemią, aby chronić się przed mrozem w miesiącach zimowych.

Zachowanie rozpłodowe

W sezonie lęgowym samce co noc przez kilka godzin wydają zaloty. Od czasu do czasu można usłyszeć wołania samców ze swoich nor w ciągu dnia.
Doniesiono, że kobiety wolą mężczyzn, którzy dzwonią częściej. Poza tym kobiety oddzwaniają wybranemu przez siebie samcowi, co jest rzadkością wśród innych anuranów. Rywalizacja między samcami w sezonie lęgowym jest ściśle głośna, ponieważ nie zaobserwowano bezpośredniej agresji między osobnikami.

Wzorowe ojcostwo ropuchy położnej

Sezon godowy waha się od końca marca do początku sierpnia. Samice mogą złożyć do czterech lęgów jaj w sezonie lęgowym.
Te płazy są dobrze znane ze swoich zachowań rodzicielskich. Samce przyczepiają rzędy jaj samicy do swoich ciał. Następnie noszą je z tyłu nóg, aż do wyklucia. W tym momencie samce wypuszczają kijanki do wody.

Podczas przenoszenia jaj ropucha położna może tymczasowo trzymać je z dala od wody, gdzie są zagrożone zjedzeniem. Samce mogą nosić około 150 jaj wokół kostek w okresie lęgowym, czyli około trzech lęgów.
Samce utrzymują wilgotne jaja, wybierając odpowiednie miejsce i od czasu do czasu zanurzając jaja. Po trzech do sześciu tygodniach z jaj wylęgają się, a samiec umieszcza kijanki w małym zbiorniku wodnym. Po wykluciu larwy mierzą około 15 milimetrów, a po roku życia przechodzą metamorfozę.

Grobienie

Gdy zagrożone, ropuchy zwyczajne położne wydzielają potężną śmierdzącą toksynę z brodawek na plecach, aby bronić się przed drapieżnikami. Ta toksyna jest bardzo skuteczna i może być śmiertelna.
Tak więc w ciągu kilku godzin toksyna może zabić węża. Kijanki nie mogą wytwarzać tej toksyny i podczas rozwoju są podatne na ataki drapieżników.

Zagrożenia dla ochrony ropuchy akuszerki

Utrata siedlisk jest głównym czynnikiem zanikania tego gatunku. Dodatkowo negatywny wpływ mają inne zmiany, które wpływają na warunki mikroklimatyczne (np. odwadnianie tymczasowych zbiorników wodnych).
Ponadto inną możliwą przyczyną zanikania tych płazów jest wzrost liczby drapieżników (naturalnych lub introdukowanych) oraz przenoszenie chorób. Jednak eksperci od zachowania zwierząt poinformowali, że ropucha położna może zajmować siedliska zmodyfikowane przez człowieka, takie jak tereny rolnicze i obszary miejskie.

Może Cię zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Żaba Corroboree: absolutnie fascynujący gatunek
W tym artykuł, opowiemy wam wszystko o żabie corroboree, australijskim gatunku, który niestety jest krytycznie wyginięty. Czytaj dalej…