Rekin wielorybi – charakterystyka, pokarm i siedlisko

Nos rekina wielorybiego jest okrągły i płaski. Ich usta są ogromne, w rzeczywistości mogą mieć ponad 5 stóp szerokości. Otwierają go, aby zassać wodę i filtrować zwierzęta, które mogą w nim zjeść.

Ostatnia aktualizacja: 19 lipca 2020

r. Rekin wielorybi nie jest spokrewniony z płetwalami błękitnymi ani orkami, pomimo swojej nazwy. To po prostu rekin, największy w swojej rodzinie. Tę ogromną rybę trudno przeoczyć, choć trudno ją znaleźć. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym pięknym zwierzęciu.

Charakterystyka

Jak wspomnieliśmy powyżej, rekin wielorybi jest rodzajem rekina, chociaż różni się nieco od najpowszechniejszych. Ponadto są dość duże: największy zarejestrowany okaz miał prawie 40 stóp długości i ważył 21 ton.
Niektórzy żeglarze twierdzą, że znaleźli znacznie większe rekiny wielorybie, o długości około 55 stóp, ale niektórzy uważają, że to tylko przesada, ponieważ nie ma na to dowodów naukowych.
Nos rekina wielorybiego jest okrągły i płaski. Ich usta są ogromne, w rzeczywistości mogą mieć ponad 5 stóp szerokości. Otwierają go, aby zassać wodę i filtrować wszystkie zwierzęta, które mogą jednocześnie zjeść. Wnętrze ich ust ma kilka rzędów zębów, ale nie używają ich do polowania ani jedzenia. W rzeczywistości są dość małe.

Najbardziej charakterystycznym fizycznym atrybutem tych zwierząt jest ich kolor. Są ciemnoszare, co nieco blednie i bieleje w kierunku brzucha. Skóra tego typu rekina ma na całej powierzchni linie poziome i księżycowe; to trochę przypomina szachownicę. Każdy „motyw” jest unikalny dla każdego okazu, a biolodzy używają ich, aby je odróżnić.
Rekiny wielorybie mają dwie pary płetw grzbietowych i piersiowych. Na ogonie mają dużą tylną płetwę, której używają jako śmigła do pływania. Nie są jednak zbyt zwinne i poruszają się wolno w porównaniu z innymi zwierzętami tej wielkości.

Zachowanie rekina wielorybiego

Rekin wielorybi jest zwykle samotnym zwierzęciem. Rzadko spotyka się ich w grupach, mimo że można znaleźć trzy lub cztery osoby dzielące tę samą przestrzeń w obszarach z dużą ilością jedzenia.

Niewiele wiadomo o zwyczajach i zachowaniu tego zwierzęcia, ponieważ są one nieuchwytne i dyskretne. Ich niewielka populacja i ogromne siedlisko, które zajmują, utrudniają naukowcom ich monitorowanie.

Rekin wielorybi jest często używany jako przykład do wyjaśnienia mitów o agresywności rekinów wobec ludzi. Nie tylko są posłuszni, ale są też nurkowie, którzy zapewniają, że są zabawni i lubią fizyczne interakcje z ludźmi.

Karmienie

Rekiny wielorybie żerują biernie, to znaczy nie polują. Po prostu otwierają swoje ogromne usta i zjadają wszystko, co dostanie się do środka.
Są też inne rekiny, które zbliżają się do zdobyczy, aby je zjeść. Jednak te rekiny pozostają nieruchome. Pompują wodę do ust i filtrują przez ogromne skrzela. Są w stanie przefiltrować do 6000 litrów (1580 galonów) na godzinę: wszystko, co nie wydostaje się ze skrzeli, jest ich pożywieniem.

Ich dieta jest zróżnicowana i zależy od obszaru, w którym mogą przebywać w danym momencie, ale ich najczęstszym pożywieniem jest kryl, znany również jako fitoplankton i algi. Ponieważ zwierzęta te nie są zbyt selektywne, ich dieta może również składać się ze skorupiaków, kałamarnic i ławic małych ryb, takich jak sardynki czy makrela.

Rzędy zębów w jamie ustnej nie służą do polowania, ale do trawienia pokarmu. Jak widać, rekiny wielorybie nie są ani agresywnymi, ani niebezpiecznymi zwierzętami.

Siedlisko rekina wielorybiego

Tego rodzaju rekiny wolą ciepłe wody, dlatego też rzadko są daleko od obszarów tropikalnych. Niektórzy twierdzą, że żyją między południkami położonymi pod kątem 30 stopni, zarówno na północ, jak i na południe.

Ponadto często można znaleźć okazy na półwyspie Jukatan, na wyspach Hondurasu, Wyspach Galapagos, na Filipinach, w Tajlandii, na zachodzie Australii itd. Z pewnością lubią tropiki.
Odnotowano jednak obserwacje znacznie dalej na północ, na przykład na wybrzeżach Nowego Jorku i znacznie dalej na południe, w Afryce Południowej. Podobno są zwierzętami wędrownymi, ale nie wiemy o nich wystarczająco dużo, aby poznać ich zwyczaje migracyjne.
Największe skupisko rekinów wielorybich ma miejsce na Filipinach między styczniem a majem. Ze względu na warunki pogodowe w tym miejscu jest tam bardzo dużo jedzenia i dlatego gromadzą się na wybrzeżach Pacyfiku.
Nie można pomylić rekina wielorybiego z żadnym innym zwierzęciem. Plamy na ich skórze są wyjątkowe w królestwie zwierząt i chociaż nie jest to największe zwierzę na świecie, to zdecydowanie największa ryba. Pamiętaj, że są całkowicie nieszkodliwe dla ludzi, a nawet dla innych zwierząt (oprócz ich jedzenia!)

Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta< /strong>
Dowiedz się o 10 interesujących zwierzętach
mięsożernych 
 Dzięki odrobinie badań dowiadujemy się, że zwierzęta mięsożerne lub mięsożerne występują w całym królestwie zwierząt. Dowiedz się więcej o nich w tym artykule.