Kuoka krótkoogonowa

Klasyfikacja naukowa Kuoki

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Dwuprzodozębowce
Rodzina
Kangurowate
Rodzaj
Setonix
Nazwa Naukowa
Setonix Brachyurus

Stan ochrony kuoki

  • Wrażliwy

Lokalizacje kuoki

  • Oceania

Kuoka Fakty

Pożywienie
Trawy, liście, owoce
Imię młodego
Joey
Ciekawostka
Robi wybieg przez długie trawy!
Szacowana wielkość populacji
20000
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Zaokrąglone ciało, uszy i pysk
Okres ciąży
27 dni
Siedlisko
Gęsta roślinność w pobliżu wody
Drapieżniki
Lisy, koty, psy
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Prowadzi nocny tryb życia
Nazwa zwyczajowa
Quokka
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Południowo-Zachodnia Australia
Grupa
Ssak
Hasło
Robi wybiegi przez długie trawy!

Charakterystyka fizyczna Kuoki

Kolor
  • Brązowa
  • Szara
  • Czerwona
Rodzaj skóry
Futro
Góra Prędkość
20 km/h
Długość życia
5 – 10 lat
Waga
1,5kg – 4,5kg
Długość
40 cm – 54 cm
Wiek dojrzałości płciowej
10 – 12 miesięcy
Wiek odstawienia
8 miesięcy

Kuoka Obrazy

Kliknij wszystkie naszego Kuoki  obrazy  w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Kuoki!

Klasyfikacja i ewolucja kuoki

Kuoka to mały torbacz, który występuje w części południowo-zachodniej Australii i tylko na dwóch wyspach u południowo-zachodniego wybrzeża. Kuoka jest jednym z najmniejszych gatunków Wallaby na świecie i najbardziej różni się od innych Wallaby krótkim i ledwo owłosionym ogonem oraz małymi tylnymi łapami. Spośród około 50 znanych gatunków kangurów i walabów (oraz innych torbaczy) na kontynencie, Quokka jest jednym z trzech, których sbobet pochodzenie jest nadal dość mgliste. Fakt, że kuoki szukają pożywienia, a nie po prostu pasą, sprawia, że ​​są zupełnie inne niż inne gatunki, ale mimo wszystko wielu zgadza się, że są one najbliżej spokrewnione z Rock Wallaby.

Anatomia i wygląd Quokka

Kuoka to mały gatunek Wallaby o zaokrąglonym i zwartym ciele. Ich tylne nogi i ogon są znacznie krótsze w porównaniu do wielu gatunków Wallaby, ale pozwalają Kuoka przeskakiwać przez gęstą roślinność i wysokie trawy z ogromną prędkością. Gęste futro Kuoki jest dość szorstkie i zwykle ma brązową lub szarą barwę, z czerwonawymi odcieniami wokół pyska i szyi, a od spodu jest jaśniejsze. Wraz z zaokrąglonym tułowiem Kuoka ma również małe i zaokrąglone uszy oraz zaokrąglony pysk zakończony czarnym nosem. W przeciwieństwie do innych gatunków Wallaby, ogon Kuoki nie ma prawie żadnego futra i nie potrzebuje go również do balansowania podczas skakania.

Rozmieszczenie i siedlisko kuku

Historycznie rzecz biorąc, kuoka była zwierzęciem o dość szerokim rozmieszczeniu i kiedyś występowało w przybrzeżnych regionach południowo-zachodniej Australii. Jednak dzisiaj Kuoka jest ograniczona do trzech odległych regionów, z których tylko jeden znajduje się na kontynencie australijskim. Najliczniejsze populacje Kuoki występują na wyspie Rottnest i na sąsiedniej Łysej Wyspie, a kilka izolowanych grup również zamieszkuje busz otaczający miasto Perth na kontynencie. W tych środowiskach wyspowych kuoki najczęściej występują w gęstym lesie, na otwartych lasach i na obszarach zarośniętych blisko słodkiej wody. Preferowane przez nich siedliska zawsze znajdują się blisko wody, a kuoki można spotkać także na obrzeżach bagien.

Zachowanie i styl życia kuoka

Kuoka to bardzo towarzyskie i przyjazne zwierzę, które zamieszkuje południowo-zachodnią Australię w małych grupach rodzinnych, w których dominują mężczyźni. Mimo to Kuoka nie jest znana z terytorialnego zasięgu, z 150 osobnikami, o których wiadomo, że mają dość duże zasięgi u siebie. Chociaż wiadomo, że przez większość czasu pokojowo dzielą te siedliska, walki między samcami nie są rzadkością, szczególnie w upalny dzień, kiedy rywalizują o najbardziej osłonięte miejsca. Kuoka to nocne zwierzę, które spędza większość upalnego dnia, odpoczywając w cieniu drzew i często codziennie powraca w to samo miejsce. W nocy Kuoka zaczyna następnie szukać pożywienia, korzystając z tuneli w długich trawach, aby poruszać się niewidocznie.

Cykle rozmnażania i życia Kuoki

Sezon lęgowy Kuoka ma tendencję do występują w chłodniejszych miesiącach między styczniem a marcem, kiedy rodzi się jeden krzew po ciąży trwającej zaledwie miesiąc. Podobnie jak wszystkie inne dzieci torbaczy, joeyowi udaje się wczołgać do worka swojej matki całkowicie bez pomocy, kiedy następnie przyczepia się do jednej ze smoczków samicy. Niemowlęta Kuoki ssą swoją matkę w woreczku przez około 6 miesięcy, podczas gdy nadal się rozwijają. W tym momencie joey pojawia się po raz pierwszy i zaczyna eksplorować otoczenie, ale pozostaje blisko samicy, nadal ssąc jej mleko przez co najmniej kolejne kilka miesięcy. Jednak w niewoli rozmnażanie może odbywać się przez cały idn play rok, gdy osobnik osiągnie odpowiednią dojrzałość w wieku około jednego roku.

Dieta kuoki i zdobycz

Podobnie jak inne gatunki Wallaby,  Kuoka jest wegetarianinem, co oznacza, że ​​jego dieta roślinożerna składa się wyłącznie z otaczającego materiału roślinnego. Kuoka to zwierzę, które najczęściej żywi się różnymi trawami, które wyścielają tunele, które tworzą przez gęstą roślinność. Wiadomo również, że jedzą liście, owoce i jagody, gdy są dostępne. Chociaż kuoki głównie żerują w poszukiwaniu pożywienia na ziemi, znane są również z tego, że wspinają się około metra w górę na drzewa, a także połykają jedzenie bez żucia. Następnie Quokka zwraca niestrawiony materiał w postaci pokarmu, który również jest zjadany. Nie muszą pić dużych ilości wody i podobno potrafią przez wiele miesięcy w ogóle nie pić.

Kuoka Drapieżniki i zagrożenia

Zanim europejscy koloniści dotarli do regionów przybrzeżnych w południowo-zachodniej Australii populacja Kuoka dobrze się rozwijała i była szeroko rozpowszechniona na całym obszarze. Wraz z ludźmi przybyły jednak udomowione drapieżniki, takie jak koty, lisy i psy, a ich osady przyciągały również dzikie zwierzęta, w tym ptaki drapieżne i dingo. Od czasu wprowadzenia tych drapieżników do siedliska Quokka ich populacja znacznie spadła. Są one teraz również ograniczone do małych obszarów ich naturalnego siedliska w Australii kontynentalnej z powodu utraty siedlisk na rzecz rosnących osad ludzkich, ponieważ uważa się, że upadek ich dziennych miejsc odpoczynku jest powiązany ze spadkiem liczby populacji.

Ciekawe fakty i cechy z gatunku Kuoki

Rodzinne Kuoki są najczęściej spotykane na obszarach położonych blisko siebie, gdzie istnieje przyzwoite źródło świeżej wody. Mimo że wolą te wilgotne środowiska, jednak wiadomo, że Kuoki gromadzą większość wilgoci z jedzonej przez siebie roślinności, co oznacza, że ​​można je również znaleźć w regionach, które są w rzeczywistości dość daleko od najbliższej rzeki lub strumienia. Pomimo oczywistych różnic między  Kuoka a innymi gatunkami Wallaby, ich niewielki rozmiar umożliwił im opanowanie runa leśnego.  Kuoka tworzy tunele, których używają jako pasów startowych w gęstej roślinności, po których są w stanie przeskoczyć niezwykle szybko, gdy są zagrożone przez drapieżnika.

Relacje Kuoki z ludźmi

XX wieku populacje Quokka zostały odizolowane na trzech pozostałych obszarach (z których dwa znajdują się na wyspach) z powodu wprowadzenia obcych drapieżników. Lis rudy, który przybył do Australii z europejskimi osadnikami, w rzeczywistości spowodował największe szkody w tym zamieszkującym ziemię torbaczu, ponieważ został on zjedzony zarówno na kontynencie, jak i na wyspach zamieszkałych przez Kuoki wzdłuż południowo-zachodniego wybrzeża. Teraz jednak, szczególnie populacje Kuoki na wyspie Rottnest, przyciągają co roku wielu turystów i chociaż  Kuoki  są bardzo przyjazne dla tych ludzi, karmione nimi pokarmy, takie jak herbatniki, często denerwują ich żołądki.

Kuoka Stan ochrony i dzisiejsze życie

Dziś  Kuoka  została wpisana przez IUCN na Czerwoną Listę jako zwierzę wrażliwe na otaczające środowisko. Najwyższe populacje znajdują się obecnie na wyspie Rottnest, wraz z wyspą Łysą, gdzie uważa się, że są szczęśliwie utrzymywane z powodu braku rudych lisów. Istnieją jednak obawy co do populacji wyspy Rottnest ze względu na rosnący rozwój na wyspie, głównie w celach rekreacyjnych.

Zobacz wszystkie 4 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się od Q

Quokka FAQ (często zadawane pytania)

Czy kuoki są roślinożercami, mięsożernymi czy wszystkożernymi?
Kuoki są roślinożercami, co oznacza, że ​​jedzą rośliny.

joker123

mahjong ways

slot777

slot thailand

slot vietnam

Co Królestwo, do którego należą kuoki?
Kuoki należą do królestwa zwierząt.

Do jakiej klasy należą kuoki?
Kuoki należą do klasy Mammalia.

Do jakiej klasy należą kuoki?
Kuoki należą do klasy Mammalia.

Do jakiego rodzaju należą kuoki?
Kuoki należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej rodziny należą kuoki?
Kuoki należą do rodziny Macropodontiae.

Do jakiego rzędu należą kuki?
Kuoki należą do rzędu Diprotodontia.

Jaki rodzaj okrycia mają kuoki?
Kuoki są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą kuoki do?
Kuoki należą do rodzaju Setonix.

Gdzie żyją kuoki?
Kuoki żyją w południowo-zachodniej Australia.

W jakim typie siedliska żyją kuki?
Kuoki żyją w gęstej roślinności blisko wody.Jakie są niektóre drapieżniki Quokkas?Do drapieżników Quokkas należą lisy, koty i psy.

Ile dzieci mają kuoki?
Średnia liczba dzieci, jakie ma kukuka, to 1.

Co jest ciekawego o kukukach?
pasy startowe wśród długich traw!

Jaka jest naukowa nazwa Quokka?
Naukowa nazwa Quokka to Setonix brachyurus.

Jaka jest długość życia kuoka?
Kuoka może żyć od 5 do 10 lat.

Jak nazywa się mała Quokka?
Mała Quokka nazywa się joey.

Ile gatunków Są tam kuoki?
Istnieje 1 gatunek kukułek.

Jaka jest długość życia kuoki?
Kuoka może żyć od 5 do 10 lat.

Jak nazywa się mała Quokka?
Mała Quokka jest nazywana joey.

Ile jest gatunków kuoki?
Jest 1 gatunek kuoki.

Co jest największym zagrożeniem dla kuoki ?
Największym zagrożeniem dla Quokki jest utrata siedlisk.

Ile Quokków zostało na świecie?
Na świecie zostało 20 000 kuoków.

Jak szybko jest kuoka?
Quokka może podróżować z prędkością do 20 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Quokka w …

kataloński Quoca

czeski Klokan quokka

niemiecki Quokka

Engli sh Quokka

Esperanto Kvokao

fiński Lyhythäntäkenguru

francuski Quokka

galicyjski Quokka

węgierski Kurtafarkú kenguru

włoski Setonix brachyurus

japoński ク ア ッ カ ワ ラ ビ ー 属

Łacina Setonix

holenderski Quokka

polski Kuoka
portugalski Setonix brachyurus