Puszczyk zwyczajny

Puszczyk zwyczajny to krzepka sowa, która mierzy do 43 cm wysokości i ma rozpiętość skrzydeł do 100 cm. Są bardziej krępe niż inne podobne gatunki sów, w tym orła i puszczyka uralskiego.

Klasyfikacja naukowa puszczyka

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Sowy
Rodzina
Puszczykowate
Rodzaj
Strix
Nazwa naukowa
Strix aluco

Stan ochrony puszczyka

  • Bliski zagrożenia

Lokalizacje puszczyk zwyczajny

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa

Fakty o puszczyku

Pożywienie
Myszy, nornica, owady
Cecha charakterystyczna
Duże oczy i fantastyczny słuch
Rozpiętość skrzydeł
81 cm – 105 cm
Siedlisko
Gęsty las i otwarte lasy
Drapieżniki
Jastrzębie, orły, myszołowy
Dieta
Wszystkożerne
Lokalizacja
Cała Europa
Ciekawostka
Najpopularniejsza Sowa w Polsce zamieszkuje nawet w miastach np. Wrocław
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Myszy
Średnia wielkość miotu
3

Slogan

  • Najbardziej rozpowszechniona sowa w Europie!

Charakterystyka fizyczna puszczyka

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
Typ skóry
Pióra
Waga
450 g, Samice 550 g
Długość
Samce 41-43 cm, Samice 43-46 cm
Dojrzałość płciowa
Po około 3 miesiącach

Obrazy puszczyk zwyczajny

Przejrzyj wszystkie obrazy puszczyka w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia puszczyka!

Wyszukaj

„Tawnies to zdecydowanie najpowszechniejszy gatunek sów w Wielkiej Brytanii, z populacją szacowaną na 50 000 par.”
Gatunek sowy leśnej, puszczyk jest bardzo terytorialny i jest mniej więcej wielkości grzywacza. Te średniej wielkości sowy żyją w całej Europie oraz w niektórych częściach Azji, ale można je spotkać głównie w zalesionych miejscach Europy. W rzeczywistości te sowy są jednymi z najpospolitszych sów, które żyją w Europie i są najbardziej rozpowszechnionymi ptakami drapieżnymi w Wielkiej Brytanii.

Niesamowite fakty o puszczyku!

  • Puszczyk jest również powszechnie znany jako puszczyk.
  • Puszczyk jest czasami mylony z podobnym do sowy ptakiem zwanym puszczykiem.
  • Klasyczne zawołanie „twit twoo” to przypisywane tej sowie. Jest to jednak błędna interpretacja nakładających się dźwięków samca i samicy.

Naukowa nazwa puszczyk zwyczajny

Naukowa nazwa puszczyka to Strix aluco. Strix to grecka pochodna oznaczająca „sowę”. Aluco jednak wywodzi się od włoskich słów udzielanych na temat „Allocco”. Allocco oznacza puszczyka od łacińskiego ulucus („pisk-sowa”). Nazywa się je również brązowymi puszczykami.

Wygląd puszczyka

Puszczyk to krzepka sowa, która mierzy do 43 cm wysokości i ma rozpiętość skrzydeł do 100 cm. Są bardziej krępe niż inne podobne gatunki sów, w tym orła i puszczyka uralskiego. Średnio te sowy ważą około 1 funta. Możesz go rozpoznać po zaokrąglonym, mocnym kształcie i ciele oraz pierścieniu ciemniejszych piór wokół oczu. Występują na wolności w kolorach brązowym, szarym lub czerwono-brązowym. Wszystkie kolory puszczyka mają jaśniejszy spód z ciemnymi smugami. Samice są średnio o 5% dłuższe i ponad 25% cięższe od samców. Północny podgatunek jest średnio o 10% dłuższy i 40% cięższy niż inne podgatunki.

Zachowanie puszczyka

Te sowy są nocnymi ptakami drapieżnymi. Zwykle oznacza to, że można je znaleźć śpiącymi w swoich dziuplach w ciągu dnia. Jednak wczesną wiosną można zobaczyć samce polujące w ciągu dnia, aby zebrać pożywienie dla swojego partnera. Te zwinne sowy są niezwykle głośne jesienią, zimą i wczesną wiosną. W nocy często słychać pohukiwanie i pisk. Te różne zawołania pozwalają im oznaczyć swoje terytorium, komunikować się z innymi sowami i pomóc przyciągnąć partnera. Broniąc swoich gniazd potrafią być bardzo agresywni. Powodują więcej obrażeń u ludzi niż jakikolwiek inny ptak w Europie. Puszczyk nie żyje z innymi, chyba że ma partnera lub sówkę.

Siedlisko puszczyka zwyczajnego

Puszczyk jest uważany za ptaki osiadłe na dużym obszarze geograficznym wynoszącym 3,8 miliona mil kwadratowych. Dzika populacja tych sów na świecie rozciąga się od Wielkiej Brytanii na wschód do zachodniej Syberii. Dlatego, chociaż te sowy są mylone z płowymi żabimi ustami, nie żyją nawet na tym samym kontynencie co australijski ptak. Oznacza to, że nie migrują poza swoje terytoria.

Kiedy pisklęta opuszczają gniazdo swoich rodziców, nie podróżują zbyt daleko, aby znaleźć własne, niezależne terytorium. Te sowy osiedlają się w gęstym lesie i na terenach zalesionych. Te zadaszone krajobrazy pozwalają im na spokojny wypoczynek w ciągu dnia.

Występują głównie w lasach liściastych i mieszanych i lubią przebywać w pobliżu wody. Tereny zielone, takie jak cmentarze i parki na obszarach miejskich, umożliwiły rozszerzenie ich siedlisk na miejsca takie jak centrum Londynu. Wolą też niziny, zwłaszcza w chłodniejszym klimacie.

Są dobrze przystosowane do terenów leśnych dzięki lepszemu widzeniu i słyszeniu. Ponieważ są one nocne, ewolucja puszczyka dała im oczy skierowane do przodu dla lepszego widzenia obuocznego. Ich wizja jest 100 razy lepsza niż ludzka. Ewolucja dała im również unikalne kształty otworów na uszy, które poprawiają słyszenie kierunkowe.

Dieta puszczyka

Ponieważ puszczyk prowadzi nocny tryb życia, mogą wykorzystać zalety niesamowitego słuchu i widzenia w nocy, aby szybko złapać zdobycz. Ich lot jest prawie całkowicie bezgłośny, co ułatwia im szybowanie w dół do swoich ofiar. Te sowy polują na małe gryzonie, takie jak norniki i myszy, a także chrząszcze, żaby i ryby.

Podobnie jak inne gatunki sów, połykają zdobycz w całości. Po kilku godzinach zwrócą wszystko, co jest niestrawne. Te niestrawne części mają postać średnich, szarych granulek składających się z futra i drobnych kości. Puszczyk jest również drapieżnikiem w stosunku do innych, mniej agresywnych sów leśnych. Z tego powodu puszczykom i uszatkom trudno jest z nimi współistnieć.

Puszczyk zwyczajny drapieżniki i zagrożenia

Puszczyk to stosunkowo mały ptak w porównaniu z innymi ptakami drapieżnymi. Ich mniejszy rozmiar sprawia, że ​​są bardziej oczywistym celem dla kilku naturalnych drapieżników w swoim środowisku. Do drapieżników tych sów należą większe ptaki drapieżne, takie jak jastrzębie, orły, myszołowy, a nawet większe gatunki sów.

Ptaki drapieżne budzą największy niepokój wśród puchaczy i jastrzębiowatych. Inne zwierzęta mogą być dla nich zagrożeniem, w szczególności ich jaja i pisklęta, w tym psy, koty i lisy. Kuny leśne są również znane z nalotów na swoje gniazda w poszukiwaniu jaj.

Rozmnażanie puszczyka, dzieci i długość życia

Około pierwszego roku życia sowy te zaczynają łączyć się w pary. Wiadomo, że łączą się w pary na całe życie, ale nie jest to uniwersalne. W rzeczywistości niektóre samce zostały zarejestrowane jako poligamiczne. Większość puszczyków zakłada gniazda w dziuplach, ale może również z łatwością korzystać ze starych europejskich srok, dziur w budynkach i budek lęgowych wykonanych przez człowieka.

Wszędzie od 3 do 6 jaj, które samica składa w okres lęgowy późną wiosną do wczesnego lata. Samica spędzi około miesiąca wysiadując swoje jaja, podczas gdy jej partnerka przynosi jej jedzenie. Pokryta para będzie wychowywała swoje pisklęta do około 2 miesiąca życia.

Dowody wskazują jednak, że te sowy mogą opiekować się pisklętami nawet przez 3 miesiące.

Dzikie puszczyki żyją zazwyczaj od 4 do 6 lat, w zależności od różnych czynników. Najstarszą odnotowaną sową był ptak żyjący w niewoli, który żył w Wielkiej Brytanii przez 27 lat. W naturze najstarszy znany puszczyk żył 18 lat. Oprócz tego, że stają się ofiarami silniejszych ptaków drapieżnych, niewiele jest rzeczy, które skracają ich życie.

Młode sowy wyprowadzone niedawno z gniazda rodzica często umierają z głodu, próbując założyć własne terytorium. Jest to bardzo częste w przypadku młodych sów, które odmawiają wyprowadzenia się z terytorium rodzicielskiego. W przeciwnym razie giną w wypadkach związanych z pojazdami, pociągami i przewodami.

Populacja puszczyka zwyczajnego

Na całym świecie populacja tych sów rozciąga się od Wielkiej Brytanii przez Europę i na wschód do Iranu . Puszczyki występują aż po zachodnią Syberię i do części Tadżykistanu, Pakistanu i Kirgistanu. W Wielkiej Brytanii nie ma ich na wyspach, a także w Irlandii. Istnieje trochę legendy lub mitu, że te sowy nie lubią odbywać krótkich wycieczek po morzu, co może wyjaśniać tę dystrybucję.

Szacuje się, że tylko na kontynencie europejskim od 970 000 do 2 000 000 te sowy. Ich populacja nie była regularnie rejestrowana przez lata, ale dowody wskazują na ogólny wzrost.

Zobacz wszystkie 27 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się od T

Puszczyk zwyczajny FAQ (Często zadawane pytania)

Co to jest puszczyk?
Puszczyk to gatunek puszczyka, który jest bardzo powszechny w Wielkiej Brytanii i na całym kontynencie europejskim. Puszczyk znany jest z bardzo wyraźnego krzyku, który kiedyś został uwieczniony linią w sztuce Szekspira.

Jak duża jest puszczyk?
Puszczyk sowy są uważane za średniej wielkości. Mają też masywny kształt ciała bez kępek uszu.

Czy puszczyk jest rzadki?
Nie. Puszczyk to najpowszechniejszy typ sowy w Wielkiej Brytanii i jest szeroko rozpowszechniony w całej Europie. Ich populacje rozciągają się również na zachodnią Syberię oraz w dół do Pakistanu i Tadżykistanu.

Czy puszczyk jest mięsożerny, roślinożerny czy wszystkożerny?
Puszczyk jest drapieżnikiem jak większość innych ptaków drapieżnych. Ich dieta składa się głównie z małych ssaków.

Co je puszczyk?
Puszczyk zjada głównie małe ssaki, w tym myszoskoczki i norniki. Polują również na ryby, żaby, króliki, małe ptaki, a nawet inne gatunki sów. Inne leśne sowy, takie jak puszczyk czy uszatka, są narażone na to, że padną ofiarą puszczyka.

Gdzie żyją puszczyki?
Puszczyk to gatunek puszczyka, który żyje na terenach leśnych. Zwykle nie mają terytoriów na obszarach z małą liczbą drzew, ponieważ wolą osłonę i ochronę gałęzi drzew.

Czy puszczyk jest niebezpieczny?
ci, którzy wkraczają na ich terytoria, zwłaszcza w pobliżu ich gniazd lub młodych, puszczyk może być niezwykle niebezpieczny. Samice puszczyka są szczególnie agresywne. Istnieją doniesienia o tym, że puszczyk atakuje ludzkie twarze i uszkadza oczy swoimi ostrymi szponami.

Pytania puszczyk zwyczajny

Jak długo żyją puszczyki?
Puszczyk ma krótsza żywotność niż niektóre większe gatunki sów. Na wolności żyją średnio od 4 do 6 lat. Jednak na wolności odnotowano, że puszczyk żył do 18 roku życia.

Do jakiego królestwa należą puszczyki?
Należą puszczyk do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Puszczyki?
Puszczyki należą do klasy Aves.

Do jakiego rodzaju należą puszczyki?

Puszczyk należy do rodzaju Gromada.

Do jakiej rodziny należą puszczyk?
Puszczyki należą do rodziny Strigidae.

Do jakiego rzędu należą puszczyki ?
Puszczyki należą do zamów Strigiformes.

Jaki rodzaj pokrycia mają puchacze?
Puszczyki są pokryte piórami.

Do jakiego rodzaju należą puszczyki ?
Puszczyk należą do rodzaju Strix.

Jakie są niektóre drapieżniki puszczyka ?
Do drapieżników puszczyków należą jastrzębie, orły i myszołowy.

Jakie cechy wyróżniające puszczyk?
Puszczyk ma duże oczy i fantastyczny słuch.

Ile jaj składa puszczyk?

Puszczyk zwykle składa 3 jajka.

Co jest ciekawegow przypadku puszczyka ?
Puszczyk to najbardziej rozpowszechniona sowa w Europa!

Jaka jest naukowa nazwa puszczyka?
Naukowa nazwa puszczyka to Strix aluco.

Jak szybko puszczyk?
Puszczyk może podróżować z prędkością do 50 mil na godzinę.