Dziwuszka purpurowa

Klasyfikacja naukowa Zięby Purpurowej

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Wróblowe
Rodzina
Łuszczakowate
Rodzaj
Haemorhous
Nazwa naukowa
Haemorhous purpureus

Stan ochrony zięby purpurowej

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje zięb purpurowych

  • Ameryka Północna

Fioletowe fakty

Pożywienie
Insekty
Ciekawostka
Intensywność upierzenia może się zmieniać w zależności od tego, co zjada ptak
Szacunkowa wielkość populacji
6-4 miliony
Największe zagrożenie
Konkurencja z innymi ziębami
Najbardziej charakterystyczna cecha
Czerwony-kolorowe upierzenie
Inne nazwy
American Rosefinch
Wingspan
Okres inkubacja
14 dni
Siedlisko
Lasy i środowiska miejskie
Drapieżniki
Koty, psy, jastrzębie, wiewiórki, sójki, grackles, płomykówki, merliny i pustułki amerykańskie
Dieta
Wszystkożerne
Ulubione jedzenie
Nasiona, pąki, owoce i owady
Rodzaj
Ptak
Nazwa zwyczajowa
Zięba purpurowa
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Ameryka Północna
Siedlisko
Gałęzie drzew
Wiek linienia
13-16 dni
Migracja
1

Charakterystyka fizyczna Zięby Purpurowej

Kolor
  • Brązowy
  • Czerwony
  • Czarny
  • Biały
Długość życia
Do 14 lat
Waga
25g
Wysokość
15 cm
Długość
15 cm

Obrazy zięby purpurowej

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy zięby purpurowej i w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia zięby purpurowej!

Stadny zięba purpurowa to mały ptak, którego obecność daje się wyczuć głośnym, wesoło brzmiącym bełkotem, który można usłyszeć przez cały rok.

Jako jedne z najpopularniejszych i najpopularniejszych zięb w Ameryce Północnej, często przyciągają je karmniki dla ptaków, zwłaszcza te z nasionami słonecznika czarnego.

3 niesamowite fakty o ziębie purpurowej!

  • Istnieją dwa oddzielne podgatunki zięby purpurowej. Podgatunek z zachodniego wybrzeża ma dłuższy ogon i krótsze skrzydła.
  • Zięba purpurowa to ptak, który podczas lotu utrzymuje kontakt ze swoimi towarzyszami w stadzie, wydając ostry dźwięk kleszcza.
  • Fioletowy zięba to ptak stanowy z New Hampshire.

Gdzie znaleźć purpurowego zięba

Zięba purpurowa to ptak o szerokim rozmieszczeniu w lasach i środowiskach miejskich na całej północy Ameryka, z wyjątkiem północnej Kanady i części zachodnich Stanów Zjednoczonych. Preferuje zamieszkanie na skraju otwartych lasów iglastych lub mieszanych iglasto-liściastych. Jej zasięg obejmuje również parki, żywopłoty, pastwiska i sady.

Gniazda zięb purpurowych

Samica zięby buduje gniazdo w kształcie kielicha z gałązek, traw, korzeni i mchu w gałęzie drzew iglastych. Pełne zbudowanie gniazda zajmuje około trzech do ośmiu dni.

Nazwa naukowa zięba purpurowa

Naukowa nazwa zięba purpurowa to Haemorhous purpureus. Purpureus to łacińskie określenie, które z grubsza można przetłumaczyć jako „kolor fioletu”. Gatunek ten był niegdyś częścią rodzaju zięb ze Starego Świata, Carpodacus, ale po dokładnej analizie genetycznej ustalono, że gatunek zięby Nowego Świata zasłużył na swój własny rodzaj, Haemorhous. Istnieją dwa inne gatunki w tym rodzaju, zięba domowa i zięba Cassin’s. Razem należą do rodziny prawdziwych zięb zwanych Fringillidae.

Wielkość, wygląd i zachowanie zięby purpurowej

Zięby fioletowe to stosunkowo małe ptaki, mierzące około 6 cali i mają mocne ciało, długi ogon i ten sam stożkowaty dziób, z którego znanych jest wiele gatunków zięb. Pomimo nazwy zięba purpurowa tak naprawdę wcale nie jest fioletowa. Zamiast tego samica ma brązowy tyłek i białą pierś i brzuch z brązowymi smugami. Dorosły samiec wygląda tak, jakby został poplamiony czerwonym winem na głowie, plecach i brzuchu.

Intensywność koloru może odgrywać rolę sygnalizowania samicom ogólnego stanu zdrowia i atrakcyjności ptaka na podstawie tego, co zjada. Ptaki te są gatunkiem społecznym, który gromadzi się w stadach liczących do 200 ptaków w sezon zimowy.

Te stada mogą składać się z amerykańskich szczygieł, różowych czyżyków i innych gatunków zięb. Po nadejściu sezonu lęgowego samce staną się wysoce terytorialne. Swoje niezadowolenie intruzów wyrażają agresywną postawą ciała i głośnymi, świergoczącymi dźwiękami.

Wzór i czas migracji fioletowych zięb

Te ptaki spędzają sezon lęgowy na południu Kanady, Nowej Anglii i wybrzeża Pacyfiku, a następnie podróżuje na południe na zimę. Dowody sugerują, że gdy wielkość populacji rośnie w ciągu roku, gatunek ten dramatycznie rozszerzy zasięg swojego zimowania.

Dieta purpurowego zięby

Podobnie jak większość zięb, ta zięba jest ciężka zjadacz nasion. W rzeczywistości gatunek ten ma ostry dziób, który jest dobrze przystosowany do rozłupywania otwartych nasion.

Co je zięba purpurowa?

Chociaż jego nawyki żywieniowe zmieniają się wraz z porami roku i rozmieszczeniem, ptaki te będą żerować na nasionach wiązów, słodkich gum, jaworów, popiołów, czerwonych cedrów, jałowców i tulipanów. Zięba uzupełni również swoją dietę w owoce, pąki i owady.

Zięba purpurowa Drapieżniki, zagrożenia i stan ochrony

Zięby te są narażone na liczne zagrożenia ze strony chorób, drapieżników i lęgów pasożyty (inne ptaki, które zastępują jaja zięby własnymi). Mimo to Czerwona Lista IUCN klasyfikuje obecnie ziębę purpurową jako gatunek najmniej niepokojący.

Co zjada zięba purpurowa?

Dorosłe zięby są często polowane przez płomykówki, merliny , Pustułki amerykańskie, sójki błękitne, koty, a nawet psy. Gniazda są również atakowane przez wiewiórki, wiewiórki i sójki.

Rozmnażanie zięb purpurowych , młode i linienie

Po nadejściu sezonu lęgowego między kwietniem a sierpniem zięba purpurowa tworzy monogamiczne parami ze sobą, chociaż nie jest jasne, jak długo trwają te wiązania. Aby przyciągnąć partnera, samiec pokaże imponujący pokaz zalotów.

Będzie podskakiwał, wydymał mu klatkę piersiową, unosił pióra z grzebienia, przechylił ogon i zaczął gaworzyć. On również wzbije się w powietrze i wyląduje z ciałem przechylonym do tyłu. Po wybraniu partnera samica wyda od trzech do sześciu nakrapianych jaj na raz.

Ona sama jest odpowiedzialna za wysiadywanie jaj, podczas gdy samiec wychodzi na paszę i przynosi jej pożywienie. Po dwóch tygodniach inkubacji niedojrzałe pisklęta rodzą się bezradne i pozbawione lotek. Są całkowicie zależne od swoich rodziców, którzy karmią je zwróconymi nasionami.

Chociaż niedojrzałe pisklęta uciekają dopiero po 13-16 dniach, rodzice będą je karmić przez pierwsze kilka miesięcy życia. Jesienią osiągną dojrzałość i podróżują ze stadem na zimowiska.  Po powrocie te nowe ptaki są gotowe do rozmnażania w następnym sezonie.

Maksymalna długość życia tej zięby może osiągnąć 14 lat na wolności. Jednak z powodu wielu wyzwań związanych z chorobami i drapieżnikami, przeciętny zięba purpurowa żyje tylko około dwóch lat. Wiele z nich nie żyje dłużej niż kilka pierwszych miesięcy życia.

Populacja zięb purpurowych

Organizacja zajmująca się ochroną przyrody Partners in Flight szacuje, że na całym świecie jest około 6,4 miliona tych zięb. Wydaje się, że liczba maleje, być może z powodu konkurencji z blisko spokrewnionymi ziębami domowymi w pokrywających się zakresach. Gatunek ten został wprowadzony do wschodnich Stanów Zjednoczonych dopiero w latach czterdziestych XX wieku i od tego czasu zięba purpurowa ma problemy z przystosowaniem się do swojej obecności.

Zobacz wszystkie 50 zwierząt, których nazwa zaczyna się na literę P

Dziwonia purpurowa – często zadawane pytania (Często zadawane pytania)

Czy zięba purpurowa migruje?
Tak, zięba purpurowa migruje zimą na południe.

Ile jaj składa zięba purpurowa?
Samica składa od trzech do sześciu jaj na lęg.

Jak szybko zięba purpurowa latać?
Prędkość lotu zięby purpurowej jest nieznana.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł zięby purpurowej?
Zięba purpurowa ma maksymalnie około 10 cali rozpiętości skrzydeł.

Kiedy zięby purpurowe opuszczają gniazdo?
Niedojrzałe pisklęta zyskują lot pióra po 13-16 dniach, ale mogą trzymać się wokół gniazda przez nieznany czas.

Czym różni się fioletowa płetwa ch vs. zięba domowa?
Zięba purpurowa i zięba domowa są często mylone ze sobą, ponieważ oba gatunki mają podobny wygląd i ten sam malinowo-czerwony kolor. Ale zięba purpurowa ma na ogół masywniejsze ciało i cięższy i prostszy dziób z lekkim grzebieniem piór na głowie. Samica ma również białe ślady nad każdym okiem i wyraźniejsze smugi na brzuchu i po bokach.

Jak wygląda fioletowa zięba?
Zięba purpurowa to mały ptak z dużą głową (w stosunku do wielkości ciała), ostrym, stożkowatym dziobem, długim ogonem i kombinacją brązowych i białych znaczeń. Dorosły samiec jest również często ubarwiony na czerwono.

Jak brzmi zięba purpurowa?
Zięba purpurowa ma bogaty zestaw dźwięków w całym cały rok. Najpopularniejsza męska śpiewająca piosenka, którą często można usłyszeć między późną zimą a wczesną wiosną, składa się z sześciu do 23 dźwięków podczas podróży stadami. W okresie lęgowym wydaje świst w obronie swojego terytorium i podczas zalotów. Samice śpiewają krótką piosenkę siedząc na gnieździe, ale nie jest ona tak złożona jak piosenka samca.

Czy zięby purpurowe są rzadkie?
Fiolet zięba jest bardzo powszechna we wschodnich Stanach Zjednoczonych, południowej Kanadzie i na wybrzeżu Pacyfiku. Występuje znacznie rzadziej w pozostałych zachodnich Stanach Zjednoczonych.

Jak duża jest zięba purpurowa?
Zięba purpurowa ma około 6 cali długości od od stóp do głów.

Jakie jest inne imię Zięby Purpurowej?
Zięba Purpurowa jest również nazywany American Rosefinch.

Jakie jest inne imię dla Zięby Purpurowej?
Zięba Purpurowa jest również nazywany American Rosefinch.

Jakie są niektóre wyróżniające cechy Zięby Purpurowej?
Zięba Purpurowa ma czerwone upierzenie.

Co jest ciekawego na temat Zięb Purpurowych?
Intensywność ich upierzenia może się zmieniać w zależności od tego, co jedzą.