Poznaj 4 ciekawe i piękne gatunki sów

Sowy to terytorialne ptaki drapieżne o samotności, z wyjątkiem okresu godowego. Zamieszkują zarówno lasy, jak i góry.

Ostatnia aktualizacja: 2 sierpnia 2020 r.

W rodzinie sów występują różne gatunki o różnych rozmiarach, ale o podobnym wyglądzie i podobnych nawykach. W tym artykule porozmawiamy o niektórych z tych pięknych ptaków, które żyją w środowisku górskim.

Gatunek sów: Ile ich jest?

Sowy to ptaki, które możemy spotkać w lasach i górach, a aby się ze sobą komunikować, wydają coś w rodzaju piszczącego dźwięku. Są samotne prawie przez cały rok (z wyjątkiem szukania partnera), a samce są zwykle dość terytorialne.
Coś, co nas interesuje w tych zwierzętach, to to, że wykorzystują deszcz i używają go do kąpieli i utrzymania czystości. Ponadto uwielbiają też nurkować w naturalnych basenach i fontannach!
Niektóre gatunki sów, które możemy spotkać na wolności to:

1. Puszczyk płomyków

Jego naukowa nazwa to „Strix jest różny” (zdjęcie w tym artykule). Dorosłe osobniki mogą mieć długość od 16 do 25 cali, a rozpiętość skrzydeł może wynosić od 38 do 49 cali i ważyć około 2 funtów. Ponadto samice są znacznie większe od samców.

Jeśli chodzi o cechy fizyczne, puszczyk północnoamerykański ma ​​bladą twarz z ciemnymi kręgami wokół oczu. Co więcej, jest to jedyna sowa w tym kolorze i odcieniu, a także ma żółty dziób . Jego pióra są szaro-brązowe z lekkimi znaczeniami i ciemnymi poziomymi „pręgami” na piersi. Dodatkowo zarówno nogi jak i pazury pokryte są piórami.


Puszczyk żyje w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Meksyku, szczególnie w gęstych lasach. To oportunistyczny drapieżnik, który żywi się szczurami, królikami, nietoperzami, kretami, łasicami lub norkami.

2. Płomykówka

Znana również jako płomykówka zwyczajna, jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych ptaków na świecie. Większość z nich ma od 13 do 15 cali długości, a rozpiętość skrzydeł wynosi od 31 do 37 cali. Znana waga płomykówki waha się od około 8 do 25 uncji.

Jedną z jego głównych cech jest biały kształt „serca” jego twarzy. Brzuch jest biały, skrzydła są krótkie i jasnobrązowe, a pazury pokryte są szarawymi piórami.
Ten ptak woli umieszczać swoje gniazda na obszarach miejskich rozwiniętych przez ludzi, takich jak dzwonnice, stodoły lub opuszczone domy. Jednak płomykówka zwyczajna nie buduje swoich gniazd, ale raczej wykorzystuje schronienie, które znajduje w swoim otoczeniu.
Samice składają od czterech do siedmiu jaj i wysiadują je przez około 30 dni, podczas gdy samce żerują na pokarm. Ich dieta składa się głównie z gryzoni, małych ptaków i owadów.

3. Puszczyk błotny

Ten ptak żyje głównie w Afryce subsaharyjskiej, zwłaszcza w północnym Maroku, a także występuje w górach Madagaskaru. W ciągu dnia woli polować na otwartych polach, żywi się owadami i gryzoniami. Często widuje się je siedzące na niskich słupach lub nawet na ziemi.


Podczas zagnieżdżania dzieje się to również na poziomie gruntu. Wybiera czyste tereny podmokłe, aby złożyć swoje cztery jaja dobrze ukryte wśród roślinności.

W odniesieniu do cech fizycznych ta czarnawa sowa mierzy około 15 cali długości i ma rozpiętość skrzydeł około 39 cali. Jego upierzenie jest brązowe u góry i białe u dołu. Jego oczy są żółte z czarnymi tęczówkami, a długie skrzydła pozwalają mu ukradkiem ślizgać się podczas polowania.

4. Sowa uszatka

Sowa uszatka jest jednym z nocnych ptaków drapieżnych, który wykonuje również czynności w ciągu dnia. Preferuje do życia otwarte tereny, uprawy, wrzosowiska i przybrzeżne bagna. Co więcej, dopóki zdobycz będzie dostępna, ta sowa z pewnością będzie miała tam swój dom.

Jego oczy są żółte z czarnymi krawędziami, brzuchem białym z kilkoma ciemnymi paskami i skrzydłami z jasnym paskiem zakończonym czarną końcówką. Będzie migrować zimą w kierunku cieplejszych obszarów i polować powoli nad ziemią. Jego dieta opiera się na gryzoniach i małych ptakach.
Samica budując gniazda wybierze murawy lub bagna. Będzie składać od czterech do ośmiu jaj rocznie i będzie je inkubować przez nieco ponad miesiąc. Ponadto pisklęta wyjdą z gniazda po około 4 tygodniach życia. Siedem dni później nauczą się latać.

To jedne z najpiękniejszych gatunków sów, które żyją w naszym świecie. Co myślisz? Do następnego razu!
Może Cię to zainteresować…

Przeczytaj to w Moje zwierzęta
Sowy europejskie: nocne
drapieżniki 
 Raptory to majestatyczne ptaki które wędrują po niebie w poszukiwaniu zdobyczy. Dziś chcemy skupić się na sowach, nocnych drapieżnikach.

https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/