podszecownik pustynny

Podeszczowik pustynny (Żaba deszczowa pustynna)

Podszecownik pustynny rodzaj płaza bezogonowego z rodziny Breviciptidae. Występuje w Afryce. Ma krótką głowę i krępy tułów. Na powierzchni ziemi pojawia się tylko podczas gwałtownych ulew.

Klasyfikacja naukowa podszecownik pustynny

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Płazy
Rząd
Płazy bezogonowe
Rodzina
Brevicipitidae
Rodzaj
Breviceps
Nazwa naukowa
Breviceps macrops

Stan ochrony podszecownik pustynny

  • Podatny

Obszar występowania podszecownik pustynny

  • Afryka

Fakty podszecownik pustynny

Ciekawostka
Pustynna żaba deszczowa nie podskakuje
Szacunkowa wielkość populacji
Nieznana
Największe zagrożenie
Ludzie
Najbardziej charakterystyczna cecha
Duże ciało, małe kończyny
Inne imiona
Boulenger’s krótkogłowa żaba deszczówka
Liczebność miotu
12–40
Siedlisko
Wydmy
Drapieżniki
Ptaki, większe ssaki
Dieta
Wszystkożerny
Ulubione jedzenie
Owady, larwy
Typ
Płazy

Charakterystyka fizyczna podszecownik pustynny

Kolor
  • Żółty
  • Jasnobrązowy
Typ skóry
Powłoka
Długość życia
2 do 15 lat
Waga
Do 0,028 kg
Długość
Do 6, 25 cm

Podstawowe informacje

Gatunek żaby pustynnej występuje w Afryce Południowej i Namibii. Jej ekosystem to wąski pas piaszczystych brzegów między morzem a wydmami. To stworzenie jest zagrożone z powodu utraty siedliska. Żaba pustynna, z natury nocna, spędza dzień w norach o głębokości do 20 cm. Podobnie jak wszystkie płazy, potrzebuje wody, dlatego grawituje do zwilżonego piasku.

Fakty podszecownik pustynny!

  • Żaba pustynna żyje na wąskim pasie piaszczystego brzegu między morzem a wydmami Namibii i Republiki Południowej Afryki.
  • Makrople Breviceps to gatunek zagrożony, którego największym zagrożeniem jest człowiek.
  • Pustynna żaba deszczowa żyje do 15 lat.
  • Żaba deszczowa ma przezroczystą powłokę na swoim ciele, która pozwala zobaczyć jej narządy wewnętrzne.
  • Ten płaz wymaga wilgotnej atmosfery. Ale żyje w suchym regionie, szukając miejsc mglistych i utrzymuje swoją aktywność w chłodniejszej dni po zmroku.

Nazwa naukowa podszecownik pustynny

Pustynna żaba deszczowa należy do rodziny Brevicipitidae. Zwierzę jest formalnie znane w społeczności żaby jako Macrops breviceps. Breviceps to rodzaj (klasa cecha) żaby i jest to połączenie łacińskich słów. „brevi” pochodzi od brevis, co oznacza skrót i „ceps” oznacza głowę. Macrops to także słowo po łacinie co oznacza dla żaby po prostu mieć duże oczy. Ta definicja dotyczy również greckiego „makro”.

Żaba pustynna jest określana przez kilka pseudonimów. Należy do niej żaba o krótkiej głowie lub po prostu żaba deszczowa, a także żaba błotna lub krótkowłosa żaba Boulengera. Inna nazwa jest używana w języku afrikaans, Melkpadda. Melkpadda oznacza „mleczną żabę”, odniesienie do bladego grzbietu żaby deszczowej.

Wygląd podszecownik pustynny

Pustynna żaba deszczowa jest mała. Może rosnąć nie dłużej niż od dwóch do dwóch i pięciu centymetrów. (Największa żaba na świecie, goliat, może urosnąć na ponad stopę.) Tułów żaby deszczowej jest kulisty. Ma wyłupiaste i wyjątkowo duże oczy. Samiec na tułowiu jest pomarszczony. Na grzbiecie żaby znajdują się gładkie brodawki.

Kolorystyka pustynnej żaby deszczowej jest przeważnie żółto-brązowa, jedne są jaśniejsze drugie ciemniejsze. Można to przypisać faktowi, że pustynna żaba deszczowa niesie warstwę piasku, która zwykle przylega do jej skóry. Kolorystyka pomaga żabie ukrywać się w jej środowisku, chroniąc ją przed wieloma drapieżnikami. Tym, co odróżnia ten gatunek od innej żaby deszczowej jest gładka skóra.

Zachowanie podszecownik pustynny

W przeciwieństwie do innej z rodziny żab, żaba wydaje charakterystyczny dźwięk, zwłaszcza gdy jest zagrożona. Ta żaba używa unikalnego krzyku – szczególnie w obronie – który jest wysoki i piskliwy jak zabawka. Ten pisk jest przenikliwy i nikt by nie przypuszczał że wydaje go żaba o tak małych rozmiarach.

To ciekawe, ponieważ zwierzę nie jest agresywne. Kolejną różnicą, która odróżnia tę żabę od kuzyna , jest to, że nie skacze. Dłonie ma słabo rozwinięte, dodatkowo kończyny są wyjątkowo krótkie w porównaniu do masy ciała. To sprawia, że ​​kończyny są wystarczająco mocne, aby umożliwić chodzenie. Pustynna żaba deszczowa spędza dużo czasu na kopaniu w ziemi.

Ma tendencję do kopania tam, gdzie piasek jest wilgotny. Żaba jest stworzeniem nocnym i spoczywa w świetle dziennym w norze wykopanej na głębokość 7,5 cm do 20 cm. O lokalizacji żaby decydują zwykle małe kupki wysypanego piasku, będące wynikiem jej zakopania. Potrafi przebywać w swoim zakopanym domu miesiącami.

Żaba pojawia się w pogodne noce i mgliste dni. Porusza się po powierzchniach wydm, pozostawiając na piasku swoje charakterystyczne ślady. Pustynna żaba deszczowa ma swój system komunikacji. Zwykle krzyczy przeciągniętym głosem , który unosi się nad wydmami. Krzykliwy głos jest inspiracją dla innego samca i tym samym krzykiem odpowiada.

Siedlisko podszecownik pustynny

Żyje w małym pasie przybrzeżnego lądu między RPA a Namibią, pas ten skupiony jest wokół Namaqualandu. W przeciwieństwie do wielu żab, pustynna żaba deszczowa nie żyje w pobliżu zbiorników wodnych. Żaba deszczowa, podobnie jak większość gatunków występujących w Afryce Południowej i Środkowej, musi przetrwać tam, gdzie wody jest niewiele lub nie ma jej wcale.

Te warunki dały temu zwierzęciu zdolność przystosowania się do surowych, gorących i suchych ekosystemów. Pustynna żaba deszczowa szuka piaszczystych, suchych terenów, zwykle wśród wydm. Na tym obszarze występują duże ilości mgły. Mgła może występować do 120 dni.

Zamiast połykać wodę, jak żaba błotna, żaba pustynna pochłania wilgoć z piasku. To wyjaśnia, dlaczego zwierzę grzebie w piasku. Kopanie odbywa się tam, gdzie piasek jest wilgotny. Podczas odpoczynku żaba wchłania wilgoć. Robi to przez przezroczystą łatkę na spodzie swojego ciała.

Płaz ten nie podskakuje lecz chodzi. Jej małe stopy działają jak kopacze, umożliwiając łatwą nawigację po piasku. Dzięki kołnierzom przypominającym łopatki na tylnej nodze może szybko kopać. Pozwala to jej dostać się do wilgotnego piasku zanim piasek stanie się suchy. Jej nora może być zaskakująco głęboka nawet do
20 cm choć żaba jest bardzo małych rozmiarów.

Podszecownik pustynny drapieżniki i zagrożenia

Wydaje się, że nie ma bezpośrednich danych o wrogach tej żaby. Ale łatwo sobie wyobrazić, że jako małe stworzenie żaba jest łatwym łupem dla każdego dużego zwierzęcia szukającego pożywienia. Jedno jest jednak pewne, największym zagrożeniem dla tej żaby jest ptak.

To puchacz przylądkowy, majestatyczny czarny orzeł, laseczka cynamonowiec i błotniak stawowy. Zagrożeniem dla tego płaza jest również ssak lądowy. To wilk polarny, miodożer, zebra harmanna i szereg antylop. Pustynna żaba deszczowa jest mała, a jej kolorystyka pomaga jej wtopić się w otoczenie. Zwierzę działa również głównie w nocy, zapewniając sobie większy kamuflaż. Płaz ten wydaje głośny przenikliwy pisk co odstrasza większość drapieżników.

Człowiek jest również zagrożeniem dla tej żaby. Ginie w wyniku wkroczenia człowieka na jej siedlisko. Przez lata na pustynnych wydmach rozwijała się industrializacja i zabudowa mieszkaniowa. Żaba żyła w regionie bogatym w kamienie szlachetne. W 1977 roku naukowcy odkryli pustynną żabę deszczową, zamieszkującą obficie w całej RPA. Dalsze badanie z 2011 roku wykazało, że żaba przeniosła się do mniejszego, sześciomilowego pasma przybrzeżnego RPA w 11 lokalizacjach.

Rozmnażanie podszecownik pustynny

Okres godowy dla tego płaza to cykle między późnym latem trwającym i kończącym się wczesną jesienią. Jako stworzenie nocne, cykl godowy zawsze ma miejsce po zmroku. Samiec żaby komunikuje się z samicą poprzez gwizdanie. Tak woła i wabi samicę. Po kryciu samica tego gatunku zagrzebuje się i składa jednorazowo od 12 do 40 jaj.

Młode podszecownik pustynny

Ta żaby może urosnąć do średnio 2 cm i ważyć co najmniej 0,0112 g. Fascynującym faktem dotyczącym nowo narodzonej żaby jest to, że nie ma znanego stadium kijanki. Ta żaby przechodzi z etapu jaj bezpośrednio do dorosłości. Oznacza to, że nie ma okresu wzrostu ani nie jest zależna od rodzica. Nowo narodzona żaba jest fizycznie zdrowa i natychmiast gotowa do dorosłego życia.

Średnia długość życia tej żaby wynosi zwykle od czterech do 15 lat. Ale musimy wziąć pod uwagę, że Breviceps macrops jest gatunkiem zagrożonym.

Populacja podszecownik pustynny

Odkryty w 1977 roku, ten gatunek tego płaza był wówczas liczną populacją. Zbiorowisko pustynnej żaby deszczowej było w tamtym czasie rozprzestrzenione na przybrzeżnym siedlisku wydm w Port Nolloth w Południowej Afryce. W 2004 roku nowe badania wykazały, że gatunek szybko się zmniejszał.

Gęstość zaludnienia tego płaza pozostała najwyższa w Port Nolloth. Jest to prawdopodobnie spowodowane mniejszą inwazją człowieka i dużą gęstością mgły w tym regionie. Nie oznacza to, że nie ma ciągłego zagrożenia.

Namaqualand jest bogaty w solidne złoża miedzi i diamentów. Wydobywanie odkrywkowe nadal drastycznie zmienia środowisko życia żaby. Występuje zanieczyszczenie spowodowane spływem, zabudową mieszkaniową, zmianami i utratą siedliska, urbanizacją i fragmentacją siedliska. Wszystko to prowadzi do spadku populacji i zmusza żabę do zawężenia środowiska.

Ciekawostka podszecownik pustynny

Płaz ten wygląda jak zabawka ale jest zupełnie prawdziwa. Wydawane przez nią dźwięki brzmią niczym piszcząca zabawka. Ta żaba jest ciekawa i niesamowita. Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.

Cechy charakterystyczne podszecownik pustynny

Płaz ten nie skacze jak inna żaba ale chodzi, zakopuje się głęboko w piasku i tam przebywa w ciągu dnia. Wygląda jak zabawka ale nią nie jest. Wydaje przenikliwy krzyk odstraszając tym drapieżniki. Ma pofałdowaną skórę i duże oczy.

W oczach dziecka podszecownik pustynny

Jasio: na lekcji rysunku

Ja namalowałem żabę że jest mała i bardzo brzydka ma duże wyłupiaste oczy mały tułów i duże mało kształtne nogi.
Martyna:na lekcji rysunku

Moja żaba siedzi cały czas w norze wystawia tylko mało kształtna głowę, ma pysk i usta rybie jest żółta miejscami ciemnożółta.
Krzysiek:na lekcji polskiego

Ja opowiadałem Pani od języka polskiego że to dziwna żaba wygląda jak mała zabawka przy tym wydaje niskie przeraźliwe dźwięki. To stwor rzekłbym mały potwór nie z tej epoki. Nie skacze tylko chodzi.

Podsumowanie

Żaba deszczowa jest zagrożona wyginięciem. To bardzo sympatyczny i kolorowy płaz. Zagrożeniem dla tej żaby jest człowiek, który wkracza w jej naturalne siedlisko. Zagrożeniem mogą być również większe ptaki oraz większe ssaki. Spożywa owady głównie chrząszcze i jest równowagą dla ekosystemu. Jest ubogaceniem fauny i flory.

Podszecownik pustynny FAQ (często zadawane pytania) ?

Czy to prawda, że ​​pustynna żaba deszczowa po urodzeniu szybko staje się dorosła?

Pustynna żaba deszczowa przechodzi z jaja w dorosłego. W przeciwieństwie do innych gatunków żaby, nie przechodzi przez stadium kijanki.

Czy płaz ten jest mięsożerny , roślinożerny czy wszystkożerny ?

Zwykle płaz ten zjada owady i chrząszcze , a także ich larwy. Ten gatunek jest owadożerny.

Czy żaba może nawiązać więź ze swoim właścicielem?

Nie płaz ten nie jest znany z okazywania uczuć. Jest nerwowa i płochliwa podczas interakcji.

Czy żaba pustynna jest trująca?

Żaba pustynna nie jest trująca.

Jak wykluwa się młode ?

Młode wylega się bezpośrednio z jaja nie przechodząc metamorfozy.

Gdzie mieszka ten płaz ?

Zamieszkuje jałowe wyschnięte półpustynie.

Jaka jest cecha charakterystyczna tego płaza ?

Ma krótką głowę i krępy tułów.

Co spożywa ta żaba ?

Żaba spożywa owady głównie chrząszcze.