Płomykówka zwyczajna

Klasyfikacja naukowa Płomykówki

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Sowy
Rodzina
Płomykówkowate
Rodzaj
Płomykówka zwyczajna
Nazwa naukowa
Tyto alba

Status ochrony Płomykówki

  • Najmniejsza troska

Lokalizacja Płomykówki

  • Afryka
  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Fakty o Płomykówce

Pożywienie
Małe ssaki, ryby, ptaki
Ciekawostka
Płomykówki to najbardziej znany członek rodziny sów znanych ze swoich surowo białych twarzy i nawiedzających krzyków
Cecha charakterystyczna
Biała twarz w kształcie serca i duże, ciemne oczy
Rozpiętość skrzydeł
75 cm – 110 cm (30 cali – 4 3in)
Siedlisko
Otwarte równiny i nisko położone lasy
Dieta
Mięsożerne
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Małe ssaki
Typ
Ptak
Średnia wielkość lęgów
4
Hasło
Występuje na całym świecie!

Charakterystyka fizyczna Płomykówki

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
  • Pomarańczowy
Typ skóry
Pióra
Maksymalna prędkość
80 km/h
Długość życia
5-10 lat
Waga
300g – 550g (10oz – 19.4oz)
Wysokość
25 cm – 45 cm (9,8 za – 18 cali)

Płomykówki są najbardziej znanymi członkami rodziny sów, znanymi ze swoich surowo białych twarzy i nawiedzających zewów.

Są niezwykle rozpowszechnione, jeden z najbardziej rozpowszechnione gatunki ptaków na ziemi. Płomykówki utrzymują populację gryzoni w ryzach, gdziekolwiek żyją, polując przede wszystkim na szczury i myszy. W wielu kulturach są one postrzegane jako zwiastuny śmierci lub symbolizują życie pozagrobowe.

Niesamowite fakty o płomykówce!

  • W Anglii sowy te zwykle żyją na cmentarzach. To dało im reputację zapowiedzi śmierci.
  • Płomykówki to ptaki, które połykają zdobycz w całości, a następnie zwracają niestrawione jej części w postaci granulatu.
  • Charakterystyczny kształt ich pyska pomaga im wykrywać ciche dźwięki wydawane przez ofiarę.
  • Samice sów są około 10% cięższe od samców i łączą się w pary na całe życie
  • Sowy w niewoli mogą żyć do 20 lat.

Płomykówka Nazwa naukowa

Naukowa nazwa płomykówki Tyto alba oznacza „białą sowę”. Ta naukowa nazwa pochodzi od greckiego słowa oznaczającego sowę, tyto i greckiego słowa alba, oznaczającego biel. Jego oryginalna nazwa, nadana przez taksonoma Giovanniego Antonio Scopoli, brzmiała Strix alba.

Jednak rodzaj strix został ostatecznie zarezerwowany dla sów leśnych z innej głównej rodziny sów Strigidae.Ponieważ te sowy są tak rozpowszechnione, istnieje ponad 25 podgatunków, które różnią się rozmiarem i ubarwieniem.

Wygląd płomykówki

Płomykówka to zwierzę, które jest najbardziej znane ze swojej jasnobiałej pyska w kształcie serca. Ich głowy są gładkie i, w przeciwieństwie do wielu innych gatunków sów, nie mają kępek uszu. Oczy sowy są duże i ciemne. Ich twarze w kształcie serca są otoczone brązowymi i szarymi piórami, podobnie jak tył ich skrzydeł i ciała. Skrzydła są krótkie, zaokrąglone i blade od spodu.

Czasami ich bladobiałe piersi są nakrapiane. Samice sów z cętkami są bardziej pożądane przez samce.Te sowy ważą około 400-600 g, a największa płomykówka waży 700 g lub około 1,5 funta. Samce są zwykle lżejsze i mniejsze niż samice. Te ptaki mogą mieć od 32 do 40 cm wielkości (około 12,5 do 15 cali). Ich rozpiętość skrzydeł wynosi około 100-125 cm (39 do 49 cali).

Zachowanie płomykówki

Te sowy to ptaki nocne, które polują głównie w nocy. Ich dyski twarzowe pomagają dźwiękom docierać do otworów uszu, gdzie mogą lepiej wykrywać dźwięki. Te sowy połykają zdobycz w całości, a następnie wypluwają wypluwki po strawieniu większości zwierząt. Wielkość tych granulek może dochodzić do 1,5 cala, a naukowcy używają ich do poznania wielu faktów na temat tego, co je płomykówka. Ich oczy są dwa razy bardziej wrażliwe niż ludzkie oko. Ta cecha, a także ich duża rozpiętość skrzydeł w porównaniu z ich ciałami, pomaga im cicho polować w nocy. Wolą polować na otwartych przestrzeniach.

Odgłosy wydawane przez te sowy zostały opisane jako podobne do banshee. Jednym z najbardziej charakterystycznych faktów na temat płomykówki jest jej nawiedzające piski, a nie pohukiwanie jak większość innych sów. Te sowy śpią w opuszczonych stodołach, stąd ich imiona. Wolą także puste zagłębienia drzew i inne puste miejsca.

Siedlisko płomykówki

Wiele podgatunków tych sów można znaleźć na całym świecie w różnych siedliskach. Są gatunkiem zdolnym do przystosowania się, który może żyć w większości środowisk, od pustyni po bujne pola uprawne. Ponieważ te sowy gniazdują w stodołach i innych opuszczonych budynkach, wygodnie mieszkają w miastach, na przedmieściach i innych miejscach, są w bliskim kontakcie z ludźmi.

Dieta płomykówki

Te sowy to ptaki drapieżne, a ich celem są głównie szczury i myszy. Czasami, analizując wypluwki, naukowcy odkryli sporadyczne żaby, mniejsze gatunki ptaków, a nawet ryby. Niektóre z tych gatunków sów przeżywają na diecie opartej na owadach. Te sowy są mniejszymi gatunkami zamieszkującymi wyspy. Tam, gdzie żyją, duże opcje pożywienia są zwykle ograniczone, więc te podgatunki sów przystosowały się do środowiska.

Płomykówka Drapieżniki i zagrożenia

Oposy, orły i szopy polują na niemowlęta płomykówki i jaja płomykówek. Inne gatunki sów, takie jak puchacz i puchacz, również polują na swoich kuzynów płomykówki. Te sowy są gatunkami najmniej niepokojącymi pod względem spadku populacji. Ich populacja utrzymuje się na stałym poziomie na całym świecie, ale projekty rehabilitacyjne istnieją na obszarach, w których płomykówki zanikają.

Rozmnażanie płomykówki, dzieci i długość życia

Samce sów wybierają pokazy w trakcie lotu kiedy są gotowe do kopulacji z samicą. Te manewry obejmują „lot ćmy”, czyli manewr, w którym samce sów unoszą się w powietrzu przed samicą. Te sowy mogą złożyć do 2 gniazd rocznie i mogą rozmnażać się przez cały rok. Po skojarzeniu pozostają na jednym terytorium, a około 75% wszystkich płomykówek łączy się w pary na całe życie. Te pary „rozwodzą się”, jeśli nie mogą razem wyprodukować wystarczającej liczby młodych sówek.

Przygotowując się do składania jaj, płomykówki wybierają drzewa bliżej dużych, otwartych pól, na których lubią polować. Samice składają od 2 do 12 jaj, a składanie jaj trwa kilka dni. Taki odstęp jest taki, że sowy nie wykluwają się od razu. Jeśli pożywienia jest dużo, samica złoży więcej jaj. Każde jajo wysiaduje przez około 30 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po tym, jak rodzice opiekowali się nimi przez około 15 tygodni.

Populacja płomykówki

Ponieważ te sowy są tak rozpowszechnione, trudno jest uzyskać dokładny opis populacja. Ostatnie obliczenia szacują, że na świecie żyje od 4 do 10 milionów płomykówek. Gatunek ten jest wymieniony jako jeden z najmniejszych niepokojów na Czerwonej Liście IUCN. Spadek siedlisk jest największym zagrożeniem dla tych sów, chociaż ich populacje pozostają w większości stabilne. Najlepszym sposobem ochrony płomykówek jest zapewnienie im miejsc do wychowywania młodych, na przykład budek lęgowych.

Płomykówka w zoo

Wiele ogrodów zoologicznych w Stanach Zjednoczonych ma stają się domami dla tych sów. Zoo w Cincinnati w Ohio gości jedną z tych sów na wystawie Wings of the World. Wiele innych ogrodów zoologicznych, w tym Cosley Zoo w Indianie, Pittsburgh Zoo w Pensylwanii i San Francisco Zoo w Kalifornii. Istnieje prawdopodobieństwo, że gdziekolwiek jesteś, prawdopodobnie w pobliskim ogrodzie zoologicznym lub centrum przyrodniczym znajduje się płomykówka.

Około 970 z tych sów żyje w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Wiele z tych sów trafia do ogrodów zoologicznych w wyniku akcji ratunkowej. Dawn and Dusk, sowy mieszkające w zoo w Belfaście po uratowaniu znalazły swoje stałe domy. Inna płomykówka, Bubo-no-no, znalazła na zawsze dom w zoo w Honolulu po tym, jak została uratowana jako pisklę przez Hawaiian Electric Company. Ogrody zoologiczne często odgrywają kluczową rolę w hodowli i rehabilitacji sów, które inaczej mogłyby nie rozwijać się na wolności.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Płomykówka FAQ (często zadawane pytania)

Czy płomykówki są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Płomykówki są mięsożercami, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Co Królestwo robi Płomykówki należą?
Płomykówki należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą płomykówki?
Płomykówki należą do klasy Aves.

Do jakiego gromady należą płomykówki?
Płomykówki należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą płomykówki?
Płomykówki należą do rodziny płomykówki.

W jakiej kolejności płomykówki należą do?
Płomykówki należą do rzędu Strigiformes.

Jaki rodzaj pokrycia mają płomykówki?
płomykówki są pokryte piórami.Do jakiego rodzaju należą płomykówki?Płomykówki należą do rodzaju Tyto.

W jakim typie siedliska żyją płomykówki?
Płomykówki żyją na otwartych równinach i nisko położonych lasach.

Jaka jest główna zdobycz płomykówki?
Płomykówki polują na małe ssaki, ryby i ptaki.

Jakie są niektóre drapieżniki płomykówki?
Do drapieżników płomykówki należą lisy i szopy i dzikie psy.

Jakie są cechy wyróżniające płomykówki?
Płomykówki mają białe twarze w kształcie serca i duże, ciemne oczy.

Jak duże są płomykówki?
Płomykówki mogą ważyć do 700 g (lub 1,5 funta) i mieć długość od 32 do 40 cm (12,5 do 16 cali). Ich rozpiętość skrzydeł może mieć do trzech stóp długości.

Jak brzmi płomykówka?
Te sowy są znane ze swoich piskliwych dźwięków, takich jak ten banshee.

Jak wygląda płomykówka?
Płomykówki mają jasne, bladobiałe twarze i podbrzusze. Mają szare i brązowe pióra na plecach i grzbiecie skrzydeł. Mają dużą rozpiętość skrzydeł w stosunku do wielkości ciała i tworzą zaokrąglony kształt.

Gdzie żyje płomykówka?
Płomykówki wymagają dużych, otwarte siedliska w celu polowania, takie jak bagna, pola lub pola uprawne. Mają tendencję do gniazdowania na drzewach lub opuszczonych strukturach, takich jak stodoły i silosy. Podgatunek płomykówki Tyto alba można znaleźć na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.

Czy płomykówki są niebezpieczne?
Płomykówki nie są szczególnie niebezpieczne. Są dość nieśmiałe i na ogół odlatują, gdy zbliżają się do ludzi, nawet jeśli oznacza to porzucenie ich gniazd i jaj.

Czy płomykówka migruje?
Płomykówki nie migrują, co oznacza, że ​​przebywają w swoim środowisku przez cały rok.

Ile jaj składa płomykówka?
Płomykówki znoszą do 12 jaj w jednym gnieździe. Składają jaja do dwóch razy w roku. Składają więcej jaj, jeśli jest więcej zdobyczy.

Jak szybko płomykówka lata?
Płomykówki mogą latać z prędkością od 10 do 20 mil na godzinę podczas polowania dla swojej ofiary.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł płomykówki?
Rozpiętość skrzydeł płomykówki wynosi 39,4 cala – 49,2 cala, w zależności od płci.

Kiedy płomykówki opuszczają gniazdo?
Płomykówki pozostają w swoim gnieździe przez 50-55 dni po wykluciu. Rodzice będą pomagać swoim pisklętom, dopóki sowy nie staną się na tyle niezależne, by same polować.

Co jest ciekawego na temat płomykówek?
Płomykówki można je znaleźć na całym świecie!

Jaka jest naukowa nazwa płomykówki?
Naukowa nazwa płomykówki to Tyto alba.

Jaka jest długość życia płomykówki?
Płomykówki mogą żyć od 5 do 10 lat.

Jak powiedzieć płomykówka po …

bułgarski Забулена сова

czeski Sova pálená

duński Slørugle

niemiecki Schleiereule (Art)

angielski płomykówka

hiszpański Lechuza común

Esperanto Turstrigo

francuski Chouette effraie

hebrajski תנשמת

holenderski Kerkuil

japoński メ ン フ ク ロ ウ

polski Płomykówka

angielski Strigă

Słoweński Pegasta sova

fiński Tornipöllö

szwedzki Tornuggla

turecki Bayağı peçeli baykuş

chiński 仓 鸮

portugalski Coruja das Torres, Suindara (Brazylia)