Pingwin

Klasyfikacja naukowa pingwina

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Pingwiny
Rodzina
Pingwiny
Nazwa naukowa
Sphenisciformes

Stan ochrony pingwinów

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje pingwinów

  • Antarktyda
  • Ocean

Fakty o pingwinach

Pożywienie
Ryby, kraby, kalmary
Cecha charakterystyczna
Krótki, ostry dziób i niewielkie łapy z płetwami
Rozpiętość skrzydeł
60 cm – 130 cm
Siedlisko
Zimne morza i skaliste tereny
Drapieżniki
Lamparty morskie rekiny, orka
Dieta
Wszystkożerne
Lokalizacja
Anktarktyda, Nowa Zelandia Południowa, Australia, Ameryka Południowa, Galapagos
Ciekawostka
Potrafi pływać z prędkością 20 km/h
Styl życia
Żyje w grupie
Ulubione jedzenie
Ryba
Typ
Ptaki
Średnia wielkość lęgów
1
Hasło
Spędza 75% czasu na polowaniu na jedzenie!

Charakterystyka fizyczna pingwina

Kolor
  • Szara
  • Żółta
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
40 km/h
Długość życia
20-30 lat
Waga
1kg – 35kg
Wysokość
40 cm – 110 cm

Obrazy pingwinów

Przejrzyj wszystkie obrazy pingwinów w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy pingwinów!

Szukaj

Pingwiny to jedne z najbardziej ukochanych zwierząt na naszej planecie!

Ich kolorystyka smokingu, urocza kaczuszka i urocze twarze sprawiają, że pingwiny są jednymi z najbardziej ukochanych zwierzęta na świecie. Od równikowych pustyń w Afryce po nordyckie łąki w Skandynawii, ludzie nie mogą nic poradzić, ale ooooh i awww nad wodnymi, nielotnymi ptakami! Wiele osób błędnie uważa, że ​​pingwiny żyją tylko na biegunach północnym i południowym, ale w rzeczywistości żyją na całej półkuli południowej. Jeden gatunek gnieździ się nawet w pobliżu równika. Jednak żaden z nich nie mieszka w kole podbiegunowym lub w jego pobliżu.

Naukowcy toczą debatę na temat taksonomii pingwinów i powiązań genetycznych, ale wszyscy zgadzają się, że co najmniej 15 gatunków zamieszkuje obecnie Ziemię.

Zabawne i fascynujące fakty o pingwinach

  • Pingwiny wielkości człowieka krążyły po Ziemi w czasach prehistorycznych. Anthropornis nordenskjoeldi osiągnął wysokość 1,8 metra (5 stóp 11 cali) i przechylił skalę na 90 kilogramów (200 funtów). Pojawienie się wielorybów wielorybich i fok prawdopodobnie doprowadziło do wyginięcia gigantycznych pingwinów.
  • W 1948 roku mężczyzna z Florydy o imieniu Tony stworzył sobie parę ważących 30 funtów, trzy włożył ołowiane buty i tupałem nocą po plażach, aby szerzyć mit, że 15-metrowy pingwin rządził nocą przy falach. Robił to przez dziesięć lat, nigdy nie został złapany i ujawnił oszustwo dopiero 40 lat później.
  • Czarno-biały kolor pingwinów to kamuflaż obronny.
  • Pomimo aktywnych min lądowych na Falklandach, skupisko wysp przekształciło się w prowizoryczny rezerwat przyrody dla pingwinów, ponieważ zwierzęta są zbyt lekkie, aby uruchomić miny.
  • Najstarszym znanym gatunkiem pingwinów w zapisie kopalnym jest Waimanu maniery, który żył 62 miliony lat temu.

Pingwin Nazwa Naukowa

Dokładna etymologia słowo „pingwin” jest przedmiotem debaty. Słowo to pojawiło się po raz pierwszy w XVIII wieku jako synonim alki olbrzymiej, wymarłego już ptaka morskiego, który miał podobny kolor jak pingwiny, ale nie był spokrewniony. Niektórzy uważają, że zmyślony synonim pochodzi od francuskiego słowa „pingouin”, którego żeglarze używali na określenie ptaków auk.

The Oxford English Dictionary, American Heritage Dictionary i Merriam-Webster Credit Welsh with the word. Postawili hipotezę, że pingwin był połączeniem „pióra” – walijskiego słowa oznaczającego głowę – i „gwyn” – walijskiego słowa oznaczającego biel – ponieważ alki olbrzymie po raz pierwszy widziano na wyspie White Head w Nowej Funlandii.

Inni lingwiści uważają, że pingwin ma łacińskie korzenie, łącząc go ze słowem „pinguis” oznaczającym „tłuszcz” lub „olej”. Przypinają tę teorię do germańskiego słowa oznaczającego pingwina „fettgans”, które tłumaczy się jako „tłusta gęś”, oraz holenderskiego słowa oznaczającego zwierzę „weterynarz”, co również z grubsza oznacza „tłustą gęś”.

Typy pingwinów

Aptenodytes (wielkie pingwiny)
Aptenodytes patagonicusA. p. Patagonicus / A. p.pingwin królewski halli

Aptenodytes (pingwiny wielkie)
Aptenodytes forsteriBrakPingwin cesarski

Pygoscelis
(pingwiny o długich ogonach)
Pygoscelis adeliaeBrakAdélie penguin

Pygoscelis
(pingwiny o krótkich ogonach)
Pygoscelis antarcticaBrakPingwin podbródkowy, Pingwin zaobrączkowany, Pingwin brodaty, Pingwin Stonecracker

Pygoscelis
( Pingwin o szczotkogoniastych ogonach)
Pygoscelis papuaBrakPingwin białobrewy

Eudyptula (małe pingwiny)
Eudyptula minorE. m. variabilis / E. m. chathamensis

Taksonomia małych pingwinów jest nadal bardzo płynna i sporna.Mały niebieski pingwin, Mały pingwin, Wróżkowy pingwin, Maoryski nazwa: Kororā

Eudyptula (małe pingwiny)
Eudyptula novaehollandiaeTaksonomia małych pingwinów jest nadal bardzo płynna i sporna.Pingwin australijski

Eudyptula (małe pingwiny)
Eudyptula albosignata Taksonomiamałego pingwina jest nadal bardzo płynna i sporna.Pingwin białopłetwy

Spheniscus
(pingwiny pasiaste)
Spheniscus magellanicusBrakPingwin magellana

Spheniscus
(pingwiny pasiaste)
Spheniscus humboldtiBrakPingwin Humboldta

Spheniscus
(pingwiny pasiaste)
Spheniscus mendiculusBrakPingwin galapagos

Spheniscus
(pingwiny pasiaste)
Spheniscus demersusBrakPingwin afrykański , Pingwin przylądkowy, Pingwin południowoafrykański
Megadyptes
Antypody MegadyptesBrakPingwin żółtooki, Hoiho, Tarakaka

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes pachyrhynchusBrakPingwin Fiordland, Pingwin czubaty Fiordland, Nowa Zelandia pingwin czubaty, imię Maorysów: Tawaki lub Pokotiwha

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes solidusBrakPingwin Snares

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes sclateriBrakPingwin czubaty

Eudyptes ( pingwiny czubate)
Eudyptes chrysocomeE c. chrysocome /

E. do. filholi -pingwin skalny ze wschodu na południu

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes filholi Pingwin skalny zewschodu jest uważany przez niektórych naukowców za podgatunek pingwina skalnego południowego, a przez innych jego własny gatunek.Wschodni pingwin skalny

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes moseleyiBrakPółnocny pingwin skalny

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes schlegeli (kwestionowany)Niektórzy naukowcy uważają, że pingwiny Eudyptes schlegeli są podgatunkiem pingwinów makaronów . Inni się nie zgadzają.Pingwin królewski

Eudyptes (pingwiny czubate)
Eudyptes chrysolophusNiektórzy naukowcy uważają, że pingwiny Eudyptes schlegeli są podgatunkiem pingwinów Macaroni. Inni się nie zgadzają.Pingwin z makaronu

Wygląd i zachowanie pingwina

Wygląd pingwina

Pingwiny to zwierzęta o charakterystycznym wyglądzie: czarne grzbiety i białe przody. Technicznym terminem określającym ich kolorystykę jest „kontr-cieniowanie”. To ewolucyjna zaleta, która służy jako spektakularny kamuflaż, ponieważ drapieżniki pingwiny mają trudności z rozróżnieniem między białym podbrzuszem a odblaskową powierzchnią wody. Na lądzie czarny grzbiet pomaga pingwinom wtopić się w skaliste tereny, na których gniazduje i rozmnaża się wiele gatunków.

Mogą wyglądać elegancko i skórzasto, ale pingwiny są pokryte piórami, a ich upierzenie służy dwóm głównym cele. Po pierwsze, pomaga w utrzymaniu pływalności i przyczynia się do ich zwinnych umiejętności pływania. Po drugie, pióra pingwinów działają jak izolacja, dzięki czemu ptaki są odporne na mroźną wodę i temperaturę powietrza.

Kilka gatunków pingwinów ma wyraźny efekt estetyczny. Rockhoppers mają na głowach fantazyjne grzebienie i pióra. Pingwiny z paskiem podbródkowym mają białą opaskę w okolicy szczęki, a złote pióra zdobią szyje i głowy pingwinów olbrzymich. Pingwiny przylądkowe mają charakterystyczne różowe łaty nad oczami, a małe niebieskie pingwiny mają zabarwione na niebiesko pióra zamiast kruczoczarnego.

Co jakiś czas rodzi się pingwin z jasnobrązowymi piórami zamiast czarnych. Są znane jako pingwiny izabellowe i żyją krócej ze względu na swój gorszy kamuflaż – ale są piękne!

Średnie rozmiary pingwinów

Aptenodytes patagonicus70 do 100 centymetrów (28 do 39 cali) 9,3 do 18 kilogramów (21 do 40 funtów)

Aptenodytes forsteri122 centymetry (48 cali)22 do 45 kilogramów (49 do 99 funtów)

Pygoscelis adeliae46 do 71 centymetrów (18 do 28 cali)3,6 do 6,0 kilogramów (7,9 do 13,2 funta)

Pygoscelis antarctica68 do 76 centymetrów (27 do 30 cali)3,2 do 5,3 kilogramów (7,1 do 11,7 funta)

Pygoscelis papua51 do 90 centymetrów (20 do 35 cali)4,9 do 8,5 kilogramów (11 do 19 funtów)

Eudyptula niewielki30 do 33 centymetrów (12 do 13 cali)1,5 kilograma (3,3 funta)

Eudyptula novaehollandiae30 do 33 centymetrów (12 do 13 cali)1,5 kilograma (3,3 funta)

Eudyptula albosignata30 centymetrów (12 cali)1,5 kilograma (3,3 funta)

Spheniscus magellanicus61 do 76 centymetrów (24 do 30 cali) 2,7 do 6,5 kg (6,0 do 14,3 funta)

Spheniscus humboldti56 do 70 centymetrów (22 do 28 cali) 3,6 do 5,9 kilogramów (8 do 13 funtów)

Spheniscus mendiculus49 centymetrów (19 cali) 2,5 kilograma (5,5 funta)

Spheniscus demersus 60 do 70 centymetrów (24 do 28 cali) ) 2,2 do 3,5 kg (4,9 do 7,7 funta)

Megadyptes antipodes62 do 79 centymetrów (24 do 31 cali) 3 do 8,5 kilograma (6,6 do 18,7 funta)

Eudyptes pachyrhynchus 60 centymetrów (24 cale) 3,7 kilograma (8,2 funta)

Eudyptes solidus50 do 70 centymetrów (19,5 do 27,5 cali) 2,5 do 4 kilogramów (5,5 do 8,8 funtów)

Eudyptes sclateri 50 do 70 centymetrów (20 do 28 cali)2,5 do 6 kilogramów (5,5 do 13,2 funtów)

Eudyptes chrysocome 5 do 58 centymetrów (18 do 23 cale)2 do 4,5 kg (4,4 do 9,9 funta)

Eudyptes filholi 45 do 55 centymetrów (17,7 do 21,6 cali)2,2 do 4,3 kilogramów (4,9 do 9,4 funta)

Eudyptes schlegeli 65 do 76 centymetrów (26 do 30 cali)3 do 8 kilogramy (6,6 do 17,6 funtów)

Eudyptes chrysolophus 70 centymetrów (28 cali) ches) 5,5 kilograma (12 funtów)

Zachowanie pingwina

Gdy pingwiny stoją na lądzie i stoją w pozycji wyprostowanej, używają ogonów i skrzydeł do utrzymania równowagi. Jeśli liczy się czas, pingwiny ślizgają się na brzuchach i używają stóp do napędzania i sterowania. Technika ta nosi nazwę „saneczkarstwo”. Pingwiny są również zdolnymi skoczkami i robią to podczas przemierzania kłującego terenu.

Pingwiny to bardzo towarzyskie zwierzęta, które przebywają w dużych grupach zwanych koloniami. W związku z tym rozwinęli umiejętności i standardy komunikacji głosowej i wizualnej. Dorosłe samce pingwinów to „koguty”, a samice to „kury”. Grupa pingwinów na lądzie nazywana jest „kaczką”; grupa w wodzie to „tratwa”.

Siedliska pingwinów

Dzikie pingwiny żyją prawie wyłącznie na półkuli południowej, z wyjątkiem pingwinów pasiastych, które żyją w pobliżu równika i czasami migrują na półkulę północną. Znaczące populacje występują w Angoli, Antarktydzie, Argentynie, Australii, Chile, Namibii, Nowej Zelandii, RPA i na Falklandach. Ponadto pingwiny w niewoli żyją w ogrodach zoologicznych i rezerwatach dla zwierząt na całym świecie.

Poniższy wykres przedstawia konkretne regiony siedlisk dla różnych gatunków pingwinów.

Główne lokalizacje gatunków pingwinów na całym świecie

Aptenodytes patagonicus Wyspy pingwina królewskiegona Południowym Atlantyku i Południowym Oceanie Indyjskim

Aptenodytes forsteri Wyspy pingwinów cesarskichna Antarktydzie i Sub-Antarktyce

Pygoscelis adeliae Pingwin Adélie Kontynent Antarktyczny

Ocean Południowy Pygoscelis Antarctica Pingwin Chinstra pktycznyna Oceanie Spokojnym i Oceanie Spokojnym

Pygoscelis PapuaGentoo penguin Wyspy w Antarktyce Region Falklandy

Georgia Południowa Eudyptula mollmały niebieski pingwin Nowej Zelandii, Chile, RPAEudyptula novaehollandiae trochę australijski pingwin Australia Eudyptula albosignataBiało-flippered pingwin Banks Peninsula, Motunau

Wyspa Spheniscus magellanicus pingwin Magellana Argentynie Chile, FalklandySpheniscus humboldti Humboldt pingwin

Pinguino de Humboldt National Reserve w północnym Chile,

PeruSpheniscus mendiculus pingwin równikowy Archipiélago de ColónSpheniscus demersus Pingwin przylądka Southwestern wybrzeża Afryki Megadyptes antypody pingwin żółtooki Nowej Zelandii wybrzeży i wysp Eudyptes pachyrhynchus pingwin grubodzioby Południowo Nowej Zelandii wybrzeży i okolicznych wysp Eudyptes robustus Pingwin błotny

Wyspy SnaresEudyptes sclateri Pingwin czubaty Bounty and Antipodes Islands Eudyptes chrysocome Pingwin skalny zpołudniowego wybrzeża Pacyfiku i Oceanów Indyjskich Eudyptes filholi Pingwin skalny Książę Edward, Crozet, Kerguelen, Heard

The Macquarieu Wyspy Eudyptes moseleyi Północny pingwin skalny Tristan da Cunha, Inaccessible Island, Gough Island Eudyptes schlegeli (sporne)Pingwin królewski Wyspy podantarktyczne, Macquarie Island Eudyptes chrysolophus Macaroni Pingwin Wyspy na Subantarktyce i Półwyspie Antarktycznym

Dieta Pingwinów

Wszystkie pingwiny są mięsożercami żywiącymi się organizmami morskimi. To peskatarowie! Poszczególne diety są jednak zależne od regionu. Poniższy wykres przedstawia standardowe menu dla każdego zwierzęcia.

Co jedzą różne gatunki pingwinów

Aptenodytes patagonicus pingwin królewski latarnia, kałamarnica, kryl Aptenodytes forsteri pingwin cesarski, skorupiaki, głowonogi, rybik antarktyczny, lodowaty kalmary, haczykowaty kalmary, kryl antarktyczny Pygoscelis adeliae pingwina atarktycznego kryla, kryl lód antarktyczny silverfish, morze kryl, lodowaty kalmary pygoscelis Antarktyda Chinstrap pingwin małych ryb, kryl, krewetki, kalmary Pygoscelis Papua Gentoo penguin ryb, kryla, squat homary, kalmary

Eudyptula mollmały niebieski pingwin clupeoid ryby, głowonogi, skorupiaki, strzałka kalmary, smukły szprot, kiełb Grahama, czerwony dorsz, Ahuru, barracouta, anchois, strzałka kalmary

Eudyptula novaehollandiae australijski mały pingwin sardynki, anchois, głowonogi, skorupiaki Eudyptula albosignata Biało-flippered pingwina Niewiele wiadomo o pingwinach biało płetych, w tym o szczegółach diety.

Spheniscus magellanicus Pingwin Magellana mątwy, kalmary, kryl Spheniscus humboldti Humboldt pingwin kryl, małe skorupiaki, kalmary, ryby

Spheniscus mendiculus pingwin równikowy małych ryb, cefal, sardynki Spheniscus demersus Cape pingwin sardynki, anchois, kalmary, małe skorupiaki Megadyptes antypody pingwin żółto okiniebieski dorsz, dorsz czerwony, opalfish, szprot nowozelandzki, kałamarnica strzała Eudyptes pachyrhynchus pingwin fiordlandarrow kałamarnica, kryl, dorsz czerwony, hoki Eudyptes solidus Snares pingwin kryl, mała ryba, głowonogi Eudyptes sclateri pingwin czubaty Eudyptes mała ryba, Eudyptes, chrysocome pingwin skalnykryl, kalmary, ośmiornice, świetlikowate, mięczaki, plankton, mątwy, skorupiaki

Eudyptes filholi Eastern pingwina skalnego, małe ryby, ośmiornice, kalmary i kryl skorupiaków Eudyptes moseleyirockhopper Northern pingwin kryla, skorupiaków, kalmary, ośmiornice, ryba Eudyptes schlegeli (kwestionowana) Pingwin królewski kryl, ryba, kalmary Eudyptes chrysol ophus Macaroni pingwin kryl, skorupiaki, głowonogi

Pingwiny drapieżniki i zagrożenia

Zmiany klimatyczne są ogromnym zagrożeniem dla kilku gatunków pingwinów, a obrońcy życia morskiego pracują nad rozwiązaniami w czasie. Naturalne drapieżniki pingwinów obejmują lamparty morskie, rekiny, orki, foki i lwy morskie.

Rozmnażanie pingwinów, dzieci i długość życia

Rozmnażanie pingwinów

Pingwiny rozmnażają się na blokach lodu lub skalistych wychodniach. Z wyjątkiem gatunków żółtookich i Fiordlandów, pingwiny rozmnażają się w dużych koloniach, liczących od 100 par do setek tysięcy w przypadku paska podbródkowego, króla i makaronu.

Pingwiny pozostają monogamiczne w okresie lęgowym, ale często pingwiny z paskiem podbródkowym kolega na całe życie! Większość par produkuje dwa jaja na lęg. Większe pingwiny, znane również jako „wielkie pingwiny”, leżały tylko jeden. Większość gatunków składa tylko jeden lęg w okresie godowym, ale małe pingwiny mogą znosić kilka.

W porównaniu do rozmiarów dorosłych pingwinów ich jaja są małe. Jednak łuski są bardzo grube i służą jako ochrona przed trudnym terenem. Co fascynujące, gdy Aptenodytes forsteri (pingwiny cesarskie) tracą jajko lub pisklę, próbują porwać potomstwo innej pary. Wyrywanie pingwinów rzadko się udaje, ale nie przeszkadza im to w próbach!

Samce Aptenodytes forsteri wykonują wszystkie obowiązki inkubacyjne. Oboje rodzice są współodpowiedzialni za inne gatunki. Zmiany inkubacyjne mogą trwać dni lub tygodnie, gdy jeden z rodziców wyrusza w poszukiwaniu pożywienia.

Małe pingwiny

Małe pingwiny nazywane są „pisklętami” lub „pisklętami”. Kiedy zbierają się w grupie, nazywa się to „żłobkami”. Nowonarodzone pingwiny są zależne od swoich rodziców, dopóki nie wyrosną na wodoodporne pióra. W przypadku niektórych gatunków może to trwać tylko od siedmiu do dziewięciu tygodni. W przypadku innych gatunków może to być nawet 13 miesięcy.

Długość życia pingwina

Oczekiwana długość życia pingwina zależy od gatunku, ale waha się od 6 do 30 lat.

Średnia długość życia gatunków Pingwinów

Aptenodytes patagonicus Król pingwin 26 lat

Aptenodytes forstericesarz pingwina20 lat

Pygoscelis adeliaepingwin20 lat

Pygoscelis antarcticaChinstrap pingwina15 do 20 lat

Pygoscelis papuaGentoo Pingwin 13 lat

Eudyptula mollLittle blue pingwina6 lata

Eudyptula novaehollandiae trochę australijski pingwin7 lat

Eudyptula albosignataBiało-flippered pingwin15 do 20 lat

Spheniscus magellanicus pingwin Magellana 30 lat

Spheniscus humboldti Humboldt pingwin15 do 20 lat

Spheniscus mendiculus pingwin równikowy15 do 20 lat

Spheniscus demersus  pingwin przylądka10 do 27 lat

Megadyptes antypody Pingwin żółtooki 23 lata

Eudyptes pachyrhynchus Pingwin Fiordland10 do 20 lat

Eudyptessolidus Pingwin Snares11 lat

Eudyptes sclateri Erect-creste  pingwin 15 do 20 lat

Eudyptes chrysocome Południowy pingwin skalny10 lat

Eudyptes filholi Wschodni pingwin skalny 10 lat

Eudyptes moseleyi Północny pingwin skalny10 lat

Eudyptes schlegeli (kwestionowany ) Pingwin królewski 15 do 20 lat

Eudyptes chrysolophus Macaroni 15 do pingwinów

Niektóre gatunki pingwinów są stabilne. Jednak zmiany klimatyczne i ingerencja człowieka sprawiają, że inni są coraz bliżej wyginięcia. Poniżej znajduje się zarys szacunków populacji pingwinów, oprócz ich stanu ochrony według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN).

Szacunki populacji pingwinów i stan ochrony

Aptenodytes patagonicus King pingwin2,2 do 3,2 mln Hodowla par Least Concern (IUCN)

Aptenodytes forsteri Emperor Penguin130000 do 250000 Hodowla Pary pobliżu Zagrożonych (IUCN)

Pygoscelis adeliaepingwin4,5 mln Hodowla par najmniejszej troski (IUCN)

Pygoscelis antarctica Chinstrap pingwina7,5 mln Hodowla par najmniejszej troski ( IUCN)

Pygoscelis PapuaGentoo penguin387,000 Hodowla parLeast Concern (IUCN)

Eudyptula molllittle blue Penguin350.000 do 600.000 poszczególnych zwierząt najmniejszej troski (IUCN)

Eudyptula novaehollandiae australijski mały pingwin 350.000 do 600.000 poszczególnych zwierząt najmniejszej troski (IUCN)

Eudyptula albosignataBiało-flippered pingwinów 3750 zagrożonych par hodowlanych (ESA)

Spheniscus magellanicusMagellanic pengui n1,3 mln Hodowla Pary bliski zagrożenia (IUCN)

Spheniscus humboldtiHumboldt pingwin32,000 dorosłych Osobywrażliwe (IUCN)

Spheniscus mendiculus pingwin równikowy mniej niż 1000 Hodowla Par Zagrożonych (IUCN)

Spheniscus demersus Pingwin przylądka Mniej niż 40.000 Poszczególne osoby dorosłe Zagrożonych (IUCN)

Megadyptes antypody Żółty eyed pingwin4000 indywidualne osoby dorosłe zagrożonych (IUCN)

Eudyptes pachyrhynchus pingwin grubodzioby 3000 Pary hodowlane Vulnerable (IUCN) / Endangered (DOC)

Eudyptes robustus Sidła pingwin 25000 Pary hodowlane Vulnerable (IUCN)

Eudyptes sclateripingwin szczotkoczuby150,000 dorosłych Osób zagrożonych (IUCN)

Eudyptes chrysocome pingwin skalny1,5 mln par (dla wszystkich Rockhopper Penguins)podatny (IUCN)

Eudyptes filholiEastern pingwina skalnego1,5 mln par (dla wszystkich Rockhopper Penguins)podatny (IUCN)

Eudyptes moseleyi Rockhopper Northern pingwina 100000 do 499999 Hodowla parami na Gough, 18 000 do 27 000 par na Inacce ssible Island, od 3200 do 4500 na Tristan da Cunha Zagrożone (IUCN)

Eudyptes schlegeli (sporne) Pingwin królewski1,5 miliona par (dla wszystkich pingwinów skalnych) Bliski zagrożenia (IUCN)

Eudyptes chrysolophus Macaroni pingwin 18 milionów osobników wrażliwych (IUCN)

Wyświetl wszystkie 50 zwierząt zaczynające się na literę P

Penguin FAQ (często zadawane pytania)

  Czy pingwiny są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Pingwiny są mięsożerne, które spożywają dietę opartą na owocach morza, składającą się z różnych organizmów morskich, w tym kalmarów, kryla, ryb i skorupiaków.

Dlaczego pingwiny nie latają?
Chociaż pingwiny mają skrzydła, w przeciwieństwie do większości innych gatunków ptaków, nie potrafią latać. Jednak ich skrzydła nadal są bardzo przydatne, ponieważ ewoluowały, aby pomóc pingwinom w pływaniu! W pewnym sensie po prostu latają pod wodą.
       

 Dlaczego pingwiny czatują?
Jako obserwator, widok kaczkowatego pingwina może nie wydawać się zbyt efektywnym sposobem poruszania się, ale w rzeczywistości jest to świetne wykorzystanie ich krótkich nóg i dużych stóp – które ewoluowały w ten sposób do pływania. Kołysząc się w przód iw tył oraz wykorzystując grawitację na swoją korzyść, pingwiny są w stanie poruszać się bez marnowania niepotrzebnej energii.

Czy pingwiny są niebezpieczne?
Ogólnie pingwiny nie boją się ludzi. Nie działają też agresywnie. Jednak pingwiny zazwyczaj nie zbliżają się do ludzi bliżej niż 3 metry (9 stóp), a ludzie również powinni szanować ich przestrzeń.

Historia Lali świadczy o bliskości pingwinów z ludźmi. Znaleziona w sieci rybackiej ze złamanym dziobem i skrzydłem Lala znalazła chwilowe ocalenie na statku ratunkowym. Kiedy wrócili do domu, rybak podarował Lalę rodzinie Nishimoto, okolicznym lekarzom weterynarii, którzy zbudowali dla niego chłodnię i przywróciła mu zdrowie! Lala tak bardzo przywiązała się do rodziny, że nie chciał jej opuszczać.

Dlatego każdego dnia Lala towarzyszyła rodzinie na targu rybnym. Wkrótce zaczął chodzić sam i posłusznie wracał do swojego chłodzonego pałacu! Krótko mówiąc, wszyscy w mieście spotkali popularnego pingwina, a Lala zaczęła załatwiać sprawy rodzinie, korzystając ze specjalnie zaprojektowanego plecaka!

Chociaż pingwiny są łagodnymi zwierzętami, zawsze dobrze jest zachować dystans, chyba że wyszkolony przewodnik jest w pobliżu.

Jakie są interesujące fakty na temat pingwinów?

  • Często pingwiny łączą się w pary tej samej płci.
  • Pingwiny Magellana mają specjalny gruczoł oczyszczający z soli, który pozwala im pić tyle wody oceanicznej, ile chcą, bez negatywnych skutków.
  • Pingwiny z makaronu zjadają więcej zwierząt morskich niż jakikolwiek inny ptak morski.
  • Pingwiny spędzają od 50 do 75 procent czasu w wodzie, w zależności od gatunku.
  • Bratanek Napoleona Bonaparte, francuskiego władcy, odegrał kluczową rolę w nakreśleniu taksonomii pingwinów.

Do jakiego królestwa należą pingwiny?
Pingwiny należą do Królestwa Animalia.

Co gromada do której należą pingwiny?
Pingwiny należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą pingwiny?
Pingwiny należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą pingwiny?
Pingwiny należą do rodziny Spheniscidae.

Do jakiej kolejności należą pingwiny?
Pingwiny należą do rzędu Sphenisciformes.

Jakie okrycie mają pingwiny?
Pingwiny są pokryte piórami.

W jakim środowisku żyją pingwiny?
Pingwiny żyją w zimnych morzach i skalista kraina.

Jaka jest główna ofiara pingwinów?
Pingwiny polują na ryby, kraby i kalmary.

Jakie są cechy wyróżniające pingwiny?

Pingwiny mają krótkie, ostre dzioby i niewielką sieć nogi łóżka.

Jakie są niektóre drapieżniki pingwinów?
Do drapieżników pingwinów należą lamparty morskie, rekiny i orki.

Jaki jest przeciętny rozmiar lęgów pingwina?
Pingwiny zazwyczaj składają 1 jajko.

Jaka jest naukowa nazwa pingwina?
Naukowa nazwa pingwina to Aptenodytes Forsteri.

Jaka jest długość życia pingwina?
Pingwiny mogą żyć od 20 do 30 lat.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł pingwina?
Pingwin ma rozpiętość skrzydeł od 60 cm do 130 cm.