Pingwin skalny

Klasyfikacja naukowa Pingwina Skalnego

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Pingwiny
Rodzina
Pingwiny
Rodzaj
Eudyptes
Nazwa naukowa
Eudyptes chrysocome

Stan ochrony pingwinów skalnych

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje pingwinów skalnych

  • Antarktyda
  • Ocean
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Pingwin Skalny fakty

Pożywienie
Kryl, ryby, krewetki
Cecha charakterystyczna
Czerwone dzioby i oczy, z żółtymi piórami na głowie
Siedlisko
Skaliste wyspy Antarktyczne
Drapieżniki
Lampart morski, orka, rekiny
Dieta
Mięsożerny
Lokalizacja
Ocean Spokojny, Jndyjski, Ocean Atlantycki- jego część, Wybrzeże Ameryki
Ciekawostka
Stwierdzony w Polsce w 1966r, schwytano w Międzywodziu, samicę pochodzącą z hodowli
Średnia wielkość miotu
2
Styl życia
Żyje w kolonii
Ulubione jedzenie
Kryl
Typ
Ptak
Hasło
Istnieją 3 różne gatunki!

Charakterystyka fizyczna pingwina skalnego

Kolor
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Długość życia
15-20 lat
Waga
2kg – 5kg
Wysokość
45 cm – 58 cm

Obrazy Pingwina Skalnego

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Pingwina Skalnego w galerii.

Zobacz wszystkie Zdjęcia Pingwina Skalnego!

Szukaj

Najmniejsze pingwiny czubate.

Pingwiny skalne to rasa pingwinów żyjących u wybrzeży wysp na półkuli południowej. Są jednym z najmniejszych gatunków pingwinów i są najbardziej znane z długich żółtych piór i jaskrawoczerwonych oczu. Pingwiny skalne należą do najliczniejszych gatunków pingwinów na Ziemi.

Niesamowite fakty o pingwinach skalnych!

  • Niektórzy naukowcy podzielili te pingwiny na trzy gatunki (południowe, północne i wschodnie) podczas gdy inni uważają je za jeden gatunek.
  • Są znane ze swoich jaskrawoczerwonych oczu i jasnożółtego upierzenia głowy.
  • Potrafią nurkować na głębokość do 330 stóp w poszukiwaniu zdobyczy na morzu.
  • Pingwiny skalne łączą się w pary na całe życie.
  • Te pingwiny występują na całej półkuli południowej, od południowego wybrzeża Ameryki Południowej po Nową Zelandię.

Nazwa naukowa pingwina skalnego

Naukowa nazwa pingwina skalnego to Eudyptes chrysocome. Eudyptes oznacza po łacinie „dobry nurek”, a rodzaj obejmuje wszystkie pingwiny czubate, takie jak pingwin makaronowy i pingwin królewski. Chryzokom oznacza „złote włosy”, więc naukowa nazwa tych pingwinów oznacza „złotowłosy nur”.

Niektórzy naukowcy uważają, że pingwin skoczków jest jednym z gatunków pingwinów czubatych. Inni naukowcy dzielą ten gatunek na trzy podgatunki: pingwin skalny, pingwin skalny i pingwin skalny. Northern Pingwiny Skalne wydają się być większe niż pozostałych dwóch podgatunków.

Pingwin Skalny Wygląd

Wszystkie gatunki tych Pingwiny mają długie żółte i czarne pióra grzebieniem, czerwone oczy i rumiany, czerwony -kolorowy dziób. Mając nieco mniej niż 2 stopy wzrostu, pingwiny te są o kilka cali wyższe niż kręgielnia. Samce są nieco większe niż samice. Te pingwiny ważą około 5,5 funta; są to najmniejsze gatunki pingwinów czubatych.

Te pingwiny mają tradycyjną czarno-białą barwę większości pingwinów, a czarny smoking zakrywa większość ich ciała, z wyjątkiem okrągłych białych brzuszków. W okolicy nad oczami mają pogrubione paski zwane pręgami brwiowymi. Pingwiny północne mają bardziej widoczne czuby niż gatunki południowe.

Ich pisklęta są przeważnie czarno-szare z czarnymi dziobami, które z wiekiem stają się jaśniejsze czerwono-pomarańczowe. Młode pingwiny wyglądają jak ich dorosłe odpowiedniki, z wyjątkiem pasm siwych włosów pod brodą. Niektóre młode nie mają w ogóle pasków brwiowych.
Zbliżenie pingwina skalnego stojącego w grupie pingwinów i kormoranów cesarskich na wybrzeżu Falklandów.

Zachowanie pingwina skalnego.

Te pingwiny gniazdują na skalistych brzegach, stąd nazwa pingwin skalny. Większość gatunków pingwinów ślizga się na brzuchu, ale te pingwiny wolą skakać między skałami, na których żyją. Do rozmnażania się i gniazdowania wolą gęste kępy traw zwane kępami.

Podobnie jak większość gatunków pingwinów, są przeznaczone do pływania. Używają skrzydeł, aby poruszać się po płytkiej wodzie, chociaż znane są również z tego, że przechodzą do głębszych wód. Te pingwiny mogą nurkować do 300 stóp pod powierzchnią i pływać około 4 mil na godzinę pod wodą. Kiedy nadejdzie czas powrotu na brzeg, pingwiny skalne mogą wyskoczyć z wody i wylądować na brzuchu na plaży.

Siedlisko pingwina skalnego

Wszystkie pingwiny skalne można znaleźć na wyspy otaczające Antarktydę i Nową Zelandię, a także południowy kraniec Ameryki Południowej. Północny gatunek tego pingwina zamieszkuje wyspy Gough i Tristan da Cunha, a także wyspy na Oceanie Indyjskim. Wschodnia odmiana pingwina skoczkowatego żyje na wyspach Auckland i innych wyspach otaczających Nową Zelandię, a także na południowych terytoriach francuskich oraz na Wyspach Księcia Edwarda i Marion w Afryce Południowej. Pingwin skalny żyje na wyspach u najbardziej wysuniętych na południe wybrzeży Chile i Argentyny.

Dieta dla pingwinów skalnych

Pingwiny te są mięsożercami, a ich dieta składa się głównie z kryla. Żywią się również innymi małymi skorupiakami, a także kalmarami.

Na polowanie pingwiny te będą przebywać na morzu przez wiele dni, nurkując głęboko w poszukiwaniu kryla. Posiadają warstwę tłuszczu, który utrzymuje je na powierzchni i utrzymuje ciepło w zimnym oceanie. Pingwiny skalne, podobnie jak inne gatunki pingwinów, mają dużą gęstość piór, które zachodzą na siebie i blokują wilgoć. Mają najwięcej piór ze wszystkich gatunków ptaków.

Aby jeszcze bardziej pomóc w polowaniu, czerwone oczy tego pingwina mogą dostosować się, aby widzieć zarówno nad, jak i pod powierzchnią wody. Mogą oni również sen podczas wodzie na morzu.

Pingwin Skalny drapieżniki  i zagrożenia

Te pingwiny nie mają lądowych drapieżników, ale mają wiele do strachu w morzu, jak również z inne gatunki ptaków. Padają ofiarą orków, rekinów błękitnych, fok i lampartów. Chociaż pingwiny te zaciekle bronią swoich młodych, małe pingwiny często padają ofiarą ptaków przybrzeżnych, takich jak fulmary, wydry i mewy.

Pingwiny skoczkowate są również zagrożone przez ludzi. Ich ofiara cierpi z powodu rosnących globalnych temperatur z powodu zmian klimatycznych, więc pingwiny tracą na znaczeniu, ponieważ nie mogą znaleźć wystarczającej ilości pożywienia. Przełowienie i wycieki ropy przyczyniają się do niedoboru ofiar. Te pingwiny mogą również przypadkowo zostać złapane w sieci rybackie. Spośród trzech gatunków tych pingwinów najbardziej zagrożona jest odmiana północna.

Rozmnażanie pingwinów skalnych, dzieci i długość życia

Okres godowy tych pingwinów przypada na wczesną wiosnę do późnego lata. Pingwiny przybywają na brzeg, a samce zwykle przybywają przed samicami. Jak większość gatunków pingwinów, łączą się w pary na całe życie. Para mężczyzna i kobieta próbują się odnaleźć, dzwoniąc do siebie. Zazwyczaj lokalizują to samo miejsce lęgowe, co w poprzednich latach. Samce zaczynają rozmnażać się w wieku 4-5 lat, a samice w wieku 5-6 lat.

Te pingwiny siedzą na swoich jajach przez około cztery miesiące. Gdy pingwiny gniazdują w swoich kępach, rodzice na zmianę wysiadują jaja. Są bardzo agresywne i bronią swoich jaj dziobiąc i skrzecząc na wszystko, co się w pobliżu zbliża.

Północne pingwiny skoczkowate gniazdują w mniejszych koloniach niż ich południowe odpowiedniki. Wielkość kolonii pingwinów północnych waha się od około 25 000 do 65 000 osobników. Jednak pingwiny południowe gnieżdżą się w koloniach liczących do 130 000 pingwinów. Ta różnica może być przyczyną tego, że pingwiny południowe mają zwykle dwa pisklęta w sezonie. Gatunki północne składają dwa jaja, ale w normalnych warunkach przeżywa tylko jedno.

Rodzice pingwinów skalnych pilnują swoich dzieci, zwanych pisklętami, do około miesiąca życia. W tym momencie pisklęta opuszczają kępy, aby dołączyć do innych młodych pingwinów w ochronnych grupach zwanych żłobkami. Po około 66 dniach pingwiny są gotowe do samodzielnego radzenia sobie.

Te pingwiny na wolności żyją około 10 lat. Jednak niektóre z najstarszych pingwinów skalnych dożywają 30 lat. Z wiekiem stają się bardziej podatne na drapieżniki.

Populacja pingwinów skalnych

Szacuje się, że na całym świecie żyje około 1,5 miliona par tych pingwinów. Gatunek ten, zwłaszcza pingwin skalny, odnotował spadek w ciągu ostatnich 30 lat. Czerwona lista zagrożonych gatunków IUCN sklasyfikowała pingwiny północne jako zagrożone z powodu szybkiego spadku populacji, podczas gdy pingwiny południowe są wymienione jako „wrażliwe”.

Pingwin skalny w zoo

Obecnie w ogrodach zoologicznych w Ameryce Północnej jest około 317 tych pingwinów. Pingwiny te można spotkać w wielu znanych ogrodach zoologicznych, które można znaleźć również w wielu różnych akwariach.

W zoo w Saint Louis można znaleźć pingwiny skalne na wystawie Penguin and Puffin Coast. Zoo i ogród botaniczny w Cincinnati wychowały te pisklęta pingwinów. Zoo w Indianapolis prezentuje te pingwiny na wystawach Oceanów i organizuje pokazy karmienia pingwinów na żywo, podczas których goście mogą obserwować, jak pingwiny łapią jedzenie pod wodą.

Zobacz wszystkie 24 zwierzęta, których nazwa zaczyna się na literę R

Rockhopper Często zadawane pytania dotyczące pingwinów (często zadawane pytania)

Czy pingwiny skalne są mięsożerne, wszystkożerne czy roślinożerne?
Pingwiny skoczkowate są uważane za mięsożerne.

Co jedzą pingwiny skalne?
Zjadają głównie kryl, a także inne małe skorupiaki i kalmary.

Dlaczego nazywają się skoczkami pingwiny?
Pingwiny skalne żyją na skalistych wybrzeżach na półkuli południowej. Nazywa się je rockhoppers, ponieważ skaczą od skały do ​​skały, aby się poruszać.

Jak długo pingwin skalny może pozostawać pod wodą?
Te pingwiny są doskonałymi nurkami i może przebywać pod wodą przez kilka minut, aby ścigać i łapać zdobycz.

Jak wysoko może skoczyć pingwin skalny?
Te pingwiny mogą przetrwać długo skacze lub upada, gdy poruszają się po swoich kamienistych domach. Zoo w Saint Louis stwierdza, że ​​pingwiny skalne mogą skakać około 6 stóp od klifów i półek skalnych. Ich okrągłe ciała ułatwiają im wytrzymanie przewracania się po skałach i wychodzenia z wody na skaliste wybrzeże.

Czy pingwiny skalne łączą się w pary na całe życie?
Tak. Podobnie jak większość gatunków pingwinów, pingwiny skoczkowate są monogamiczne i łączą się w pary tylko raz w okresie godowym. Pingwiny zwykle szukają tego samego partnera do końca życia.

Dlaczego pingwiny skalne są zagrożone?
Pingwiny skalne są zagrożone, ponieważ są zagrożone szybko wyczerpują się źródła pożywienia. Przełowienie i globalne ocieplenie powodują niedobór rodzajów skorupiaków i kryla, które lubią jeść pingwiny. Wycieki ropy wpływają również na źródła pożywienia pingwinów i ich siedlisko.

Do jakiego królestwa należą pingwiny skalne?
Pingwiny skalne należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą pingwiny skalne?
Pingwiny skalne należą do gromady Gromada.

Do jakiej grupy należą Pingwiny Skalne?
Pingwiny Skalne należą do gromady Gromada.

Do jakiej rodziny należą Pingwiny Skalne?
Pingwiny Skalne należą do rodziny Spheniscidae.

Do jakiej kolejności należą Pingwiny Skalne?
Pingwiny Skalne należą do rzędu Sphenisciformes.

Jaki rodzaj pokrycia mają Pingwiny Skalne?
Pingwiny Skalne są pokryte piórami.

Jakiego rodzaju są Pingwiny Skalne należą do?
Pingwiny Skalne należą do rodzaju Eudyptes.

W jakim typie siedliska żyją pingwiny skalne ?
pingwiny skalne żyją na skalistych wyspach antarktycznych.

Jakie są drapieżniki pingwinów skalnych?
Drapieżniki Pingwinów Skalnych to lamparty morskie, orki i rekiny.

Jakie są niektóre cechy wyróżniające pingwiny skalne?
Skalne Pingwiny mają czerwone dzioby i oczy z żółtymi piórami.

Ile dzieci mają pingwiny skalne?
Średnia liczba dzieci, jakie ma pingwin skalny wynosi 2.

Co jest ciekawego o Skalnych Pingwinach?
Istnieją 3 różne gatunki Skalnych Pingwinów!

Jaka jest naukowa nazwa Skalnych Pingwinów?
Naukowa nazwa Skalnych Pingwinów to Eudyptes chrysocome.

Jaka jest długość życia Pingwinów Skalnych?
Pingwiny Skalne może żyć od 15 do 20 lat.

Jaka jest długość życia Pingwinów Skalnych?

Pingwiny Skalne może żyć od 15 do 20 lat.