Pelikan

Pelikan należy do rodzaju Pelecanus z rodziny Pelecanidae lub rzędu Pelecaniformes. Dwa najbardziej znane typy mają białe pióra, północnoamerykański pelikan biały (Pelecanus erythrorhynchos) i europejski pelikan biały (P. onocrotalus).

Klasyfikacja naukowa Pelikana

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Pelikanowate
Rodzina
Pelikany
Rodzaj
Pelecanus
Nazwa naukowa
Pelecanidae

Stan ochrony pelikana

  • Najmniej Obawa

 

Pelikan Fakty

Pożywienie
Ryby
Ciekawostka
Może mieć skrzydła o rozpiętości do 3 metrów!
Cecha charakterystyczna
Worek zwisający z dolnej części dzioba i bystry wzrok
Rozpiętość skrzydeł
183 cm – 350 cm
Siedlisko
Suche wyspy i wody przybrzeżne
Drapieżniki
Człowiek, kot, kojot
Dieta
Wszystkożerne
Styl życia
Żyje w grupie (trzoda)
Ulubione jedzenie
Ryba
Rodzaj
Ptak
Średnia ilość miotu
6
Lokalizacja
Na ziemi lub drzewie zagnieżdżenie w zależności od gatunku
Hasło
Może mieć rozpiętość skrzydeł do 3 metrów!

Charakterystyka fizyczna pelikana

Kolor
  • Szary
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
40 km/h
Długość życia
16 – 23 lata
Waga
2,7 kg – 15 kg
Wysokość
106 cm – 183 cm

Obrazy Pelikan

Kliknij wszystkie nasze obrazy Pelikana w galerii.

Wyświetl wszystkie obrazy Pelikana!

Znajdź Twoje ulubione zwierzęta!

Szukaj

Dzięki charakterystycznej krępej budowie i unikalnym dziobom pelikany to ptaki, które są symbolem kultury popularnej od czasów średniowiecza, pojawiając się w sztuce i na herbach.
Te ptactwo wodne znane jest z ogromnych ilości ryb, które zjadają, często zjadając nawet cztery funty dziennie. Jeden z mniej znanych faktów na temat pelikana dotyczy dużych wysokości, na których może latać.

Niesamowity ptak: fakty o pelikanie!

  • Woreczek na dziób może pomieścić aż trzy galony wody, czyli ponad trzy razy więcej niż może pomieścić żołądek tego zwierzęcia.
  • Brązowy pelikan jest jedynym gatunkiem, który nurkuje w wodzie, aby złapać ryby, często opadając z wysokość 60 lub 70 stóp.
  • Chociaż pelikany są ciężkimi ptakami, latają łatwo dzięki workom powietrznym w kościach, które pozwalają im osiągnąć wysokość 10000 stóp podczas szybowania na ciepłych prądach powietrza.
  • Pelikany często polują wspólnie, rozpryskując powierzchnię wody skrzydłami, aby przenieść ryby do płytkiej wody, skąd mogą je zgarnąć dziobami.
  • Pelikany odgrywały popularną rolę w średniowieczu i Renesansowa sztuka chrześcijańska, głównie ze względu na mit, że zwierzęta te dźgały się w piersi, aby nakarmić swoje pisklęta.

Pelikan Nazwa Naukowa

Pelikany należą do rodzaju Pelecanus z rodziny Pelecanidae lub rzędu Pelecaniformes. Dwa najbardziej znane typy mają białe pióra, północnoamerykański pelikan biały (Pelecanus erythrorhynchos) i europejski pelikan biały (P. onocrotalus). Inne gatunki i ich nazwy naukowe obejmują pelikan brunatny (P. occidentalis), pelikan peruwiański (P. thagus), pelikan wielki biały (Pelecanus onocrotalus), pelikan australijski (Pelecanus conspicillatus), pelikan różogrzbiety (P. conspicillatus) i pelikana dalmatyńskiego (P. crispus). Nazwy naukowe pelikana dalej dzielą się na dwie podgrupy obejmujące pelikany z Nowego Świata i Starego Świata.

Pelikan: wygląd ptaka

Łatwo rozpoznawalny dzięki dużemu ciału siedzącemu na krótkich nogach i długim rozpiętość skrzydeł ptaki te charakteryzują się również płetwiastymi stopami, długimi szyjami, a przede wszystkim unikalnym dziobem i towarzyszącą mu dużą kieszenią. Ich ogony są krótkie i kwadratowe, a skrzydła długie i szerokie, dzięki czemu nadają się do szybowania po prądach powietrza. Większość z nich ma jasne upierzenie, z wyjątkiem pelikanów brązowych i peruwiańskich, z których te ostatnie mają jasne pióra.

Wszystkie te ptaki stają się jaskrawe wokół dziobów, torebek i skóry twarzy podczas rozrodu. pora roku. U większości z nich na górnej części dzioba pojawia się guz, który co roku odpada po zakończeniu sezonu lęgowego. Największym gatunkiem jest pelikan dalmatyński, ważący od 22 do 26 funtów, a najmniejszy to pelikan brunatny waży tylko od ośmiu do dziesięciu funtów.

Dziób pelikana

Te ptaki mają największe dzioby spośród wszystkich ptaków. U niektórych gatunków dziób może mieć nawet 18 cali długości. Najbardziej unikalną cechą pelikana jest duży woreczek, zwany gularem, znajdujący się pod dziobem. Ptaki te wykorzystują swoją wyjątkową anatomię przede wszystkim do zbierania ryb, a następnie spuszczania wody, która pochodzi z ich połowu, ale niektóre ptaki używają również worka dziobowego jako sposobu na ochłodzenie się, kołysząc nim w przód iw tył w ciepłe dni.

W górnej części dzioba znajduje się również skierowany w dół haczyk, którego ptaki te używają również do łapania ryb. Samce pelikanów australijskich mają najdłuższe dzioby ze wszystkich gatunków, mierzą 1,6 stopy długości.

Pelikan zachowanie ptaków

Te ptaki są niezwykle towarzyskimi ptakami, żyjącymi w koloniach liczących kilkaset osobników. Grupy tych ptaków są znane pod wieloma różnymi nazwami, w tym krótkie, strączkowe, woreczki, eskadry i czerpaki. Lubią też przebywać w pobliżu innych gatunków ptaków, w tym kormoranów czy flamingów. W zależności od gatunku budowali gniazda na drzewach, krzewach lub na ziemi.

Kiedy nie jedzą, spędzają czas śpiąc, opalając się lub wygrzewając się. O zmierzchu ptak kładzie się spać z głowami opartymi na ramionach, zamkniętymi oczami i potarganymi piórami przed zimnem.

Często można zobaczyć te ptaki migrujące w stadach, albo w Formacja V lub pojedyncza linia. Obie płcie pozostają zgrupowane przez cały rok wraz z młodymi. Ogólnie rzecz biorąc, stają się wokalne tylko w swojej kolonii hodowlanej, chrząkając, aby wyrazić podekscytowanie.

Dorośli polegają na obrazach, używając skrzydeł i dziobów do komunikacji. Wśród bardziej interesujących faktów jest to, że pisklęta generalnie są dość głośne, zanim opuszczą gniazdo. Syczą przez otwarte rachunki, by wyrazić niezadowolenie. Niektóre ptaki również klaszczą dziobami, patrząc w górę lub gapiąc się, kłaniają się i machają głowami, aby bronić swojego terytorium.

Siedlisko pelikana

Ptaki te żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, zwykle w ciepłe klimaty w pobliżu wód przybrzeżnych lub śródlądowych, takich jak jeziora i rzeki, chociaż ich zasięg może rozciągać się na umiarkowane typy klimatu o określonych porach roku. Lubią gromadzić się na wyspach, kiedy tylko jest to możliwe.

Dieta pelikana

Te ptaki to drapieżniki, których dieta składa się głównie z ryb. Ich ulubieńcami są karp, golce, barwena i rybki, chociaż preferowane ryby różnią się w zależności od gatunku. Zjadają także płazy, skorupiaki, owady, inne ptaki, a nawet małe ssaki. Jedzą w grupach lub samodzielnie, chociaż pelikany dalmatyńskie i różogrzbiety wolą jeść samotnie. Pelikany brunatne i peruwiańskie dostrzegają swoją ofiarę na dużych wysokościach, a następnie nurkują w wodzie, aby odzyskać swój połów.

Pelikan Drapieżniki i zagrożenia

Ze względu na swoje duże rozmiary ptaki te mają niewielu drapieżników . Wśród drapieżników można zaliczyć dzikie psy i kojoty, a także koty. Jednak największym zagrożeniem dla ich istnienia jest człowiek. Zastosowanie środka owadobójczego DDT w XX wieku spowodowało, że skorupki ich jaj stały się cienkie, prawie zmiotąc brązowe pelikany.

Ponieważ coraz więcej ludzi przeniosło się na obszary przybrzeżne, rozwój zaatakował obszary gniazdowania pelikanów. Po zakazie DDT w 1972 roku populacja pelikana brunatnego odbiła się. Nie są już uważane za zagrożone, ale są wymienione jako wrażliwe.

Pelikany dalmatyńskie, pochodzące z części wschodniej Europy wokół Morza Śródziemnego i niektórych części zachodniej Azji, również stają w obliczu zagrożeń ze strony człowieka, ponieważ ich siedlisko na mokradłach się kurczy. Niedawne wysiłki na rzecz ochrony pomogły ustabilizować ich liczebność.

Wiele różnych gatunków na gęsto zaludnionych obszarach uzależniło się od ludzi, którzy je karmią, co zachęca je do zaprzestania polowań. Pelikany, które żebrzą ludzi, nie otrzymują odpowiednich składników odżywczych i są narażone na ryzyko choroby.

Inni polują na obszarach, na których rybacy handlowi zarzucili sieci i haczyki. Ptaki zaplątują się w nie, a niektórzy rybacy tylko je odcinają, nie usuwając sieci ani haczyka, zagrażając w ten sposób życiu ptaków. Wycieki olejów, zanieczyszczenie wody i wysypiska chemiczne również zagrażają pelikanom.

Pelikan rozmnażanie ptaków, dzieci i długość życia

Te ptaki są monogamiczne przez jeden sezon. Samce stosują różne taktyki, aby przyciągać samice podczas krycia. Niektóre gatunki pelikanów łączą się w pary tylko sezonowo, podczas gdy inne mogą kojarzyć się przez cały rok. Samce niektórych gatunków zmieniają kolor piór torebki i szyi podczas zalotów, aby przyciągnąć samice. Obie płcie są zaangażowane w budowanie gniazd, które zwykle składają się z piór, liści i patyków.

Gatunki gniazdujące na ziemi mają skomplikowany rytuał zalotów, na który składa się kilka samców ścigających jedną samicę. Gatunki gniazdujące na drzewach mają prostsze zaloty, podczas których samce ogłaszają się samicami.

Kopulacja ma miejsce w gnieździe, na trzy do 10 dni przed złożeniem jaj. Zarówno samce, jak i samice są odpowiedzialne za budowanie gniazd za pomocą piór, liści i patyków. Samice mogą składać od jednego do sześciu jaj, w zależności od gatunku, a inkubacja zajmuje od 30 do 36 dni.

Oboje rodzice inkubują jaja, stojąc na nich. Jaja wylęgają się w kolejności składania, przy czym pierwsze pisklę jest zwykle największe. Pisklęta są nagie i różowe, ostatecznie ciemnieją do dużych lub czarnych w ciągu 14 dni, a następnie pokrywają się białym lub szarym puchem. Niedojrzałe pelikany mają pióra ciemniejsze niż ich rodziców. Młode pelikany żerują, wbijając dzioby w przełyk rodziców, aby wydobyć zwłoki ryb.

Kiedy pisklęta mają około 25 dni, zaczynają gromadzić się w strąkach innych młodych ptaków. Rodzice rozpoznają i karmią tylko swoje potomstwo. Po dwóch miesiącach zaczynają wypływać dalej i od czasu do czasu pływać, czasami ćwicząc wspólne karmienie. Po 12 tygodniach opuszczają gniazdo, czasem pozostając z rodzicami, ale rzadko są przez nich karmione. Pelikany osiągają dojrzałość płciową w wieku od trzech do czterech lat.

Pelikany żyją na wolności od 10 do 30 lat; najstarsze odnotowane dzikie zwierzę z tego rodzaju żyło do 43 lat.

Populacja pelikan

National Audubon Society szacuje światową populację pelikanów brunatnych na około 300 000, podczas gdy pelikany peruwiańskie liczą 350 000. Pelikany mają populację od 10 000 do 13 900. W Ameryce Północnej żyje około 100 000 białych pelikanów, podczas gdy w Europie żyje aż 10 000 par lęgowych. Pelikany australijskie są szeroko rozpowszechnione, a szacuje się, że na całym kontynencie występuje od 300 000 do 500 000 ptaków.

Ptaki w zoo gdzie znaleźć pelikana

W ogrodach zoologicznych pelikany dzielą swoje siedlisko z kormoranami , kaczek i innych ptaków wodnych. Znajdują się na jednych z najpopularniejszych eksponatów w San Diego Zoo Safari Park, które jest jedynym ogrodem zoologicznym w Ameryce Północnej, w którym znajdują się wielkie pelikany z białym, dalmatyńskim i różowym grzbietem.

Zobacz wszystkie 50 zwierząt, które zaczynają się na literę P

Często zadawane pytania dotyczące Pelikanów

Czy pelikany są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Pelikany są wszystkożerne, co oznacza, że jedz zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą pelikany?
Pelikany należą do królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą pelikany?

Pelikany należą do klasy Aves.

Do jakiej grupy należą pelikany?
Pelikany należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą pelikany?
Pelikany należą do rodziny Pelecanidae.

Do jakiego rzędu należą pelikany?
Pelikany należą do rzędu pelikanów.

Jaki rodzaj pokrycia jakie mają pelikany?
Pelikany są pokryte piórami.

Do jakiego rodzaju należą pelikany?
Pelikany należą do rodzaju Pelecanus.

W jakim typie siedliska żyją pelikany?
Pelikany żyją na suchych wyspach i wodach przybrzeżnych.

Jaka jest główna zdobycz pelikanów?
Pelikany polują na ryby, kraby i żółwie.

Jakie są niektóre drapieżniki pelikanów ?
Do drapieżników pelikanów należą ludzie, koty i kojoty.

Jakie są wyróżniające cechy pelikanów?
Pelikany mają worek zwisający z dolnej części dzioba i mają dobry wzrok.

Ile jaj składają pelikany?
Pelikany zwykle składają 6 jaj .

Co jest ciekawego w przypadku pelikanów?
Pelikany mogą mieć rozpiętość skrzydeł do 3 metrów!

Co je pelikan?

Ich dieta składa się głównie z ryb , ale będą też jeść żółwie, kijanki i skorupiaki i mogą zjadać nawet cztery funty ryb dziennie.

Gdzie żyją pelikany?
Żyją na całym świecie, z wyjątkiem Antarktydy i są najliczniejsze w klimatach półtropikalnych i tropikalnych, zwłaszcza w Zatoce Meksykańskiej, gdzie są ikonicznym symbolem regionu.

Co czy pelikany wyglądają?
Pelikany to duże ptaki z długimi szyjami, dużymi ciałami, które siedzą na krótkich nogach z płetwiastymi stopami i charakterystycznym workiem do łowienia ryb.

Ile ważą pelikany?
Pelikany są na ogół jednymi z największych ptaków na świecie, ważą od ośmiu funtów do 30 funtów.

Czy pelikany są przyjazne ?
Każdy ptak ma odrębną osobowość. Są to ogólnie przyjazne ptaki, ale eksperci zalecają, aby ich nie dotykać ze względu na ich rozmiar i zaciekłość, gdy są zaniepokojone.

Czy pelikany migrują?
Większość gatunków migruje, chociaż niektóre ptaki, szczególnie kolonie żyjące na Florydzie, spędzą zimę w swoich letnich siedliskach.

Ile jaj składa pelikan?
Większość gatunków składa od dwóch do trzech jaj, chociaż niektóre mogą złożyć nawet sześć.

Jak szybko latają pelikany?

Pelikany potrafią latać jak prędkość do 30 mil na godzinę, ale często wolą spędzać czas w powietrzu, szybując w poszukiwaniu pożywienia.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł pelikana?
Niektóre gatunki pelikanów mają rozpiętość skrzydeł od 6,6 stopy do ponad 11 stóp.

Kiedy pelikany opuszczają gniazdo?
Pisklęta opuszczają swoje gniazda 10 do 12 tygodni po wykluciu.

Jaka jest długość życia pelikana?
Pelikany mogą żyć od 16 do 23 lat.