Pawian

Klasyfikacja naukowa Pawiana

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Koczkodanowate
Rodzaj
Pawian
Nazwa naukowa
Papio

Stan ochrony Pawianów

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Pawianów

  • Afryka
  • Azja

Fakty o Pawianach

Pożywienie
Owoce, nasiona, owady
Imię młodego
Niemowlę
Zachowanie grupowe
Stadne
Ciekawostka
Może podróżować więcej niż 10 kilometrów dziennie!
Szacowana wielkość populacji
Odnotowane spadek
Największe zagrożenie
Polowanie i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Psi pysk i długi, zagięty ogon
Inne imiona
Pawian oliwkowy, pawian żółty, pawian gwinejski, pawian czacma, pawian hamadrya
Okres ciąży
170 dni
Siedlisko
łąki, kamienista pustynia i las deszczowy
Drapieżniki
Lew, lampart, afrykański dziki pies
Dieta
Wszystkożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Pawian
Liczba gatunków
5
Lokalizacja
Afryka i Arabia Zachodnia
Hasło
Może podróżować ponad 10 kilometrów dziennie!
Grupa
Ssak

Charakterystyka fizyczna Pawiana

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Żółty
  • Czarny
  • Srebrny
  • Oliwkowy
Rodzaj skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
50 km/h
Długość życia
15 – 40 lat
Waga
14 kg – 45 kg (30 funtów – 100 funtów)
Wysokość
50 cm – 86 cm (20 cali – 34 cale)
Wiek dojrzałości płciowej
5-7 lat
Wiek odstawienia b
6 miesięcy

Klasyfikacja i ewolucja pawianów


Pawian to średniej lub dużej wielkości gatunek małpy Starego Świata, który występuje w wielu różnych siedliskach w całej Afryce i częściach Arabii. Istnieje pięć różnych gatunków pawiana, którymi są pawian oliwkowy, pawian gwinejski, pawian czakma, pawian żółty i pawian hamadryas, który najbardziej różni się od innych jaskrawoczerwoną twarzą i stylem życia na klifach (pozostałe cztery gatunki to zwane łącznie Savanna Baboons).

Istnieje jednak pewna debata na temat klasyfikacji różnych gatunków ze względu na fakt, że niektóre z nich krzyżują się, co wskazuje, że zamiast tego mogą być podgatunkami. Pawiany to niezwykle towarzyskie i inteligentne zwierzęta, o których wiadomo, że tworzą bliskie więzi z innymi członkami oddziału, które często trwają do końca życia. Są również niezwykle przystosowalnymi zwierzętami, ale ich populacja spada w całym ich naturalnym zasięgu, głównie z powodu polowań i utraty siedlisk.

Anatomia i wygląd pawiana

Pawiany to duże i potężnie zbudowane małpy, które spędzają większość czasu na ziemi. Mają duże głowy z długą, podobną do psa kufę i kieszonki policzkowe do przechowywania żywności z ciężkim łukiem brwiowym chroniącym oczy. Samce są często dwa razy większe od samic i mają przerażająco ostre kły, które pomagają im bronić stada przed niebezpieczeństwem, ale ich dokładny rozmiar zależy od gatunku, przy czym pawian czakma jest największy, a pawian gwinei najmniejszy.

Pawiany mają dziko wyglądające futro z dłuższą grzywą sięgającą ponad łopatkami oraz bezwłosymi łatami na twarzach i zadach, które są wyściełane twardą skórą. W zależności od gatunku ich kolor waha się od oliwkowozielonego do żółtego, srebrnego i brązowego. Mają też charakterystyczny wygięcie w kierunku podstawy długich ogonów.

Rozmieszczenie pawianów i siedliska


Pawiany były kiedyś spotykane na całym kontynencie afrykańskim i dziś, chociaż nadal są szeroko rozpowszechnione ich naturalny zasięg nadal się zmniejsza. Pawiany występują w różnych siedliskach, w tym na sawannie, zaroślach, kamienistych pustyniach i lasach deszczowych, pod warunkiem że jest tam dostatecznie dużo wody. Pawian Hamadryas występuje na skalistych pustyniach na wzgórzach otaczających wybrzeże Morza Czerwonego, zarówno w północno-wschodniej Afryce, jak iw części zachodniego Półwyspu Arabskiego. Pawian oliwkowy to najbardziej rozpowszechniony gatunek, którego zasięg rozciąga się z zachodu na wschód i obejmuje szeroki wachlarz siedlisk, podczas gdy pawian gwinei występuje w niewielkim regionie na zachodzie. Pawian żółty występuje na wschodzie, a największy gatunek, pawian czakma występuje najdalej na południe, a jego zasięg obejmuje południowy kraniec Afryki.

Zachowanie i styl życia pawianów

Pawiany to niezwykle towarzyskie zwierzęta, które żyją w dużych oddziałach, które mogą mieć bardzo zróżnicowaną wielkość i mogą liczyć kilkaset członków. Oddziały pawianów składają się zarówno z samców, jak i samic z młodymi i tworzą bardzo bliskie więzi poprzez wspólne karmienie, spanie i pielęgnację. W ciągu dnia rozpadają się na mniejsze grupy składające się z 4 lub 5 samic i młodych, na czele których stoi dominujący samiec, który próbuje odstraszyć inne samce. Jednak pawian Hamadryas żyje w znacznie mniejszych grupach około 12 samic i jednego samca alfa. Pawiany żyją razem dla ochrony i nieustannie wypatrują niebezpiecznych drapieżników, szczególnie gdy przebywają na otwartej przestrzeni. W przypadku zauważenia zagrożenia wydają głośne szczekanie i podczas gdy samce biegną do ataku, samice i młode znikają w bezpiecznym miejscu wśród drzew. Pawiany komunikują się między sobą na wiele różnych sposobów, w tym wołania, mimikę, a nawet sygnalizują ogonami.

Rozmnażanie pawianów i cykle życia.


Pawiany rozmnażają się przez cały rok i w czasie nie mają ścisłego sezonu lęgowego, w określonych porach roku (w zależności od lokalizacji) występują szczyty godowe i urodzeniowe. Kiedy samica jest gotowa do krycia, dominujący samiec z ich podgrupy będzie zaciekle bronił swojego prawa do krycia się z nią, ale pomimo jego wysiłków samice pawianów łączą się z wieloma samcami w grupie w ciągu swojego życia.

Po okresie ciąży trwającym około 6 miesięcy samica pawiana rodzi jedno niemowlę, które natychmiast chwyta jej futro i przylega do niej. Kiedy się rodzą, młode pawiany kontrastują kolorystycznie z rodzicami i są tolerowane przez stado, dopóki nie linieją i nie wyrosną na dorosłe futro po około dwóch miesiącach. Młode samice pozostają ze swoją matką i oboje często tworzą bardzo bliskie więzi przez całe życie, podczas gdy samce są wypędzane ze stada i zmuszane do próbowania udowodnienia swojej wartości innej grupie.

Dieta pawiana i zdobycz

Pawian to wszystkożerne zwierzę, o którym wiadomo, że zjada szeroką gamę zarówno roślin, jak i małych zwierząt. Owoce, nasiona, twarde korzenie i kwiaty stanowią większość ich diety, podobnie jak owady, jaja, jaszczurki i gryzonie. Jednak ich duży rozmiar i moc oznacza również, że czasami polują i zabijają większe ofiary, takie jak młode Gazele.

Na obszarach, na których osady ludzkie wkraczają w ich naturalne siedliska, pawiany są również znane z nalotów na pola uprawne, co prowadzi do tego, że często są postrzegane jako szkodniki. Pawiany mają bardzo podobne zęby do ludzi z serią dużych, płaskich zębów trzonowych, które doskonale nadają się do ścierania roślinności, a nadwyżki pożywienia można przechowywać w elastycznych woreczkach policzkowych, aby zachować je na później.

Pawian Drapieżniki i zagrożenia

Ze względu na swoje rozmiary oraz fakt, że pawiany spędzają większość swojego życia na ziemi, polują na nie liczne drapieżniki w całym swoim naturalnym zasięgu. Żbiki, takie jak lwy, lamparty i gepardy, są najczęściej spotykanymi drapieżnikami pawiana, wraz z dużymi pytonami, dzikimi psami afrykańskimi i ptakami drapieżnymi, które polują na mniejsze i bardziej wrażliwe młode.

Największym zagrożeniem dla pawianów są jednak ludzie, ponieważ często polują na nie i zabijają je dla mięsa, a nawet strzelają do nich farmerzy, którzy uważają je za szkodniki w obawie o swoje plony. Jednak największy wpływ na ich liczebność ma utrata niegdyś rozległych siedlisk przyrodniczych, które są poddawane wylesianiu w celach rolniczych lub wycince gruntów pod wypas i rozrastające się osiedla ludzkie.

Pawian Ciekawe fakty i cechy

Chociaż pawiany wycofują się w bezpieczne miejsce na drzewa, aby spać w nocy, prawie całą resztę życia spędzają na ziemi i wędrują po swoich domostwach w poszukiwaniu pożywienia i wody. Wiadomo, że chodzą wiele mil dziennie i zatrzymują się tylko w cieniu, aby wydostać się z południowego słońca, i są w stanie pokonać ponad cztery mile od świtu do zmierzchu. Podobnie jak wiele innych naczelnych, pawiany biorą udział w pielęgnacji społecznej, zbierając pasożyty, martwą skórę i brud z futra drugiej osoby.

To nie tylko wzmacnia więzi społeczne w oddziale, ale także podkreśla status jednostki, ponieważ przygotowywany pawian ma wyższy status w oddziale niż ten, który go oporządza. Aby mężczyzna z zewnątrz został przyjęty do oddziału, musi nawiązać związek z jedną z kobiet, dopóki nie zostanie zaakceptowany przez pozostałe. Proces ten może zająć miesiące, ale para zwykle pozostaje bliskimi przyjaciółmi na całe życie.

Relacje pawianów z ludźmi

Pawiany bardzo dobrze przystosowały się do rosnącej populacji ludzi w ciągu całego ich życia. naturalny zasięg, ale fakt, że często napadają na uprawy, doprowadził do prześladowania ich przez rolników. Na wielu obszarach ich rodzimych regionów poluje się na nie i zjada je jako mięso z buszu, ale to ich kurczące się siedliska są dla nich największym problemem.

Ogromne obszary lasów są codziennie wycinane, aby zrobić miejsce dla rolnictwa lub wyciąć drewno tropikalne, co oznacza, że ​​pawiany mają mniej obszarów, w których mogą bezpiecznie spać na drzewach. Murawy również kurczą się, gdy ziemia jest przekazywana zwierzętom do wypasu lub wykorzystywana do rozbudowy rosnących osad.

Współczesny stan ochrony pawiana i jego życie

Obecnie cztery gatunki Pawian jest wymieniony przez IUCN jako gatunek, który jest najmniejszym zagrożeniem przed wymarciem na wolności w najbliższej przyszłości. Baboon gwinei jest wymieniony jako gatunek bliski zagrożenia. Jednak pomimo tego, że jest nadal stosunkowo rozpowszechniony, liczba populacji wszystkich gatunków spada z powodu polowań i utraty siedlisk, a populacje na niektórych obszarach szybko stają się coraz bardziej odizolowane od siebie. Występują w wielu afrykańskich parkach narodowych i rezerwatach, gdzie odgrywają istotną rolę w utrzymaniu ekosystemu.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Często zadawane pytania o pawiana

Czy pawiany są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Pawiany są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą pawiany?
Pawiany należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą pawiany?
Pawiany należą do klasy Mammalia.

Do jakiego gromady należą pawiany?
Pawiany należą do klasy Gromada.

Do jakiej rodziny należą pawiany?
Pawiany należą do rodziny Cercopithecidae.

Do jakiej kolejności należą pawiany do?
Pawiany należą do rzędu naczelnych.

Jaki rodzaj okrycia mają pawiany?
są objęte H. powietrze.

Do jakiego rodzaju należą pawiany?
Pawiany należą do rodzaju Papio.

Gdzie pawiany żyć?
Pawiany żyją w Afryce i zachodniej Arabii.

W jakim środowisku żyją pawiany?
Pawiany żyją na łąkach, skalistych pustyniach i lasach deszczowych.

Jakie są niektóre drapieżniki pawianów?
Do drapieżników pawianów należą lwy, lamparty i afrykańskie dzikie psy.

Ile dzieci ma pawian?
Średnia liczba dzieci, które ma pawian to 1.

Co jest ciekawego o pawianach?

Pawiany mogą podróżować ponad cztery mile dziennie!

Jaka jest naukowa nazwa pawiana?
Naukowa nazwa pawiana to Papio.

Jaka jest długość życia pawiana?
Pawiany może żyć od 15 do 40 lat.

Jak nazywa się mały pawian?
Mały pawian i nazywa się niemowlęciem.

Ile jest gatunków pawiana?
Jest 5 gatunków pawiana.

Jakie jest największe zagrożenie dla pawiana?

Największym zagrożeniem dla pawiana są polowania i utrata siedlisk.

Jaka jest inna nazwa pawiana ?
Pawian jest również nazywany pawianem oliwnym, żółtym pawianem, pawianem gwinei, pawianem czakma lub pawianem hamadryas.

Jak szybki jest pawian?
Pawian może podróżować z prędkością do 30 mil na godzinę.

Jak powiedzieć pawian w …

angielski Baboon

japoński ヒ ヒ 属
turecki Babun