paw

Paw

Paw Klasyfikacja Naukowa

Królewstwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Grzebiące
Rodzina
Kurowate
Rodzaj
Pavo
Nazwa naukowa
Pavo cristatusi

Stan ochrony pawi

  • Najmniej Obawa

Pawie Lokalizacje

  • Afryka
  • Azja

Pawie Fakty

Pożywienie
Ziarna, nasiona, owady
Ciekawostka
Grupa pawi nazywana jest zbiorowiskiem.
Cecha charakterystyczna
Długie pióra i kolorowy ogon samców
Rozpiętość skrzydeł
91 cm-305 cm
Okres inkubacji
27-30 dni
Siedlisko
Obszary pustynne i sawanny
Drapieżniki
Psy, szopy, tygrysy, dzikie koty
Dieta
Wszystkożerne
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Ziarna
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość lęgów
6
Lokalizcja
Na całym świecie
Wiek linienia
3 lata
Hasło
Najczęściej spotykany na kontynencie indyjskim!

Charakterystyka fizyczna pawia

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Niebieski
  • Zielony
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna
10 km/h
Długość życia
12-20 lat
Waga
2,7kg – 6kg
Długość
86cm – 107 cm

Pawie obrazy

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Pawia w galerii.

Wyświetl wszystkie obrazy Pawia!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta!

Wyszukaj

„Pawie to jedne z największych ptaków latających na ziemi”.
Pawie słyną z dużego, opalizującego upierzenia ogonów. Chociaż jest to najbardziej rozpoznawalna cecha pawia, tylko samce mają te piękne ubarwienia ogonów. U niektórych gatunków upierzenie jest mniejsze niż u powszechnie znanego pawia błękitnego lub pawia indyjskiego, co większość ludzi wyobraża sobie, myśląc o pawie.

Niesamowite fakty o pawie!

  • Pawie wykorzystują swoje unikalne upierzenie zarówno do przyciągania partnerów, jak i do zniechęcania drapieżników poprzez sprawianie, że wydają się większe.
  • Podobne do oczu plamki na piórach ogona nazywane są ocelli.
  • Pawie są chronione przez Indian Wildlife Act 1972.
  • Zbiórka, duma lub ostentacja odnoszą się do grupy tych ptaków.

Gdzie znaleźć pawie

Pochodzenie tych ptaków to Azja. W szczególności niebieski paw pochodzi z Indii. Dlatego powszechnie nazywa się je pawiami indyjskimi lub pawiami. Można je również znaleźć na wolności w Afryce, skąd pochodzi mniej znany paw Kongo. W niektórych obszarach Australii można również znaleźć pawie. Wolą, aby ich siedlisko znajdowało się w ciepłym klimacie, więc najlepiej je znaleźć takie miejsca, jak pustynia i sawanna.

Najlepszą porą roku do obserwacji pawów jest lato, ponieważ jest to okres lęgowy i są one prawdopodobnie bardziej aktywne.

Ptaki te wykazują największą aktywność rano i około zmierzchu. Lubią też mieszkać na terenach leśnych. Ptaki te można również zobaczyć w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Ogólnie większość pawi utrzymywanych w niewoli w ogrodach zoologicznych to pawie indyjskie. Istnieje również duża liczba osób, które posiadają pawie jako zwierzęta domowe lub mają je na swojej farmie.

Gniazda pawi

Pawi budują gniazda na ziemi, w płytkiej dziurze wyściełanej trawa. Zwykle zakładają gniazda na obszarach osłoniętych przez krzaki, krzewy lub inną roślinność, aby chronić jaja przed drapieżnikami.

Paw nazwa naukowa

Istnieją trzy gatunki pawi i wszystkie mają różne kolory. Ich klasa to klasa Aves i należą do rzędu Galliformes. Pavo cristatus to nazwa naukowa pawia indyjskiego, najbardziej zaludnionego i najbardziej znanego obecnie gatunku. Naukowa nazwa pawia zielonego to Pavo muticus. Paw indyjski i paw zielony to podgatunki należące do rodzaju Pavo. Paw Kongo ma jednak naukową nazwę Afropavo congesnis i należy do rodzaju Afropavo. Pawie są najbliżej spokrewnione z bażantami. Oba gatunki należą do rodziny Phasianidae i są ptakami naziemnymi.

Rozmiar pawia, wygląd i zachowanie

Wielkość i wygląd ptaka różnią się w zależności od typu. Ogólnie rzecz biorąc, ptaki te mogą ważyć od ośmiu i pół do 13 funtów i mogą urosnąć do około dwóch do dziesięciu stóp długości. Ich wysokość może wynosić od nieco poniżej trzech stóp do nieco ponad czterech stóp. Paw indyjski ma uderzający, intensywny niebieski kolor i ma duże upierzenie ogona pokryte misternymi plamami przypominającymi oczy. Plamy te nazywane są ocelli.

Paw zielony, jak sugeruje jego nazwa, ma zwykle zielony odcień i ma podobnie wyglądające upierzenie jak paw indyjski, kiedy rozpościera pióra ogonowe. Wygląd pawia kongijskiego różni się nieco od pozostałych dwóch podgatunków. Kolory pawia kongijskiego mogą być brązowe lub szare, a tren lub pióra ogona są znacznie mniejsze niż inne.

Samice pawia, zwane pawami, są zwykle mniejsze niż samce i mają raczej neutralne kolory niż jasne odcienie. Groch również nie ma upierzenia ogona samców. Niektóre pawie są wszystkie białe. Są one powszechnie określane jako pawie albinos. Jednak rzadko paw jest prawdziwym albinosem. Ptaki te mają stan zwany leucyzmem, który znacznie różni się od albinizmu. Większość białych pawi wcale nie jest albinosami.

Pawie, podobnie jak wiele innych zwierząt, używają dźwięku do komunikowania się. Piszczący dźwięk ostrzega przed pobliskim drapieżnikiem. Pawie wykorzystają dźwięk przypominający dźwięk jako wezwanie godowe, aby przyciągnąć pea. Dźwięki wydawane przez pawie mogą być niezwykle głośne. Pawie wachlują także tren lub pióra ogona, aby wyglądały na większe w obronie drapieżników.

Pawi dieta

Pawie są wszystkożerne, co oznacza, że jedz zarówno rośliny, jak i zwierzęta.

Co jedzą pawie?

Dieta tych ptaków składa się na ogół z różnorodnych roślin i roślin, w tym trawy, korzeni, kwiatów, owoców, i nasiona. Żywią się również wieloma owadami, robakami i płazami, takimi jak węże i żaby.

Pawie Drapieżniki, zagrożenia i stan ochrony

W naturze pawie mają szereg naturalnych drapieżników .

Co zjada pawie?

Niektóre zwierzęta polujące na pawie to dzikie koty, takie jak tygrysy i lamparty, dzikie psy, takie jak dhole, a nawet średniej wielkości ssaki, takie jak szopy. Drapieżniki będą tropić i atakować ptaki, chyba że uciekną. Wlatują na drzewa, aby uniknąć zagrożeń, kiedy tylko mogą.

Innym zagrożeniem dla tych zwierząt są ludzie. Kłusownictwo i utrata siedlisk to dwa z największych problemów powodowanych przez ludzi dla tych ptaków. Kłusownicy nielegalnie zabijają pawie, aby zdobyć i sprzedać ich opalizujące pióra z ogona, mięso, a czasem jaja.

Według IUCN, Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, status pawia indyjskiego budzi najmniejsze obawy. Stan pawia zielonego jest zagrożony. Paw Kongo jest wymieniony jako wrażliwy.

Działania na rzecz ochrony tych ptaków obejmują ustawę o ochronie, rezerwaty zwierząt, hodowlę w niewoli oraz ciągłe badania i edukację. Interwencja człowieka może pomóc w ochronie tych fascynujących zwierząt.

Rozmnażanie pawi, dzieci i długość życia

Wiadomo, że pawie kojarzą się z wieloma pawiami w okresie godowym. Łączą się w pary, dopasowując swoje kloaki, które są ich częściami rozrodczymi. Gdy grosz złoży jaja, wysiaduje je w podobny sposób, jak kura wysiaduje swoje jaja. Okres inkubacji może trwać od 27 do 30 dni. Mały paw nazywa się brzoskwinią. Każdym dzieckiem opiekuje się wyłącznie matka.

Brzoskwinie mogą chodzić jako niemowlę zaledwie kilka dni lub kilka chwil po wykluciu, a do kilku tygodni mogą latać na krótkie odległości. Zaczynają linienie w wieku trzech lat, a ich pióra dość szybko odrastają. Pawie mają typową długość życia od 12 do 20 lat, ale wiadomo, że żyją w niewoli ponad dziesięć lat dłużej.

Populacja pawi

Stan pawia indyjskiego jest najmniejszy troski, co oznacza, że ​​populacja nadal rozwija się na wolności i nie jest obecnie zagrożona. Obecnie na całym świecie żyje ponad 100 000 tych ptaków. Uważa się, że zielony paw jest zagrożony wyginięciem, a na wolności pozostaje mniej niż 30000. Paw kongijski, liczący poniżej 10 000, jest podatny na ataki. Oznacza to, że populacja spada, głównie z powodu utraty siedlisk, i są one zagrożone wyginięciem.

Peahens and Peafowl

Peafowl to poprawne określenie tego, co większość ludzi nazwałaby paw. Dotyczy to zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Tylko samiec jest technicznie nazywany pawiem. Samice nazywane są grochami. Pawie i pawiki można łatwo zidentyfikować jako samce lub samice na podstawie ich wyglądu fizycznego. Pawi wyglądają dość zwyczajnie w porównaniu do swoich męskich odpowiedników.

Zobacz wszystkie 50 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę P

Pawie – często zadawane pytania (często zadawane pytania)

Czy pawie są roślinożercami, mięsożerne czy wszystkożerne?
Pawie są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą pawie?
Pawie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą pawie?
Pawie należą do klasy Aves.

Do jakiej rodziny należą pawie?
Pawie należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą pawie ?
Pawie należą do rodziny Phasianidae.

Do jakiej kolejności należą pawie?
Pawie należą do kolejność Galliformes.

Jaki rodzaj pokrycia mają pawie?
Pawie pokryte są piórami.

Co rodzaj do którego należą pawie? < / strong>

Pawie należą do rodzaju Pavo.

W jakim środowisku żyją pawie?
Pawie żyją obszary pustynne i sawannowe.

Jaka jest główna ofiara pawi?
Pawie jedzą zboża, nasiona i owady.

Jakie są drapieżniki pawi?
Do drapieżników pawi należą psy, szopy, tygrysy i dzikie koty.

Jakie są cechy wyróżniające pawi?
Pawie mają długie pióra, a samce kolorowe ogony.

Ile jaj składają pawie?
Pawie zwykle składają 6 jaj.

Co jest ciekawego o pawie?
Pawie najczęściej spotyka się na kontynencie indyjskim!

Jaka jest naukowa nazwa pawia?
Naukowa nazwa pawia to Pavo cristatus.

Co czy długość życia pawia jest?
Pawie mogą żyć np lub 12 do 20 lat.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł pawia?
Paw ma rozpiętość skrzydeł 120 cm do 300 cm (47 cali do 118 cali).

Czy paw to ptak?
Tak, pawie to ptaki.

Czy paw to ssak?
Nie. Pawie należą do rodziny Phasianidae, czyli ptaków.

Czy paw może zabić człowieka?
Chociaż nie jest to powszechne ze względu na swój rozmiar i siłę, agresywny paw może zabić człowieka.

Gdzie najczęściej spotyka się pawie?
Pawie występują głównie w Azji, a szczególnie w Indiach.

Czy pawie zabijają kurczaki?
Pawie zwykle nie zabijają kurczaków.

Co to jest paw?
Paw to samica pawia.

Czy pawie migrują?
Nie. Pawie nie są ptakami wędrownymi.

Ile jaj składa groch?
Groch składa zwykle sześć jaj, ale może złożyć do ośmiu jaj lub jako tylko dwa.

Jak szybko leci paw?
Paw może latać z prędkością nawet dziesięciu mil na godzinę.

Co tojest rozpiętość skrzydeł pawia?
Rozpiętość skrzydeł pawia indyjskiego po wystawieniu wynosi od trzech do dziesięciu stóp.

Kiedy pawie opuszczają gniazdo?
Brzoskwinie mogą opuścić gniazdo niedługo po wykluciu, ale zazwyczaj pozostają z matką do ukończenia co najmniej dwóch miesięcy i często pozostają znacznie dłużej.