Patas rudy

Klasyfikacja naukowa Patas Monkey

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Koczkodanowate
Rodzaj
Patos
Nazwa naukowa
Erythrocebus patas

Status ochrony małp Patas

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje małp Patas

  • Afryka

Małpa Patas Fakty

Pożywienie
Owoce, owady, jajka
Imię młodego
Niemowlę
Ciekawostka
Najszybszy gatunek naczelnych na świecie!
Szacowana wielkość populacji
Zmniejszanie
Największe zagrożenie
Polowanie
Najbardziej charakterystyczna cecha
Czerwony grzbiet i białe wąsy oraz broda
Inna nazwa
Małpa wojskowa, małpa husarska, ruda gujona
Ciąża
5 miesięcy
Siedlisko
Sawanna i otwarte lasy
Drapieżniki
Lampart, hiena, lew
Dieta
Wszystkożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Patas Monkey
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Afryka Środkowa
Grupa
Ssak
Hasło
Najszybszy gatunek naczelnych na świecie!

Charakterystyka fizyczna małpy Patas

Kolor
  • Brązowa
  • Szara
  • Czerwona
  • Czarna
  • Biała
Typ skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
35 km/h
Długość życia
12-20 lat
Waga
4 kg – 13 kg
Wysokość
45 cm – 85 cm
Dojrzałość płciowa
3-5 lat
Wiek odsadzenia
6 miesięcy

Obrazy Małp Patas

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Małp Patas  w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Małp Patas!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja małp Patas

Małpa Patas to średni lub duży gatunek małpy Starego Świata, który zamieszkuje otwarte łąki Afryki Środkowej. Znana również jako małpa wojskowa, małpa husarska i rudy guenon, małpa Patas jest jedynym przedstawicielem swojego rodzaju ze względu na to, że ma długie kończyny i krótkie palce, które są adaptacjami umożliwiającymi jej bieganie z dużą prędkością (coś których nie mają inne gatunki Guenon).

Uważana za blisko spokrewnioną z małpami Vervet, Małpa Patas znajduje się na obszarach o niewielkiej osłonie i po prostu ucieka, jeśli jest zagrożona. Ich długie tylne nogi są tak potężne, że są w stanie osiągnąć prędkość do 35 mil na godzinę, co czyni je najszybszymi naczelnymi na świecie. Ze względu na to, że małpy Patas występują na bardziej otwartych terenach, nie zostały one dotknięte wylesianiem w taki sam sposób, jak wiele innych naczelnych.

Małpa Patas Anatomia i Wygląd

Małpa Patas  ma długie i smukłe ciało pokryte kudłatym futrem, które jest koloru białego od spodu i czerwonego z tyłu. Ich długie i potężne kończyny są również białe, a ich twarz jest ciemna z białymi wąsami i brodą oraz czerwoną czapką z ciężkim łukiem brwiowym, który chroni oczy.

Mają też charakterystyczną czarną linię biegnącą od twarzy do ucha. Chociaż samce i samice małp Patas wyglądają niezwykle podobnie, samce są zwykle większe i mają niewielki guz wystający z głowy. Ich długie kończyny, dłonie i stopy w połączeniu z krótkimi palcami u rąk i nóg sprawiają, że są bardzo biegli w bieganiu z dużą prędkością po otwartych równinach.

Rozmieszczenie i siedlisko małp Patas

Małpa Patas występuje w szerokim paśmie w całej Afryce Środkowej, graniczącej od północy z Saharą i wilgotnymi tropikalnymi warunkami lasów równikowych na południu. Można je spotkać na zachodzie, od Senegalu po Etiopię na wschodzie i na południu, aż po Tanzanię na wschodzie i Kamerun na zachodzie. Małpy Patas zamieszkują równiny sawannowe, otwarte lasy i porośnięte trawą stepy, które są dobrze zarośnięte.

Wiadomo, że są zwierzętami dość podatnymi na adaptację, które występują również na suchych obszarach, w tym na południowych obrzeżach Sahary, w zalanych deltach, a nawet w wilgotnych lasach, gdzie ludzie wykarczowali ziemię. Ze względu na fakt, że małpy Patas bardziej polegają na otwartym terenie niż na gęstej dżungli, mogły nawet przenieść się na obszary dotknięte wylesianiem i można je również znaleźć na plantacjach rolnych.

Zachowanie i styl życia małp Patas

Małpa Patas to zwierzę towarzyskie, które można znaleźć w oddziałach liczących od 10 do 40 członków, przy czym tylko jeden starszy, dominujący samiec, a reszta to samice z młodymi. W przeciwieństwie do wielu innych społeczności naczelnych, wojska Małpy Patas  są prowadzone przez samice, które chronią swoje domy przed wtargnięciem innych wojsk. Chociaż samce zwykle nie angażują się w te spory, czasami wydają głośne ostrzeżenie, aby zastraszyć rywalizującą grupę.

Rolą samca Małpy Patas  jest nie tylko rozmnażanie się z samicami w grupie, ale także ochrona ich przed niebezpieczeństwem. Samce przebywają na obrzeżach oddziału i wypatrują zbliżającego się niebezpieczeństwa, działając jako wabik na drapieżniki, dzięki czemu samice i młode mogą uciec i ukryć się. Jednak pomimo spędzania czasu wokół nich, istnieje niewielka interakcja między samcami i samicami poza sezonem lęgowym.

Rozmnażanie małp Patas i cykle życiowe

Małpy Patas są w stanie rozmnażać się w wieku trzy dla kobiet i od czterech do pięciu lat dla mężczyzn. Mają ścisłe okresy godowe, które przypadają na miesiące zimowe od czerwca do września lub od października do stycznia, w zależności od położenia geograficznego. Po okresie ciąży, który trwa około pięciu miesięcy, rodzi się jedno niemowlę, które jest karmione i pielęgnowane przez matkę.

Małpy Patas stają się niezależne od swojej matki, gdy osiągną wiek rozrodczy, kiedy samce opuszczą stado, aby dołączyć do nieletnich grup wyłącznie samców lub staną się samotnikami, dopóki nie staną się wystarczająco dominujące, aby rzucić wyzwanie starszym samcom o pozycje w oddziałach z samicami. Jednak młode samice pozostają w swojej grupie urodzeniowej i będą blisko matki przez całe życie.

Dieta i Zdobycz Małp Patas

Małpy Patas  to wszystkożerne zwierzę, które zjada szeroka gama zarówno materii roślinnej, jak i małych zwierząt w celu przetrwania. Żywią się głównie owocami, galasami i liśćmi akacji, a także innymi owocami sezonowymi, kwiatami i gumą drzewną. Wiadomo również, że małpy Patas jedzą owady, jaszczurki i ptasie jaja, a także napadają na plony, gdzie często same powodują uszkodzenia upraw.

Uważa się, że ze względu na ich przeważnie lądowy charakter ponad 85% ich pożywienia jest zbierane na poziomie gruntu. W zależności od tego, gdzie mieszka lokalna ludność, woda może być czasami ograniczona, co może powodować konflikty między rywalizującymi oddziałami, które gromadzą się przy wodopojach w celu picia. Jednak te populacje, które znajdują się na terenach zalewowych, mają mniej konfliktów między sobą o wodę.

Małpy Patas  Drapieżniki i zagrożenia

Chociaż stosunkowo niewiele wiadomo o drapieżnictwie Patas W porównaniu z podobnymi gatunkami małpy, ogólnie uważa się, że ze względu na ich rozmiar polują na nie liczne drapieżniki, które dzielą ich siedliska. Dzikie koty, takie jak lamparty, gepardy i lwy, są prawdopodobnie ich najczęstszymi drapieżnikami, podobnie jak hiena, dzikie psy afrykańskie, węże i duże ptaki drapieżne, które polują na mniejsze i bardziej wrażliwe młode.

Są również ścigani przez ludzi w celu uzyskania mięsa w większości ich naturalnego zasięgu, ale uważa się, że największym zagrożeniem dla populacji małp Patas jest złapanie ich na sprzedaż w celu handlu egzotycznymi zwierzętami domowymi lub do nauki do badań medycznych.

Małpy Patas Ciekawe fakty i cechy

Elegancki czerwony płaszcz i solidnie wyglądające białe wąsy Małpy Patas sprawiły, że są one również powszechnie znane jako „Wojskowe Małpy”. Pomimo faktu, że wylesianie było niszczycielskie dla wielu naczelnych nie tylko w Afryce, ale na całym świecie, w rzeczywistości zapewniło coraz bardziej odpowiednie obszary do zamieszkiwania małp Patas.

Ponieważ ewoluowały do ​​życia z bardzo małą osłoną, obszary leśne, które zostały wycięte przez ludzi, doprowadziły do ​​znalezienia ich w regionach, takich jak wilgotny las, w których normalnie by nie zamieszkiwały. Kiedy się rodzą, młode małpy Patas są na całym ciele jasnobrązowe i mają różowe twarze, które ciemnieją do około dwóch miesięcy.

Relacje małp Patas z ludźmi

Rdzenni mieszkańcy od lat polowali na małpy Patas w celu zdobycia mięsa przez większość ich rozległego naturalnego zasięgu, ale są również ścigani w celu schwytania i sprzedaży egzotycznych zwierząt domowych oraz sprzedaży do badań medycznych. Szacuje się, że każdego roku łowi się ponad 1000 osobników, co prowadzi do spadku populacji, szczególnie na niektórych obszarach.

W innych, gdzie osady ludzkie coraz bardziej wkraczają w swoje naturalne siedliska, małpy Patas były znane z niszczenia upraw, napadania plantacji w poszukiwaniu żywności i po prostu niszczenia innych, co doprowadziło do tego, że rolnicy często postrzegają je jako szkodniki. Wiele małp Patas jest zastrzelonych przez ludzi, którzy widzą je blisko lub na swojej ziemi.

Status ochrony małp Patas i dzisiejsze życie

Obecnie małpa Patas jest wymieniona przez IUCN jako gatunki, które budzą najmniejsze obawy, przed wymarciem na wolności w najbliższej przyszłości. Jednak ze względu na fakt, że populacja na świecie i tak nie jest szczególnie duża, należy zwiększyć ochronę gatunku, aby zapobiec dalszemu zmniejszaniu się populacji.

Istnieje 18 parków narodowych i 11 rezerwatów, w których można znaleźć małpy Patas, przy czym podjęto pewne środki mające na celu ograniczenie liczby osobników, które można schwytać w środowisku naturalnym.

Zobacz wszystkie 50 zwierząt rozpoczynających się na literę P

Często zadawane pytania dotyczące małp Patas (często zadawane pytania)

Czy Patas Monkeys są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Patas Małpy to wszystkożerne , co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą Małpy Patas?
Małpy Patas należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą Małpy Patas?
Małpy Patas należą do klasy Mammalia.

Do jakiej grupy należą Małpy Patas do?
Małpy Patas należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Małpy Patas?
Małpy Patas  należą do rodziny Cercopithecidae.

Do jakiej kolejności należą Maałpy Patas? </Strong >
Małpy Patas  należą do rzędu naczelnych.

Jaki rodzaj pokrycia mają Małpy Patas?
Małpy Patas  są pokryte we włosach.

Do jakiego rodzaju należą Małpy Patas?
Małpy Patas należą do rodzaju Erythrocebus.

Gdzie mieszkają Małpy Patas?
Małpy Patas  żyją w środkowej Afryce.

W jakim typie siedliska żyją Małpy Patas?
Małpy Patas żyją na sawannie i otwartych lasach.

Jakie są niektóre drapieżniki małp Patas?
Do drapieżników małp Patas należą lamparty, hieny i lwy.

Ile dzieci mają małpy Patas?
Średnia liczba dzieci, które ma Małpa Patas, wynosi 1.

Co jest ciekawego na temat małp Patas?
Małpy Patas to najszybszy gatunek naczelnych na świecie!

Co to jest naukowa nazwa Małpy Patas?
Sci Wspaniałą nazwą Małpy Patas jest Erythrocebus patas.

Jaka jest długość życia Małpy Patas?
Małpy Patas mogą żyć od 12 do 20 lat.

Jak nazywa się mała Małpka Patas?
Mała Małpka Patas jest nazywana niemowlęciem.

Ile jest gatunków Małp Patas ?
Jest 1 gatunek Małp Patas.

Jaka jest długość życia Małpy Patas?
Małpy Patas mogą żyć od 12 do 20 lat.

Jak nazywa się mała Małpka Patas?
Mała Małpka Patas jest nazywana niemowlęciem.

Ile jest gatunków małp Patas?
Jest 1 gatunek małp Patas.

Jakie jest największe zagrożenie dla Małpy Patas?

Największym zagrożeniem dla Małpy Patas są polowania i chwytanie.

Czym jest inna nazwa Małpa Patas?
Małpa Patas jest również nazywana małpą wojskową, huzarem małpa lub czerwony guenon.

Jak szybko jest małpa Patas?
Małpa Patas może podróżować z prędkością do 35 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Małpa Patas w języku …

czeski Kočkodan husarský

duński Husarabe

niemiecki Husarenaffe

angielski Patas Monkey

hiszpański Erythrocebus patas

fiński Husaariapina

francuski Patas

hebrajski פרש אדום

węgierski Huszármajom

włoski Erythrocebus patas

japoński パ タ ス モ ン キ ー

holenderski Huzaaraap

polski Koczkodan rudy

szwedzki Husarapa

Chiński 赤 猴

Zdjęcie patas monkey siedzi spokojnie na drewnianej podłodze w zoo