https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ https://alatberatbekasjepang.com/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/ https://dinsos.jatimprov.go.id/web/bootstrap/cache/-/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://dukcapil.selumakab.go.id/wp-includes/app/ https://eadmin.gkjw.or.id/app/mxslot168/ https://e-office.banjarkota.go.id/asset/file/ https://bkd.uinbanten.ac.id/modules/app/
https://dlhk.kukarkab.go.id/css/ http://pmb.uij.ac.id/wp-content/produk/hari-ini/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/terbaru/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://pkmsingaparna.tasikmalayakab.go.id/wp-content/sgacor/ https://puskemasrembang2.rembangkab.go.id/link/ https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/terbaru/ https://feb.uki.ac.id/js/
Papużka falista - Zwierzęta

Papużka falista

Papużka falista pochodzą z Australii i migrują dziko na północ i południe przez ten kraj. Ptaki te są również bardzo towarzyskie z ludźmi i między sobą. W rezultacie są popularnymi zwierzętami domowymi na całym świecie.

Klasyfikacja naukowa Papużek falistych

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptak
Rząd
Papugowe
Rodzina
Papugowate
Rodzaj
Papużka falista
Nazwa naukowa
Melopsittacus undulatus

Stan ochrony Papużek falistych

  • Najmniejsza troska

Lokalizacje Papużek falistych

  • Oceania

Fakty Papużki falistej

Pożywienie
Nasiona, owoce, owady, jagody
Ciekawostka
Dzikie papużki faliste można łatwo oswoić.
Cecha charakterystyczna
Jaskrawe pióra i głośne komunikowanie się
Rozpiętość skrzydeł
25 cm – 35 cm (10 cali – 14 cali)
Okres wylęgania
18 do 20 dni
Siedlisko
Otwarte lasy i łąki w pobliżu wody
Drapieżniki
Człowiek, wąże, duże. Ptaki
Dieta
Wszystkożerne
Styl życia
Stadne
Ulubione jedzenie
Nasiona
Rodzaj
Ptak
Średni rozmiar lęgów
6
Hasło
Występuje w Australii!
Miejsce gniazd
Dziuple drzew
Wiek pierzenia się
3 do 4 miesięcy
Migracje
1

Charakterystyka fizyczna Papużki falistej

Kolor
  • Szary
  • Żółty
  • Niebieski
  • Czarny
  • Biały
  • Zielony
Typ skóry
Pióra
Długość życia
3-6 lat
Waga
30g – 40g (1 uncja – 1,4 oz)
Wysokość
15 cm – 20 cm (5,9 cala – 7,8 cala)

Obrazy papużka falista

Przejrzyj wszystkie zdjęcia papużek falistych w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia papużek falistych!

Szukaj

Papużki faliste lub papużki faliste to małe australijskie ptaki o jaskrawych kolorach

Dorosłe samce i samice tych stworzeń mają zwykle zielono-żółte zabarwienie na piersiach i z powrotem. Pióra na głowie i grzbiecie również mają różne wzory czarnych znaczeń. Samce mają niebieskie zabarwienie wokół dziobów, podczas gdy samice mają na tym obszarze różowy lub fioletowy kolor.

Naturalnie żyją na drzewach i tworzą gniazda w sękach lub innych zagłębieniach, które są wystarczająco duże, aby pomieścić gniazda i jaja . Papużki faliste są bardzo towarzyskie między sobą i z ludźmi. Samce i samice będą łączyć się w pary i żyć razem w luźnych koloniach zarówno na terytoriach północnych, jak i południowych. W naturze żyją nawet 15 lat.

Ten gatunek ptaków jest raczej łatwy do oswojenia i jest dobrym zwierzakiem. Stają się bardzo przywiązani do swoich właścicieli i będą w stanie Cię rozpoznać, nawet jeśli zmienisz fryzurę lub ubranie. Potrafią również rozwinąć bogate słownictwo i uwielbiają rozmawiać z ludźmi. Niektóre papużki faliste potrafią wypowiedzieć setki słów.

4 niesamowite fakty dotyczące papużek falistych!

  • Te ptaki pochodzą z Australii i migrują na północ i południe w całym kraju.
  • Nazwę papużki falistej można przetłumaczyć jako „dobry do jedzenia” w rodzimym dialekcie australijskich Aborygenów.
  • Ma ponad 1000 możliwych kombinacji kolorów. Najczęściej spotykane kolory to zielony, żółty, niebieski i wiele odcieni pośrednich.
  • Dzikie papużki faliste są łatwe do oswojenia.

Gdzie znaleźć papużki faliste

Papużki faliste pochodzą z Australii i migrują dziko na północ i południe przez ten kraj. Ptaki te są również bardzo towarzyskie z ludźmi i między sobą. W rezultacie są popularnymi zwierzętami domowymi na całym świecie.

Ptaki te mają również domy w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie i Afryce ze względu na ich status jako jednych z najpospolitszych ptaków domowych. W rzeczywistości na świecie jest podobno do pięciu milionów tych małych ptaków.

Papużka falista Nazwa naukowa

Tylko jeden gatunek ptaków nosi nazwę zwyczajową Papużka falista lub Budgie. Są jedynym gatunkiem z rodzaju Melopsittacus. Pełna nazwa naukowa tego stworzenia to Melopsittacus undulatus.

Wielkość i wygląd papużek falistych

Te ptaki są mniejsze niż wiele innych odmian papug. Zwykle ważą tylko od jednej do półtorej uncji. Często mają zaledwie siedem cali wysokości i całkowitą rozpiętość skrzydeł 12 cali.

Chociaż papużki faliste mogą występować w jednej z tysięcy różnych kombinacji kolorystycznych, najczęściej występują kolory żółty i zielony. Ptaki te często mają również ślady niebieskich i czarnych plam na głowach i plecach. Pióra na ogonie mogą sięgać nawet 4,5 cala.

Papuga kontra Budgie

W zależności od tego, gdzie szukasz informacji, niektórzy powiedzą Ci, że papugi a papużki faliste, jak pieszczotliwie nazywa się papużki faliste, są tym samym. Zasadniczo, ten fakt jest prawdziwy. Jednak prawda jest taka, że ​​papugi odnoszą się do dowolnej liczby małych gatunków ptaków, które mają długie pióra ogonowe. Są częścią rodziny papug, ale nie rosną tak duże jak nierozłączki, kakadu czy wiele innych gatunków.

Według niektórych danych na całej Ziemi żyje prawie 400 gatunków papug i papug. Budgie to jeden z gatunków ptaków, który zamieszkuje Australię. Różnica między tym, jak nazywają się te ptaki, zależy od tego, skąd pochodzisz lub gdzie obecnie się znajdujesz. Australia, Europa, Afryka i reszta świata nazywają te małe, jaskrawo ubarwione stworzenia papużkami falistymi. W Stanach Zjednoczonych te same ptaki nazywane są papugami.

Papużki faliste zwykle żyją w niewoli od 5 do 10 lat, ale niektóre z nich żyły 15 lat lub dłużej. Inne gatunki papużek falistych, takie jak papużka mniszka, mogą żyć nawet 20 lat lub dłużej.

Zachowanie papużek falistych

Papużki faliste to istoty społeczne. Wolą łączyć się w pary na wolności i kiedy nie migrują, będą żyć w małych koloniach po kilkaset ptaków. Jako zwierzęta domowe te ptaki są zabawne i mają talent do naśladowania swoich ludzkich właścicieli. Są towarzyskie i uwielbiają rozmawiać ze swoimi ludźmi.

Gniazda papużek falistych

W naturze papużki faliste wolą żyć w dziuplach lub innych szczelinach, które są wystarczająco duże i płaskie, aby składać jaja. Jednak jako zwierzęta domowe te ptaki będą zadowolone z płaskiego pudełka lub podłogi wypełnionej miękkim materiałem. Czyste wióry drzewne lub kawałki posiekanego papieru dobrze zrobią dla Twojego budgie.

Dieta papużka falista

Te ptaki jedzą nasiona traw dla większości swoich składników odżywczych. Polują również na ziemi w poszukiwaniu owoców i roślinności. Jagody są również popularną przekąską, ale zbyt duża ilość owoców może wywołać chorobę u papużek falistych.

Papużki faliste i zagrożenia

Ogólna populacja papużek falistych rośnie. Ponieważ można je łatwo i tanio hodować jako zwierzęta domowe, niszczenie siedlisk i inne zagrożenia, które mogłyby niepokoić inne dzikie stworzenia, nie są głównym problemem dla tych ptaków. Jednak większe ptaki, takie jak jastrzębie i sokoły, polują na budgie. Zdziczałe koty, szczury i inne gryzonie czasami napadają na gniazda papużek falistych w poszukiwaniu jaj lub same zabijają ptaki.

Rozmnażanie papużek falistych, dzieci i długość życia

Samice papużek falistych osiągają wiek około ośmiu miesięcy wiek. Na wolności ptaki te łączą się w pary, aby kojarzyć się i wychowywać potomstwo. Samice zwykle składają od czterech do sześciu jaj w jednym lęgu. Inkubacja tych jaj może zająć do 20 dni, zanim pisklęta zaczną się wykluwać. Czasami wylęganie się wszystkich jaj zajmie kolejny tydzień do 10 dni.

Pisklęta rodzą się ślepe, bez puchu i innych piór. Ich matki są odpowiedzialne za ciągłe utrzymywanie ich w cieple przez pierwsze 10 dni, aż do otwarcia oczu. Zaczną wtedy rosnąć i pierze, ale miną kolejne cztery lub pięć tygodni, zanim te młode będą mogły opuścić gniazdo.

Między sześcioma a ośmioma tygodniami pisklęta zaczną uczyć się latać i będą próbować opuścić gniazdo. Wiek różni się w zależności od liczby piskląt w wylęgu i wieku każdego pisklęcia. Na przykład pisklęta urodzone bez innych współlokatorów często uczą się latać wcześniej niż ptaki z większych lęgów. Te jedyne dzieci korzystają z dodatkowej uwagi rodziców. Ptaki te mogą żyć do 15 lat na wolności, ale często giną w niewoli od 5 do 10 lat,

Populacja papużka falista

Stan ochrony papużek falistych jest określany jako najmniej niepokojący, ponieważ jeśli chodzi o ryzyko powstania. Ptaki te rozmnażają się dość łatwo i często, zarówno na wolności, jak iw niewoli jako zwierzęta domowe. W rezultacie całkowita populacja papużek falistych na świecie szacowana jest na ponad 5 000 000 ptaków i rośnie,

Chociaż ptaki te pochodzą z Australii, rozprzestrzeniły się na całym świecie ze względu na ich status zwierząt domowych dla ludzi. Kolonie tych ptaków są obecne w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie i Afryce.

Zobacz wszystkie 84 zwierzęta, których nazwy rozpoczynają się na literę B

Papużka falista FAQ (często zadawane pytania)

Co to jest papużka falista?

Papużka falista lub papużka falista to mały australijski ptak, który lubi mieszkać w pniach drzew. Te ptaki mają jasne kolory, takie jak zielony, żółty i niebieski na piórach. Czarne znaczenia są powszechne na plecach i pysku budgie. Ich rozpiętość skrzydeł wynosi zaledwie 12 cali i zwykle ważą mniej niż 1,5 uncji.

Czy papużka falista migruje?

Tak! Chociaż dzikie papużki faliste pozostają na wyspie Australii, nadal migrują. Ptaki te podróżują z terenów północnych do południowej części kontynentu iz powrotem przez cały rok. Pozostaną na północy podczas cieplejszych miesięcy od grudnia do marca, a następnie odlecą na południe, gdy pogoda będzie chłodniejsza od marca do sierpnia.

Ile jaj składa papużka falista?

Samica papużki falistej składa jednocześnie od czterech do sześciu jaj. Dzikie papużki faliste zwykle próbują rozmnażać się między czerwcem a wrześniem, jeśli znajdują się na terenach północnych. Po migracji na południe będą próbowały rozmnażać się między sierpniem a wrześniem.

Jak szybko leci papużka falista?

Ten gatunek ptaków ma dwa różne prędkości. Niska prędkość około 11 mil na godzinę dla zwiększenia manewrowości i maksymalnej prędkości 22 mil na godzinę. Ptaki te zwykle szybują bliżej swojej maksymalnej prędkości podczas migracji lub w inny sposób mają wokół siebie czyste, otwarte niebo.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł papużki falistej?

To ptak jest stosunkowo mały w porównaniu z innymi gatunkami papug. Jego rozpiętość skrzydeł zwykle mierzy 12 cali i ma tylko od siedmiu do dziewięciu cali wysokości.

Kiedy papużki faliste opuszczają gniazdo?

Pisklęta budgie rodzą się bez piór i ślepy. W rezultacie przez kilka pierwszych tygodni życia w dużym stopniu polegają na rodzicach, jeśli chodzi o ciepło i pożywienie. Ich oczy otwierają się po około 10 dniach i wkrótce potem zaczynają wyrastać im pióra. W wieku od sześciu do ośmiu tygodni pisklęta są wystarczająco duże, aby opuścić gniazdo.

Jak wymawia się papużkę falistą?

Jedna Popularna historia głosi, że nazwa papużka falista, wymawiana buh-jr-uh-gaar lub budge-ri-gaar, pochodzi z australijskiej kultury Aborygenów. Imię tego ptaka wywodzi się od słowa betcheryygah, które oznacza „dobre jedzenie”.

Jaka jest różnica między papugą a papużką falistą ?

Papuga to ogólny termin używany w Stanach Zjednoczonych, odnoszący się do setek małych gatunków ptaków. Wszystkie papugi mają długie ogony w porównaniu z resztą ich ciał. Papużki faliste to szczególny gatunek małego ptaka, który pochodzi z Australii.

Jak rozpoznać płeć papużki falistej?

Tam nie ma oczywistych fizycznych narządów płciowych, które ludzie mogą łatwo zaobserwować, aby zidentyfikować męskiego lub żeńskiego członka tego gatunku. Jednak dorosłe samce papużek falistych zwykle mają obszar niebieskiego cieniowania wokół dziobów. Dojrzałe samice papużek falistych mają różowawe zabarwienie wokół dziobów.

Czy papużki faliste mogą mówić?

Tak! Podobnie jak wiele innych większych gatunków papug, papużka falista uwielbia mówić. Niektóre papużki faliste rozwinęły zdolność śpiewania i wypowiadania setek pojedynczych słów.

Czy papugi faliste są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?

Papużki faliste są wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą papużki faliste?

Papużki faliste należą do Kingdom Animalia.

Do jakiego gromady należą papużki faliste?

Papużki faliste należą do rodzaju Gromada.

Do jakiej klasy należą papużki faliste?

Papużki faliste należą do klasy Aves.

Papużka falista pytania

Do jakiej rodziny należą papużki faliste?

Papużki faliste należą do rodziny Psittacidae.

Do jakiej kolejności należą papużki faliste?

Papużki faliste należą do rzędu Psittaciformes.

Do jakiego rodzaju należąpapużki faliste ?

Papużki faliste należą do rodzaju Melopsittacu s.

Jaki rodzaj pokrycia mają papużki faliste?

Papużki faliste są pokryte piórami.

W jakim typie siedliska, w którym żyją papużki faliste?

Papużki faliste żyją w otwartych lasach i na łąkach w pobliżu wody.

Jaka jest główna ofiara papużek falistych?

Papużki faliste jedzą nasiona, owoce, owady i jagody.

Jakie są drapieżniki papużek falistych?

Do drapieżników papużek falistych należą ludzie , węże i duże ptaki.

Jakie są cechy wyróżniającepapużki faliste ?

Papużki faliste mają jaskrawe pióra i śpiewają głoski komunikacyjne.

Co jest ciekawego na temat papużek falistych?

Papużki faliste naturalnie występują w Australii!

Jaka jest naukowa nazwa papużka falista ?

Naukowa nazwa papużki falistej to Melopsittacus undulatus.

Jaka jest długość życia papużki falistej? 

Papużki faliste mogą żyć od 3 do 6 lat.

Jaka jest żywotność papużek falistych?

Papużki faliste mogą żyć 3 do 6 lat.

How to say Budgerigar in …

Bulgarian Вълнист папагал

Kataloński Periquito

czeski Andulka vlnkovaná

duński Undulat

niemiecki Wellensittich

angielski  papużka falista

hiszpański Melopsittacus undulatus

fiński Undulaatti

francuski Perruche ondulée

hebrajski תוכון

chorwacki Tigrica

węgierski Hullámos papagáj

włoski Melopsittacus

japoński セ キ セ イ イ ン コ

holenderski Grasparkiet

angielski Undulat

polski Papużka falista

portugalski Periquito- australiano

angielski Peruş

szwedzki Undulat

turecki </ span> Muhabbet kuşu

chiński 虎皮 鸚鵡