https://cms.uki.ac.id/pict/spulsa/ http://mesin.ft.unand.ac.id/plugins/dana/ https://simpatiacademy.sumedangkab.go.id/app/ https://alatberatbekasjepang.com/ http://io.unand.ac.id/baru/ https://reguler.live.unpad.ac.id/app/ https://keperawatan.poltekkes-smg.ac.id/wp-includes/gacor-kamboja/ https://sigastra.radenintan.ac.id/app/sgacor/ https://rumahnegara.imigrasi.go.id/rumah-dinas/-/data/ http://mpbi.fkip.unib.ac.id/wp-includes/app/
https://rekrutmen.unand.ac.id/css/ https://feb.uki.ac.id/img/spulsa/ https://fkip.unsulbar.ac.id/wp-includes/js/sdana/ https://besadu.belitung.go.id/storage/ttd/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/icon/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/pix/ https://simpuh.tegalkab.go.id/link-maxwin/ https://dlhk.kukarkab.go.id/css/
Pantera - Zwierzęta

Pantera

Pantera to mięsożerne zwierzę i jeden z najbardziej przerażających i potężnych drapieżników w swoim naturalnym środowisku. Polowanie pod osłoną nocy, ciemne futro Pantery sprawia, że ​​jest prawie niemożliwe do zauważenia, co oznacza, że ​​może poruszać się przez dżunglę zupełnie niewidocznie.

  • Ssaki
  • Pantera

Woli polować w nocy niż w ciągu dnia!

Wyszukaj

Klasyfikacja pantera i ewolucja

Pantera (powszechnie znana również jako Czarna Pantera) to duży członek rodziny Big Cat, pochodzący z Azji, Afryki i obu Ameryk. Gatunek nie jest odrębnym gatunkiem, ale jest ogólną nazwą używaną w odniesieniu do każdego czarnego kota z rodziny Big Cat, w szczególności Leopardów i Jaguarów.

Pantera to nieuchwytne i potężne zwierzę, które dobrze przystosowało się do różnych siedlisk na całym świecie i jest znane jako jedno z najsilniejszych wspinaczy ze wszystkich kotów. Chociaż Pantera nie jest technicznie sklasyfikowana jako odrębny gatunek, wielu uważa ją za zagrożoną z powodu malejącej liczby lampartów i jaguarów w większości ich naturalnych obszarów występowania.

Anatomia i wygląd pantera

Pantera ma zwykle kolor od ciemnobrązowego do czarnego, a poza tym jest identyczny z gatunkiem kotów, do którego należy. Jedynym prawdziwym wyjątkiem od tej reguły jest pantera florydzka znaleziona w południowo-wschodnim regionie USA, która uważana jest za podgatunek Cougar i rzadko ma ciemnobrązowy kolor i ma bardziej cętkowany wygląd. W przeciwieństwie do lampartów i jaguarów, Pantera nie ma plam na swoim długim tułowiu ani na ogonie, ale zamiast tego ma błyszczącą sierść z ciemnego futra.

Pantery to zwierzęta o małych głowach, mocnych szczękach i szmaragdowozielonych oczach, które zwykle mają tylne nogi, które są zarówno większe, jak i nieco dłuższe niż te z przodu. Będąc członkiem rodziny Big Cat, Panther jest nie tylko jednym z największych kotów na świecie, ale jest również w stanie ryczeć, czego nie są w stanie zrobić koty spoza tej grupy.

Rozmieszczenie i siedlisko pantery

Pantery to zwierzęta występujące w naturze na trzech kontynentach świata, a ich położenie zależy od tego, czy jest to czarny lampart, czy czarny jaguar. Istnieje 30 różnych podgatunków lamparta występujących zarówno w Azji, jak iw Afryce Subsaharyjskiej, a dzięki niegdyś dużemu naturalnemu zasięgowi Jaguara rozciągającemu się w Ameryce Środkowej i Południowej, a nawet w częściach USA, Pantera stała się niezwykle zdolnym do adaptacji zwierzęciem, które występuje w wielu różnych siedliskach.

Chociaż najczęściej występują w lasach tropikalnych i liściastych, pantery można również spotkać na bagnach i mokradłach, a także na łąkach i jeszcze bardziej wrogich obszarach, takich jak pustynie i góry. Wraz z wieloma największymi kotami świata, Pantera staje się coraz rzadsza na wolności, głównie z powodu utraty siedlisk w postaci wylesiania.

Zachowanie i styl życia pantera

Pantera jest niezwykle inteligentne i zwinne zwierzę, które jest bardzo rzadko widziane przez ludzi na wolności, ponieważ są to na ogół bardzo ciche i ostrożne zwierzęta. Ich ciemnobrązowe futro kamufluje Panterę zarówno w otaczającym lesie, jak i sprawia, że ​​są prawie niewidoczne w ciemności nocy.

Pantera to samotne zwierzę, które prowadzi nocny tryb życia, spędzając większość dnia na bezpiecznym odpoczynku wysoko na drzewach. Podobnie jak Leopard i Jaguar, Panthers są niesamowitymi wspinaczami i nie tylko odpoczywają na drzewach, ale także są w stanie uważnie wypatrywać ofiary, nie dając się zauważyć.

Pantera to niezwykle potężne i nieustraszone zwierzę, którego wielu się boi, ponieważ jest również bardzo agresywne. Pantera jest bardzo terytorialna, szczególnie samce, których zasięg występowania pokrywa się z zasięgiem kilku samic i są zagrożone przez innego samca.

Rozród pantera i cykle życiowe

Chociaż są tylko dwa różne gatunki dużych kotów uważane za pantery, lamparty i jaguary są w rzeczywistości bardzo blisko spokrewnione, mimo że żyją w różnych częściach świata. Czarne lamparty i jaguary często występują w tym samym miocie co młode cętkowane, a samica zwykle rodzi od 2 do 4 młodych po okresie ciąży trwającym około 3 miesięcy (jest to prosty gen recesywny, który sprawia, że ​​młode są czarne i które są przenoszone przez oboje rodziców).

Młode pantery rodzą się niewidome i nie otwierają oczu, dopóki nie osiągną prawie dwóch tygodni. Są niezwykle podatne na ataki drapieżników, zwłaszcza pozostawione przez matkę, która musi polować na ich pożywienie. Zanim osiągną wiek kilku miesięcy młode pantery zaczynają jej towarzyszyć w poszukiwaniu zdobyczy i często nie opuszczają jej, dopóki nie osiągną prawie 2 lat i nie ustalą terytorium dla siebie.

Dieta Pantery i Zdobycz

Pantera to mięsożerne zwierzę i jeden z najbardziej przerażających i potężnych drapieżników w swoim naturalnym środowisku. Polowanie pod osłoną nocy, ciemne futro Pantery sprawia, że ​​jest prawie niemożliwe do zauważenia, co oznacza, że ​​może poruszać się przez dżunglę zupełnie niewidocznie. Chociaż większość ich polowań odbywa się na ziemi, znane są również z polowania z drzew, co oznacza, że ​​mogą zasadzić się na swoją ofiarę z góry.

Dokładna dieta pantery zależy od tego, gdzie na świecie żyje, chociaż większość pożywienia wielu dużych kotów stanowią zwierzęta roślinożerne o średnich i dużych rozmiarach. Na zwierzęta, w tym jelenie, guźce, dziki, tapiry i antylopy, polują Pantery, a także mniejsze gatunki, takie jak ptaki i króliki, gdy brakuje większej ofiary.

Pantera drapieżniki i zagrożenia

Jaguar jest największym kotem w obu Amerykach, dlatego Pantery w Nowym Świecie są najbardziej dominującymi drapieżnikami w ich środowisku. Jednak te znalezione w Afryce i Azji są czasami polowane przez inne duże drapieżniki, takie jak lwy i hieny, ale najpowszechniejszym drapieżnikiem i największym zagrożeniem dla wszystkich Panter są ludzie.

Ludzie nie tylko polowali na te rzadkie zwierzęta w większości ich naturalnego zasięgu, ale także byli narażeni na drastyczną utratę siedlisk, szczególnie w postaci wylesiania, zarówno dla rosnących osad ludzkich, jak i dla zrobienia miejsca dla rolnictwa. Liczba populacji dużych kotów spada na całym świecie, a kiedy są wypychane do coraz mniejszych obszarów ich rodzimych siedlisk, Pantery stają się jeszcze rzadsze niż były.

Pantera Ciekawe fakty i cechy

Chociaż technicznie tylko czarne lamparty i jaguary są ogólnie uważane przez naukę za jedyne prawdziwe Pantery, termin ten jest również używany przez mieszkańców do opisania wielu innych ciemnych kotów w ich rodzimych siedliskach, w tym kuguary, tygrysy, Pumy, rysie i rudy. Czarna Pantera jest uważana za jednego z najbardziej inteligentnych i okrutnych drapieżników w Ameryce, dlatego wizerunek Pantery jest szeroko stosowany jako logo lub maskotka drużyn sportowych.

Niektóre Pantery potrafią pływać, chociaż nie te, które są lampartami, ponieważ znane są z tego, że jaguary kochają wodę. Osoby te nie tylko wolą zalane lasy, ale spędzają niesamowitą ilość czasu na pływaniu, zabawie i polowaniu w chłodnej wodzie.

Relacje pantery z ludźmi

Wielkie koty świata polowane przez ludzi zarówno jako trofea, jak i dla ich futra, szczególnie w ciągu ostatnich kilku stuleci. Spowodowało to ogromny spadek liczebności zarówno lampartów, jak i jaguarów, które w rzeczywistości całkowicie zniknęły z niektórych obszarów ich historycznego zasięgu.

Pantery zostały również poddane poważnej degradacji siedlisk w większości Azji, Afryki i Ameryki, co oznacza, że ​​te nieuchwytne drapieżniki są teraz jeszcze rzadsze. Bardzo rzadko są widziane przez ludzi, którzy naprawdę zdają sobie sprawę z obecności Pantery tylko po śladach pozostawionych na ziemi i śladach zadrapań na drzewach. W rzeczywistości są tak podstępne, że Pantery są często określane jako “ duch lasu ”.

Stan ochrony pantery i dzisiejsze życie

Chociaż Pantera nie jest uważana za Z naukowego punktu widzenia zarówno lamparty, jak i jaguary stają się coraz bardziej wrażliwe na większości ich naturalnego zasięgu i są wymienione jako gatunki zagrożone przez IUCN. Jednak ze względu na fakt, że dwie osobniki niosące geny muszą sparować się, aby stworzyć Czarną Panterę, a szanse na to maleją wraz z utratą siedlisk, wielu ekspertów uważa, że ​​zwierzęta te są zagrożone na całym świecie.

Zobacz wszystkie 50 zwierzęta zaczynające się na literę P

Pantera Klasyfikacja Naukowa

Królewstwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Kotowate
Rodzaj
Panthera
Nazwa naukowa
Neofelis

Stan ochrony pantera

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje panter

  • Ameryka Środkowa
  • Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa

Pantera Fakty

Pożywienie
Tapir, dzik
Zachowanie grupowe
Samotnik
Ciekawostka
Woli polować w nocy niż w dzień!
Szacunkowa wielkość populacji
Nieznana
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Jasne szmaragdowo-zielone oczy
Inne imiona
Czarna Pantera, Czarny Pantera, Czarny Jaguar
Okres ciąży
90-105 dni
Siedlisko
Lasy, bagna i łąki
Dieta
Mięsożerny
Średnia wielkość miotu
3
Styl życia
Nocny
Nazwa zwyczajowa
Panthera
Grupa
Ssak
Lokalizacja
Azja, Afryka, Ameryka
Hasło
Woli polować w nocy niż w dzień!

Cechy fizyczne pantery

Kolor
  • Czarny
  • Ciemnobrązowy
Typ skóry
Futro
Prędkość maksymalna
71 km/h
Długość życia
12-15 lat
Waga
36 kg – 160 kg
Długość
1,1 m – 1,9 m
Wiek dojrzałości płciowej
3 – 4 lata
Wiek odstawienia
3 miesiące

Obrazy Pantera

Przejrzyj wszystkie obrazy Panter w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Panter!

Często zadawane pytania dotyczące Pantera (często zadawane Pytania)

Czy Pantery są roślinożercami, drapieżnikami czy wszystkożernymi?
Pantery to drapieżniki, co oznacza, że ​​jedzą inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą Pantery?

Pantery należą do Królestwa Animalia.

Do jakiego gromady należą Pantery?
Pantery należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą Pantery?
Pantery należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należy Pantera? 

Pantery należą do rodziny kotowatych.

Do jakiego rzędu należą Pantery?
Pantery należą do rzędu drapieżników .

Do jakiego rodzaju należą Pantery?
Pantery należą do rodzaju Panthera.

Jaki rodzaj okrycia pantery?
Pantery są pokryte futrem.

Gdzie mieszkają Pantery?
Pantery mieszkają Azja, Afryka i Ameryka.

W jakim środowisku żyją Pantery?
Pantery żyją w lasach, na bagnach i na łąkach.

Jakie są niektóre drapieżniki Panter?
Do drapieżników Panter należą ludzie, lwy i hieny.

Jaka jest średnia Wielkość miotu dla Pantery?
Średnia wielkość miotu dla Pantery to 3.

Co ciekawego jest w Panterach?
Pantery wolą polować w nocy niż w dzień!

Co to jest sc Czytelne imię Pantery?
Naukowa nazwa Pantery to Panthera pardus, Panthera onca.

Jaka jest długość życia Pantera?

Pantery mogą żyć od 12 do 15 lat.

Jak nazywa się mała Pantera?
Mała Pantera to zwana młodym.

Ile jest gatunków panter?
Jest 31 gatunków panter.

Jakie jest największe zagrożenie dla Pantery?
Największym zagrożeniem dla Pantery jest utrata siedlisk.

Jakie jest inne imię Pantery?
Pantera nazywa się czarną panterą, czarnym lampartem lub czarnym jaguarem.

Ile Panter zostało na świecie?
Liczebność pantery jest nieznana.

Jak szybko pantera?
Pantera może podróżować z prędkością do 71 mil na godzinę.