Ostronos

Klasyfikacja naukowa Coati

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Carnivora
Rodzina
Procyonidae
Rodzaj
Nasua
Nazwa naukowa
Nasua nasua

Stan ochrony ostoi

  • Najmniejsza obawa

Lokalizacje Coati

  • Centralny -Ameryka
  • Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa

Coati Facts

Główna zdobycz
Owoce, orzechy, małe ssaki i gady
Siedlisko
Lasy, łąki, pustynia
Drapieżniki
Żbiki, ptaki drapieżne, krokodyle
Dieta
wszystkożerne
Średnia wielkość miotu
4
Styl życia
  • Pasmo
Ulubione jedzenie
Owoce
Rodzaj
Ssak
Slogan
Znaleziony w gęstych lasach i wilgotnych dżunglach!

Charakterystyka fizyczna Coati

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czerwony
  • Czarny
  • Biała
  • Opalenizna
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
15 mph
Trwałość
8-15 lat
Waga
3-8kg (6-18lbs)

Obrazy Coati

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Coati w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Coati!

 Wyszukaj

Coatis są spokrewnione z szopami i są również znane jako coatimundis

Coatis to futrzane zwierzęta, które pochodzą z Ameryki Południowej. Zwykle występują w Meksyku, Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Ich nazwa coatimundi pochodzi z brazylijskich języków tupijskich.

Nazwa „Coati” pochodzi od hiszpańskiego słowa „coatí”, które pochodzi ze starego tupi. Ich słowo – kua’ti – to połączenie dwóch słów: „cua” (czyli „pas”) i „tim” (czyli „nos”). Wizualnie opisowa nazwa wynika z nawyku coati wtykania nosów w brzuch podczas snu. Naukowa nazwa stworzenia “ Nasua ” również pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego “ nos ”.

Niesamowite fakty dotyczące Coati

  • Coatis to zwierzęta o niezwykle długich nosach, które pomagają im w żywieniu się przez trzymanie się pod kamieniami w poszukiwaniu pożywienia.
  • Coatis zwykle chodzą z ogonami wysoko w powietrzu. Jest używany do balansowania podczas wspinaczki.
  • Coatis mają podwójne kostki, które sprawiają, że są elastyczne i pomagają im schodzić po drzewach ze znacznie większą prędkością.
  • Te stworzenia wydają “ szczekanie ” ‘brzmią, gdy są zaskoczeni, i powoli wskakują w krzaki grupami po tym.
  • Ich grupy mogą osiągnąć nawet około 30 członków.

Coati Scientific Name

Coati należy do rodzaju Nasua i jest również nazywany coatimundi lub coatimundi. Wiadomo, że pochodzą z rodziny Procyonidae. Występują cztery podgatunki ostronosu – górska, pierścieniowata lub prążkowana, Cozumel Island i białonosa. Nazwa coatimundi wywodzi się z języków tupijskich w Brazylii.

Wygląd i zachowanieCoati 

 

Coatis ma gładką i smukłą głowę. Ich nosy podkreślają ich twarze i są zwykle długie i elastyczne. Te futrzane stworzenia mają małe uszy, długi ogon i ciemne stopy. Często używają ogonów do równoważenia ciała. Ich futra są zwykle w kolorze czarnym lub brązowym z jaśniejszym spodem. Coatis mają około 12 cali wysokości i zwykle ważą od 4 do 18 funtów.

Ich przednie łapy są wyposażone w zakrzywione pazury, które są stosunkowo długie. Tylne łapy mają jednak krótsze pazury. Ich palce są pokryte błoną i są znani z tego, że są potężnymi pływakami. Wiadomo, że samce coati są dwa razy większe niż samice i mają ostre kły.

Różne typy ostronosów mają nieco inne cechy behawioralne. Część z nich jest aktywna w ciągu dnia. Podczas gdy inne są aktywne w nocy. Wiadomo, że są bardzo inteligentnymi zwierzętami i są również bardzo elastyczne.

Te stworzenia śpią na wyższych, wzniesionych miejscach i żyją w grupach, które mogą mieć nawet 30 członków. Te grupy nazywane są zespołami. Zaskoczone te grupy wydają „huk”, a następnie wskakują w krzaki.
Dorosłe samce coati są szczególnie znane jako samotne istoty i dołączają do samic dopiero w czasie godów. Coatis są również znani z doskonałych wspinaczy i zwykle korzystają z pomocy ogonów, aby utrzymać równowagę ciała podczas wspinaczki. Schodzą na ziemię, aby polować na jedzenie.

Coati białonose

SiedliskoCoati 


 

Coatis to zwierzęta, które występują tylko na kontynencie amerykańskim i zwykle żyją w wilgotnych lub tropikalnych lasach deszczowych. Żyją na wzniesieniach – przeważnie powyżej 3000 metrów – które mogą obejmować sosny i dęby. Ich futro pomaga im przetrwać w takich warunkach.

Występują w Arizonie, Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Zwykle jest to mało prawdopodobne, ale niektóre ostronosy można również znaleźć na pustyniach i sawannach. Ostronos włoskowaty występuje głównie w Ameryce Południowej, choć znany jest również jako ostronos o nazwie południowoamerykańskiej lub prążkowany.

Dieta Coati

W naturze wszystkożerne, ostronosy mają dieta obejmująca różne rzeczy, takie jak jaszczurki, jaja, ptaki i jaja krokodyli. Zjadają także owoce oraz bezkręgowce – które wykopują spod ziemi długimi pazurami. Wiadomo, że dużo podróżują w poszukiwaniu pożywienia.

Coati Drapieżniki i zagrożenia

Podobnie jak wszystkie inne zwierzęta, ostronosy są również częścią środowiskowego łańcucha pokarmowego i istnieje wiele zwierząt, które na nich żerują. Te drapieżniki obejmują wilki grzywiaste, anakondy, tayry, psy i lisy. Niektóre inne zwierzęta, które polują na nie, to oceloty, ptaki drapieżne, orły, jaguarundy i boa dusiciele. Szczenięta są szczególnie narażone na to, że zostaną obiadem białogłowej kapucynki.

Te stworzenia są również zagrożone z powodu działalności człowieka, takiej jak polowanie i wylesianie, ponieważ ich naturalne środowisko ulega degeneracji. Wiadomo również, że ludzie zjadają ostronosy, dlatego też mówi się, że populacja ostronosów spada. Jednak gatunek nie jest zagrożony, a IUCN umieścił go w kategorii „najmniejszego niepokoju”.

Rozmnażanie Coati, dzieci i długość życia

Początek pory deszczowej jest zwykle wtedy, gdy sierść. Proces rozpoczyna się, gdy jeden samiec coati dołącza do zespołu i kojarzy się ze wszystkimi samicami. Po poczęciu samica opuszcza grupę i buduje gniazdo wysoko na drzewie. Ciąża trwa około trzech miesięcy, po czym samica rodzi od 2 do 7 dzieci zwanych kociętami.
Kocięta po urodzeniu mają zamknięte oczy i zwykle otwierają je dopiero w wieku około 10 dni. Około 19 dnia zaczynają wstawać i mogą chodzić do 24 dnia. W wieku od 6 do 10 tygodni kocięta ponownie dołączają do zespołu wraz ze swoimi matkami, a dalsza opieka jest kontynuowana wewnątrz zespołu z pomocą innych żeńskich członków grupy. Przeciętny okres istnienia ostrosłupa wynosi około 14 lat.

Populacjaostronosowa 

 

Populacja ostronosa nie jest zbyt wyraźna, ponieważ gatunek ten nie został dobrze zbadany. Założono jednak, że liczebność stosunkowo spadła, ponieważ stworzenia te nie tylko padają ofiarą naturalnych drapieżników, ale także grożą im polowania i degeneracja ich naturalnego siedliska z powodu wylesiania przez ludzi. Ludzie żywią się również ostronosami, o których wiadomo, że są przyczyną spadku populacji ostronoszy na niektórych obszarach.

Populacja różni się w zależności od miejsca. Największa liczba członków zespołu lub grupy coati to ponad 150 członków. Jednak nie są one zagrożone i zostały umieszczone przez IUCN w najmniej zaniepokojonej kategorii.

Coati in the Zoo

Coatis nie może przetrwać w bardzo specyficznych środowiskach i dlatego zwykle trzymanie ich w niewoli nie jest dobrym pomysłem. Co więcej, są energicznymi zwierzętami i trzymanie ich w małych klatkach nie byłoby właściwe. Zwykle wymagają dużo czasu na zewnątrz.

Zobacz wszystkie 68 zwierząt, których nazwy rozpoczynają się na literę C

Najczęściej zadawane pytania dotycząceCoati (często zadawane pytania)


 

Co to jest coati?

Coati z rodzaju Nasua jest stworzeniem podobnym do szopa pracza z futrem. Występują tylko na kontynencie amerykańskim i zwykle wyróżniają się wydłużonym nosem, który pomaga im odżywiać się w poszukiwaniu pożywienia.

Co je ostronos?

Coatis są wszystkożerne i na ich dietę składa się wiele różnych składników. Jedzą między innymi jaszczurki, owoce, ptasie jaja, krokodyle jaja.

Gdzie żyje ostrono?

Zwykle żyją w wilgotnych i tropikalnych lasach deszczowych i można go znaleźć w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.

Czy szop pracz?

Nie, ale coati jest z nimi spokrewnione. Jednak szop pracz należy do rodziny szopów i występuje od Arizony po Amerykę Południową.

Czy ostronosy są przyjazne?

Coatis może być przyjacielski i mogą być również trzymane jako zwierzęta domowe. Jednak niewiele wiadomo o tym, jak reagują w zamkniętych środowiskach.

Czy ostronos to mięsożerca, roślinożerca czy wszystkożerca?

Coati jest wszystkożerne. Zjada jaszczurki, jajka (od ptaków i krokodyli) i inne pokarmy występujące w ich otoczeniu.

Do jakiego królestwa należą Coatis?

Coatis należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej klasy należą Coatis?

Coatis należą do klasy Mammalia.

Do jakiego rodzaju należy Coatis?

Coatis należy do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należy Coatis?

Coatis należą do rodziny Procyonidae.

Do jakiego rzędu należą Coatis?

Coatis należą do rzędu Carnivora.

Do jakiego rodzaju należą Coatis?

Coatis należą do rodzaju Nasua.

Jaki rodzaj okrycia ma Coatis?

Coatis są pokryte futrem.

Jakie są niektóre drapieżniki Coatis?

Do drapieżników Coatis należą żbiki, drapieżne ptaki i krokodyle.

Ile dzieci ma Coatis?

Średnia liczba dzieci Coati to 4.

Co jest ciekawego o Coatis?

Coati można znaleźć w gęstych lasach i mokre dżungle!

Jaka jest naukowa nazwa Coati?

Naukowa nazwa Coati to Nasua nasua.

Jaka jest żywotność Coati?

Coatis może żyć od 8 do 15 lat.

Jaka jest żywotność Coati?

Coatis może żyć od 8 do 15 lat.

Jak szybki jest Coati?

Coati może podróżować przy prędkościach do 15 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Coati w … czeski Nosál červený Duński Næsebjørn niemiecki Südamerikanischer Nasenbär angielski Ring-tailed coati hiszpański Coatí de cola anillada francuski Coati à queue annelée włoski Nasua rosso, Coati rosso węgierski Ormány os medve holenderski Rode neusbeer angielski Sør-Amerikansk nesebjørn polski Ostronos rudy, Koati Portugalski quati fiński Punakoati szwedzki Röd näsbjörn