Osioł

Donkey Scientific Rządification

Kingdom
Zwierzęta
Typ
Gromada
Rząd
Mammalia
Order
Perissodactyla
Rodzina
Koniowate
Rodzaj
Equus
Nazwa naukowa
Equus Asinus

Stan ochrony osłów

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje osłów

  • Afryka
  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Oceania
  • Ameryka Południowa

Donkey Facts

Główna zdobycz
Trawa, chwasty, warzywa
Cecha charakterystyczna
Krępe ciało i dźwięki hee-haw
Siedlisko
Jałowe lasy i pustynie
Drapieżniki
Lis, Wilk, Lew
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1

Styl życia

  • Herd
Ulubione jedzenie
Trawa
Rodzaj
Ssak
Slogan
Pierwszy udomowiony 5000 lat temu!

Charakterystyka fizyczna osła

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Czarny
Typ skóry
Futro
Prędkośćmaksymalna  

15 mph
Długość życia
15-30 lat
Waga
200kg – 258kg (441lbs – 570lbs)
Wysokość
90 cm – 130 cm (35 cali – 51 cali)

Obrazy osłów

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy osłów w galerii.

Zobacz wszystkie zdjęcia Osłów!

Znajdź swoje ulubione Zwierzęta! Szukaj

Chociaż osły są uważane za uparte, w rzeczywistości są one bardzo inteligentnymi stworzeniami, które mogą tworzyć ścisłe więzi z ludźmi.

Osły są członkami rodziny koni chociaż osły i konie reprezentują dwa bardzo różne gatunki. Po udomowieniu w Egipcie i Afryce Północnej, gdzie używano ich do produkcji mięsa i mleka, ewoluowały, by stać się zwierzętami roboczymi używanymi do przenoszenia ludzi lub paczek. Są wolniejsze niż konie, ale pewniej chodzą. Historycy uważają, że udomowienie osłów zwiększyło mobilność kultur pastorów w starożytnym świecie. Osły mają społeczny i uspokajający charakter, dzięki czemu dobrze dogadują się z innymi udomowionymi ssakami, a także mogą być doskonałymi towarzyszami dla osób niepełnosprawnych fizycznie lub umysłowo.

5 faktów o osiołach

  • Osły są często określane jako osły. W języku hiszpańskim słowo burrito oznacza „mały osiołek”, co również odnosi się do meksykańskiego jedzenia, które przypomina paczki, które niosą osły.
  • Osły pasą się przez cały dzień i są dietą uboga w białko i bogata w błonnik.
  • Samice osłów nazywane są jennys, samce nazywane są walcami, a wykastrowane samce to wałachy.
  • Osły były powszechnie określane jako osły do ​​około 1785 roku, kiedy to słowo zaczęło powoli wypadać z użycia z powodu pejoratywnego kontekstu.
  • Zaskoczone osły zamarzają lub poruszają się kilka kroków dalej, gdy boją się ocenić swoją sytuację zamiast uciekać, co daje im niezasłużoną reputację upartego.

Donkey Scientific Name

Klasyfikacja tych zwierząt należy do rodziny koniowatych i rodzaju Equus – co po łacinie oznacza koń. Istnieją dwa główne typy dzikich osłów: osły azjatyckie, których zasięg rozciąga się od Morza Czerwonego po północne Indie i Tybet, czego wynikiem jest kilka podgatunków oraz afrykańska gałąź gatunku. Wśród podgatunków azjatyckich w klasyfikacji znajdują się Equus hemionus hemippus (osioł syryjski) i Equus hemionus khur (osioł indyjski).

Wszystkie współczesne osły udomowione mają naukową nazwę Equus africanus asinus i pochodzą od afrykańskich dzikich osłów położone głównie w Afryce Północnej między Morzem Śródziemnym a Saharą.

Wygląd i zachowanie osłów

Te zwierzęta są w wielu różnych rozmiarach i kolorach. Dzikie gatunki rosną do około 49 cali od kopyta do łopatki i ważą około 551 funtów. Osły udomowione występują w różnych rozmiarach, w zależności od sposobu ich hodowli. Zwykle mają od 36 do 48 cali od kopyta do ramienia i ważą od 400 do 500 funtów. Osioł sycylijski jest najmniejszy, osiąga tylko 24 cale, podczas gdy tyłek Majorki ma około 62 cali. Mamut, największa rasa domowa, mierzy 56 cali od kopyta do łopatki i waży około 950 funtów.

Zakres kolorów dla tych zwierząt waha się od białego i szarego do czarnego. Najczęstszym kolorem jest szary, a następnie brązowy, czarny i deresz (biały z domieszką innych pigmentowanych włosów). Najczęściej mają ciemne pasmo futra na grzbiecie od grzywy do ogona i na ramionach. Mają krótkie, wyprostowane grzywy z ogonem bardziej podobnym do ogona krowy niż konia. Mają bardzo długie uszy, które są ciemne na końcu iu nasady. Ich duże uszy również pomagają ochłodzić osły, używając ich w sposób wachlarzowy.

Te zwierzęta lubią towarzystwo innych osłów i często nawiązują więź z innymi osobami. Kiedy ich gatunek nie jest obecny, często łączą się z końmi, mułami i innymi małymi stadami. Kiedy już człowiek zdobędzie ich zaufanie, często są chętnymi i towarzyskimi partnerami. Ze względu na ich zdolność do tworzenia silnych więzi rozdzielenie związanej pary osłów może powodować stres prowadzący do hiperlipidemii, choroby krwi, która może skutkować zawałem serca lub udarem mózgu.

Cecha ta, mimo że słynie z uporu, jest cechą samozachowawczą, dlatego trudno jest zmusić osła do zrobienia czegoś, co uważa za niebezpieczne. Ich mowa ciała jest również mniej wyrazista niż u koni, więc mogą być trudne do odczytania. Nieznaczne rozszerzenie oczu może zostać źle odczytane jako ciekawość, gdy oznacza stres lub strach. Brak ruchu podczas oglądania obiektu, którego się boją, jest częścią ich ograniczonej reakcji na lot. Często bronią się przez gryzienie, uderzanie przednimi kopytami lub kopanie tylnymi nogami.

Te zwierzęta są znane jako inteligentne, a także ostrożne, przyjazne, zabawne i chętne do nauki, co zwykle zaczyna się od momentu narodzin i trwa przez całe życie.

Osły udomowione są bardziej terytorialne niż konie, dlatego czasami są używane do ochrony stad owiec i kóz przed drapieżnikami, często depcząc wszystko, co czują, że jest zagrożeniem. W wielu częściach świata, gdzie konie nie mogą z łatwością przetrwać lub gdzie panuje skrajne ubóstwo, są głównymi zwierzętami ciężarowymi i źródłami transportu. Odpoczywają podczas najgorętszej części dnia i są bardziej aktywni rano i wieczorem, gdy podróżują ze stadem i jedzą.

Osioł afrykański, Equus asinus, zdjęcie zrobione w Tanzanii

Osiołek

Osły udomowione można znaleźć na całym świecie w wielu różnych kulturach, ale jeśli da się je preferować, najlepiej nadają się do ciepłych, suchych obszarów – szczególnie na marginalnych obszarach pustynnych. Ta adaptacja zapewniła im odporny układ odpornościowy i pokarmowy. Dzikie osły są zwykle samotnikami i nie tworzą haremów, a każdy dorosły ustanawia swój dom. Jedno gniazdo może zdominować hodowlę na dużym obszarze.

Jeśli osioł udomowiony stanie się zdziczały i będzie mógł wybrać swój dom, będzie szukał ciepłego miejsca do życia. Dzikie osły żyją na pustyniach i sawannach w północnej Afryce, na Półwyspie Arabskim i na Bliskim Wschodzie. Zwierzęta te żyją również w Turcji, Chinach oraz na północnych obszarach Pakistanu, Indii, Nepalu i Bhutanu. Ich głośne okrzyki, znane również jako ryk, są słyszalne na przestrzeni trzech kilometrów i mogą stanowić dla osłów sposób na utrzymywanie ze sobą kontaktu na wolności.

Donkey Diet

Te zwierzęta są roślinożercami, co oznacza, że ​​nie jedzą mięsa. Lubią różnorodne potrawy, w tym siano, owies, zboża i trawy, ale na niektórych obszarach jedzą także krzewy i rośliny pustynne. Ich duże usta pozwalają im chwycić rośliny i wciągnąć je do ust, gdzie rozrywają je dużymi przednimi zębami i mielą przed połknięciem. Te żarłoczne zjadacze mogą spożywać nawet 6000 funtów żywności każdego roku. Ich ogromny apetyt może stać się problemem, jeśli staną się zdziczałe i przejmą dostawy pożywienia od lokalnych stworzeń.

Osły drapieżniki i zagrożenia

Niektórzy szacują, że światowa populacja osłów może spaść o połowę w ciągu najbliższych pięciu lat, aby zaspokoić rosnący popyt na skóry osła używane w tradycyjnej medycynie chińskiej. W 2006 roku na świecie mieszkało około 41 milionów osłów. Wydaje się, że światowa liczba nadal spada nawet wśród osłów udomowionych, ponieważ niektórzy kłusownicy napadali na stada domowe na niektórych obszarach, aby zaspokoić zapotrzebowanie osłów na tworzenie tradycyjnej medycyny na bazie żelatyny zwanej ejiao.

Na wolności osioł drapieżnikami są lisy, wilki i lwy.

Rozmnażanie osłów, dzieci i długość życia

Osiołek, zwany jenny, jest w ciąży przez około 12 miesięcy; jednak ciąża różni się u różnych gatunków od 11 do 14 miesięcy. Jennies zwykle rodzi jedno źrebię, a bliźniaki są rzadkie. Chociaż jennies wchodzi w ruję po około 10 dniach porodu, ich układ rozrodczy nie jest w tym momencie normalny i zwykle nie rozmnażają się ponownie, dopóki nie minie jeden lub dwa cykle. Niektóre rasy nie wchodzą w okres rui (znanej również jako ruja), gdy mają u boku źrebię. Średni wskaźnik reprodukcji osłów udomowionych wynosi trzy źrebaki w ciągu czterech lat.

Źrebięta ważą od 19 do 30 funtów (mniej więcej tak ciężki jak mały pies) i mogą stać i karmić piersią 30 minut po urodzeniu. Jennies bardzo opiekuje się swoimi źrebakami, które odsadza się po około pięciu miesiącach. Osioł może kojarzyć się, gdy osiągnie wiek dwóch lat.

Osły są wybredne co do tego, kto jest w ich stadzie, ale nie dbają o to, z kim się kojarzą i często rozmnażają się z innymi członkami rodziny Equus. Potomstwo między osłem a klaczą nazywane jest mułem, który jest również ceniony jako zwierzę pracujące i jeżdżące. Mniej powszechne jest potomstwo między ogierem a jenny, znane jako shinny. Oba typy krzyżówek są zwykle sterylne. Osły mogą również rozmnażać się z zebrami, a ich potomstwo jest najczęściej nazywane zonkey.

Średnia długość życia osiołka to 25-30 lat, ale może on żyć znacznie dłużej. Najstarszym odnotowanym osłem była udomowiona samica osiołka w USA, która dożyła 54 lat.

Populacja osłów

Ponad 50 milionów osłów zamieszkuje świat, a większość z nich jest udomowiona i żyje. głównie w krajach słabo rozwiniętych, w których pracują lub przewożą ładunki. Mimo dużej liczebności, niewiele zwierząt w każdej rasie jest czystorasowych.

Kilka gatunków osłów jest na skraju wyginięcia. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) wskazuje, że afrykański dziki osioł jest krytycznie zagrożony, a pozostało tylko 23 do 200 dorosłych. Dzikie osły azjatyckie (znane również jako dzikie osły azjatyckie) są klasyfikowane jako bliskie zagrożenia, z populacją około 28 000. Większość zagrożeń pochodzi od ludzi, bezpośrednio lub przez pośrednią utratę siedlisk. 

Wyświetl wszystkie 30 zwierząt zaczynających się na literę D

Często zadawane pytania dotycząceosłów 


 

Czy osły są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Osły to zwierzęta roślinożerne, które jedzą głównie trawę, zboża i siano. Mają duży apetyt i zęby odpowiednie do stosowania na diecie roślinnej.

Skąd pochodzą osły?

Osły są potomkami dzikich zwierząt nubijskich i somalijskich osły. Zwierzęta te zostały po raz pierwszy udomowione w zachodniej Azji i Egipcie między 6000 a 5000 pne

Jaka jest różnica między osłem a mułem?

Osły są specyficznym gatunkiem z rodziny koni. Muły to skrzyżowanie samicy konia i samca osła, znanego również jako walet, co wyjaśnia termin osioł.

Jak nazywa się mięso osła?

Mięso osła jest powszechnie spożywane w Chinach i technicznie nazywa się je kupą – chociaż większość ludzi nazywa je po prostu mięsem osła. Mówi się, że ma pełny, dziczyzny smak podobny do wołowiny.

Dlaczego osły nienawidzą psów?

Psy przypominają kojoty, co może zagrażać osły. Jednak gdy osioł nauczy się, że pies nie czyni krzywdy, zwykle zaczyna się dogadywać z psem.

Czy osły miniaturowe są dobrymi zwierzętami domowymi?

Miniaturowe osły są ciche, łatwe w obsłudze, czułe i lubią towarzystwo ludzi. Wiele osób uważa, że ​​są dobrymi zwierzętami domowymi, jeśli mają wystarczająco dużo czasu i czasu, aby się nimi zaopiekować.

Czy osły się nudzą?

Naturalne środowisko osła gdzie muszą podróżować i nieustannie szukać pożywienia, zapewnia im naturalną stymulację. Udomowione osły żyją w ograniczonym środowisku, co może prowadzić do przekarmienia, nudy i słabych interakcji społecznych.

Do jakiego królestwa należą osły?

Osły należą do Kingdom Animalia.

Do jakiego gromady należą osły?

Osły należą do gromady Gromada.

Do jakiej klasy należą osły?

Osły należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą osły?

Osły należą do rodziny koniowatych.

Do jakiego rzędu należą osły?

Osły należą do rzędu Perissodactyla.

Do jakiego rodzaju należą osły?

Osły należą do rodzaju Equus.

Jakiego rodzaju okrycie mają osły mają?

Osły są pokryte futrem.

W jakim środowisku żyją osły?

Osły żyją w suchych lasach i pustyniach.

Jakie są niektóre charakterystyczne cechy osłów?

Osły mają krępe ciała.

Co jedzą osły?

Osły jedzą trawę , chwasty i warzywa.

Jakie są niektóre drapieżniki Osłów?

Do drapieżników Osłów należą lisy, wilki i lwy.

Jaka jest średnia wielkość miotu dla osła?

Średnia wielkość miotu dla osła to 1.

Co jest interesujące fakt na temat Osłów?

Osły udomowiono po raz pierwszy 5000 lat temu!

Jaka jest naukowa nazwa Osła?

Naukowa nazwa osła to Equus Asinus.

Jaka jest długość życia osła?

Osły mogą żyć od 15 do 30 lat .

Jak szybki jest osioł?

Osioł może podróżować z prędkością do 15 mil na godzinę.

How to say Donkey in … bułgarski Магаре kataloński Ase czeski Osel africký angielski Donkey Esperanto Azeno hiszpański Burro Fiński Aasi francuski Âne chorwacki Magarac włoski Asino / Somaro / Ciuco japoński ロ バ niderlandzki Ezel polski Osioł domowy portugalski Asno, Burro angielski Măgar turecki Eşek chiński


https://ventanagourmetgrill.com/wp-includes/slot-gacor/

https://liftfoilsaustralia.com/wp-includes/slot-gacor/