orzeł

Orzeł

Orzeł gatunek dużego ptaka szponiastego z rodziny jastrzębiowatych zamieszkuje północną Afrykę, Azję, Amerykę Północną oraz Europę. To bardzo majestatyczny ptak. Samica jest większa od samca. Osiąga prędkość do 160 km/h. Łacińska nazwa zwyczajowa to Aguila.

Klasyfikacja naukowa orła

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ptaki
Rząd
Szponiaste
Rodzina
Jastrzębiowate
Nazwa naukowa
Aguila chrysaetos

Stan ochrony orła

  • W pobliżu zagrożenia

Obszar występowania orła

  • Azja
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna

Orzeł fakty

Główna zdobycz
Ryby, ssaki, gady
Charakterystyczne cechy
Długi zakrzywiony dziób i mocne, ostre pazury
Rozpiętość skrzydeł
70 cm – 250 cm (27,5 cala – 98 cali)
Siedlisko
Wody otwarte, takie jak rzeki, jeziora i regiony przybrzeżne
Drapieżnik
Człowiek, jastrząb, szop
Dieta
Mięsożerny
Styl życia
Samotnik
Ulubione jedzenie
Ryba
Rodzaj
Ptak
Średnia wielkość lęgów
2
Hasło
Ma wyjątkowy wzrok!

Charakterystyka fizyczna orła

Kolor
  • Brązowy
  • Szary
  • Żółty
  • Czarny
  • Biały
Typ skóry
Pióra
Prędkość maksymalna </ dt>
100 km/h
Żywotność
15-30 lat
Waga
0,5kg – 7kg (1,1lbs – 15,4lbs)
Wysokość
40 cm – 100 cm (15,7 cala – 39,3 cala)

Podstawowe informacje orzeł

Orzeł to (ogólnie) duży ptak drapieżny, co oznacza, że ​​orzeł jest jednym z najbardziej dominujących drapieżników na niebie. Zwierzę to najczęściej występuje na półkuli północnej, w tym w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Ptak ten występuje również na kontynencie afrykańskim. Na świecie występuje ponad 60 różnych gatunków orła , z których tylko 2 występują w USA i Kanadzie. Jednak jeden z tych gatunków orła jest jednym z najpospolitszych gatunków orła to orzeł bielik.

Wbrew swojej nazwie bielik ma pełną głowę pióra, ale jego jasny biały kolor sprawia, że ​​bielik jest bardzo rozpoznawalny.&nbsp

Orzeł przedni to jedyny inny gatunek orła występujący na kontynencie amerykańskim.

Waga i Rozmiar orła

Wielkość orła zależy od gatunku orła. Zwierze to może mieć od 40 cm do ponad 1 m wysokości. Rozpiętość skrzydeł orła jest co najmniej dwukrotnie większa niż długość ciała orła. Ptak ten ma pióra na końcach skrzydeł, które poruszają się w górę i w dół, pomagają jemu podczas lotu.

Zwierze to dominujący drapieżnik znany jako ptak drapieżny. Orzeł żywi się mniejszymi ptakami i nietoperzami na niebie oraz małymi ssakami i rybami na ziemi. Orzeł jest dobrze znany ze swojego niesamowitego wzroku. Wzrok orła jest tak dobry, że orzeł może najwyraźniej zobaczyć mysz na ziemi, gdy orzeł jest nadal wysoko na niebie.

Ptak ten jest używany jako symbol w wielu flagach narodowych i emblematach na całym świecie. Wierzy się, że orzeł przypomina władzę lub szczęście. Zwierzę to dominujący i bezwzględny drapieżnik w swoim środowisku, dlatego orzeł ma bardzo niewielu naturalnych drapieżników. Najprawdopodobniej na orła polują mniejsze zwierzęta, gdy jest pisklęciem i wtedy jest najbardziej zagrożony.

Samica orła buduje gniazda na wysokich wierzchołkach drzew lub na wysokich klifach, gdzie jest u siebie i tam jest najbardziej bezpieczny. Samica ma tendencję do składania dwóch jaj, z których wylęgają się młode po około miesiącu. Jednak u wielu gatunków orła jedno z piskląt orła jest naturalnie nieco silniejsze niż drugie, przy czym silniejsze pisklę generalnie zabija swoje słabsze rodzeństwo.

Temperament orła

To najszybszy ptak świata, ma bardzo dobry wzrok potrafi zauważyć ofiarę z daleka. Jest bardzo silny i szybki niezwykle zwinny. To samotnik. Przy tym jest  wytrwały i uparty lecz czasami może być nieprzewidywalny. Nie jest wybredny jeśli chodzi o jedzenie może spożyć nawet padlinę.

Etymologia słowa orzeł

Łacińska nazwa zwyczajowa to Aguila co oznacza po prostu orzeł. Zaś człon nazwy chrysaetos pochodzi z języka greckiego od słów chrysos złoto oraz aietos orzeł i oznacza złotego orła. Po raz pierwszy został opisany przez Karola Linneusza w 1758 roku i zaliczono go do rodzaju sokołowatych. Wyróżnia się sześć gatunków orła przedniego, rożni się wielkością i odcieniami upierzenia.

Wygląd orła

Ptak ten dobrze przystosował się do swojego dominującego drapieżnego stylu życia. Zwierzę to ma nie tylko wyjątkowy wzrok oraz szybko wzbija się w powietrze. Ma spiczasty dziob i zwinne stopy zwane szponami. Dziób orła jest doskonale zaprojektowany i jest haczykowaty.Szpony orła są tak mocne, że orzeł jest w stanie unieść zdobycz w nogach, aż dotrze do bezpiecznego miejsca, aby ją zjeść.

Pożywienie orła

Ptak ten poluje na małe ssaki takie jak zające, kuny i koty domowe. Jest w stanie zapolować na lisa czy jelenia. Przysmakiem może być ryba i owad. Zdobyczy wypatruje siedząc na skale bądź na drzewie. Zdobycz może złapać w powietrzu bez dłuższego ścigania. Nie gardzi padliną np.owca bądź koń. Każdego dnia może zjeść około 250g- 300 g pożywienia.

Cechy charakterystyczne orła

Jest to bardzo duży ptak. Dziób ma czarny zakrzywiony, przystosowany do łapania ciężkich zwierząt. Ma silne mięśnie nóg i ostre pazury. Skrzydła są długie i szerokie uniesione podczas lotu na kształt płytkiego V. Dorosłe upierzenie zyskuje po 5 latach.

W jakim środowisku żyje orzeł ?

Ptak ten żyje w gęstych lasach i w górach które są niedostępne dla człowieka. Najczęściej widuje się go pojedynczo lub w parach. Posiada osiadły tryb życia i jest samotnikiem. Nie przemierza dużych odległości poluje na miejscu i w pobliskiej okolicy.

Gniazdo i lęgi orła

Zwierzę to buduje gniazdo na wysokich niedostępnych skałach lub na wysokich drzewach. Gniazdo może mieć średnicę około 1,4 m. Budowane jest z patyków rożnych większych bądź mniejszych gałęzi. Gniazdo wykorzystywane jest przez wiele sezonów. Ptak ten może mieć kilka nawet gniazd.

Ptak ten jest monogamiczny pozostaje sobie wierny przez wiele wiele lat. Terytorium lęgowe sięga od 50 do 100 km kwadratowych.

Jajo i wysiadywanie orła

W ciągu roku wyprowadza jeden lęg. Jaja wysiaduje samica przez okres 42-45 dni. Młode wykluwają się w odstępach czasowych. Przeżywa z reguły to pierwsze. Karmione jest wprost do dzioba przez pierwszy miesiąc, potem młode radzi sobie samo. W 10 miesiącu jest zdolne do lotu. Pełną samodzielność uzyskuje po około 3 miesiącach.

Fakty orzeł

  • Orzeł ma bardzo specjalnie przystosowane duże, szponiaste stopy, które są znane jako szpony.
  • Szpony orła są potężne i silne i pozwalają orłu łapać zdobycz na ziemi lub w wodzie, gdy orzeł jest nadal w powietrzu.
  • Szpony orła są przeznaczone do przenoszenia ofiary są wystarczająco silne, aby utrzymać rybę, która waży więcej niż orzeł.
  • Stopy orła mają cztery mocne palce, a na końcu te palce są dużymi, zakrzywionymi pazurami, które umożliwiają orłu zaczepienie o swoją ofiarę.
  • Szpony młodego orła są bardzo krótkie w porównaniu ze szponami dorosłego orła, i potrzeba kilku lat, aby stopy młodego orła były w pełnej  wielkości.
  • Orzeł ma bardzo ostry i spiczasty dziob. Dziób ten służy często do łapania zdobyczy. Jest niezwykle silny i potężny. Rzadko jednak nosi zdobycz na duże odległości.
  •  Wykonany jest  z keratyny i dlatego stale rośnie, podobnie jak włosy i paznokcie człowieka.
  • Jest prawie tak długi jak głowa orła, a orzeł używa haczykowatego końca dzioba aby rozszarpać zdobycz, która jest zbyt duża, by połknąć ją w całości.

Głos orła

Głównie to orzeł bielik ma bardzo różnorodny repertuar głosów. Jest bardzo głośny. Nabiera stopniowo tempa i tonacji. Cała sekwencja może zawierać od 15 do 30 pojedynczych dźwięków.

Orzeł niekiedy alarmuje lub wyraża niezadowolenie głębokim gah- gah. Jest on podobny do głosu mewy. Głos ten używany jest również podczas zbliżania się innych zwierząt w tym człowieka do gniazda.

Ochrona orła

Jest to gatunek zagrożony. Liczebność szacuje się na 100-200 tysiące dorosłych osobników.

W Polsce objęty ścisłą ochroną. Wymaga ochrony czynnej. Wokół gniazd obowiązuje strefa ochrony. Na czerwonej liście sklasyfikowany jako gatunek zagrożony.

Orzeł w Polsce

W Polsce występuje głównie w Karpatach przede wszystkim w Tatrach, Pieninach, Beskidzie Niskim i Sądeckim. Występuje również w Bieszczadach. Jesienią i zimą osobniki pochodzą często z północy Europy to osobniki młodociane i można je spotkać w całym kraju.

Zasiedla geste lasy. Tam gdzie dużo jest jodły. Na nizinach wybiera lasy bagienne w pobliżu pastwisk łąk są to tereny dogodne dla polowania. Ptak ten jest płochliwy wobec człowieka.

Największy orzeł świata

Największym ptakiem jaki kiedykolwiek istniał, to orzeł Haasta.To gatunek ptaka drapieżnego należącego do rodziny jastrzębiowatych. Wymarły niedawno gdyż około 1400 roku. Haasta zamieszkiwał tereny Nowej Zelandii. Przedstawiciel rodzaju Harpagornis.To największy i najcięższy znany orzeł, jaki kiedykolwiek istniał na Ziemi.
Wymiary od dzioba do ogona ok.130-140 cm.
Wysokość 90 cm.
Rozpiętość skrzydeł od 260 do 300 cm.
Waga samica ok 10-15 kg, samiec od 9 do 12,3 kg.

Orzeł ciekawostki

  • Jest uważany za króla ptaków
  • Ptak ten znajduje się w godle Polski
  • Najszybszy ptak świata osiąga prędkość do 240 km/h

Orzeł w symbolice w Polskich Siłach Zbrojnych

Symbol tego ptaka był wykonywany w rożnych wersjach:
Metalowy-noszony na rogatywkach i furażerkach. Na hełmach tłoczony jasnoszarą gumą przyszywany do beretu. Pod koniec 1939 roku dla potrzeb Wojska Polskiego we Francji wykonano orła z blachy srebrzonej i oksydowanej. Posiadał on koronę zamkniętą. Stał na wyprostowanych nogach.

Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych w Wielkiej Brytanii nosili na nakryciach głowy wizerunek tego ptaka który został opracowany w Paryżu w 1940 roku.

Orzeł w Ludowym Wojsku Polskim

W Polskich Siłach Zbrojnych w ZSRR wprowadzono nowy wzór orła. Został on zaprojektowany przez Janinę Broniewską. W założeniach nawiązywał do tradycji piastowskich. Nowo powstały orzełek nie miał tarczy amazonek ani korony. Popularnie nazywany przez żołnierzy kuricą, kurą czy wroną.

Orzeł w Siłach Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej

Orłem Wojsk Lądowych jest orzeł w koronie zamkniętej ze wzniesionymi skrzydłami, głową zwróconą w prawo, siedzący na tarczy amazonek. W Siłach Powietrznych otoczony jest stylizowanymi skrzydłami husarskimi a w Marynarce Wojennej tarcza amazonek jest koloru niebieskiego i liną zwiniętą w kształcie litery S. Orzeł Obrony Terytorialnej posiada na tarczy amazonek złocony znak Polski Walczącej.

Z czego powinien być wykonany orzeł?

Orzełek powinien być wykonany z blachy białego metalu alpaki o składzie chemicznym niklu 14%, miedzi około 66% i cynku około 20%. Grubość blachy 0,9 mm. Na czapkach powinien być haftowany nićmi metalowymi, na usztywnionej podkładce sukiennej. Wymiary wysokość 40 mm, szerokość 30 mm.

Historia orła w symbolice

Geneza orła jako symbolu sięga czasów wspólnoty praindoeuropejskiej stał się symbolem pierwszego z bogów Diausa. Pozostał też atrybutem i posłańcem Jupitera w religii rzymskiej. Był emblematem legionów rzymskich. W Cesarstwie Rzymskim to symbol zwierzchnika armii.

Za panowania cesarza Zygmunta Luksemburskiego w roku 1410 aż do roku 1806 to godło Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Od 1993 roku dwugłowy złoty orzeł jest ponownie herbem Rosji.

Orzeł jako symbol na monecie

Orzeł bielik to seria złotych monet bulionowych próby 999,9 emitowanych przez Narodowy Bank Polski. Pierwsza emisja odbyła się w 1995 roku. Monety z serii bite są w nominałach 50 zł, 100 zł, 200 zł, 500 zł. Kolejna emisja odbywa się średnio co roku.

Podsumowanie orła

Orzeł to ptak który zagrożony jest wyginięciem. To najszybszy ptak świata i zarazem największy drapieżnik. Od wieków wzbudza podziw u ludzi. Symbolizuje siłę wielkość i męstwo. Pełni bardzo ważną rolę w kulturze i wierzeniach człowieka.

Używany powszechnie jako symbol np. w Wojsku Polskim na mundurach i czapkach. Możemy go również zobaczyć na flagach, znaczkach, godłach itp. Zróbmy wszystko aby nie zginął z naszej planety i nie stał się gatunkiem który z niej wyginął.

Orzeł FAQ (najczęściej zadawane pytania)

Czy orzeł jest roślinożercą, drapieżnikiem czy wszystkożercą?

Ptak ten jest wszystkożerny , co oznacza, że ​​zjada zarówno rośliny jak i zwierząt.

Do jakiego Królestwa należy ten ptak?

Ptak ten należy do Królestwa zwierzęta.

Do jakiego Typu należy to zwierzę ?

Zwierzę to należy do Typu strunowce.

Do jakiej Gromady należy ten ptak?

Zwierze to należy do Gromady ptaki.

Do jakiej Rodziny należy orzeł?

Zwierzę to należy do rodziny jastrzębiowatych.

Do jakiego Rzędu należy ten ptak ?

Orzeł należy do Rzędu szponiaste.

Jaki rodzaj okrycia ma ten ptak ?

Jest pokryty piórami.

W jakim środowisku żyje orzeł?

Ptak ten żyje w wodach otwartych, takich jak rzeki, jeziora i regiony przybrzeżne.

Jaka jest główne pożywienie orła?

Ptak ten poluje na ryby, ssaki i gady.

Drapieżnik orła

Do drapieżnika orła należą ludzie, jastrzębie i szop.

Jakie są cechy wyróżniające tego ptaka?

Zwierzę to ma długi, zakrzywiony dziob i mocne, ostre pazury.

Ile jaj składa ten ptak ?

Zazwyczaj składa 2 jajka.

Co jest ciekawego o tym zwierzęciu?

Zwierzę to ma wyjątkowy wzrok!

Jaka jest Naukowa nazwa orła?

Naukowa nazwa tego ptaka to Hieraatus Spilogaster .

Jaka jest długość życia orła?

Zwierzę to może żyć od 15 do 30 lat.

Jaka jest rozpiętość skrzydeł tego ptaka?

Orzeł ma rozpiętość skrzydeł od 70 do 250 cm (od 27,5 do 98 cali).

Jak szybki jest ten ptak ?

Orzeł może podróżować z prędkością do 100 mil na godzinę.