Orangutan

Klasyfikacja naukowa orangutana

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Człowiekowate
Rodzaj
Oramgutan
Nazwa naukowa
Pongo

Stan ochrony orangutana

  • krytycznie zagrożony

orangutan Lokalizacje

  • Azja

Fakty o orangutanie

Pożywienie
Owoce, kora, owady
Imię młodego
Niemowlę
Zachowanie grupowe
Samotnik
Ciekawostka
Dzieli 97% swojego DNA z ludźmi!
Szacunkowa wielkość populacji
20 000
Największe zagrożenie
Polowanie i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Rude włosy i ręce dłuższe niż nogi
Ciąża
9 miesięcy
Siedlisko
Nizinny las tropikalny
Drapieżniki
Człowiek, tygrys, pantera mglista
Dieta
Wszystkożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia/dt>
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Orangutan
Liczba gatunków
3
Lokalizacja
Borneo i Sumatra
Grupa
Ssak
Hasło
Dzieli 97% swojego DNA z ludźmi!

Charakterystyka fizyczna orangutana

Kolor
  • brązowy
  • szary
  • czerwony
  • czarny
  • pomarańczowy
Typ skóry
Włosy
Prędkość maksymalna
2,7 km/h
Długość życia
30-40 lat
Waga
30kg – 90kg
Wysokość
1,25m – 1,5m
Wiek dojrzałości płciowej
12-15 lat
Wiek odstawienia
3 lata

Orangutan Obrazy

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy orangutana w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy orangutana!

Wyszukaj

Klasyfikacja i ewolucja orangutana

Orangutan jest jednym z największych naczelnych na świecie i jedynym członkiem rodziny małp człekokształtnych, który występuje poza Afryką. W parnych dżunglach na wyspach Borneo i Sumatra występują trzy gatunki orangutanów: orangutan borneański, orangutan sumatrzański i orangutan tapanuli. Orangutan borneański jest liczniejszy i bardziej rozpowszechniony niż jego kuzyni na Sumatrze, z trzema odrębnymi podgatunkami orangutana borneańskiego występującymi w różnych regionach geograficznych wyspy.

Orangutany są jednymi z najbliższych żyjących krewnych współczesnych ludzi i w rzeczywistości 96,4% naszego DNA jest wspólne z małpami zamieszkującymi lasy. Te trzy gatunki są tak podobne pod względem zachowania i wyglądu, że ich nazwa Orang Hutan w ich rodzimych społecznościach malezyjskich dosłownie oznacza „Osobę Lasu”. Wszystkie trzy gatunki orangutanów są dziś poważnie dotknięte działalnością człowieka w ich rodzimych siedliskach i są wymienione przez IUCN na Czerwonej liście jako krytycznie zagrożone.

Anatomia i wygląd orangutana

Orangutan jest dużym zwierzęciem nadrzewnym, co oznacza, że ​​większość swojego życia spędza wysoko na drzewach i dlatego wyewoluował kilka bardzo specjalnych adaptacji, aby ułatwić życie w lesie. Ponieważ orangutan jest po prostu zbyt ciężki, aby skakać jak małpa, używają swoich długich ramion do huśtania się na gałęziach drzew, aż będą mogli podejść wystarczająco blisko, aby złapać następną. Ręce i stopy orangutana są równie skuteczne w chwytaniu gałęzi, a ich przeciwstawne kciuki sprawiają, że jego zwinne palce są bardzo zręczne.

Orangutan borneański wydaje się być nieco większy niż orangutan sumatrzański, który jest jaśniejszy i ma dłuższą brodę niż jego kuzyn. Tapanuli Orangutany są podobne z wyglądu do orangutanów sumatrzańskich, ale mają bardziej kędzierzawe włosy, mniejsze głowy i bardziej płaskie twarze. Samce orangutanów w miarę dojrzewania rozwijają mięsiste opuszki policzkowe, ale są one znacznie bardziej widoczne na pyskach samców orangutanów borneańskich, a wszystkie trzy gatunki mają również worek na gardło, który służy do wykonywania głębokich dźwięków, które odbijają się echem w lesie. / p>

Rozmieszczenie i siedlisko orangutanów

Chociaż kiedyś orangutany występowały na wielu zalesionych, tropikalnych wyspach Indonezji, dziś są one ograniczone tylko do dwóch, które są wyspy Borneo i Sumatra. Ich styl życia na drzewach oznacza, że ​​orangutany preferują gęste lasy tropikalne na nizinach, gdzie istnieje obfite i zróżnicowane źródło pożywienia. Oprócz występowania w lasach na wzgórzach, w dolinach i wokół torfowisk, na obu wyspach występuje szereg odizolowanych populacji, które można znaleźć w dżunglach wysokogórskich na znacznie wyższych wysokościach.

Orangutan borneański występuje w trzech pozostałych miejscach na Borneo, ale orangutan sumatrzański zamieszkuje obecnie tylko najbardziej północny kraniec Sumatry, a większość dzikich osobników znajduje się tylko w jednej prowincji. Tapanuli Orangutan znajduje się w odległym regionie północno-zachodniej Sumatry, a cała populacja występuje na obszarze zaledwie 1000 kilometrów kwadratowych. Jednak wszystkie trzy gatunki są poważnie zagrożone przez drastyczny upadek ich siedlisk, które zostały wylesione lub wycięte w celach rolniczych.

Zachowanie i styl życia orangutana

Istnieją dwie duże różnice między orangutanami a innymi małpami wielkimi, co wynika z faktu, że są samotnikami i spędzają prawie całe życie wysoko na drzewach. Duży rozmiar orangutana oznacza, że ​​porusza się on bardzo wolno po lesie, ale często dlatego, że spędzają dużo czasu na żerowaniu i jedzeniu owoców z okolicznych drzew. Tworzą gniazda do spania w nocy wysoko w baldachimie, składając gałęzie i wyściełając je liśćmi, aby zapewnić komfortową noc.

Chociaż mają własne skrawki lasu, orangutany nie są szczególnie terytorialne i tolerują nawet wspólne żerowanie wokół drzew obfitujących w dojrzałe owoce (orangutany sumatrzańskie wydają się być bardziej towarzyskie niż orangutany borneańskie). Jednak samce orangutanów ujawnią swoją obecność, wydając głośne, długie okrzyki, używając worków na gardło, aby zarówno zastraszyć rywalizujące samce, jak i przyciągnąć samicę do kopulacji.

Orangutan Rozmnażanie i cykle życia

Po okresie ciąży, który trwa około dziewięciu miesięcy, samica orangutana rodzi jedno niemowlę w specjalnym gnieździe zbudowanym wysoko na drzewach. Młode orangutany czepiają się włosów matki, aby zachować bezpieczeństwo, gdy porusza się ona po drzewach w poszukiwaniu pożywienia i nie są całkowicie odsadzane, dopóki nie osiągną trzeciego roku życia. Jednak orangutany pozostaną z matką do czasu, gdy często osiągną siedem lub osiem lat, kiedy nauczy je umiejętności potrzebnych do przetrwania w lesie.

Obejmuje to zarówno nauczenie się, jakie rośliny jeść i gdzie można je znaleźć, a także obejmuje nauczenie ich, jak używać narzędzi, takich jak patyki i liście, aby ułatwić życie. Orangutan jest jednym z najwolniej rozwijających się ssaków na planecie, który nie może się rozmnażać, dopóki nie osiągnie wieku między 12 a 15 lat. Samice zwykle mają maksymalnie trzy potomstwo w ciągu życia, co oznacza, że ​​na obszarach, na których populacje zostały dotknięte polowaniem lub utratą siedlisk, powrót do zdrowia zajmuje im bardzo dużo czasu.

Dieta orangutana i zdobycz

Orangutan jest wszystkożernym zwierzęciem, które chociaż zjada mieszankę substancji roślinnych i zwierzęcych, większość jego diety składa się z wielu rodzajów owoców. Ich duży rozmiar i owocożerność oznaczają, że orangutany muszą spędzać większość dnia na jedzeniu, co prawdopodobnie jest przyczyną, dla której ewoluowały do ​​pół-samotników. Pomimo faktu, że orangutany poruszają się po dużych obszarach domowych, mają swój własny skrawek lasu, który zwykle zawiera idealną ilość pożywienia, aby utrzymać tę osobę (lub matkę z młodymi).

Orangutany jedzą zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce, w tym mango, liczi, durian i figi, które w niektórych miejscach rosną obficie i są miejscem, w którym wiele osobników może spotykać się, aby się pożywić. Kiedy jest dobre źródło świeżej wody, orangutan zbiera ją w swoich złożonych dłoniach, a następnie pije, gdy spada, ale nie muszą pić zbyt dużo, ponieważ większość wilgoci, której potrzebują, czerpią ze swojego pożywienia.

Orangutan Drapieżniki i zagrożenia

Historycznie rzecz biorąc, orangutanom zarówno na Borneo, jak i na Sumatrze zagrażało wiele dużych, żyjących w ziemi drapieżników, co prawdopodobnie ewoluował, by prowadzić prawie całkowicie nadrzewne życie. Duże koty, takie jak tygrysy i mgliste lamparty, są głównymi drapieżnikami orangutana, razem z krokodylami i sporadycznie dużymi niedźwiedziami czarnymi.

Jednak z powodu drastycznego wylesiania zarówno w Malezji, jak i Indonezji, liczba populacji drapieżników orangutana drastycznie spadła, a niektóre z nich są dziś jeszcze bardziej zagrożone niż same orangutany. Ludzie są zdecydowanie największym zagrożeniem dla pozostałych populacji orangutanów, ponieważ nie tylko zniszczyli większość ich wyjątkowej leśnej ojczyzny, ale także polują i chwytają młode, które są następnie sprzedawane do handlu egzotycznymi zwierzętami domowymi.

Orangutan Ciekawe fakty i cechy

Orangutan to bardzo charakterystyczne zwierzę w tropikalnych lasach Indonezji, którego jasne, rude i pomarańczowe włosy są znane również jako czerwona małpa. Orangutan jest nie tylko największym na świecie zwierzęciem zamieszkującym drzewa, ale także jednym z najbardziej inteligentnych. Aby jak najlepiej wykorzystać sezonowe zmiany w tropikalnym lesie deszczowym, orangutany są znane z tworzenia mentalnej mapy tego, gdzie znajdują się różne drzewa owocowe i kiedy obnażą swoje dojrzałe owoce.

Podobnie jak wiele innych małp człekokształtnych, orangutany są również znane z używania narzędzi ułatwiających życie w dżungli, często używają patyków i gałęzi do zbierania miodu z uli lub ekstrakcji mrówek i termitów z wnętrza wydrążonych drzew. Chociaż dokładny zestaw umiejętności wydaje się zależeć od poszczególnych populacji, są one naprawdę niezwykłe, a niektóre orangutany faktycznie używają dużych liści jako parasoli, aby powstrzymać najgorszy deszcz, a także umieszczać mniejsze liście na miękkich opuszki dłoni i stóp, aby chronić je w ciernistej roślinności.

Relacje orangutana z ludźmi

Od czasu przybycia współczesnych ludzi do Archipelagu Indonezyjskiego około 40 000 lat temu, Orang- Liczba utanów w całej Azji Południowo-Wschodniej spada. Niegdyś spotykane również na wyspie Jawa, orangutany wymarły na większości ich naturalnego zasięgu, dziś zarówno z powodu polowań, jak i utraty siedlisk. Początkowo polowano na mięso, ale w XIX wieku sytuacja stała się bardziej złowieszcza, kiedy w ogrodach zoologicznych na całym świecie było większe zapotrzebowanie na orangutany, a niemowlęta były chwytane, aby im sprzedawać.

Sytuację pogorszył tylko boom handlu egzotycznymi zwierzętami domowymi, a matki orangutany często ginęły, próbując uniemożliwić ludziom schwytanie ich młodych. Największym zagrożeniem dla orangutanów jest jednak utrata siedlisk w postaci wylesiania z powodu często nielegalnego pozyskiwania drewna tropikalnego oraz wycinka gruntów dla stale rozwijającego się przemysłu oleju palmowego.

Stan ochrony orangutanów i Życie dzisiaj

Obecnie wszystkie trzy gatunki orangutanów są wymienione przez IUCN jako zwierzęta poważnie zagrożone w ich naturalnym środowisku przez orangutana borneańskiego, orangutana sumatrzańskiego i orangutana tapanuli. utan wymieniony jako krytycznie zagrożony. Z 15 000 orangutanów borneańskich, 5000 orangutanów sumatrzańskich i zaledwie 800 orangutanów tapanuli, które mają pozostać w kurczących się lasach deszczowych, sytuacja tylko się pogarsza i pomimo ich ochrony prawnej, szacuje się, że co najmniej 5000 orangutanów jest zabijanych. rok.

Na Borneo i Sumatrze istnieje wiele projektów rehabilitacji i reintrodukcji, z których niektóre zakończyły się sukcesem. Populacja młodych, które zostały skonfiskowane z nielegalnego handlu zwierzętami, została wprowadzona do jednego z parków narodowych Sumatry, o którym wiadomo, że z powodzeniem się rozmnażają, a populacja liczy obecnie 70 członków. Jeśli jednak nic nie zostanie zrobione w sprawie ich kurczących się siedlisk, szacuje się, że orangutany wymrą z natury w ciągu najbliższych 10 lat.

Zobacz wszystkie 10 zwierząt, których nazwa zaczyna się na literę O

Często zadawane pytania dotyczące orangutanów (często zadawane pytania)

Czy orangutany są zwierzętami roślinożernymi, mięsożernymi czy wszystkożernymi?
Orangutany to wszystkożerne, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą orangutany?
Orangutany należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy należą orangutany?
Orangutany należą do klasy Mammalia.

Jaki rodzaj orangutanów należą do?
Orangutany należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą orangutany?
Orangutany należą do rodziny Hominidae.

Do jakiego rzędu należą orangutany?
Orangutany należą do rzędu naczelnych .

Co rodzaj okrycia mają orangutany?
Orangutany są pokryte włosami.

Do jakiego rodzaju należą orangutany?
Orangutany należą do rodzaju Pongo.

Gdzie żyją orangutany?
Orangutany mieszkają Borneo i Sumatra.

W jakim typie siedliska żyją orangutany?
Orangutany żyją w nizinnych lasach tropikalnych.

Jakie są niektóre drapieżniki orangutanów?
Do drapieżników orangutanów należą ludzie, tygrysy i pantery mgliste.

Jak wiele dzieci ma orangutan?
Średnia liczba dzieci orangutana wynosi 1.

Co jest ciekawego o orangutanie? utany?
Orangutany dzielą 97% swojego DNA z ludźmi!

Jaka jest naukowa nazwa orangutana?
Naukowa nazwa orangutana to Pongo pygmaeus, Pongo abelii lub Pongo tapanuliensis.

Co ja Jaka jest długość życia orangutana?
Orangutan może żyć od 30 do 40 lat.

Jak nazywa się mały orangutan?
Mały orangutan jest nazywany niemowlęciem.

Ile jest gatunków orangutana?
Istnieją 3 gatunki orangutana.

Jakie jest największe zagrożenie dla orangutana?
Największe zagrożenie dla orangutana utan to polowanie i utrata siedlisk.

Jaka jest inna nazwa orangutana?
Orangutan jest również nazywany czerwoną małpą lub lasem osoby.

Ile orangutanów zostało na świecie?
Na świecie zostało 20 000 orangutanów.

Jak szybko jest orangutan?
Orangutan może podróżować z prędkością do 2,7 mili na godzinę.

Jak powiedzieć orangutan po …

bułgarski Орангутани

kataloński orangutan

czeski orangutan

duński  Orangutang

niemiecki Orang-Utans

angielski Orangutan

Esperanto Orangutano

hiszpański Pongo

fiński Orangit

francuski Orang-outan

galicyjski Orangután

hebrajski אורנגאוטן

chorwacki Orangutan

węgierski Orangután

indonezyjski Orang utan

włoski Pongo (zoologia)

japoński オ ラ ン ウ ー タ ン

łacina Pongo

malajski Orang utan

Holenderski Orang-oetans

angielski Orangutang

polski Orangutan

portugalski Orangotango

Angielski Orang utan

szwedzki Orangutang

turecki Orangutan

chiński 猩猩