Orangutan sumatrzański

Naukowa klasyfikacja orangutana sumatrzańskiego

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Naczelne
Rodzina
Człowiekowate
Rodzaj
Pongo
Nazwa naukowa
Pongo abelii

Stan ochrony orangutana sumatrzańskiego

  • Krytycznie zagrożony

Lokalizacje orangutanów sumatrzańskich

  • Azja

Sumatrzański orangutan  fakty

Pożywienie
Owoce, pędy, owady
Imię młodego
Niemowlęta
Zachowanie w grupie
Samotnik
Szacunkowa wielkość populacji
4000
Największe zagrożenie
Łowiectwo i utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Długie ramiona i długie, rude włosy
Inne imię
Czerwona małpa
Okres ciąży
9 miesięcy
Siedlisko
Gęsty, tropikalny las
Drapieżniki
Tygrys sumatrzański, ludzie
Dieta
Wszystkożerny
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Orangutan sumatrzański
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Północna Sumatra

Charakterystyka fizyczna sumatrzańskiego orangutana

Kolor
  • Czarny
  • Niebieski
Typ skóry
Długie włosy
Długość
1,25-1,50 cm
Waga
30-90 kg
Dojrzałość płciowa
Samice 8 lat, Samce 15 lat

Orang sumatrzański Obrazy utanów


Przejrzyj wszystkie nasze obrazy orangutana sumatrzańskiego w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy orangutana sumatrzańskiego!

Znajdź swój ulubione zwierzęta! Wyszukaj

Orangutan sumatrzański Klasyfikacja i ewolucja

Orangutan sumatrzański jest jednym z trzech gatunków orangutanów w Azji i występuje na indonezyjskiej wyspie Sumatra ( inne gatunki to orangutan borneański, który jest endemiczny dla Borneo i orangutan tapanuli, który występuje tylko w odizolowanym regionie północno-zachodniej Sumatry).

Znane również jako czerwona małpa, orangutany są jedynym gatunkiem małpy człekokształtnej występującym poza Afryką i różnią się nieco od swoich kuzynów za granicą. W przeciwieństwie do innych małp człekokształtnych, które są bardzo towarzyskimi zwierzętami, orangutan sumatrzański prowadzi bardzo samotny tryb życia w porównaniu z samcami i samicami, które naprawdę łączą się w pary.

Inną charakterystyczną różnicą między orangutanem sumatrzańskim a małpami afrykańskimi jest to, że orangutany spędzają prawie całe życie wysoko na drzewach, gdzie goryle i szympansy spędzają większość czasu na żerowaniu i odpoczywaniu w gęstej roślinności na ziemi. Orangutan sumatrzański jest bardziej zagrożony niż orangutan borneański z powodu polowań i utraty siedlisk, które zdziesiątkowały populacje w większości ich niegdyś rozległego naturalnego zasięgu.

Anatomia i wygląd orangutana sumatrzańskiego

Orangutan sumatrzański (wraz z orangutanem borneańskim i orangutanem tapanuli) jest największym zwierzęciem nadrzewnym na świecie i dlatego wyewoluował szereg kluczowych adaptacji, aby pomóc mu w prawie wyłącznie mieszkaniu na drzewach . Orangutany sumatrzańskie mają ramiona, które są znacznie dłuższe niż ich nogi, co pomaga im sięgać po gałęzie, a zarówno ich ręce, jak i stopy są niesamowicie zwinne i zręczne oraz mogą przez pewien czas trzymać mocno uścisk.

Podobnie jak nasze, ich kciuki są przeciwstawne, co pomaga również orangutanowi sumatrzańskiemu podczas zbierania i obierania owoców. Orangutan sumatrzański wydaje się być nieco mniejszy niż orangutan borneański, z generalnie jaśniejszymi pomarańczowo-czerwonymi włosami i dłuższą brodą niż jego kuzyn.

Samce orangutanów sumatrzańskich rozwijają w miarę dojrzewania mięsiste poduszki policzkowe i worki gardłowe, ale są one węższe i nie tak wyraźne, jak u samców orangutanów borneańskich. Orangutany sumatrzańskie mają również nieco większe głowy i bardziej okrągłe twarze niż orangutany tapanuli, również występujące na wyspie Sumatra.

Rozmieszczenie i siedlisko orangutanów sumatrzańskich

Orangut sumatrzański -utan był kiedyś szeroko rozpowszechniony na całej Sumatrze, ale obecnie występuje tylko w najbardziej wysuniętych na północ częściach wyspy. Pozostałe dzikie populacje orangutana sumatrzańskiego prawie wszystkie występują w jednej tylko prowincji na północnym krańcu wyspy, gdzie zamieszkują gęste i wilgotne lasy tropikalne.

Preferując lasy w dolinach nizinnych ze względu na większą różnorodność pożywienia, orangutany sumatrzańskie można również znaleźć na wyższych wysokościach, z kilkoma niewielkimi populacjami, o których wiadomo, że występują powyżej 1000 metrów nad poziomem morza.

Ze względu na to, że są to prawie wyłącznie zwierzęta nadrzewne, orangutan sumatrzański jest silnie uzależniony od otaczającego lasu i dlatego został poważnie dotknięty utratą dużej jego części. Populacja dramatycznie spadła w ciągu ostatniego stulecia, głównie z powodu utraty siedlisk w postaci wylesiania w celu wyrębu i oczyszczania terenu pod plantacje oleju palmowego.

Zachowanie i styl życia orangutana sumatrzańskiego

Orangutan sumatrzański prowadzi bardzo samotny tryb życia, poruszając się powoli po drzewach w ciągu dnia w poszukiwaniu pożywienia. Sumatrzańskie orangutany spędzają do 60% swojego czasu na szukaniu i jedzeniu żywności i chociaż wiadomo, że zajmują duże obszary domowe, rzadko podróżują więcej niż pół mili dziennie. W nocy orangutan sumatrzański buduje gniazdo wysoko w baldachimie, składając gałęzie na miejscu, w którym śpi w nocy.

Orangutany sumatrzańskie nie są zbyt terytorialne i znane są z tego, że luźno dzielą swoje siedliska z innymi osobnikami, a nawet można je spotkać, żerując w swoim towarzystwie wokół szczególnie obfitych drzew owocowych.

Samce jednak żądają swojego domu, emitując długie wołania, które są głębokimi dźwiękami, które dochodzą z ich kłusowników w gardle i odbijają się echem w otaczającym lesie, aby zarówno przyciągnąć samice do kopulacji, jak i ostrzec potencjalnych rywali.

Orangutan sumatrzański i cykle życiowe

Po około dziewięciomiesięcznym okresie ciąży samica orangutana sumatrzańskiego buduje nowe gniazdo na wierzchołku drzewa, w którym rodzi jedno niemowlę. Młody orangutan sumatrzański dla bezpieczeństwa przylega do włosów matki i przez pierwsze kilka lat nie opuszcza jej boku.

Chociaż niemowlęta sumatrzańskiego orangutana są często odstawiane od piersi przed ukończeniem trzeciego roku życia, nie opuszczą matki przez kolejne kilka lat, przynajmniej wtedy, gdy uczy ona swoje młode specjalne umiejętności przetrwania w lesie.

Orangutany sumatrzańskie rozmnażają się wolniej niż jakikolwiek inny naczelny, a samice mają maksymalnie trzy młode w ciągu całego życia, co oznacza, że ​​na obszarach dotkniętych zarówno polowaniami, jak i utratą siedlisk, populacje potrzebują dużo czasu, aby odzyskać siły.

Sumatrzański Orangutan Dieta i zdobycz

Sumatrzański Orangutan to zwierzę wszystkożerne, co oznacza, że ​​żeruje i zjada zarówno materię roślinną, jak i inne zwierzęta, aby przeżyć. Jednak większość diety orangutana sumatrzańskiego składa się z owoców zbieranych z okolicznych drzew.

Orangutan jest uznawany za jedno z najmądrzejszych zwierząt na świecie. Inteligencja sumatrzańskiego orangutana jest oczywista w takich sytuacjach, ponieważ są one znane z tworzenia mentalnej mapy otaczającego je obszaru dżungli i dlatego są w stanie wiedzieć nie tylko, gdzie znajdują się drzewa owocowe, ale także kiedy dojrzewają owoce.

Oprócz spożywania zarówno dojrzałych, jak i niedojrzałych owoców, które można łatwo obrać za pomocą zwinnych i zwinnych palców, orangutany sumatrzańskie jedzą również różne inne substancje roślinne, takie jak świeże pąki i pędy, a także owady, jaja i małe kręgowce. Orangutany sumatrzańskie pozyskują większość swojego płynu z ogromnej ilości owoców, które jedzą, ale są również znane z picia ze źródeł wody, zbierając ją w złożone dłonie.

Sumatrzański orangutan Drapieżniki i zagrożenia

Historycznie rzecz biorąc, orangutany sumatrzańskie byłyby zagrożone przez liczne drapieżniki na dnie lasu i dlatego ewoluowały, by istnieć prawie tylko wysoko na drzewach. Najbardziej płodnym naturalnym drapieżnikiem orangutana sumatrzańskiego jest tygrys sumatrzański, ale jego liczebność również drastycznie spadła na całej wyspie z powodu polowań i utraty siedlisk.

Od czasu przybycia do Indonezji, współcześni ludzie polowali na orangutana sumatrzańskiego, zabijając rodziców i chwytając młode, aby sprzedać je na egzotyczny handel zwierzętami. Chociaż polowanie zniszczyło populacje na niektórych obszarach, to utrata ogromnych obszarów ich unikalnych naturalnych siedlisk jest największym zagrożeniem dla orangutanów sumatrzańskich, a ze względu na ich wolno rozwijającą się naturę oznacza, że ​​populacje naprawdę walczą o odbudowę. .

Orangutan sumatrzański Ciekawe fakty i cechy

Orangutan sumatrzański (wraz z orangutanem borneańskim i orangutanem tapanuli) jest jednym z najbliższych żyjących ludzi krewni i w rzeczywistości dzielimy z nimi 96,4% naszego DNA. Orangutany sumatrzańskie są w rzeczywistości tak podobne do człowieka, zarówno pod względem wyglądu, jak i zachowania, że ​​ich rodzime malezyjskie imię Orang Hutan dosłownie oznacza „Osoba z lasu”.

Chociaż wszystkie trzy gatunki orangutanów są bardzo samotnymi naczelnymi, orangutan sumatrzański jest w rzeczywistości bardziej towarzyski niż jego nieco większy kuzyn na Borneo, ponieważ jest częściej widywany w grupach rodzinnych i gromadzi się na obszarach, gdzie jest pod dostatkiem pożywienia lub świeżej wody. .

Podobnie jak wiele innych wielkich małp człekokształtnych, orangutany sumatrzańskie są bardzo inteligentnymi zwierzętami, o których wiadomo, że używają narzędzi w naturze, w tym używają patyków do ekstrakcji miodu oraz kładą liście na rękach i stopach, aby chronić je w ciernistej roślinności. Dokładne umiejętności wydają się zależeć od indywidualnej populacji, co sugeruje, że umiejętności są nauczane młodym ludziom, a nie dziedziczone.

Relacje sumatrzańskiego orangutana z ludźmi

Orangutany byłyby kiedyś występują w całej południowo-wschodniej Azji, ale obecnie ograniczają się do zaledwie dwóch wysp w Indonezji. Mogło to być spowodowane jedynie rosnącym poziomem aktywności człowieka w całym ich rozległym historycznym zasięgu i doprowadziło do wyginięcia orangutana w wielu regionach.

Zwłaszcza w ciągu ostatniego stulecia chwytanie młodych orangutanów sumatrzańskich w celu sprzedaży do ogrodów zoologicznych lub handlu egzotycznymi zwierzętami doprowadziło do drastycznego spadku populacji, zwłaszcza że często prowadzi to do śmierci matki, która próbuje chronić swoje dziecko. .

Wylesianie zniszczyło również populacje zarówno na Sumatrze, jak i na Borneo od wyrębu w celu zebrania rzadkiego, tropikalnego drewna, a także do oczyszczenia rozległych obszarów starożytnych lasów i torfowisk, aby zrobić miejsce dla rosnącej liczby plantacji oleju palmowego.

Stan ochrony i życie orangutana sumatrzańskiego w dzisiejszych czasach

Obecnie orangutan sumatrzański został wymieniony przez IUCN jako zwierzę, które jest krytycznie zagrożone w swoim naturalnym środowisku i dlatego jest zagrożone wyginięciem na wolności w najbliższej przyszłości, jeśli sytuacja będzie się rozwijać bez zmian.

Chociaż wydaje się, że wycinka lasów w południowo-wschodniej Azji spada, rosnący poziom popytu zarówno na drewno tropikalne, jak i na tani olej palmowy, po raz kolejny przyspieszył sytuację. Działania te są często prowadzone nielegalnie i na obszarach, na których istnieją ostatnie pozostałe orangutany sumatrzańskie.

Szacuje się, że w ciągu ostatnich 75 lat nastąpił 80% spadek liczebności populacji orangutana sumatrzańskiego, przy czym uważa się, że zaledwie od 3000 do 5000 osobników zostało pozostawionych na wolności.

Zobacz wszystkie 87 zwierząt, które zaczynają z S

Orangutan sumatrzański FAQ (często zadawane pytania)

Czy orangutany sumatrzańskie są roślinożercami, mięsożernymi czy wszystkożernymi?
Sumatrzańskie orangutany są wszystkożercami, co oznacza, że ​​jedzą zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta.

Do jakiego królestwa należą orangutany sumatrzańskie?
Sumatran Orangutany należą do Kingdom Animalia.

Do jakiej klasy należą orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie należą do klasy Mammalia.

Do jakiego rodzaju należą orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie należą do gromady Gromada.

Do jakiego rodzaju należą orangutany sumatrzańskie?

Orangutany sumatrzańskie należą do gromady Chorda ta.

Do jakiej rodziny należą orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie należą do rodziny Hominidae.

Do jakiego rzędu należą orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie należą do rzędu naczelnych.

Jakie okrycie sumatrzańskie Orangutany mają?
Sumatrzańskie orangutany są pokryte włosami.

Do jakiego rodzaju należą orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie należą do rodzaju Pongo.

Gdzie żyją orangutany sumatrzańskie?
Orangutany sumatrzańskie żyją w północnej Sumatrze.

W jakim typie siedliska żyją orangutany sumatrzańskie?
orangutany sumatrzańskie żyją w gęstych lasach tropikalnych.

Jakie są niektóre drapieżniki orangutanów sumatrzańskich?
Do drapieżników orangutanów sumatrzańskich należą tygrysy sumatrzańskie i ludzie.

Ile dzieci ma orangutany sumatrzańskie?

Średnia liczba wściekłości dzieci orangutana sumatrzańskiego wynosi 1.

Co jest ciekawego o orangutanach sumatrzańskich?
orangutany sumatrzańskie są znany z tworzenia mentalnych map lasu!

Jaka jest naukowa nazwa orangutana sumatrzańskiego?
Naukowa nazwa orangutana sumatrzańskiego utan to Pongo abelii.

Jaka jest długość życia orangutana sumatrzańskiego?
Sumatrzańskie orangutany mogą żyć od 30 do 40 lat.

Jak nazywa się mały orangutan sumatrzański?
Mały orangutan sumatrzański nazywa się niemowlęciem.

Ile jest gatunków orangutana sumatrzańskiego?

Jest 1 gatunek orangutana sumatrzańskiego.

Jaka jest długość życia sumatrzana Orangutan?
Sumatrzański orangutan może żyć od 30 do 40 lat.

Jak nazywa się mały sumatrzański orangutan?

Mały orangutan sumatrzański jest nazywany niemowlęciem.

 Ile jest gatunków orangutana sumatrzańskiego?
Jest 1 gatunek orangutana sumatrzańskiego.

Jakie jest największe zagrożenie dla sumatrzańskiego orangutana? Orangutan?
Największym zagrożeniem dla orangutana sumatrzańskiego są polowania i utrata siedlisk.

Jaka jest inna nazwa orangutana sumatrzańskiego ?
Sumatrzański orangutan jest również nazywany czerwoną małpą lub człowiekiem leśnym.

Ile sumatrzańskich orangutanów zostało na świecie?
Na świecie zostało 4000 orangutanów sumatrzańskich.

Jak szybki jest orangutan sumatrzański?
Sumatrzański orangutan może podróżować z prędkością do 2,7 mili na godzinę.

Jak powiedzieć sumatrzański orangutan w …

kataloński Orangutan de Sumatra

niemiecki Sumatra-Orang-Utan

angielski Sumatran Orangutan

hiszpański Pongo abelii

fiński Sumatranoranki

indonezyjski </ span> Orangutan Sumatra

włoski Pongo abelii

holenderski Sumatraanse orang-oetan

polski Orangutan sumatrzański
Chiński 蘇 門 達 臘 猩猩