Okapi leśne

Klasyfikacja naukowa Okapi

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssaki
Rząd
Cetartiodactyla
Rodzina
Żyrafowate
Rodzaj
Okapi
Nazwa naukowa
Okapia johnstoni

Stan ochrony Okapi

  • W pobliżu zagrożenia

Lokalizacje Okapi

  • Afryka

Okapi Fakty

Pożywienie
Liście, pędy, owoce
Imię młodego
Cielę
Zachowanie w grupie
Samotnik
Ciekawostka
Zjada ponad 100 różnych rodzajów roślin!
Szacowana wielkość populacji
22 000
Największe zagrożenie
Utrata siedlisk
Najbardziej charakterystyczna cecha
Poziome białe paski z tyłu i nóg
Inne nazwy
Forest Zebra Gestat
Siedlisko
Gęsty górski las deszczowy
Drapieżniki
Leopard, Serval, Human
Dieta
Roślinożerne
Średnia wielkość miotu
1
Styl życia
Dzienny
Nazwa zwyczajowa
Okapi
Liczba gatunków
1
Lokalizacja
Środkowa Afryka
Grupa
Ssak
Hasło
Zjada ponad 100 różnych rodzajów roślin!

Okapi Charakterystyka fizyczna

Kolor
  • Brązowy
  • Czerwony
  • Czarny
  • Biały
Rodzaj skóry
Sierść
Prędkość maksymalna
37 km/h
Długość życia
20-30 lat
Waga
200kg – 300kg
Długość
1,5m – 2 m
Wiek dojrzałości płciowej
2-3 lata
Wiek odstawienia
6 miesięcy

Obrazy Okapi

Przejrzyj wszystkie nasze obrazy Okapi w galerii.

Zobacz wszystkie obrazy Okapi!

Klasyfikacja i ewolucja Okapi

Okapi to nieuchwytne, roślinożerne zwierzę, które można znaleźć w małej zagłębieniu tropikalnego lasu górskiego w środkowej Afryce. Pomimo wyglądu przypominającego jelenia, Okapi jest w rzeczywistości jednym z ostatnich pozostałych przodków żyrafy, która jest najwyższym zwierzęciem na Ziemi. Oprócz stosunkowo długiej szyi w porównaniu z rozmiarem ciała, najbardziej uderzającą cechą Okapi są poziome paski, które są szczególnie widoczne na ich tyłkach i nadają temu zwierzęciu wygląd prawie przypominający zebrę. Okapi to bardzo nieśmiałe i skryte zwierzę, do tego stopnia, że ​​zachodnia nauka uznała je za odrębny gatunek dopiero w XX wieku na Ziemi. Chociaż rzadko są widziane przez ludzi, Okapi nie jest gatunkiem zagrożonym, ponieważ uważa się, że są dość powszechne w ich odległych siedliskach.

Okapi Anatomia i wygląd

Podobnie jak jego odległy i znacznie większy przodek, Okapi ma długą szyję, która nie tylko pomaga mu sięgać do liści znajdujących się wyżej, ale także zapewnia Okapi narzędzie do obrony siebie i swojego terytorium. Okapi ma czerwono-brązową sierść z poziomymi białymi paskami, które znajdują się na ich tylnych ćwiartkach i na szczytach nóg i zapewniają Okapi doskonały kamuflaż w gęstej dżungli.

Mają białe kostki z ciemną plamą nad każdym kopytem i bardzo grubą skórę, aby chronić je przed kontuzjami. Okapi ma długą głowę i ciemny pysk z dużymi cofniętymi uszami, które umożliwiają Okapi łatwe wykrywanie zbliżających się drapieżników. Okapi ma również imponująco długi język, który jest nie tylko czarny, ale jest również chwytny, co oznacza, że ​​jest w stanie złapać liście z gałęzi powyżej.

Okapi Rozmieszczenie i siedlisko

Okapi to zwierzę, które występuje w gęstych tropikalnych lasach deszczowych północno-wschodniej Demokratycznej Republiki Konga na wysokości, która może wahać się od 500 do 1000 metrów, chociaż uważa się, że większość osobników zamieszkuje obszary na mniej więcej 800 metrów nad poziomem morza. Są niesamowicie płochliwymi i nieuchwytnymi zwierzętami i polegają w dużej mierze na bardzo grubych liściach wokół nich, aby chronić je przed dostrzeżeniem przez drapieżniki.

Okapi można również znaleźć na obszarach, na których występuje wolno poruszające się źródło słodkiej wody, ale zasięg Okapi jest bardzo ograniczony naturalnymi barierami, z nieodpowiednimi siedliskami po wszystkich czterech stronach, które zatrzymują te zwierzęta w lesie deszczowym Ituri o powierzchni 63000 km2. . Około jednej piątej lasów deszczowych stanowi dziś Rezerwat Dzikiej Przyrody Okapi, który jest wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Chociaż uważa się, że są one powszechne w swoim rodzinnym regionie, Okapi jest poważnie zagrożone utratą siedlisk, szczególnie z powodu wylesiania.

Zachowanie i styl życia Okapi

Okapi to codzienne zwierzę. że są najbardziej aktywni w ciągu dnia, kiedy spędzają większość czasu wędrując wytyczonymi ścieżkami przez las w poszukiwaniu pożywienia. Są to zwierzęta samotne, z wyjątkiem czasu spędzanego przez matki ze swoimi cielętami, ale wiadomo, że tolerują inne osobniki i mogą czasami karmić się razem w małych grupach przez krótki okres czasu.

Okapi mają nakładające się obszary domów, przy czym samce zajmują większe terytorium niż samice, co zaznacza się zarówno moczem, jak i pocieraniem szyjami o drzewa. Samce również używają szyi do walki między sobą, aby rozstrzygać spory o terytorium i konkurować o kojarzenie się z samicą w sezonie lęgowym. Okapi są również znani z tego, że komunikują się ze sobą za pomocą cichych dźwięków „chuff” i polegają w dużym stopniu na swoim słuchu w otaczającym lesie, gdzie w ogóle nie są w stanie widzieć zbyt daleko.

Okapi Reprodukcja i cykle życia

Po okresie ciąży, który może trwać do 16 miesięcy, samica Okapi wycofuje się w gęstą roślinność, gdzie rodzi jedno cielę. Podobnie jak wiele kopytnych roślinożerców, cielę Okapi jest zwykle w stanie stać w ciągu pół godziny, kiedy matka i dziecko zaczynają szukać odpowiedniego miejsca na gniazdo. Pozostają w swoim gnieździe głęboko w zaroślach przez większość następnych dwóch miesięcy, co nie tylko pomaga cielęciu w szybszym rozwoju, ale także zapewnia mu niezbędną ochronę przed głodnymi drapieżnikami.

Chociaż samica Okapi będzie chronić i karmić swoje wrażliwe cielę, uważa się, że nie łączy ich ta sama bliska więź, jaka występuje z wieloma innymi ssakami kopytnymi. Chociaż zaczynają się rozwijać białe paski w dość młodym wieku, młode Okapi nie osiągają pełnego dorosłego rozmiaru, dopóki nie osiągną około trzech lat. Zwykle są odsadzane w wieku około 6 miesięcy, ale mogą nadal ssać matkę przez ponad rok.

Dieta Okapi i zdobycz

Okapi jest zwierzęciem roślinożernym, co oznacza, że przeżywa na diecie składającej się wyłącznie z materii roślinnej. Zjadają liście, pędy i gałązki, które są wciągane do ust za pomocą długiego chwytnego języka wraz z owocami, jagodami i innymi częściami roślin. Okapi od czasu do czasu jedzą grzyby i wiadomo, że zjadają ponad 100 różnych rodzajów roślin, z których wiele jest trujących dla innych zwierząt i ludzi. Oprócz spożywania szerokiej gamy surowców roślinnych,

Okapi jest również znane z jedzenia czerwonawej glinki, która dostarcza niezbędnej soli i minerałów do diety roślinnej. Okapi spędza większość dnia na poszukiwaniu pożywienia i spokojnie spaceruje po dobrze wydeptanych ścieżkach, z których regularnie korzysta, aby ułatwić ucieczkę przed drapieżnikami.

Okapi Drapieżniki i Zagrożenia

Ze względu na to, że Okapi zamieszkuje tak ustronny region górskich lasów deszczowych, w rzeczywistości ma zaskakująco mało pospolitych drapieżników, szczególnie w porównaniu z podobnymi gatunkami. Głównym drapieżnikiem Okapi jest lampart, który jest jednym z największych i najpotężniejszych kotów na świecie oraz zwierzęciem, które spędza dużo czasu odpoczywając na drzewach.

W przeciwieństwie do innych drapieżników, których ostry słuch Okapi wyczułby poruszanie się w zaroślach, pozycja Leoparda nad ziemią oznacza, że ​​są one w stanie zarówno zbadać okolicę w poszukiwaniu potencjalnej ofiary, jak i zasadzkę z góry. Inne drapieżniki Okapi to łowcy serwali i ludzi na tym obszarze, ale największym zagrożeniem dla światowej populacji Okapi jest utrata siedlisk spowodowana wylesianiem.

Okapi Ciekawe fakty i cechy

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech zarówno Okapi, jak i Żyrafy jest ich długi chwytny język, który nie tylko może być używany do chwytania liści i gałęzi, ale także pomaga zwierzęciu podczas pielęgnacji. Język Okapi jest w rzeczywistości tak długi, że są jednym z nielicznych zwierząt na świecie, o których mówi się, że potrafią polizać własne ucho!

Chociaż są to dość rzadkie i bardzo tajemnicze zwierzęta, w lasach tych obserwowano Okapi, ale na ogół wiązały się one z widzeniem zwierzęcia od tyłu, więc Okapi był przez wielu znany jako leśna zebra. Okapi nie został sklasyfikowany jako odrębny gatunek aż do 1900 – 1901, kiedy Harry Johnston wysłał do Londynu dwa kawałki skóry podobnej do zebry, co zostało przeanalizowane i oznaczało, że zarejestrowano nowy gatunek.

Okapi Związek z Ludźmi

Do początku ubiegłego wieku Okapi nie było znane zachodnim naukowcom, ale rdzenni mieszkańcy tego regionu polowali na to rzadkie i nieuchwytne zwierzę zarówno ze względu na mięso, jak i grubą skórę. Dziś to tajemnicze zwierzę jest nadal rzadko widywane w wysokogórskich lasach deszczowych w środkowej Afryce, zarówno ze względu na jego nieśmiałą naturę, jak i doskonały kamuflaż wśród gęstych liści, więc wiele z tego, co wiemy o Okapi, pochodzi z obserwacji osobników znalezionych w ogrodach zoologicznych i zwierząt instytucje na całym świecie. Nie udało się to jednak tak naprawdę, aż do wprowadzenia samolotów, ponieważ uraz, jakiego doznało zwierzę w pociągach na łodziach, często oznaczał wysoką śmiertelność osób, które zostały schwytane.

Okapi Status ochrony i życie dzisiaj

Chociaż uważa się, że są dość powszechne w całym ich naturalnie izolowanym zasięgu, Okapi zostało wymienione przez IUCN jako zwierzę, które jest bliskie wyginięcia w swoim naturalnym środowisku. Wynika to ze wzrostu wylesiania w niektórych częściach ich naturalnego środowiska, a także z faktu, że coraz częściej wpadają w sidła i inne pułapki zastawiane przez miejscowych w celu łapania innych zwierząt. Okapi jest chronione prawem w Demokratycznej Republice Konga (formalnie Zair) od 1933 r., A IUCN ostatnio oszacował, że na wolności pozostało od 10 000 do 35 000 osobników.

Zobacz wszystkie 10 zwierząt, które zaczynają się na literę O

Często zadawane pytania dotyczące Okapi (często zadawane pytania)

Czy Okapis są roślinożerne, mięsożerne czy wszystkożerne?
Okapi są roślinożercami, co oznacza, że jedz rośliny.

Do jakiego królestwa należą Okapis?
Okapis należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej klasy do jakiego należą Okapis?
Okapis należą do klasy Mammalia.

Do jakiego gromady należy Okapis?
Okapis należą do typu Gromada.

Do jakiej rodziny należą Okapis?
Okapis należą do rodziny Giraffidae.

Do jakiego rzędu należą Okapis?
Okapis należą do rzędu parzystokopytnych.

Jaki rodzaj pokrycia ma Okapis?
< / p>Okapi są pokryte futrem.

Do jakiego rodzaju należą Okapi?
Okapis należą do rodzaju Okapia.

Gdzie mieszkają Okapi?
Okapis żyją w środkowej Afryce.

W jakim środowisku żyją Okapis?
Okapis żyją w gęstych górskich lasach deszczowych.

Jakie są drapieżniki Okapisa?
Do drapieżników Okapisa należą lamparty, serwale i ludzie.

Ile dzieci ma Okapi?
Średnia liczba dzieci jakie ma Okapi to 1.

Co jest ciekawego o Okapisie?
Okapi zjada ponad 100 różnych rodzajów roślin!

Jaka jest nazwa naukowa Okapi?
Naukowa nazwa Okapi to Okapia johnstoni.

Jaka jest żywotność Okapi?
Okapi może żyć od 20 do 30 lat.

Jak nazywa się dziecko Okapi?
Dziecko Okapi jest zwana cielęciem.

Ile jest gatunków Okapi?
Jest 1 gatunek Okapi.

Jaka jest żywotność Okapi?
Okapi może żyć od 20 do 30 lat.

Jak nazywa się dziecko Okapi?
Małe Okapi to cielę.

Ile jest gatunków Okapi?
Jest 1 gatunek Okapi.

Jakie jest największe zagrożenie dla Okapi?
Największym zagrożeniem dla Okapi jest utrata siedlisk.

Jaka jest inna nazwa Okapi?
Okapi jest również nazywana leśną zebrą.

Ile Okapi zostało na świecie?

Na świecie zostało 22 000 Okapi.

Jak szybki jest Okapi?
Okapi może podróżować z prędkością do 37 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Okapi w …

bułgarski Окапи

kataloński Ocapi

czeski Okapiduński Okapi

niemiecki Okapi

angielski Okapi

esperanto Okapio

hiszpański Okapia johnstoni

fiński Okapi

francuski Okapi

hebrajski אוקפי

chorwacki Okapi

węgierski Okapi

indonezyjski Okapi

włoski Okapia johnstoni

Japoński オ カ ピ

malajski Okapi

holenderski Okapi

angielski Okapi

polski Okapi

portugalski Ocapi

słoweński Okapi

szwedzki Okapi

turecki Okapi

chiński 㺢 㹢 狓