Niedźwiedź

Klasyfikacja naukowa Niedźwiedzia

Królestwo
Zwierzęta
Typ
Strunowce
Gromada
Ssak
Rząd
Drapieżne
Rodzina
Niedźwiedziowate
Rodzaj
Niedźwiedź
Nazwa naukowa
Ursidae

Stan ochrony Niedźwiedzi

  • Zagrożony

Lokalizacje Niedźwiedzi

  • Azja
  • Ameryka Środkowa
  • Eurazja
  • Europa
  • Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa

Fakty o Niedźwiedziach

Pożywienie
Ryby, nektar, owady
Cecha charakterystyczna
Duże zęby i łapy, oraz mocne ciało
Siedlisko
Lasy i regiony górskie
Drapieżniki
Człowiek, wilk, żbiki
Dieta
Wszystkożerne
Średnia liczebność miotu
2
Styl życia
Samotny
Ulubione jedzenie
Ryby
Rodzaj
Ssak
Hasło
Jest 8 różnych gatunków !

Charakterystyka fizyczna Niedźwiedzia

Kolor
  • Brązowa
  • Czarna
  • Biała
Rodzaj skóry
Futro
Prędkość maksymalna
55 km/h
Okres eksploatacji
15-35 lat
Waga
27 kg – 450 kg (60 funtów – 990 funtów)
Wysokość
1,2 m – 3,3 m (4 – 11 stóp)

Niektóre niedźwiedzie azjatyckie budują gniazda na drzewach podobnych do ptaków.

Na świecie występuje osiem różnych gatunków niedźwiedzi o różnym stanie ochrony od wrażliwych do najmniej niepokojących. W zależności od gatunku niedźwiedzia siedliska obejmują Amerykę Północną, Amerykę Południową, Europę, Azję i najbardziej wysunięte na północ regiony polarne.

Chociaż nie są one zwykle zagrożeniem dla ludzi, niedźwiedzie są zwierzętami, które mogą być bardzo niebezpieczne, jeśli zostaną zaskoczone, sprowokowane lub podejrzane, gdy obecne są młode niedźwiedzie (młode).

Najważniejsze fakty o niedźwiedziach

Chociaż uważane są za gatunek mięsożerny, większość niedźwiedzi zjada roślinność jako główne źródło pożywienia.

Niedźwiedzie to zwierzęta, które będą walczyć na śmierć i życie za członków rodziny.

Wielu ekspertów od niedźwiedzi uważa, że ​​niedźwiedzie mogą pachnieć nawet z odległości 20 mil.

Rodzaje niedźwiedzi – 8 gatunków niedźwiedzi

Istnieje osiem unikalnych gatunków niedźwiedzi, które różnią się rozmiarem, wyglądem i preferencjami żywieniowymi. Można je znaleźć głównie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie i Azji. Gatunki niedźwiedzi obejmują:

  • Niedźwiedź czarny azjatycki (Niedźwiedź czarny azjatycki) – Niedźwiedź czarny azjatycki, zwany także niedźwiedziem księżycowym, jest głównie roślinożernym gatunkiem niedźwiedzia występującym głównie w Azji Południowej, Afganistan i części Japonii. Często spotyka się je na drzewach w obszarach górskich.
  • Niedźwiedź brunatny – Niedźwiedź brunatny, zwany także niedźwiedziem grizzly, występuje w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Najbardziej wyróżniają się garbami, które spoczywają na ich ramionach i masywną brązową sylwetką. Te gatunki niedźwiedzi są obecnie najmniej narażone na wymarcie ze wszystkich niedźwiedzi.
  • Niedźwiedź czarny z Ameryki Północnej – niedźwiedź czarny z Ameryki Północnej można spotkać od północnej Kanady po środkowy Meksyk. Nie ma preferencji klimatycznych. Żywią się nawet kaktusem z opuncji figowej. Ten gatunek niedźwiedzia preferuje regiony górskie. Jednak znajdziesz je również na łąkach i terenach podmokłych.
  • Niedźwiedź polarny – niedźwiedzie polarne występują tylko w regionie arktycznym otaczającym biegun północny. Podróżują przez pływające bloki lodu lodowcowego. Gdy te woreczki lodowe topnieją, rośnie zagrożenie istnienia niedźwiedzi polarnych, co czyni je wysoce podatnymi na wyginięcie.
  • Niedźwiedź okularowy – Niedźwiedź okularowy, nazywany również niedźwiedziem andyjskim, lubi spędzać czas na drzewach. Są jedynym gatunkiem niedźwiedzia zamieszkującym Amerykę Południową. Te niedźwiedzie są narażone na wyginięcie z powodu zabijania ludzi dla zysku i z powodu mitologii.
  • Miś Panda – Niedźwiedź Panda może być najbardziej znanym niedźwiedziem na planecie ze względu na swój uroczy wygląd. W środkowych Chinach jedzą głównie bambus. Niedźwiedzie pandy są uważane za zagrożone wyginięciem ze względu na popyt na czarnym rynku.
  • Niedźwiedź leniwca – niedźwiedź leniwiec otrzymuje swoją nazwę ze względu na podobieństwa do leniwca. Długi pysk pozwala im pożerać zdobycz, która nie jest typowo związana z niedźwiedziami, w tym mrówkami i termitami. Niedźwiedzie leniwce występują w Indiach i na Sri Lance.
  • Niedźwiedzie słoneczne – niedźwiedzie słoneczne wyróżniają się kremowymi, półksiężycowymi znakami na piersi. Ponieważ często zjadają gniazda pszczół, powszechnie nazywane są miodnymi. Możesz je znaleźć w Malezji i Indonezji i są narażone na wyginięcie z powodu wylesiania.

Nazwy Naukowe Niedźwiedzi

Nazwisko ponieważ gatunkiem niedźwiedzia jest Ursidae, a Ursus to rodzaj, co po łacinie oznacza niedźwiedź. Poniżej znajduje się osiem gatunków niedźwiedzi z rodziny niedźwiedzi:

  • Niedźwiedź czarny azjatycki (Selenarctos thibetanus)
  • Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)
  • Niedźwiedź czarny północnoamerykański (Ursus americanus)
  • Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus)
  • Niedźwiedź okularowy (Tremarctos ornatus)
  • Panda Bear ( Ailuropoda melanoleuca)
  • Leniwiec (Melursus ursinus)
  • Słońce (Helarctos malayanus)

Wygląd niedźwiedzia & zachowanie

Niedźwiedzie wyróżniają się futrzanym ciałem i mocnymi pazurami. Niektórzy wspinają się na drzewa, a inni pływają. Niektóre podgatunki niedźwiedzi mają jeszcze bardziej charakterystyczne znaczenia wokół oczu i na klatce piersiowej, które odróżniają je od innych.

Z biegiem czasu różne gatunki niedźwiedzi przystosowały się do swojego środowiska. Na przykład niedźwiedzie polarne są białe, aby wtapiać się w śnieg, a niedźwiedzie czarne z Ameryki Północnej mają różnorodne nawyki żywieniowe, które obejmują uprawy kukurydzy i kaktusy w zależności od regionu zamieszkania.

Wszystkie niedźwiedzie mają ostry węch, słuch i wzrok. Często słyszą i wąchają ludzi, zanim zobaczą ludzi, w wyniku czego uciekają. Niedźwiedzie są z natury samotnymi stworzeniami. Jednak matki i młode będą podróżować razem, a niedźwiedzie będą podróżować parami w okresie godowym.

  • Niedźwiedź czarny azjatycki: 50-116 kg (110-255 funtów)
  • Niedźwiedź brunatny: 93 – 410 kg (205 – 900 funtów)
  • Czarny niedźwiedź północnoamerykański 39-409 kg (86-900 funtów)
  • Niedźwiedź polarny 200-682 kg (440 – 1500 funtów)
  • Niedźwiedź okularowy 64-125 kg (140-275 funtów)
  • Niedźwiedź Panda 70-125 kg (155-275 funtów)
  • Leniwiec 55 – 141 kg (120 – 310 funtów)
  • Niedźwiedź słoneczny 22-50 kg (50-110 funtów)

Siedliska niedźwiedzi

Regiony geograficzne gatunków niedźwiedzi są tak różnorodne, jak ich wygląd. Większość gatunków niedźwiedzi woli mieszkać w koronach gęstego lasu. Możesz znaleźć niedźwiedzie w całej Ameryce Północnej, Europie, Azji i Afryce. Nigdy nie dotarli do Antarktydy ani do Australii. Podczas gdy niedźwiedzie są z natury ciekawe, wiele razy, jeśli usłyszą lub wąchają człowieka, ukryją drzewo.

Niektóre niedźwiedzie wolą wyższe wzniesienia, takie jak niedźwiedź czarny azjatycki, a inne preferują regiony przybrzeżne, takie jak niedźwiedzie polarne. Znajdziesz nawet niedźwiedzie w klimacie pustynnym, w tym niedźwiedzie okularowe i amerykańskie czarne niedźwiedzie. Populacje niedźwiedzi, które nie są w stanie przystosować się do nowych siedlisk, są narażone na wyginięcie, ponieważ ich obecne domy są niszczone ze względu na rozwój i drewno.

Dieta i żywność niedźwiedzi

Niedźwiedzie udowodniły, że potrafią przetrwać na prawie wszystkim. Większość niedźwiedzi je roślinność, na przykład niedźwiedź panda zjada bambus. Jednak wiele niedźwiedzi północnoamerykańskich przystosowało się do swojego środowiska i będzie jadło inne zwierzęta i ryby, w tym łosie, karibu i łososie.

Niedźwiedź polarny, zwany również morskim, jest mięsożernym zwierzęciem, ponieważ zazwyczaj zjada foki, a czasami także wieloryby i mniejsze morsy. A niedźwiedź leniwiec przeżywa na mrówkach i termitach.

Niedźwiedzie jedzące ludzką żywność coraz bardziej martwią się, ponieważ niszczą własność, a nawet włamują się do domów, aby szukać tego samego. W końcu te niedźwiedzie są uśpione, ponieważ stają się coraz większym zagrożeniem dla ludzi. Tego tragicznego wyniku można uniknąć, o ile ludzie nie karmią dzikich niedźwiedzi. W rzadkich przypadkach niedźwiedzie przez pomyłkę zjedzą trującą roślinę i umrą. Poza tym niedźwiedzie mogą zjeść prawie wszystko, aby żyć.

Populacja niedźwiedzi

Obecnie wszystkie gatunki niedźwiedzi są w pewnym stopniu podatne na wyginięcie. Niektóre gatunki niedźwiedzi są bardziej narażone niż inne. Azjatyckie czarne niedźwiedzie, niedźwiedzie polarne, niedźwiedzie panda, niedźwiedzie leniwce i niedźwiedzie słoneczne są uważane za podatne na wyginięcie. Niedźwiedzie brunatne są klasyfikowane jako stabilne, a ich populacja amerykańskich niedźwiedzi czarnych faktycznie rośnie i jest obecnie uważana za najmniej niepokojącą.

  • Niedźwiedź czarny azjatycki – mniej niż 50 000
  • Niedźwiedź brunatny – 200 000
  • Niedźwiedź czarny w Ameryce Północnej – 600 000
  • Niedźwiedź polarny – 20 000 do 25 000
  • Niedźwiedź okularowy – mniej niż 2000
  • Niedźwiedź Panda – 2000
  • Niedźwiedź leniwiec – 7000 do 10000
  • Niedźwiedź Słońce – nieznany, prawdopodobnie mniej niż 1000

Wymarcie niedźwiedzia

Chociaż kilka współczesnych gatunków niedźwiedzi jest zagrożonych wyginięciem, tylko kilka gatunków lub podgatunków niedźwiedzi wymarło w najnowszej historii. Obejmuje to kalifornijskiego niedźwiedzia grizzly w latach dwudziestych i meksykańskiego niedźwiedzia grizzly w latach sześćdziesiątych. Obie wymarły w wyniku polowań. To samo dotyczy niedźwiedzia Atlas. Niedźwiedź Atlas był jedynym niedźwiedziem pochodzącym z Afryki. Polowano na niego aż do wyginięcia w latach siedemdziesiątych XIX wieku.

Niedźwiedź panda był bliski wyginięcia w ostatnich czasach, gdy podjęto drastyczne wysiłki, aby ocalić gatunek. Wielu naukowców uważa, że ​​niedźwiedź polarny jest poważnie zagrożony z powodu zmian klimatycznych. Ich istnienie może być bezpośrednio związane z ich zdolnością do adaptacji. Uważa się, że tysiące lat temu istniało wiele gatunków niedźwiedzi przed ich wyginięciem.

Gigantyczny niedźwiedź o krótkiej twarzy był mięsożernym zwierzęciem, które miało 12 stóp wysokości, przebiegało z prędkością ponad 40 mil na godzinę i ważyło ponad 1500 metrów. funtów i mieszkał w północnej części Ameryki Północnej. Wymarł pod koniec epoki lodowcowej z powodu utraty siedlisk. Niedźwiedzie jaskiniowe zamieszkiwały znaczną część Europy i wymarły około 25 000 lat temu, zanim rozpoczęła się ostatnia epoka lodowcowa. Uważano, że ważą do 1500 funtów, podobnie jak niedźwiedź o krótkiej twarzy.

Niedźwiedzie drapieżniki i zagrożenia

Niedźwiedzie są szczególnie podatne na każdą liczbę drapieżników, takich jak kojoty i wilki; jednak dorosłe niedźwiedzie doświadczają bardzo niewielu naturalnych drapieżników. Głównymi drapieżnikami, które atakują niedźwiedzie, są inne niedźwiedzie i ludzie. Nielegalne polowanie na niedźwiedzie jest prawdopodobnie ich największym drapieżnikiem.

Niektóre kultury kosztują niedźwiedzie na mięso oraz różne części ciała i narządy, które sprzedaje się na czarnym rynku. Zmiany środowiskowe to kolejne poważne zagrożenie dla niedźwiedzi, ich naturalnych siedlisk i źródeł pożywienia. A wylesianie i rozwój człowieka zagrażają także wielu gatunkom i podgatunkom niedźwiedzi.

Kojarzenie się niedźwiedzi, dzieci i długość życia

Proces zalotów zachodzi między samcem a samica niedźwiedzia wiosną. Samce niedźwiedzi są rozwiązłe iz czasem będą kojarzyć się z kilkoma samicami niedźwiedzi, jeśli to możliwe. Ze względu na wysoki poziom konkurencji kopulują się tylko największe samce.

W związku z tą konkurencją niedźwiedzie będą też w swoim życiu przyjmować kilku partnerów. Jednak podczas zalotów i godów oba niedźwiedzie stały się prawie nierozłączne. Sezon lęgowy i krycia trwa od maja do początku lipca. Samice rodzą zwykle w styczniu i lutym.

Samice niedźwiedzi łączą się w pary i doświadczają zapłodnienia jaja i zarodków, podobnie jak ludzie. Urodzi od jednego do sześciu młodych niedźwiedzi. Niedźwiedzie są bardzo czułe i opiekuńcze. Będą opiekować się młodymi i spędzać z nimi czas do trzech lat, często krócej.

W tym czasie młode będą odżywiać się mlekiem matki i pożywieniem zebranym przez matkę i przez siebie. Kiedy nadchodzi czas na rozdzielenie, młode nie znoszą tego dobrze. W rezultacie rodzeństwo często pozostaje razem przez pewien czas po początkowej separacji.

Średnia długość życia każdego gatunku niedźwiedzia jest różna, w tym:

  • Niedźwiedź czarny azjatycki – od 25 do 30 lat, najstarszy zapisany: 42 lata
  • Niedźwiedź brunatny – od 20 do 30 lat, najstarszy zapisany: 40 lat
  • Niedźwiedź czarny z Ameryki Północnej – 20 lat, Najstarszy zapisany: 39 lat
  • Niedźwiedź polarny – od 20 do 30 lat, najstarszy w historii: 45 lat
  • Niedźwiedź okularowy – 20 lat, najstarszy w historii: 37 lat
  • Panda Bear – 15 do 20 lat, najstarszy zapisany: 38 lat
  • Leniwiec – 20 lat, najstarszy zapisany: 27 lat
  • Niedźwiedź słoneczny – 25 lat, Najstarszy zapisany: 34 lata

Należy zauważyć, że większość gatunków niedźwiedzi żyje dłużej w niewoli niż na wolności. Podane powyżej średnie przedstawiają średnią długość życia dzikiego niedźwiedzia. Najstarszy odnotowany wiek jest reprezentatywny dla każdego niedźwiedzia, niezależnie od tego, czy jest dziki czy w niewoli. Wraz z wiekiem ich zdrowie zaczyna się pogarszać, podobnie jak u ludzi, w tym zdrowie zębów, wzrok i ogólne otępienie zmysłów. Ma to ogromny wpływ na jakość ich życia i zdolność do przeżycia

Często zadawane pytania dotyczące niedźwiedzi (często zadawane pytania)

Czy niedźwiedzie są mięsożerne, roślinożerne czy wszystkożerne?

Większość niedźwiedzi wybiera źródło pożywienia, dostosowując się do swojego środowiska. Chociaż niedźwiedź panda jest głównie roślinożercą, czasami zjada gryzonie lub ptaki i dlatego jest uważany za wszystkożernego. Niedźwiedź słoneczny, niedźwiedź czarny z Ameryki Północnej, niedźwiedź brunatny i niedźwiedź azjatycki są również wszystkożernymi. Niedźwiedź polarny jest ściśle mięsożerny.

Do jakiego królestwa należą niedźwiedzie?
Niedźwiedzie należą do Królestwa Animalia.

Do jakiej grupy należą niedźwiedzie?

Niedźwiedzie należą do typu Gromada.

Do jakiej klasy należą niedźwiedzie?
Niedźwiedzie należą do klasy Mammalia.

Do jakiej rodziny należą niedźwiedzie?
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae.

Do jakiego rzędu należą Niedźwiedzie?
Niedźwiedzie należą do rzędu Carnivora.

Do jakiego rodzaju należą Niedźwiedzie?
Niedźwiedzie należą do rodzaju Ursus.

Jakie okrycie mają niedźwiedzie?
Niedźwiedzie są pokryte Futro.

W jakim środowisku żyją niedźwiedzie?
Niedźwiedzie żyją w lasach i regionach górskich.

Jaka jest główna ofiara niedźwiedzi?
Niedźwiedzie polują na ryby, nektar i owady.

Jakie są ich cechy wyróżniające Niedźwiedzi?
Niedźwiedzie mają duże zęby i łapy oraz silne ciało.

Jakie są drapieżniki niedźwiedzi?
Do drapieżników niedźwiedzi należą ludzie, wilki i żbiki.

Jaka jest średnia wielkość miotu niedźwiedzia?
Średnia wielkość miotu dla Niedźwiedź ma 2 lata.

Co jest ciekawego o niedźwiedziach?
Istnieje 8 różnych gatunków niedźwiedzi!

Jaka jest naukowa nazwa Niedźwiedzia?

Naukowa nazwa Niedźwiedzia to Ursidae.

Jaka jest długość życia Niedźwiedzia?

Niedźwiedzie mogą żyć od 15 do 35 lat.

Jaka jest długość życia niedźwiedzia?
Niedźwiedzie mogą żyć od 15 do 35 lat.

Jak szybko jest niedźwiedź?
Niedźwiedź może podróżować z prędkością do 35 mil na godzinę.

Jak powiedzieć Niedźwiedź w językach…

bułgarski Мечка

kataloński Ós

czeski Medvědovití

Duński Bjørne

niemiecki Bären

angielski Niedźwiedź

hiszpański Oso

Esperanto Urso

francuski Ursidés

chorwacki Medvjedi

włoski Orso

holenderski Beer

angielski Bjørnefamilienno

angielski Urs

japoński ク マ 科

polski Niedźwiedziowate

portugalski Urso

fiński Karhut

szwedzki Björnar

turecki Ayıgiller